09/05/2009

Εισήγηση Θανάση Πετρακου, μέλους της γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, σε συνέντευξη τύπου με θέμα: «αγώνας για την αναδάσωση και τη σωτήρια του Ταΰγετου»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την προεκλογική του δραστηριότητα για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 με το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολεί το νομό μας. Το θέμα της ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ, ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ   ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται μαζί με τα κινήματα των πολιτών και τους φορείς για μια άλλου τύπο ανάπτυξη, συμβατή με τη φύση. Για έναν οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας που θα βασίζεται στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Γιʼ αυτό σήμερα σε όλη την Ελλάδα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν σε δράσεις αναδεικνύοντας τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα κάθε περιοχής. Για το ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η αποκατάσταση του καμένου Ταϋγέτου και όλων των καμένων περιοχών του νομού μας, η αναδάσωσή του και η πυροπροστασία του Ταϋγέτου και όλου του νομού μας.

Θέλουμε με τη σημερινή μας συνέντευξη να καταγγείλουμε ότι:

Δυο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 οι οποίες έκαψαν 115.000 στρέμματα στον Ταΰγετο και 210.000 σε όλο το νομό, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αντιδασική και αντιπεριβαλλοντική πολιτική.

Μηδενική είναι μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας για την δασοπροστασία (συντήρηση και καθαρισμοί των δασικών δρόμων).

Είναι απαράδεκτο να μην χρηματοδοτείται η Δασική Υπηρεσία Μεσσηνίας με 500.000 ? που απαιτούνται για την δασοπροστασία του Ταϋγέτου. Και είναι πολύ προκλητικό να έχει το θράσος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκης και να λέει ότι για τις πυρκαγιές που θα συμβούν το καλοκαίρι του 2009 θα ευθύνονται οι πολλές βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς!!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αυτή την εγκληματική αντιδασική πολιτική της κυβέρνησης. Τονίζει ότι οι δαπάνες για την δασοπροστασία πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας για κάθε κυβέρνηση και απαιτεί την άμεση χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα πυροπροστασίας για να μην καεί πάλι ο Ταΰγετος αλλά και όλος ο νομός Μεσσηνίας.

Αλλά και στο μεγάλο θέμα της αναδάσωσης των καμένων περιοχών του Ταϋγέτου η κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμη φορά το δασικό και αντιπεριβαλλοντικό της πρόσωπο. Όφειλε να είχε ήδη χρηματοδοτήσει τη Δασική Υπηρεσία Μεσσηνίας με τουλάχιστον 1.200.000 ? για να γίνουν άμεσα οι δημοπρασίες ώστε να φυτευτούν το φθινόπωρο τα 400.000 δέντρα που απαιτούνται σε πρώτη φάση για την αναδάσωση του Ταϋγέτου. Αδιαφορεί όμως για την αναδάσωση του Ταϋγέτου και η ακλόνητη απόδειξη γιʼ αυτό είναι ότι μόνο 300.000 ? περισσεύουν για την αναδάσωση δηλαδή αντί για 400.000 δέντρα που πρέπει να φυτευτούν στον Ταΰγετο, μόνο 75.000 δέντρα μας εγκρίνει. Για τις Τράπεζες όμως είχε απλόχερα 28 δις να προσφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους φορείς και όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας σʼ ένα αγωνιστικό μέτωπο για να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την αναγέννηση και την προστασία του Ταϋγέτου.

Για εμάς όπως και για όλους τους Μεσσήνιους ο Ταΰγετος είναι η ζωή μας, είναι ο πνεύμονας του νομού μας και όλης της Πελοποννήσου. Γιʼ αυτό θα εντείνουμε τον  αγώνα μας για την αναδάσωση και τη σωτηρία του.

Πολίτες της Μεσσηνίας. Γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πυρκαγιών με συνεχείς ερωτήσεις των βουλευτών του Κουβέλη, Δραγασάκη, Λαφαζάνη, Παπαγιαννάκη, Αμμανατίδου και Τσούκαλη βρέθηκε στο πλάι των πολιτών της Μεσσηνίας, απαίτησε την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης η οποία δεν αποζημιώνει ουσιαστικά τους πυρόπληκτους παραγωγούς και απαίτησε και απαιτεί να αποζημιωθούν όλοι οι πυρόπληκτοι κατά 100% για τις ζημιές  που υπέστησαν. Ζήτησε  να   καλυφτούν  με δωρεάν παροχή ζωοτροφών για μια πενταετία οι  κτηνοτρόφοι  και  να προστατευτούν  τα  καμένα  από  τη  βόσκηση.  Τόνισε ότι η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών για να μην εγκαταλειφθούν τα βουνά του Ταϋγέτου και συνολικά η ύπαιθρος, είναι θέμα εθνικής σημασίας. Γιʼ αυτό και απαίτησε να υπάρξει ένα ειδικό περιφερειακό πρόγραμμα το οποίο να χρηματοδοτήσει όλα τα έργα ανασυγκρότησης και να καλύψει συμπληρωματικά τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών.

Κυρίως όμως είχες έγκαιρα προειδοποιήσει και την άνοιξη του 2007 ότι η μη χρηματοδότηση της Δασικής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις δράσεις πυροπροστασίας, εγκυμονούσε τον κίνδυνο της καταστροφής, ο οποίος ήρθε το 2007.

Γιʼ αυτό σήμερα απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες του νομού μας και τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί και να απαιτήσουμε:

1. Άμεση χρηματοδότηση για την πλήρη αναδάσωση του Ταϋγέτου.

2. Ουσιαστική χρηματοδότηση για την δασοπροστασία.

3. Προμήθεια άμεσα πλαστικών δεξαμενών, και την άμεση τοποθέτησή τους σε περιοχές απομακρυσμένες από τη θάλασσα, όπως ζητά η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εφοδιασμό των ελικοπτέρων σε περίπτωση πυρκαγιάς και δημιουργία λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών.

4. Να καθαριστούν όλοι οι δρόμοι και να εφαρμόσουν όλοι οι Δήμοι τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλους τους σκουπιδότοπους για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

5. Να κλείσει ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλακας και να μην εγκατασταθεί ο μπαλοποιητής στην περιοχή διότι θα αποτελέσει «βόμβα» για τον Ταΰγετο.

6. Συνέχιση της δωρεάν παροχής ζωοτροφών για μια πενταετία, δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και απαγόρευση της βόσκησης στα καμένα.

Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός του συστήματος δασοπροστασίας και πρώτα απʼ όλα ενίσχυση της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με μέσα και προσωπικό.

Απαιτούμε:

1. Ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

2. Ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος.

3. Κατάργηση του Νόμου 2612/1998 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή.

4. Κατάργηση του Νόμου 3208/2003 που ακυρώνει τους υπάρχοντες δασικούς χάρτες και ουσιαστικά ενισχύει αυτούς που επιδιώκουν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων.

5. Εφαρμογή στις σημερινές συνθήκες του ομοφώνου πορίσματος της Βουλής για τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού φορέα δασοπυρόσβεσης.

6. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων δασοπυροσβεστών που υπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

7 . Ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων.

8. Τριπλασιασμό των κονδυλίων για την δασοπυρόσβεση και την δασοπροστασία.

9. Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η γη και τα δάση ως εμπόρευμα και να θεωρούνται όπως πράγματι είναι δημόσιο αγαθό.

Πολίτες της Μεσσηνίας,

Όπως ο συντονισμένος αγώνας για να μην αναθεωρηθούν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος ήταν νικηφόρος, μπορούμε αν αγωνιστούμε όλοι να πετύχουμε την αναγέννηση, την ανασυγκρότηση και την προστασία του Ταϋγέτου και όλων των δασών του νομού μας.

Οφείλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον γιατί ήδη βιώνει όλος ο κόσμος μια μεγάλη οικολογική κρίση με αιχμή την κλιματική αλλαγή. Βιώνουμε την εξάντληση των φυσικών πόρων, τον περιορισμό της βιοποικιλότητας, την εντεινόμενη αστικοποίηση, την καταστροφή των δασών, τη συρρίκνωση του πρασίνου στις πόλεις, την ρύπανση των εδαφών, των νερών και του αέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος τον έχει πρώτη προτεραιότητά του γιατί πιστεύει σε μια ανάπτυξη συμβατή με τη φύση, η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό του περιβάλλοντος, γιʼ αυτό και ξεκινά την προεκλογική του δράση για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου καλώντας όλους τους πολίτες να αγωνιστούμε για την αναδάσωση και την προστασία του Ταϋγέτου και όλων των δασών.

Καλαμάτα 9 Μαΐου 2009