ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/11/2008

Μείωση στο εισόδημά των παραγωγών και καρτέλ και στο ροδάκινο

Ερώτηση Ε.Αμμααντίδου-Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων



Οι παραγωγοί στα συμπύρηνα ροδάκινα οδηγούνται σε δραματική μείωση του εισοδήματός τους, μετά την επιμονή της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας να διατηρηθούν οι τιμές και το 2008, στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με εκείνες της προηγούμενης παραγωγικής περιόδου.

Στο νομό Ημαθίας συγκεκριμένα, οι τιμές στα συμπύρηνα ροδάκινα για παράδοση στο εργοστάσιο παρέμειναν σχεδόν σταθερές στο διάστημα της τελευταίας τετραετίας (2004-2007), παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής. Η αύξηση της ποσότητας των εξαγωγών, η σημαντική αύξηση της αξίας αλλά και της μέσης τιμής εξαγωγής στο διάστημα της τελευταίας τριετίας, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τη στασιμότητα που επιβλήθηκε στις τιμές των παραγωγών

Η διαμόρφωση των τιμών των παραγωγών από τις εγχώριες βιομηχανίες με ένα ενιαίο τρόπο, φαίνεται ότι διαμορφώνει συνθήκες νόθευσης του ανταγωνισμού σε βάρος του εισοδήματος των παραγωγών.

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για τον κλάδο, από την οποία στοιχειοθετείται η ύπαρξη καρτέλ στην μεταποίηση ροδάκινου.

Οι βιομηχανίες της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) εκβιάζουν τους παραγωγούς ροδάκινου με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους να πουλήσουν φθηνά, ενώ διαμορφώνουν ενιαίο τιμολόγιο αγοράς.

Επί του θέματος υπάρχει και προηγούμενο. Το 2006 η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε την έλλειψη ανταγωνισμού στον κλάδο και επέβαλε τόσο στην Ε.Κ.Ε. όσο και στα μέλη της συμβολικό πρόστιμο 1.000?, ενώ προειδοποίησε για περεταίρω κυρώσεις.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο υπουργός:

Θα πάρει μέτρα και ποια για την προστασία των παραγωγών ροδάκινων από τα καρτέλ που έχουν συστήσει οι βιομηχανίες κονσερβοποιίας.

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου Πασχαλίδου Ευαγγελία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ