07/05/2009

Ομιλία του ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τις άγονες γραμμές για τον Παυλιδή

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συμφωνήσετε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει για τρίτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι μοναδικό στη λειτουργία των Κοινοβουλίων ολόκληρης της Ευρώπης. Και εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το κατʼ εξοχήν εκφραστικό της λαϊκής κυριαρχίας Όργανο, που είναι η Βουλή των Ελλήνων.

Εγώ δεν ομιλώ, κύριε Πρόεδρε, περί ευτελισμού. Όμιλώ για κατάπτωση της βασικής αξίας στο πλαίσιο της δημοκρατίας, που είναι η λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαβιβάστηκε, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, μία δικογραφία από τον Εισαγγελέα Δωδεκανήσου. Η Βουλή πρέπει να απέχει των αρμοδιοτήτων, των καθηκόντων και των υποχρεώσεών της; Προφανώς όχι. Η Βουλή πρέπει να πράξει αυτό που επιτάσσεται από το Σύνταγμα, να ασχοληθεί και να αποφασίσει αν θα συσταθεί ή δεν θα συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή, προσβάλει βαρύτατα την πολιτική λειτουργία της Βουλής. Και είναι μία προσβολή η οποία, κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι, αλλά θα συνεχίσει να βάλει εναντίον του Κοινοβουλευτισμού, εναντίον της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται για ένα παρεμπίπτον ζήτημα. Πρόκειται για ένα κεφαλαιώδες θέμα, που έχει σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται η Συμπολίτευση και η Κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της, αλλά και τη λειτουργία της Βουλής.

Με τον τρόπο που επέλεξε να ενεργήσει, προσέβαλε βαρύτατα τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προσήλθε και προσέρχεται στη διαδικασία αυτή με αίσθηση ευθύνης, καθήκοντος και υποχρέωσης, όπως αυτά τα στοιχεία επιτάσσονται από τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και από το Σύνταγμα.

Θα παραμείνουμε στη Βουλή. Και θα παραμείνουμε επιφυλασσόμενοι να σταθμίσουμε περαιτέρω τη στάση μας βλέποντας την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας, αυτής της χωλής διαδικασίας, αυτής της διαδικασίας η οποία είναι χωλή με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αντιφατικότητα της συμπεριφοράς της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται εκεί που κατά την άποψή της εξυπηρετεί τα κομματικά της συμφέροντα, απουσιάζει και εξαφανίζεται από τις διαδικασίες που θεωρεί ότι βλάπτει όχι τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όχι τη λειτουργία της πολιτικής ζωής, αλλά τα δικά της μικροκομματικά συμφέροντα.

Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως η πολιτική πρέπει να ασχολείται με την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, των προβλημάτων που προσδιορίζουν τη δύσκολη πραγματικότητα για τον Έλληνα πολίτη, αλλά ταυτόχρονα η πολιτική, η λειτουργία του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να απέχει από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις. Το καθένα έχει τη δική του θέση, τη δική του προτεραιότητα. Μπορούν να βαίνουν παράλληλα και οι δύο αυτές πολιτικές λειτουργίες, χωρίς η μία να προσβάλλει την άλλη.

Η εγκατάλειψη της μιας από τις δύο, κύριε Πρόεδρε, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί η πολιτική, διότι δεν είναι παρεμπίπτοντα ζητήματα αυτά που αφορούν στη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν σχέση με το δημόσιο συμφέρον, με το δημόσιο αγαθό και κατά τούτο έχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι συνάδελφοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης γιʼ αυτό που επέλεξαν να πράξουν και με το οποίο τραυματίζουν βαρύτατα τη λειτουργία της πολιτικής ζωής και ειδικότερα του Κοινοβουλίου.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι η εξέλιξη της υποθέσεως και με δεδομένη την απουσία, τη μη παρουσία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο, οδηγεί σε ένα θεσμικό, κατά τη γνώμη μας, αδιέξοδο.

Δεν θα επαναλάβω τα όσα στις προηγούμενες θλιβερές περιπτώσεις έχω αναφέρει σε σχέση με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Έχω, όμως, την άποψη, κύριε Πρόεδρε, ότι με δεδομένο το γεγονός ότι δεν συγκροτείται η δεδηλωμένη στη συγκεκριμένη έκφρασή της μέσα στο Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατόν να προωθηθεί και να αναπτυχθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Κατά συνέπεια, δεν έχει νόημα η όποια απόπειρα να καταμετρηθούν ψήφοι με δεδομένα τα στοιχεία αυτής της χολής, της τραυματισμένης με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας διαδικασίας.

Μετά ταύτα, κύριε Πρόεδρε, αφού θα ακούσουμε και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των άλλων Κομμάτων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα αποχωρήσει από τη Βουλή, από την παρούσα διαδικασία, για τους λόγους που προανέφερα, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά ότι ο τραυματισμός, ο οποίος επήλθε στο Κοινοβούλιο με τη συγκεκριμένη στάση και πολιτική συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας, είναι βαθύτατος.

Και είναι ένας τραυματισμός, κύριε Πρόεδρε, που όσο κι αν εύχομαι, φοβάμαι ότι το πλήγμα του θα παραμένει βαθύ για όλο το χρονικό διάστημα που ξανοίγεται μπροστά μας. Διότι έχει τραυματιστεί το Κοινοβούλιο.

Και σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία θα επαναλάβω αυτό που είπα και χθες. Όταν πληγώνει, όταν τραυματίζει και προσβάλει τους θεσμούς, αυτοί οι θεσμοί εκδικούνται. Και θα εκδικηθούν τη Νέα Δημοκρατία. Το ζήτημα είναι να μην εκδικηθούν το σύνολο της πολιτικής ζωής και του πολιτικού κόσμου αυτού του τόπου. Έχει βαρύτατη ευθύνη η Νέα Δημοκρατία με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και αναφορικά με ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό που σήμερα έπρεπε να ερευνηθεί και εν τέλει να αποφασίσει η Βουλή των Ελλήνων.

Κύριε Πρόεδρε, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν αφίσταται από την πρόταση που έχει καταθέσει και που έχει απευθύνει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με μία προσπάθεια να απομακρυνθεί η Βουλή από την ενασχόλησή της με τέτοιες υποθέσεις κατά τον τρόπο που περιγράφει η πρότασή μας. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να σημειώσουμε: Με δεδομένη την υπάρχουσα θεσμική ρύθμιση, με δεδομένη τη συνταγματική πρόβλεψη, όσο και την επιταγή, αυτό που έπραξε η Νέα Δημοκρατία της δημιουργεί τεράστια πολιτική ευθύνη!