10/04/2009

Αλλοδαποί κρατούμενοι δεν αποφυλακίζονται επειδή δεν έχουν ΑΦΜ

Ερώτηση Τ.Κουράκη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Οι αλλοδαποί κρατούμενοι οι  οποίοι στερούνται άδειας νόμιμης διαμονής μετά την έκτιση της ποινής τους δεν μπορούν να αποφυλακιστούν στην περίπτωση κατά την οποία τους έχει επιβληθεί - πέραν της ποινής φυλάκισης ή κάθειρξης - και χρηματική ποινή.

Και τούτο διότι στην περίπτωσή τους κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο η χρηματική ποινή δεν μπορεί να βεβαιωθεί από τη ΔΟΥ και να τους χορηγηθεί ΑΦΜ.

Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στη φυλακή προκειμένου να εκτίσουν πέραν της ποινής κάθειρξης ή φυλάκισης και τη χρηματική ποινή τους.

Αυτό όμως οδηγεί στο δυσανάλογο αποτέλεσμα της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας λόγω της επιβολής μιας χρηματικής ποινής. Πρακτικά οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν έγκλειστοι – συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα - εξαιτίας της άρνησης της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει έτσι ώστε στις περιπτώσεις αυτές να είναι δυνατή η χορήγηση ΑΦΜ.

Ας σημειωθεί ότι η παραπάνω κατάσταση συναντάται συχνά σε βάρος φτωχών μεταναστών από την Αφρική που έχουν καταδικαστεί σε χρηματική ποινή για παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Επειδή είναι τουλάχιστον απάνθρωπο άνθρωποι που έχουν εκτίσει την ποινή τους να μην μπορούν να αποφυλακιστούν λόγω αδυναμίας της πολιτείας να τους εκδώσει ΑΦΜ

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Θα προβεί και πότε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος των παράνομων αλλοδαπών κρατουμένων;

Ο βουλευτής

Τάσος  Κουράκης