07/05/2008

Να αναγνωριστεί, για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονταν σαν συμβασιούχοι της ΕΡΤ Α.Ε, ο χρόνος εργασίας εντός της ΕΡΤ Α.Ε. στο χρονοεπίδομα και ως χρόνος ένταξης στα μισθολογικά κλιμάκια

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Επικρατείας

500 περίπου εργαζόμενοι στην ΕΡΤ Α.Ε, πρώην συμβασιούχοι και τώρα τακτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν την 1-11-2006 με βάσει το Π.Δ 164/2004, αντιμετωπίζουν μισθολογικά προβλήματα, που έχουν σχέση τόσο με την υπηρεσία τους στην ΕΡΤ, πριν την μονιμοποίησή τους, όσο και με το ωράριο και τον τύπο εργασίας τους.

Η ΕΡΤ Α.Ε όλο αυτό το προσωπικό το δικαιολογούσε, έως την μονιμοποίησή του, ως συμβασιούχους έργου (με δελτία παροχής υπηρεσιών) κολλώντας,  σε μεγάλο αριθμό από αυτούς, λιγότερα ένσημα και στερώντας τους στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως άδειες-επιδόματα κ.λ.π. ενώ στην πραγματικότητα τηρούσαν πλήρες ωράριο και επιπλέον εργάζονταν σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς πρόσθετες αποδοχές.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε δυο χρόνια, περίπου, μετά την ένταξή τους στο τακτικό προσωπικό, δεν έχει αναγνωρίσει, ως χρόνο πραγματικής υπηρεσίας την πριν τη μονιμοποίησή τους εσωτερική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ Α.Ε, σε αντίθεση με άλλους εργαζόμενους που μονιμοποιήθηκαν με το ίδιο Π.Δ (164/2004). Αναγνώρισε μόνο την όποια προϋπηρεσία είχαν, πριν εργαστούν στην ΕΡΤ ενώ τα 10-15 ή 20 χρόνια που εργάζονταν ως συμβασιούχοι δεν υπολογίζονται  καθόλου ως πραγματική υπηρεσία στο χρονοεπιδόμά τους, στη μισθολογική τους κατάταξη και  την ένταξή τους σε βαθμούς. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από πάσης φύσεως προβλήματα, αφού ακόμη κι ο υπολογισμός της κανονικής τους άδειας δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια.  Θεμελιώνονται έτσι εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, αφού η περίφημη γενιά των 700 ? μηνιαίως «γερνάει» κατά δεκαετίες κι έχουμε 40άρηδες και 50άρηδες με 10, 15 ή 20 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο δημόσιο  φορέα να αμείβονται με 700 και 800? μηνιαίως!

Επειδή η παραπάνω αντιμετώπιση από τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε προκαλεί αυθαίρετα τον έντονο μισθολογικό διαχωρισμό των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την άνιση αμοιβή τους.

Επειδή η Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε οφείλει να αναγνωρίσει σʼ αυτούς τους εργαζόμενους  το χρόνο  υπηρεσίας που είχαν στην ΕΡΤ, καλύπτοντας  πάγιες  και διαρκείς ανάγκες  πριν την μονιμοποίησή τους, ως χρόνο πραγματικής υπηρεσίας, υπολογίζοντας τον στο χρονοεπίδομα και για την ένταξη  στα μισθολογικά κλιμάκια και στους  βαθμούς, εφαρμόζοντας τον Γενικό Κανονισμό Εργασίας της ΕΡΤ Α.Ε. και το ΠΔ 164/2004

Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

1.Γιατί η Διοίκηση της ΕΡΤ-ΑΕ δεν έχει ακόμα ικανοποιήσει τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογημένα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε.;

2. Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να εφαρμοσθεί πλήρως το ΠΔ 164/2004 και να γίνει σεβαστή η εργατική νομοθεσία;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης