10/11/2008

Αντικοινωνική και αντεργατική η πολιτική της διοίκησης του ΟΤΕ

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών. Μεταφορών και Επικοινωνιών

Ο νέος τρόπος διοίκησης του ΟΤΕ, μετά την εξαγορά του από την Deutsche Telekom, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είχαμε εγκαίρως καταγγείλει περί περαιτέρω απαξίωσης της κοινωνικής λειτουργίας του οργανισμού με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες  καθώς και στον κοινωνικό και αναπτυξιακό του ρόλο. Στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής, η διοίκηση αποφάσισε τη συρρίκνωση του δικτύου πωλήσεων και προχωρά στο κλείσιμο 150 περίπου τηλεπικοινωνιακών εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα και κυρίως σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας (Αιτωλικό, Βόνιτσα, Αστακό, Βυτίνα, Καλάβρυτα, Αράχωβα, Οινόφυτα, Κάτω Νευροκόπι, Σουφλί, Κύμη, Αλιβέρι, Μέτσοβο, Ξυλόκαστρο, Γύθειο, Κυπαρισσία, Νιγρίτα, Δομοκό, Αγ. Κων/νο, Καμμένα Βούρλα, Δελφούς,  νησιά των Κυκλάδων, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, κ.ά)

Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις  απαξιώνουν και συρρικνώνουν το δίκτυο πωλήσεων του οργανισμού και λαμβάνονται χωρίς καμιά ευαισθησία για το κοινωνικό σύνολο αφού θα μείνουν χωρίς τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτηση οι πολίτες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων των περιοχών που εξυπηρετούνται από τα καταστήματα που θα κλείσουν.

Οι αποφάσεις αυτές λειτουργούν υπέρ των άλλων ιδιωτικών εταιρειών τηλεφωνίας που θα σπεύσουν να καλύψουν το "κενό", που θα δημιουργηθεί.

Επί πλέον, η απόφαση αυτή θα έχει ως συνέπεια απολύσεις στον ΟΤΕ με αποτέλεσμα να μειωθεί το προσωπικό του και να αλλάξουν προς το χειρότερο οι εργασιακές του σχέσεις. Οι απολύσεις αυτές θα είναι η συνέχεια των απολύσεων υπαλλήλων της COSMOTE, που έγιναν το 2008.

Επειδή αυτή η πολιτική του ΟΤΕ, η οποία είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησής του, είναι επιζήμια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη.

Επειδή αυτή η πολιτική θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την συρρίκνωση των θέσεων εργασίας για τον ΟΤΕ .

Επειδή ο ΟΤΕ, όπως και οι άλλες ΔΕΚΟ, πρέπει να λειτουργήσει σαν μοχλός ανάπτυξης της χώρας και όχι συρρίκνωσης με διατήρηση του κοινωνικού του χαρακτήρα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Είναι γνώστες αυτών των εξελίξεων στον ΟΤΕ; Τι άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να ακυρωθεί αυτή η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ;

2.    Θα λάβουν σοβαρά υπ όψιν τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων που πλήττονται από αυτή την απόφαση και απαιτούν ο ΟΤΕ να συμβάλλει στην ουσιαστική και ποιοτική εξυπηρέτηση των τοπικών  κοινωνιών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης