20/01/2009

Παραμονή του Διοικητή ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου παρά την πρόωρη λήξη της θητείας του με την υπ. αριθμ. Π4/ΓΠοικ. 80799/11.6.08 Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Τ.Κουράκη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Στο Κέντρο Περίθαλψης παιδιών με Βαριές Αναπηρίες (ΚΕΠΕΠ) Σιδηροκάστρου από το 2005 στη θέση του Διοικητή τοποθετήθηκε ο κ. Σπυρίδων Τσαρτσίδης. Από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του ΚΕΠΕΠ ο κ. Τσαρτσίδης ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνηγητό πρώτα απʼ όλα των εργαζομένων, αλλά και όλων όσοι ασκούσαν κριτική στο έργο του.

Ο εν λόγω διοικητής έχει υποβάλει μέχρι και 5 μηνύσεις σε κάθε εργαζόμενο του ΚΕΠΕΠ με το αιτιολογικό της συκοφαντικής δυσφήμισης. Αυτό βέβαια που ενόχλησε τον κ. Τσαρτσίδη είναι οι ενέργειες υπαλλήλων όπως αναφορές προς τις υπερκείμενες υπηρεσίες.

Οι πειθαρχικές διώξεις των υπαλλήλων είναι ανάλογες με τις μηνύσεις του κ. διοικητή και έχουν πλαφόν πειθαρχικής ποινής 10ήμερη στέρηση ημερομισθίων τις οποίες εκτελεί χωρίς την τελεσίδικη απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Επίσης επιδίωξε να στερήσει την υπαλληλική ιδιότητα εργαζομένου, κυνηγώντας τον ποινικά και πειθαρχικά και δεν του επέτρεψε την πληρωμή δεδουλευμένων ενός έτους. Ο εργαζόμενος κινούμενος νόμιμα δικαιώθηκε από τα δικαστήρια μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει διεκδικώντας να του καταβληθούν μισθοί που παρανόμως ο διοικητής του ΚΕΠΕΠ δεν του είχε καταβάλει. Η απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ του εργαζομένου,  ενώ η 4η ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας με έγγραφό της συστήνει στο διοικητή να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να καταβάλει όλο το ποσό της μισθοδοσίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν) εκδίδει ανάλογο έγγραφο με αρ.πρ. 2333 στις 24/4/08 προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου αναφέρεται στην απαράδεκτη συμπεριφορά του διοικητή και στις σχέσεις του με τους εργαζόμενους ποινικοποιώντας ουσιαστικά τον εργασιακό τους βίο και ζητά την άμεση και καθοριστική παρέμβασή του, ώστε να επαναφέρει στην τάξη το συγκεκριμένο διοικητή ή να τον αντικαταστήσει.

Του ζητήθηκε να παραιτηθεί και ο κ. Τσαρτσίδης αρνήθηκε με αποτέλεσμα ο Υπουργός Υγείας να προβεί στην παύση του με την υπ.αριθμ. Π4/ΓΠοικ. 80799/11.6.2008 απόφασή του, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των ν.3329/2005, ν.3370/2005, ν.3528/2007 και της παρ.31 του άρθρου 3 του Κεφ.Β του ν.3527/2007 και αναφέρει ότι «λήγει πρόωρα η θητεία του διοικητή του ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, αζημίως για το Δημόσιο» (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 258, 13 Ιούνη 2008 σελ. 1751).

Επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας που πραγματοποίησαν έρευνα το Δεκέμβρη του 2008, εξέδωσαν πόρισμα εις βάρος του Διοικητή για διοικητικές αλλά και οικονομικές ατασθαλίες με αναφορά στην εισαγγελία, όπως επίσης ανάλογο πόρισμα υπάρχει κατόπιν Ε.Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε με εντολή του προέδρου της 4ης ΔΥΠΕ και του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Παρόλα αυτά ο συγκεκριμένος κύριος παραμένει παρανόμως στη θέση του διοικητή συνεχίζοντας την απίστευτη πρακτική των μηνύσεων και διώξεων σε όποιον του ασκεί κριτική.

Επειδή όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρίες, δεν μπορούν να συνεχιστούν,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

-    Γιατί ενώ έχουν περάσει 7 μήνες από την Απόφαση του Υπουργείου Υγείας δεν απομακρύνθηκε ο κ. Τσαρτσίδης με αποτέλεσμα να συνεχίζει η θρασύτατη συμπεριφορά του να προκαλεί την αγανάκτηση όλης της τοπικής κοινωνίας αλλά και των υπηρεσιών που εμπλέκονται;

Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε:

-    Να τοποθετηθεί νέος διοικητής στο ΚΕΠΕΠ ο οποίος θα πληροί τις προϋποθέσεις για τον τόσο σοβαρό ρόλο που πρέπει να παίξει λόγω και της ιδιαιτερότητας του Κέντρου.

-    Να επανέλθει η εργασιακή ειρήνη στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου.

-    Να πληρωθεί ο εργαζόμενος το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των δεδουλευμένων του;

Οι ερωτώντες  βουλευτές:

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ