18/06/2009

Διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων Τσιγγάνων

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας έρχεται να μας προβληματίσει: σε έρευνα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για τις Μειονότητες και τις Διακρίσεις, που διενεργήθηκε από το Τμήμα της Υπηρεσίας της Ε.Ε για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που αναφέρεται στους Τσιγγάνους  (ROMA), δυστυχώς η χώρα μας  έρχεται  πρώτη σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες διακρίσεων (σχετικά δημοσιεύματα , ΑΥΓΗ 29-4-2009 &  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23-4-2009).

-    Οι Τσιγγάνοι της Ελλάδας  έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αναλφαβητισμού, καθώς μόλις το 4% πηγαίνει σχολείο για περισσότερο από 10 χρόνια, ενώ το 35 % είναι εντελώς αναλφάβητοι.

-    Πρώτοι ερχόμαστε και σε θέματα πληροφόρησης των δικαιωμάτων τους, καθώς το 86% δεν γνωρίζει ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία, ενώ το 94%(!) δε γνωρίζει ότι υπάρχουν οργανώσεις που υποστηρίζουν τα θύματα διακρίσεων

-    Ως προς την εγκληματικότητα, τα ποσοστά είναι επίσης  ανησυχητικά. Το 54% των ερωτηθέντων έχουν πέσει θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 89% από αυτούς δεν το ανέφερε καν στην αστυνομία, με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η αστυνομία τους έχει σταματήσει τουλάχιστον μια φορά, ενώ το 69% από αυτούς θεωρεί, ότι η επιλογή αυτή της αστυνομίας, οφείλεται στην εθνική καταγωγή τους.

-    Τα περιστατικά διακρίσεων συμπληρώνονται κατά σειρά με θέματα πρόσβασης σε ιδιωτικές υπηρεσίες (30%), αναζήτηση εργασίας (24%),  υπηρεσίες υγείας (24%), προβλήματα στέγασης (20%) , συμπεριφορά προσωπικού των σχολείων (10%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε σε Ρομά που κατοικούν σε αστικούς χώρους και όχι σε καταυλισμούς, γεγονός που καθιστά προφανές ότι τα συνολικά ποσοστά θα είναι κατά πολύ χειρότερα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης το 63% των Ελλήνων Τσιγγάνων, κατοικεί σε περιοχές όπου ζουν μόνο Τσιγγάνοι.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Τι μέτρα έχουν ληφθεί στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων;

2.    Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για τη δημοτολογική τακτοποίηση των Ελλήνων τσιγγάνων, λαμβάνοντας υπόψη τη λεπτομερή και εμπεριστατωμένη σχετική μελέτη του Συνηγόρου του Πολίτη;

3.    Σε τι στάδιο βρίσκεται η Μελέτη για την Καταγραφή της Υφιστάμενης Κατάστασης των Ρομά στην Ελλάδα που έχει ανατεθεί από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης των Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚ) στην εταιρία Συμβούλων «Ευρωδιάσταση», σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Οικοκοινωνία» για την  4η  Προγραμματική Περίοδο, και πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα πορίσματα της συγκεκριμένης Μελέτης;

4.    Προτίθεστε να υλοποιήσετε προγράμματα επιμόρφωσης  και ενημέρωσης των Ρομά, για τα δικαιώματά τους, αλλά και για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού;

5.    Προτίθεστε να δημιουργήσετε επαρκή Ιατροκοινωνικά Κέντρα, με προοπτικές επιβίωσης, μέσω πάγιων χρηματοδοτήσεων, στους οργανωμένους οικισμούς τσιγγάνων, δεδομένου ότι δεν είναι εξασφαλισμένη ούτε η επιβίωση των ήδη υπαρχόντων, ενώ είναι αποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητά τους και η αποδοχή τους από τους Έλληνες Ρομά;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ