02/10/2008

Οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Κράθιος, Παραλία Ακράτας

Ερώτηση Π.Κοροβέση Ν.Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας & Οικονομικών

Ο ποταμός Κράθις, που διασχίζει την Αιγιάλεια της Πελοποννήσου, χύνεται Δυτικά της Ακράτας.  Η παρουσία του ποταμού κοντά στην παραλία της Ακράτας δημιουργεί ένα ενδιαφέρον οικοσύστημα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής υδρεύονται από γεωτρήσεις που σχετίζονται με τα νερά του ποταμού.

Τα τελευταία χρόνια στην παρόχθια περιοχή του ποταμού άρχισαν να εμφανίζονται αυθαίρετες εγκαταστάσεις, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα γίνεται ολοένα και εντονότερη. Συγκεκριμένα, εδώ και καιρό οι κάτοικοι της περιοχής παραπονούνται για τη λειτουργία κυνοκομείου-καταφυγίου αδέσποτων σκύλων, την εποπτεία του Φιλοζωικού Συλλόγου Ακράτας, το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια  και δίχως καμία πρόβλεψη για υγιεινή συλλογή των αποβλήτων των ζώων που φιλοξενεί. Με έγγραφό της με αρ. πρωτ.  4035/ 15-7-2008, η Δ/ση Υγείας, τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Υγιεινής Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αχαΐας, ενημέρωσε τους υπεύθυνους του κυνοκομείου αλλά και τον Δήμο Ακράτας για την άμεση ανάγκη νομιμοποίησης του καταφυγίου και επειγούσης λήψης μέτρων για την  υγιεινή συλλογή των περιττωμάτων. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια. Παράλληλα, παράνομες παροχετεύσεις στον αγωγό Ρουφογάλλη μεταφέρουν μολυσμένα νερά στον ποταμό Κράθι και μέσω αυτού στη θάλασσα, και παρά τις με το προαναφερθέν έγγραφο της η Δ/σης  Υγείας της Νομαρχίας Αχαΐας προτροπές προς το Δήμο Ακράτας για περαιτέρω έρευνα και σφράγιση του αγωγού και πάλι τίποτε δεν έχει γίνει. Τονίζεται ιδιαιτέρως πως  πρόκειται για τις γεωτρήσεις από τις υδρεύεται η Παραλία Ακράτας. Παρά τις επανηλειμμένες εκκλήσεις των κατοίκων και τις κινητοποιήσεις του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας»,  η αρμόδια υπηρεσία, Δ/ση Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει προβεί στην απαραίτητη αυτοψία, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επίλυση του προβλήματος. Ενώ και η θάλασσα της περιοχής παραλίας Ακράτας, έχει ήδη σοβαρά προβλήματα μόλυνσης. Φαίνεται μάλιστα πως εν γένει τα ποτάμια και οι θάλασσες της Αχαΐας έχουν προβλήματα μόλυνσης, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τον Πείρο ποταμό, τον μεγαλύτερο της Αχαΐας, που εκβάλλει στον Πατραϊκό Κόλπο.

Όλα αυτά τα προβλήματα, που στο μέλλον θα εντείνονται, οφείλονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η κοίτη του ποταμού δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί σαφώς, μετά την ακύρωση του Π.Δ. 30/99 (ΦΕΚ 37 Α/ 31-1-2000). Οι σαφείς οριογραμμές της κοίτης του ποταμού, ειδικά στα σημεία που βρίσκονται κοντά σε αστικές εγκαταστάσεις, όπως είναι η περιοχή της Ακράτας, όπου ο Κράθις σχεδόν εφάπτεται με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης  της παραλιακής ζώνης της Ακράτας, θα βοηθήσει στη διάσωση των παρόχθιων περιοχών από καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές, διασώζοντας το οικοσύστημα και διασφαλίζοντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ερωτώνται οι  κκ. Υπουργοί:

1.      Προτίθενται να ζητήσουν την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού «Κράθι», τώρα μάλιστα που είναι επίκαιρα τα ζητήματα ένταξης στο κτηματολόγιο των δημοσίων γαιών,  ώστε να αποφευχθούν καταπατήσεις, παράνομες κατασκευές και άλλα παρόμοια;

2.      Θα υποχρεωθούν οι σχετικές υπηρεσίες να κάνουν σύντομα αυτοψία για να λυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας του παράνομου κυνοκομείου και των λυμάτων που παράγει;

3.      Θα ελεγχθεί επιστημονικά η μόλυνση του ποταμού, και σε συνέχεια της θάλασσας, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Περικλής Κοροβέσης