30/12/2008

Με μεγάλη καθυστέρηση εκδίδει τα αποτελέσματα δειγματοληψιών το Γενικό Χημείο του Κράτους

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών

Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες του Νομάρχη Πειραιώς, 5 τόνοι γαρίδες στις οποίες ανιχνεύθηκαν ολικά θειώδη σε ποσοστά υπερβολικά υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο διατέθηκαν προς κατανάλωση, γιατί τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών δόθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους ένα μήνα μετά.

Οι κτηνίατροι έλαβαν δείγματα από 5 αλιευτικά σκάφη στις 10 Νοεμβρίου  και στις  17 Δεκεμβρίου η Α΄ Χημική Υπηρεσία Πειραιά ενημέρωσε τη Νομαρχία ότι όλα τα δείγματα κρίθηκαν μη κανονικά-μη ασφαλή. Διαπιστώθηκε ότι περιείχαν την ουσία θειώδες νάτριο σε ποσοστό από 577,5% έως και 1,261%, πάνω από το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο, που θέτει η κείμενη νομοθεσία.

Το γεγονός αυτό επαναφέρει, για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, με τον πιο δραματικό τρόπο, την  αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τον πολίτη – καταναλωτή από διατροφικούς κινδύνους.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα, ώστε το Γενικό Χημείο του Κράτους να εξοπλιστεί με τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό και να στελεχωθεί με πρόσθετο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, για να επιτελέσει το ρόλο του αποτελεσματικά και με ταχείς ρυθμούς προς όφελος πρώτιστα της δημόσιας υγείας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ