20/07/2009

Η προστασία της ακεραιότητας και της ζωής των ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Άμεση ανάγκη η επιστροφή τους στην Ελλάδα

Ερώτηση Π. Λαφαζάνη και Ι. Μπανιά προς τον υπουργό Αμυνας και την υπουργο Εξωτερικών

Ο μήνας Ιούλιος στο Αφγανιστάν απεδείχθη ο αιματηρότερος για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας συνεχίζουν την κατοχή του Αφγανιστάν. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, προστέθηκαν άλλοι 16 νεκροί από την πτώση Νατοϊκού μισθωμένου ελικοπτέρου στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Επειδή η συνέχιση της παρουσίας ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις όλο και πιο επικίνδυνες συνθήκες, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους.

Επειδή είναι απολύτως αδιανόητο η κυβέρνηση να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ελλήνων στρατιωτών, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σπίτια τους, για να υπηρετηθούν βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Γιατί χρεώνονται πολιτικά και ανθρώπινα τον κίνδυνο να χυθεί ελληνικό αίμα στο Αφγανιστάν; Ποιο είναι το ελληνικό συμφέρον που υπηρετούν οι στρατιώτες μας στην Καμπούλ; Σκοπεύουν να ανακαλέσουν άμεσα τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις  από το Αφγανιστάν, προτού συμβούν, μάλιστα, τραγικότερα γεγονότα που όλοι απευχόμεθα;

Τέλος, παρακαλούνται οι Υπουργοί:

1. Να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τα πλήρη στοιχεία για τη στρατιωτική δύναμη της χώρας που βρίσκεται στο Αφγανιστάν και το πλήρες και αναλυτικό κόστος της παραμονής της εκεί.
  2. Να καταθέσουν, επίσης, τα αναλυτικά στοιχεία για τις δυνάμεις και των τριών όπλων που, για διάφορους λόγους, βρίσκονται εκτός των συνόρων μας, (Πεζικό, Ναυτικό, Αεροπορία), το είδος και το μέγεθος των αποστολών τους, το νομικό πλαίσιο της παραμονής τους στο εξωτερικό και το αναλυτικό κόστος κάθε μιας από αυτές.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης