ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/11/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για τα οικόπεδα της Καρδιας και του Ωραιοκαστρου



ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Θα συζητηθεί η με αριθμό 220/4.11.2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την αναστολή των εργασιών ανέγερσης κατοικιών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδίας-Δήμου Μίκρας και στο Δήμο Ωραιοκάστρου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:

«Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδίας-Δήμου Μίκρας παραχωρήθηκαν πενήντα δύο οικόπεδα στη Μονή Βατοπεδίου στο πλαίσιο της γνωστής πλέον ανταλλαγής για τη λίμνη Βιστωνίδα και στη συνέχεια πουλήθηκαν σαράντα πέντε από αυτά στην εταιρεία «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.», όπως επίσης και τρία (τελικά) οικόπεδα στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Στην Καρδία οικοδομούνται με ταχύτατους ρυθμούς τα είκοσι πέντε από τα σαράντα πέντε οικόπεδα και στο Ωραιόκαστρο και τα τρία οικόπεδα από την κατασκευαστική «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.».

Κατόπιν διαμαρτυρίας κατοίκων του Ωραιοκάστρου, από τις 19 Αυγούστου η Πολεοδομία Ευόσμου είχε εκδώσει σήμα διακοπής εργασιών και με σχετικό έγγραφό της προ τη ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ρωτούσε για τους περαιτέρω χειρισμούς. Η ΔΙΠΕΧΩ γνωματεύει ότι τα εν λόγω τρία οικόπεδα είναι για κοινωφελή και κοινόχρηστη χρήση και προορίζονταν για ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού, όπως προκύπτει από το ΓΠΣ και προτρέπει την πολεοδομία να εφαρμόσει τη νομοθεσία και απευθύνεται στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ζητώντας την τελική του γνωμάτευση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να γίνει αναστολή και παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα οικόπεδα που ακόμη δεν οικοδομούνται;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να παγώσουν οι οικοδομικές εργασίες από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στα ανώτερα οικόπεδα, προκειμένου να ισχύσει η νομοθεσία και να αποφευχθούν τετελεσμένα μέχρι την τελική επιστροφή των εν λόγω οικοπέδων στο Δημόσιο;»

Στην ερώτηση της κυρίας συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Καλογιάννης.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα να δώσω ορισμένα στοιχεία σχετικά με την ερώτηση που θέτει η κυρία συνάδελφος.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει διαβιβάσει στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έγγραφο, με το οποίο ζητά η Διεύθυνση αυτή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά τις ισχύουσες χρήσεις γης στο οικοδομικό τετράγωνο 110 του Δήμου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, μετά την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που έχει γίνει στο Δήμο αυτό.

Στο οικοδομικό τετράγωνο 110 και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 556, 557, 558 το Τμήμα Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης έχει εκδώσει οικοδομική άδεια συγκροτήματος κατοικιών. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Ωραιοκάστρου, στο οικοδομικό τετράγωνο 110 καθορίζονται κοινωφελείς χρήσεις και πυροσβεστικός σταθμός στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.

Είναι προφανές ότι η χορήγηση οικοδομικών αδειών για ανέγερση κτιρίων μη συμβιβαζομένων με τις χρήσεις που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι σύννομη.

Η άποψη του Τμήματος Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται στο σχετικό έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, –γιατί ουσιαστικά εδώ έχουμε μια αλληλογραφία μεταξύ της Νομαρχίας και της Περιφέρειας- είναι ότι, σύμφωνα με το διάταγμα των χρήσεων γης, σε περιοχές που προσδιορίζονται χρήσεις κεντρικών λειτουργιών πόλης, επιτρέπεται και η χρήση κατοικίας. Επομένως, ορθώς εκδόθηκε οικοδομική άδεια.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)

Η άποψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο που έχει διαβιβάσει στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., είναι ότι στο εξεταζόμενο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου 110 ισχύει η χωροθέτηση του πυροσβεστικού σταθμού.

Την άποψη της Περιφέρειας έχει αποδεχθεί η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., η οποία διαβίβασε αρμοδίως στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. την άποψή της για έλεγχο νομιμότητας. Η τελική απόφαση θα εκδοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, εφόσον κριθεί ότι η χορηγηθείσα οικοδομική άδεια δεν είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τότε η Πολεοδομική Υπηρεσία η οποία την έχει εκδώσει είναι υπεύθυνη και αρμόδια εκ του νόμου να την ανακαλέσει.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών επιβάλλεται μόνο ενόψει κάποιας προωθούμενης πολεοδομικής ρύθμισης. Από ποιον επιβάλλεται; Από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο. Την αναστολή εισηγούνται οι καθʼ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες και προτείνουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κάτι το οποίο δεν έχουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Η συνάδελφος κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν, κύριε Υπουργέ, ζήτησα να είναι και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, γιατί τα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι τα οικόπεδα ανταλλαγής. Άρα, άμεσα εμπλεκόμενο είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Έχουμε καταθέσει ως χθες άλλη μία ερώτηση με τον συνάδελφό μου, τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, για να επιστραφούν στην κυριότητα του δημοσίου όλα τα οικόπεδα, ακόμη και αυτά που οικοπεδοποιούνται σήμερα.

Δεν είναι, όμως, εδώ το Υπουργείο Οικονομικών. Θέλω -μα δε μου απαντήσατε καθόλου- μια απάντηση για την «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.» και γιʼ αυτό που γίνεται. Εσείς το φέρατε μʼ έναν άλλο τρόπο. Συνεχίζονται οι εργασίες στα είκοσι πέντε οικόπεδα, που είναι στους σοβάδες αυτή τη στιγμή, στην Καρδία της Θεσσαλονίκης.

Τον Σεπτέμβριο, οι κάτοικοι συζητούσαν μια πιθανή κινητοποίηση και την άλλη μέρα το πρωί, κύριε Υπουργέ, ήταν τα Μ.Α.Τ. έξω από αυτά τα είκοσι πέντε οικόπεδα που χτίζει αυτή τη στιγμή η «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.». Αυτό είναι μία τρομοκρατία.

Δεύτερον, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε μια ομόφωνη απόφαση που αυτή ήταν απόφαση-ψήφισμα, εγκρίθηκε σε μία κινητοποίηση των κατοίκων και θα το καταθέσω στα πρακτικά, 23/9/2008, όσον αφορά την Καρδία.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το θέμα είναι μεγάλο.

Όσον αφορά τώρα το Ωραιόκαστρο, στο πρώτο συμβόλαιο της ανταλλαγής με αριθμό 2195/2005, δόθηκαν τα οικόπεδα στη Μονή Βατοπεδίου και μέσα σʼ αυτά ήταν τα είκοσι τρία αρχικά της Καρδίας και τα είκοσι ένα του Ωραιοκάστρου. Επιστράφηκαν τα δεκαοκτώ οικόπεδα και τα τρία, όσον αφορά το Ωραιόκαστρο, δόθηκαν στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.», η οποία, βέβαια, είναι δική τους.

Θα καταθέσω στα Πρακτικά επιστολή του δικηγόρου της Μονής και αρχικού μέλους της «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.» και δικηγόρου της «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.», που στο γραφείο τους συστήθηκε η εταιρεία του κ. Αλέξανδρου Χατζηαλεξάνδρου, που έστειλε στο δήμο Ωραιοκάστρου για τα δεκαοκτώ οικόπεδα που επιστρέφει η Μονή με το συμβόλαιο της 2335/2006, την επιστολή του και εδώ, είναι εκπρόσωπος μάλλον της Μονής, αλλά μάλλον και της Κ.Ε.Δ., που του ανέθεσε να γίνει η συγκεκριμένη μεταγραφή.

Θα καταθέσω έγγραφο του Δήμου Ωραιοκάστρου προς το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που ζητά άμεση μεταγραφή του συμβολαίου που προανέφερα που περιέχει τα δεκαοκτώ οικόπεδα και ακύρωση όλων των πράξεων και για τα είκοσι ένα οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί από το 2003 στο Γ.Π.Σ. για κοινωφελείς σκοπούς.

Και για το οικοδομικό τετράγωνο που μιλήσατε και για τα τρία αυτά οικόπεδα που παραμένουν σε μία τεράστια εκκρεμότητα και αυτή τη στιγμή οικοδομούνται από την «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.» στο Ωραιόκαστρο, θα σας πω ότι ήταν χαρακτηρισμένα από το 2003 για πυροσβεστικό σταθμό.

Θα σας καταθέσω και τα έγγραφα, την αλληλογραφία μεταξύ ΔΙΠΕΧΩ και της Πολεοδομίας Δυτικής Θεσσαλονίκης και θέλω να πω ότι πιο μπροστά, η Πολεοδομία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σε έγγραφο κατοίκων του Δήμου Ωραιοκάστρου, έλεγε ότι δεν γνώριζε καμία άδεια, δεν γνώριζε ιδιοκτήτη έργου. Και αφού μετά έγινε η όλη ιστορία από άλλους κατοίκους, αναγκάστηκε να απαντήσει τελικά η Πολεοδομία και βέβαια, να ζητήσει από το ΔΙΠΕΧΩ να ξεκαθαρίσει τη θέση του και το ΔΙΠΕΧΩ, από την πλευρά του, απευθύνθηκε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Θα ήθελα για όλα αυτά -και βέβαια, μου είπατε για τον έλεγχο νομιμοποίησης- να μου αναφέρετε, σας παρακαλώ πάρα πολύ, τι θα γίνει με τα οικόπεδα που συνεχίζουν να οικοδομούνται.

Ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πολύ τη συνάδελφο, την κυρία Αμμανατίδου.

Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Αγαπητή κ. συνάδελφε, απάντησα πάρα πολύ ξεκάθαρα στα δύο ερωτήματα τα οποία θέτετε στην ερώτησή σας. Εάν εκτιμάτε ότι θα πρέπει και το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη δική του απάντηση, θα μπορούσατε να απευθύνετε μία επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επειδή, όμως, αν μου επιτρέπετε, όλο το κείμενο της ερώτησης είναι ουσιαστικά μια τοποθέτηση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επί ενός εγγράφου που αφορά έκδοση οικοδομικών αδειών από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή με τα πολεοδομικά γραφεία. Αυτά ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας είπα, επίσης, ότι η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. έχει συμφωνήσει με την άποψη της Περιφέρειας.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να πω ότι κανονικά, το έγγραφο της Περιφέρειας θα έπρεπε να απευθυνθεί κατευθείαν στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Αυτή είναι η διαδικασία. Εν πάση περιπτώσει, έγινε, αν μου επιτρέπετε, μέσω παρακάμψεως. Η απάντηση θα δοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θέλω, επίσης, να πω σε ό,τι αφορά τη διακοπή των εργασιών που έχει επιβληθεί από το αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο στο Ωραιόκαστρο, ότι με νεότερο έγγραφο, όπως μας ενημέρωσε, το οποίο έχει σταλεί στις 2 Οκτωβρίου 2008, επιβάλλεται και πάλι διακοπή των εργασιών για τη συγκεκριμένη οικοδομική άδεια, την υπʼ αριθμόν 4360/2008.

Για πληρέστερη ενημέρωσή, σας καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής και σχετικό έγγραφο που μας έδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και εκτιμώ ότι με αυτά που είπα, έχω δώσει πληρέστατη απάντηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., αγαπητή κυρία συνάδελφε, δεν μπαίνει σε θέματα ιδιοκτησιακά ούτε εξετάζει την ιστορία ενός οικοπέδου επί του οποίου έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Σταύρος Καλογιάννης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ