17/06/2009

Ρύπανση κόλπου Ελευσίνας και υπεδάφους Θριασίου Πεδίου

Ερώτηση και Αίτηση Καταθεσης Εγγράφων Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόλπος της Ελευσίνας αλλά και το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας όλου του Θριάσιου Πεδίου, όπου είναι εγκατεστημένες εκατοντάδες, νόμιμες και παράνομες, δραστηριότητες. Ανάμεσά τους δύο διυλιστήρια, δύο τσιμεντάδικα, δύο ναυπηγεία, χαλυβουργίες, διαλυτήρια   και κάθε άλλη επιβαρυντική για την θάλασσα μονάδα που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή άναρχα, χωρίς σχεδιασμό και φροντίδα για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Η ακτή της περιοχής αυτής που εκτείνεται από τον Σκαραμαγκά μέχρι την Κινέττα, αν και έχει όλες τις προϋποθέσεις και την φυσική ομορφιά για να αποτελεί χώρο αναψυχής, κολύμβησης και ξεκούρασης για τους κατοίκους, όπως ήταν στο παρελθόν, έχει μετατραπεί σε εφιαλτικό τοπίο. Το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας αποτελούν στοιχείο κινδύνου για όση αγροτική παραγωγή έχει απομείνει.

Πολύ συχνά είναι τα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλούνται από διαρροές των διυλιστηρίων, κατά την φόρτωση και εκφόρτωση των εκατοντάδων δεξαμενόπλοιων και άλλων πλοίων που προσεγγίζουν τις εγκαταστάσεις της περιοχής. Άλλη πηγή ρύπανσης αποτελούν τα διερχόμενα πλοία που απορρίπτουν ανεξέλεγκτα στην θάλασσα τα νερά που χρησιμοποιούν για την πλύση των δεξαμενών τους και άλλα λύματα και απόβλητα.

Παραλλήλως, στον κόλπο της Ελευσίνας καταλήγουν όλες οι διαρροές στο υπέδαφος των διαφόρων μονάδων που λειτουργούν στο Θριάσιο πεδίο και ευρύτερα στη Δυτική Αττική. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των διαρροών των διυλιστηρίων  Ασπροπύργου και Ελευσίνας και του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής, όπως επίσης και όλα τα απόβλητα που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στους χειμάρρους της περιοχής και καταλήγουν στο υπέδαφος και την θάλασσα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποια στοιχεία υπάρχουν και ποιες μετρήσεις έχουν γίνει από επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς που αφορούν την εξέλιξη της ρύπανσης και την σημερινή κατάσταση στον κόλπο της Ελευσίνας;

2.    Ποια στοιχεία υπάρχουν και ποιες μετρήσεις έχουν γίνει από επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς που αφορούν την εξέλιξη της ρύπανσης και την σημερινή κατάσταση στο υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα του Θριάσιου Πεδίου;

3.    Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κόλπο της Ελευσίνας, στο υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα του Θριάσιου Πεδίου από τον αλόγιστο τρόπο που χρησιμοποιήθηκε και συνεχίζει να χρησιμοποιείται το περιβάλλον της περιοχής επί δεκαετίες;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ο ερωτών βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ