ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/06/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου σχετικά με το ΧΥΤΑ Μαυρορράχης



ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.  Θα συζητηθεί η με αριθμό 27/22-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου - Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στο Νομό Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Η ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου έχει ως εξής:

«Ένα σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, η τοπική κοινωνία δεν έχει πειστεί πως ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον της περιοχής και γʼ αυτό έκαναν προσφυγή στον εισαγγελέα στις 15.5.2009.

Η δημοτική αρχή της Ασσήρου, φορείς και κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουν τις αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους και το περιβάλλον από τον πλημμελή μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Επίσης, διαφαίνεται μια μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαραίτητων συνοδευτικών έργων που εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία ενός ΧΥΤΑ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε:

Να ολοκληρωθούν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομής στο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης όπως υπόλοιπες κυψέλες και ο βιολογικός καθαρισμός που προβλέπονται και είναι απαραίτητα για την ουσιαστική και σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, υπόλοιποι ΧΥΤΑ στο Νομό, ανανέωση και ενίσχυση του υπάρχοντος απαρχαιωμένου στόλου απορριμματοφόρων) και επίσης η βελτίωση του οδικού δικτύου πρόσβασης στο ΧΥΤΑ;

Να γίνεται αυστηρότατος έλεγχος των εισερχομένων ώστε να αποκλειστεί η απόρριψη επικίνδυνων απορριμμάτων και να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των νοσοκομειακών, βιομηχανικών αποβλήτων και των αδρανών-κατασκευαστικών καθώς επίσης και της λυματολάσπης των βιολογικών καθαρισμών;»

Στην ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Νάκος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Δεν έχω παρά να αναγνώσω από τα Πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, διότι πρόκειται για την ίδια ερώτηση που έχει απαντηθεί.

Θέλω να διευκρινίσω πριν απʼ όλα ότι οι αρμόδιοι φορείς για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων εδώ και δεκαεπτά χρόνια είναι οι δήμοι της χώρας. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα για το Νομό Θεσσαλονίκης αρμόδιος φορέας είναι ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων ο Σύνδεσμος Μείζονος Θεσσαλονίκης, που έχει μέλη του τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όλου του Νομού.

Πράγματι έχουν αρχίσει κάποιες κινητοποιήσεις υποκινούμενες, κατά την άποψή μου, από τον Δήμο Ασσήρου. Κι αυτό το λέω για όποια αξία έχει διότι ο Δήμος Ασσήρου κατέθεσε αίτηση για αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία απέρριψε την αίτηση για να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ του Δήμου Ασσήρου.

Προχθές έγινε νομαρχιακό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη όπου κατατέθηκαν όλα τα στοιχεία και επαναεπιβεβαιώθηκε η προσήλωση στην εφαρμογή των προβλεπομένων έργων του περιφερειακού σχεδιασμού.

Ποιες είναι οι ενστάσεις από το Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ασσήρου, δηλαδή το Δήμο Ασσήρου; Ότι δεν λειτουργεί σωστά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής, ότι δεν έγιναν τα έργα, δεν προχώρησε ο κόμβος που παρακάμπτει το Δήμο Ασσήρου και δεν προχώρησε το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή και ότι τα σκουπίδια δεν μεταφέρονται με κοντέινερ.

Θα ήθελα πριν απʼ όλα να σας ενημερώσω τι περιλαμβάνει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Περιλαμβάνει δύο Χώρους Υγειονομικής Ταφής, αυτό της Μαυρορράχης που λειτουργεί -και λειτουργεί με μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων, σύστημα διαχείρισης βιοαερίου, έκπλυση τροχών, σύστημα παρακολούθησης, καθημερινή κάλυψη των απορριμμάτων, έλεγχο των εισερχομένων απορριμμάτων, που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας- δύο σταθμούς Χώρων Υγειονομικής Ταφής, των περί ου ο λόγος στη Μαυρορράχη και στον Άγιο Αντώνιο, επτά σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, δύο μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με διαλογή στην πηγή και τρία κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Ο χώρος υγειονομικής ταφής του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται στο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Λειτουργούν επίσης τρεις από τους προβλεπόμενους επτά σταθμούς μεταφόρτωσης αποβλήτων. Έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ένας στο Δήμο Ευκαρπίας και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης ακόμη τρεις σταθμοί μεταφόρτωσης. Οι δύο μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων είναι επίσης στο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την ΑΙΠΕ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Εφαρμόζεται από το σύνδεσμο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και βρίσκονται σε λειτουργία ήδη δύο από τα τρία κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ένα στη Θέρμη και ένα στους Ταγαράδες, ενώ έχει ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ένα ακόμη κέντρο διαλογής στο Δήμο Ευκαρπίας.

Για τη χρηματοδότηση των υπολοίπων έργων –και αυτό είναι το σημαντικότερο- διατίθενται συνολικά 49 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, του προγράμματος «Μακεδονίας-Θράκης για τα έτη 2007-2013». Μέσω συγκεκριμένης πρόσκλησης κλήθηκαν οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων να υποβάλλουν ώριμες προτάσεις μελετών για την ένταξη στις κατηγορίες έργων χώροι υγειονομικής ταφής, σταθμοί μεταφόρτωσης, αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και λοιπές υποστηρικτικές δράσεις.

Κατά συνέπεια, προχωράμε -προφανώς όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, λόγω των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω των διαδικασιών, προκειμένου να διατηρηθεί η διαφάνεια, λόγω της βραδύτητας με την οποία εγκρίνονται μετά από αλλεπάλληλες και διαδοχικές συμπληρώσεις και βελτιώσεις οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας αυτών των έργων- ο περιφερειακός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί και είναι διασφαλισμένα τα χρήματα, για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα.

Κατά συνέπεια, αν συγκρίνουμε αυτό που δεκαετίες γινόταν μέχρι τώρα και θυμηθούμε την πριν από ελάχιστα χρόνια, πριν από τέσσερα χρόνια, μεγάλη οικολογική ζημιά που έγινε με την πυρκαγιά στο χώρο των Ταγαράδων, μπορούμε να δούμε την πρόοδο που έχει γίνει, πρόοδος που βεβαίως δεν είναι αρκετή, αλλά θα ολοκληρωθεί, μια που όλα διασφαλίζουν την ολοκλήρωσή τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η κ. Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να πω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η επίκαιρη ερώτηση θα έπρεπε να γίνει στις 16 του μήνα, την προηγούμενη Τρίτη. Με ενημερώσατε από το Υπουργείο ότι θα λείπετε από την Τρίτη έως και το Σάββατο που μας πέρασε. Παρόλα αυτά, την Πέμπτη ήσασταν εδώ και απαντήσατε σε δύο συναδέλφους. Θεωρώ θιγμένο τον εαυτό μου απʼ αυτό.

Μιλήσατε για υποκινούμενες κινητοποιήσεις από το Δήμο Ασσήρου και από έναν περιβαλλοντικό σύλλογο. Από τη στιγμή που έχετε πάει και έχετε κόψει την κορδέλα του ΧΥΤΑ –εσείς θα πρέπει να ήσασταν κύριε Υπουργέ- ξέρετε πολύ καλά ότι στο Δήμο Λαχανά που ανήκει ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης έχει μία απόσταση 18 χιλιομέτρων.

Ο δήμος Ασσήρου που είναι ο διπλανός δήμος που κινητοποιείται με τους κατοίκους του είναι σε απόσταση αναπνοής και όλα τα απορριμματοφόρα περνάνε μέσα από το δήμου Ασσήρου. Αυτά ως προς τα θέματα που θίξατε και ως προς το γιατί μιλάει ο δήμος Ασσήρου.

Περιφερειακός σχεδιασμός: Σαράντα εννέα εκατομμύρια ευρώ κοστίζει ο περιφερειακός σχεδιασμός του νομού Θεσσαλονίκης, όμως με την καθυστέρηση που υπάρχει στα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού από μόνοι σας έχετε απαξιώσει ένα μεγάλο έργο. Ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης κόστισε 34 εκατομμύρια ευρώ, όμως αυτή τη στιγμή με τον τρόπο λειτουργίας του λειτουργεί σα να είναι απλά μία χωματερή που έχει σεντόνι από κάτω και όχι ως ένας σύγχρονος ΧΥΤΑ, γιʼ αυτό ακριβώς λέω ότι έχετε απαξιώσει ένα μεγάλο έργο. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε μία κατάσταση η οποία τους ενεργοποίησε και έκλεισαν τον ΧΥΤΑ διότι έχουν πέσει εκεί νοσοκομειακά μολυσματικά απόβλητα τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι είναι αδρανοποιημένα και θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι γιʼ αυτό.

Από κει και πέρα, για την υπόλοιπη διαχείριση όσον αφορά τα μπάζα και τα ογκώδη θα έπρεπε ο κάθε δήμος να έχει τη δική του διαχείριση διότι γνωρίζουμε ότι στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν ενενήντα ανεξέλεγκτες χωματερές. Αυτά είναι πρόστιμα τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε. Άρα ένας περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι πολύ σημαντικός.

Θέλω να πω κάτι τελευταίο. Μιλάμε για εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων. Θέλω να μου πείτε τι εννοείτε με τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων. Μιλάμε για καύση. Ποια είναι η χωροθέτησή τους; Η χωροθέτησή τους είναι στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης ή είναι κάπου αλλού; Σε προηγούμενη ερώτηση που έγινε από συναδέλφους απʼ ό,τι είδα από τα Πρακτικά είπατε ότι δεν έχουν χωροθετηθεί ακόμη. Τι εννοείτε; Θα έχουν γνώση οι κάτοικοι της περιοχής πού θα εγκατασταθεί; Με ποιον τρόπο και γιατί να υπάρχει καύση και γιατί να μην υπάρχει ένας άλλος τρόπος ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων; Δεν διασφαλίζονται οι όροι υγιεινής και γιʼ αυτό ανησυχούν οι κάτοικοι.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Τελειώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε.

Αναφερθήκατε στη χωματερή των Ταγαράδων. Την έχω βιώσει γιατί για δεκαπέντε μέρες, κύριε Υπουργέ, ήμουν εκεί, στη χωματερή των Ταγαράδων που καιγόταν. Για δεκαπέντε μέρες ήταν απούσα η Κυβέρνηση, ήταν απών ο νομάρχης, ήταν απών ο σχεδιασμός. Βέβαια αυτά θα τα δούμε μπροστά μας. Οι διοξίνες που έχουν φύγει από την πυρκαγιά στη χωματερή των Ταγαράδων θα έχουν συνέπειες που θα τις δούμε. Πάνω σʼ αυτό πατούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης διότι όταν υπάρχουν τέτοια προηγούμενα σίγουρα δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε κανένα σχεδιασμό.

Θέλουμε άμεση υλοποίηση των έργων την οποία θα μπορούσατε να είχατε κάνει ώστε να μην έχουμε κινητοποιήσεις. Είμαστε εν μέσω καλοκαιριού και κάποιοι το χρησιμοποιούν και μιλάω για δημάρχους του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά υπάρχουν και οι κάτοικοι της περιοχής. Μην απαξιώνετε ένα έργο στο οποίο έχουν δοθεί τόσα χρήματα. Δείτε την υγεία των πολιτών αλλά και το περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τρία λεπτά για να δευτερολογήσετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τα θέματα που έθεσε η κυρία συνάδελφος, αν και το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο, κυρία Πρόεδρε.

Εγώ πώς θυμάμαι τον εαυτό μου στους Ταγαράδες μαζί με το νομάρχη και το δήμαρχο; Σε εφιάλτη ήταν, σε όνειρο;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Το θυμάστε, κύριε Υφυπουργέ, αλλά δεν κάνατε τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Μη διακόπτετε, κυρία συνάδελφε. Κύριε Υφυπουργέ, ας μην κάνουμε διάλογο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Πώς αποζημιώσαμε όλους τους αγρότες περί την περιοχή των Ταγαράδων δια της νομαρχίας; Και αυτό όνειρο ήταν; Γιατί λέτε τόσες ανακρίβειες, κυρία συνάδελφε;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είμαι από την περιοχή και ξέρω τα θέματα αυτά, κύριε Υφυπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): «Απούσα η Κυβέρνηση, απών ο νομάρχης, απών ο δήμαρχος» και όλοι εκεί ήμασταν «βουτηγμένοι». Το φανταστήκαμε δηλαδή; Γιατί δημιουργείτε τέτοιες εντυπώσεις; Αυτό είναι το πρώτο θέμα.

Το δεύτερο θέμα: Δεν έχει καθοριστεί πού θα γίνουν τα εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων. Κακό είναι αυτό; Θα γίνουν οι μελέτες και θα υπάρξει η αδειοδότηση. Δεν έχει καθοριστεί η τεχνολογία, η οποία θα προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Τη δε προηγούμενη Πέμπτη, κυρία συνάδελφε, επρόκειτο να μεταβώ στη Μαγιόρκα της Ισπανίας μαζί με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για να δούμε μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Μπορείτε να ρωτήσετε τους δημάρχους –υπάρχουν και δήμαρχοι φίλα προσκείμενοι προς το Κόμμα σας- τι αποκόμισαν από εκεί. Σας προκαλώ, δε, να ρωτήσετε το Δήμαρχο Γραμματικού, ο οποίος επίσης πήγε εκεί και είδε, πώς διαχειρίζονται τα απορρίμματα.

Μην εμφανίζετε, λοιπόν, τους σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων ως κάτι κακό. Τρομοκρατείτε τον κόσμο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κάνετε λάθος.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Τρομοκρατείτε τον κόσμο! Θα γίνει καύση ή δεν θα γίνει καύση; Αυτά λέγατε πριν από λίγο. Θα υπάρξουν σύγχρονες τεχνολογίες, διασφαλιστικές του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Το ποια θα είναι η μεθοδολογία, θα προκύψει από μελέτες. Δεν θα προκύψει από λόγια του αέρα.

Τελευταίο θέμα: Έγιναν δειγματοληπτικές έρευνες από το Δήμο Ασσήρου και από την περιβαλλοντική οργάνωση. Τι βρήκαν, λοιπόν, για τα νοσοκομειακά απόβλητα εκεί μέσα; Δύο σύριγγες οι οποίες μπορεί να είναι από τον οποιοδήποτε ιδιώτη. Γιατί φέρνετε την καταστροφή και τον πανικό; Έγινε δειγματοληψία…

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία συνάδελφε, μη διακόπτετε.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Δύο σύριγγες βρέθηκαν. Ποια είναι τα νοσοκομειακά απόβλητα και δημιουργείτε πανικό στους κατοίκους; Υπήρξαν νοσοκομειακά απόβλητα; Ο Δήμαρχος έβγαλε ανακοίνωση ότι βρήκε νοσοκομειακά απόβλητα;

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Φυσικά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Φυσικά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, κυρία Αμμανατίδου. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος. Να ολοκληρώσει ο κύριος Υφυπουργός κι αν δεν πάρετε τις απαντήσεις που θέλετε, να υποβάλετε ξανά ερώτηση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Δείξτε μας ένα τεκμήριο ότι βρέθηκαν μολυσμένα νοσοκομειακά απόβλητα.

Λέτε ότι δεν λειτουργεί τίποτα. Ένα πανί είναι από κάτω. Ούτε στραγγιστήρια υπάρχουν κατά την άποψή σας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Θα σας παρακαλέσω να συντομεύσετε, κύριε Υφυπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): …ούτε βιολογικοί καθαρισμοί ούτε τίποτα. Δεν υπάρχουν αυτά. Δεν τα είδατε αυτά τα έργα. Ούτε το βιοαέριο είδατε. Δεν τα είδατε αυτά τα έργα! Είστε εκεί και δεν τα είδατε. Αυτό ισχυρίζεστε.

Τελειώνοντας θέλω να πω –και ολοκληρώνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε- ότι και η μελέτη ολοκληρώνεται και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για παράκαμψη του Δήμου Ασσήρου, για να μην ενοχλείται ο Δήμος. Όλα αυτά τα είχαμε υποσχεθεί ως κεντρική διοίκηση, ενισχύοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου ότι υπεύθυνη είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός αν θέλετε να πάνε ξανά όλα στο κεντρικό κράτος και να μην έχει καμία αρμοδιότητα πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί μας εγκαλείτε συνέχεια.

Κι, όμως, παρά τη μαύρη εικόνα, την οποία παρουσιάσατε, η γη κινείται, κυρία συνάδελφε. Κι, όμως, μετά από πολλές 10ετίες τα πράγματα προχωράνε, όχι με τους ρυθμούς που θέλουμε, όχι με τον τρόπο που θέλουμε, αλλά προχωράνε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και τα πρόστιμα…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Και μην σπέρνετε τον πανικό σας παρακαλώ πολύ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ