ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/05/2008

Εντός του Ιουνίου θα υπογραφούν οι ΚΥΑ για Στροφυλιά και Χελμό

Φαίνεται ότι και ο Aγιος, φοβέρα θέλει!



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Συζητήθηκε χθες (Δευτέρα) η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για την απαράδεκτη καθυστέρηση υπογραφής των ΚΥΑ για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου Στροφυλιάς και Χελμού Βουραϊκού. Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Καλογιάννης υποχρεώθηκε να διασαφηνίσει τις προθέσεις του Υπουργείου όσο αφορά τις πολυαναμενόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για τις δύο αυτές περιοχές.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλογιάννης δεσμεύτηκε ότι:

1.Και οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις θα υπογραφούν σε λίγες εβδομάδες . Εάν η προθεσμία αυτή θεωρείται από το Υπουργείο ως εύλογη, τότε πρέπει να αναμένουμε την έκδοση των ΚΥΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2. Καμία διαφοροποίηση καθεστώτος Αʼ Ζώνης (απόλυτης προστασίας) των πιο πάνω περιοχών, σύμφωνα με τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν ήδη εγκριθεί δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από το Υπουργείο. Γεγονός που σημαίνει ότι κανένα αίτημα φορέα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις του κ. Υπουργού, ώστε να αποφύγουμε μια ακόμα καταδίκη της χώρας μας από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα αλλά και να αποκτήσουν οι δύο περιοχές, την πολυπόθητη προστασία τους.


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Καθυστέρηση υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου

Θα συζητηθεί η με αριθμό 960/20-5-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την καθυστέρηση υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως ακολούθως

Στην ερώτηση του κ. Τσούκαλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Καλογιάννης.

Κύριε Καλογιάννη, έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων):

Θα αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία για τις δυο περιοχές προστασίας. Σε ό,τι αφορά την περιοχή Κοτυχίου δάσους Στροφιλιάς έχει όντως εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη η οποία συνοδεύεται από σχέδιο ΚΥΑ και έχει εγκριθεί με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Η διαδικασία γνωμοδότησης από τα συναρμόδια νομαρχιακά συμβούλια Αχαΐας και Ηλείας έχει ολοκληρωθεί και η σχετική ΚΥΑ βρίσκεται πράγματι στο τελικό στάδιο, αφού έχουν ληφθεί υπʼ όψιν και έχουν συμπεριληφθεί σε μεγάλο βαθμό στο τελικό κείμενο οι απόψεις των συναρμόδιων φορέων και των Υπουργείων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Χελμού Βουραϊκού, επίσης, έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Συνοδεύεται από σχέδιο ΚΥΑ. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία και είναι επίσης εγκεκριμένη ειδική περιβαλλοντική μελέτη από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Έχουν επίσης ληφθεί υπʼ όψιν οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομαρχιακών συμβουλίων Αχαΐας και Κορινθίας για τη συγκεκριμένη μελέτη. Πρέπει εδώ να επισημάνω το εξής: Μετά τις καταστροφικές ζημιές του περασμένου καλοκαιριού -θυμόμαστε όλοι ότι δυστυχώς είχαμε θρηνήσει και θύματα- φωτιές κατά τις οποίες επλήγησαν χιλιάδες στρέμματα στην Πελοπόννησο, κρίθηκε σκόπιμο για τη διαμόρφωση των τελικών σχεδίων των ΚΥΑ να ληφθεί υπʼ όψιν η υφιστάμενη κατάσταση. Γιʼ αυτό το σκοπό συγκροτήθηκε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ειδική ομάδα εργασίας η οποία παρουσίασε ένα πλαίσιο αξιολόγησης των προβλημάτων, κυρίως όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον των περιοχών του δικτύου «NATURA 2000» αλλά και των περιοχών που δεν ανήκουν στο δίκτυο «NATURA 2000» αλλά είναι όμορες και όπως ξέρετε, υπάρχουν σχέσεις οικολογικής αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των περιοχών.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της αξιολόγησης προτάθηκαν ορισμένες τροποποιήσεις στα τελικά κείμενα των ΚΥΑ, ολοκληρώνεται αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να υπογραφούν αρμοδίως.Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα της συγκεκριμένης ερώτησης, θέλω να σας ενημερώσω ότι όσον αφορά την περιοχή Κοτυχίου Στροφιλιάς, δεν έχει διαβιβαστεί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κανένα απολύτως αίτημα αποχαρακτηρισμού τμημάτων της πρώτης ζώνης -αναφέρομαι δηλαδή σε περιοχές προστασίας της φύσης- για οικοδομική χρήση. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα απολύτως τέτοιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή Χελμού Βουραϊκού υπάρχει πολύ πρόσφατα αίτημα τροποποίησης τμήματος της Α3 Ζώνης, πρόταση η οποία έχει έλθει από το Δήμο Διακοπτού. Θέλω, όμως, να επισημάνω κατηγορηματικά ότι βάσει της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν επιτρέπεται για δόμηση για κατοικία εντός περιοχών απόλυτης προστασίας της φύσης. Συνεπώς, κατηγορηματικά και για τη δεύτερη αυτή περίπτωση λέω ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως τέτοιο θέμα.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ:

 Κύριε Υπουργέ, η απάντηση η οποία δώσατε περιλαμβάνεται και στις έγγραφες απαντήσεις που δίνετε σε ερωτήσεις που καταθέτουν οι Βουλευτές της Αχαΐας και εγώ προσωπικά όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα έκδοσης των ΚΥΑ γιʼ αυτές τις δυο περιοχές, κατʼ άλλους των Προεδρικών Διαταγμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως, δεν μας διευκρινίζετε κάτι. Χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Όμως, όπως γίνεται σαφές από όλο το χρονοδιάγραμμα και όλη την περιπέτεια των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών αλλά και των σχεδίων Προεδρικού Διατάγματος στην αρχή και ΚΥΑ μετέπειτα, μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι έχουμε διανύσει ένα απαγορευτικό χρόνο όσον αφορά την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών. Από το 2003 και το 2004 μέχρι το καλοκαίρι του 2007 έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια όσον αφορά αυτές τις δυο συγκεκριμένες περιοχές.

Και για να γίνει κατανοητό από τους συναδέλφους τι σημαίνουν αυτές οι δυο περιοχές, είναι πρώτον ο υδροβιότοπος Κοτυχίου Στροφυλιάς η μοναδική περιοχή που εκτός από το NATURA 2000 της Πελοποννήσου που είναι ενταγμένη και στο καθεστώς προστασίας της Συνθήκης Ραμσάρ, ο δε Χελμός-Βουραϊκός είναι το μοναδικό χαρακτηρισμένο εθνικό πάρκο της Πελοποννήσου. Γιʼ αυτές τις δυο κρίσιμες περιοχές καθυστερούν απαγορευτικά ως ύποπτα –θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σʼ αυτό, κύριε Υπουργέ δεν απευθύνεται σε εσάς αλλά σε κάποιους παράγοντες του Υπουργείου- η έκδοση τελική επεξεργασία των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Και επειδή ίσως να θεωρηθεί ότι η δική μου αναφορά εμπεριέχει κάποιο ίχνος αντιπολίτευσης ή αν θέλετε κομματικής εμπάθειας θα καταθέσω στα πρακτικά το τελεσίγραφο των δυο Προέδρων των φορέων διαχείρισης των δυο αυτών περιοχών, διακεκριμένων και αξιοσέβαστων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή και πανεπιστημιακών, οι οποίοι στις 23/5 δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν «δεν πάει άλλο. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Αν δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα δεν έχει νόημα να υπάρχουμε». Και βεβαίως θα καταθέσω και το αίτημα όλων των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών -22 τον αριθμό- που πρόσφατα, στις 10/5, συνευρέθηκαν στα Καλάβρυτα και εξέδωσαν μια ανακοίνωση αιτημάτων προς το Υπουργείο με τελεσίγραφο ότι αν δεν εκδοθούν σύντομα οι δυο υπουργικές αποφάσεις τότε πλέον θα παραιτηθούν.

Και κάτι άλλο. Κύριε Υπουργέ, για την Στροφυλιά και το Κοτύχι δεν ισχύει η περίπτωση των πυρκαγιών. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Δόξα σοι ο Θεός το Κοτύχι και η Στροφυλιά συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί και να κινδυνεύουν από ανθρωπογενείς πιέσεις. Γιατί δεν εκδίδεται τουλάχιστον για το Κοτύχι-Στροφυλιά η περίφημη υπουργική απόφαση. Ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Τσούκαλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να βάλλω τα πράγματα στη θέση τους γιατί ανέφερε πολλά ο κ. συνάδελφος. Κατʼ αρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση υπήρξε στην υπογραφή των συγκεκριμένων κοινών υπουργικών αποφάσεων, κατόπιν αυτών που εξέθεσα στην πρωτομιλία μου, δεν έχει να κάνει ούτε με ύποπτους λόγους ούτε υποκρύπτει αυτή η καθυστέρηση οτιδήποτε άλλο –και επιτρέψτε μου την έκφραση- όπως ατυχέστατα αναφέρετε στο κείμενο της ερώτησής σας.

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις προστατευόμενες περιοχές, κύριε συνάδελφε, θα σας πω ότι την τελευταία τετραετία έχουν θεσμοθετηθεί 8 νέες περιοχές που ανήκουν είτε στο δίκτυο NATURA 2000 είτε και στο δίκτυο ΡΑΜΣΑΡ -αν ανήκει στο δίκτυο ΡΑΜΣΑΡ αυτομάτως υπάγεται και στο δίκτυο NATURA 2000- περιοχές εξίσου σημαντικές με το Κοτύχι και τον Χελμό- Βουραϊκό.

Δεν υπάρχει επίσης κανένα απολύτως τελεσίγραφο από πλευράς προέδρων των φορέων διαχείρισης των συγκεκριμένων περιοχών. Θα σας αναφέρω συγκεκριμένα ότι για τους φορείς διαχείρισης τα χρόνια που πέρασαν επί των ημερών μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ πρώτον εγκρίναμε όλους τους κανονισμούς λειτουργίας των δυο συγκεκριμένων φορέων έτσι ώστε να είναι απρόσκοπτη και ομαλή η λειτουργία τους. Και δεύτερον και πολύ σημαντικό τους ενισχύσαμε οικονομικά. Αναφέρω συγκεκριμένα ότι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον το ΥΠΕΧΩΔΕ ο φορέας διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού χρηματοδοτήθηκε με το ποσό του 1.030.000 ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία. Επίσης, 300.000 ευρώ έχουμε χρηματοδοτήσει την νομαρχιακής αυτοδιοίκηση Αχαΐας για να προβεί σε έργα προστασίας και διαχείρισης του ορεινού όγκου Χελμού-Βουραϊκού.

Επιπλέον στον φορέα διαχείρισης Κοτυχίου- Στροφυλίας έχουμε διαθέσει 830.000 ευρώ ποσά που δεν έχουν απορροφηθεί ως σήμερα, όπως γνωρίζετε. Και εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση όχι μόνο των δυο συγκεκριμένων περιοχών αλλά όλων των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της χώρας για την νέα προγραμματική σύμβαση από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει είναι πολύ συγκεκριμένα. Εκτιμώ ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων πλέον να υπογραφούν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις. Συνεπώς θα προχωρήσουν ομαλώς και αυτές οι δυο περιοχές.

Ευχαριστώ πολύ, κύρια Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ