01/07/2009

Την Τρίτη 30 Ιουνίου, στις 15:30 μετά το μεσημέρι, το υπό ελληνική σημαία πλοίο «ΑΡΙΩΝ», ιδιοκτησίας του Free Gaza Movement, δέχτηκε πειρατική επίθεση από ισραηλινά πολεμικά σκάφη, ενώ έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, 23 ναυτικά μίλια έξω από τις ακτές της Γάζας.

Στον «Αρίωνα», που φέρει το συμβολικό όνομα “Spirit of Humanity”, επέβαιναν 21 άτομα από 14 χώρες. Εθελοντές του Free Gaza Movement και δημοσιογράφοι. Μεταξύ αυτών ήταν η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ιρλανδή Μάριντ Μαγκουάιρ και η πρώην Αμερικανίδα γερουσιαστής Σίνθεϊ Μακίνι. Αναχώρησε από το λιμάνι της Λάρνακας τη Δευτέρα το πρωί, ενώ μερικές ώρες μετά την αναχώρησή του, στο μέσον της Μεσογείου, δεχόταν συνεχείς παρενοχλήσεις, απειλές και προειδοποιήσεις να επιστρέψει πίσω, από ισραηλινά πολεμικά σκάφη.

Τελικά, η πειρατική επίθεση έγινε λίγο πριν ο «Αρίων» μπει στα χωρικά ύδατα της Γάζας. Ισραηλινοί κομάντο ανέβηκαν βίαια στο σκάφος, συνέλαβαν όλους τους επιβάτες, τους αφαίρεσαν κάθε μέσο επικοινωνίας και τους οδήγησαν μαζί με το σκάφος στην ισραηλινή πόλη Ασντότ.

Είναι η τρίτη φορά που το Ισραήλ συμπεριφέρεται προκλητικά ως ο γκάνγκστερ της Μεσογείου. Η πρώτη ήταν το Δεκέμβρη, όταν διεμβόλισε το σκάφος “Dignity” του Free Gaza Movement. Η δεύτερη, όταν τα πολεμικά του σκάφη πολιόρκησαν πάλι τον «Αρίωνα”, στο μέσον της Μεσογείου, αναγκάζοντάς τον με την απειλή πυροβολισμών και βύθισης να επιστρέψει στην Κύπρο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε ξένα χωρικά ύδατα. Καλούμε την κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα σύμφωνα με το νομικό δίκαιο για να επεμβαίνει στο θαλάσσιο χώρο της Γάζας και να φέρει το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Και όμως, παρά αυτή την προκλητική πειρατική συμπεριφορά, εκείνοι που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σιωπούν, όπως σιωπούν μπροστά στο έγκλημα της μετατροπής της Γάζας σε ένα τεράστιο, στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί σε ένα τυπικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ.