31/07/2009

Eισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα και δημόσια υγεία

Ερώτηση Π. Κοροβέση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, ο Στίβεν Τρούνελ, σύζυγος της Τζούντι Τρούνελ, πρώτου θύματος στις ΗΠΑ ,της γρίπης Α, alias μεξικανικής γρίπης ή γρίπης των χοίρων, κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη  ως υπεύθυνη για το θάνατο της συζύγου του την Smithfield Foods Inc., την μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος στον κόσμο, που τροφοδοτεί αλυσίδες γρήγορου φαγητού και ανάμεσά τους την Mc Donalds που δρα και στην Ελλάδα.  Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι επιστημονικές έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, εν προκειμένω των χοίρων στα χοιροστάσια των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Η υψηλή γειτνίαση και ο συνεχής συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού ζώων σε υψηλή θερμοκρασία και συνθήκες υγιεινής πολλές φορές ανεπίτρεπτες θεωρείται υπεύθυνος για τον μεγάλο αριθμό ιών που προκαλούν τα τελευταία χρόνια μικρές ή μεγάλες παγκόσμιες  επιδημίες, όπως φαίνεται και από τα ονόματα των ασθενειών που προκαλούν (π.χ. γρίπη των πουλερικών κτλ) και αυξάνουν τις πιθανότητες μετάλλαξης των ιών αυτών να πλήττουν τον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, Smithfield Foods Inc., έχει κατηγορηθεί για  επιμόλυνση υδάτων και γης  αλλά και για προσβολές των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ’ αυτήν, με αποτέλεσμα να μεταφέρει  μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της σε χώρες με ελαστικούς νόμους προστασίας του περιβάλλοντος (Μεξικό, Πολωνία, Ρουμανία).

Με αφορμή τα παραπάνω, που δημιουργούν νέους προβληματισμούς και φόβους για την ποιότητα  της διατροφής μας,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

1. Έχει  εισαχθεί και σε ποιες ποσότητες  χοιρινό κρέας από την  Smithfield Foods Inc.  στην Ελλάδα –άμεσα ή έμμεσα;
  2. Ποιοι έλεγχοι έχουν διεξαχθεί από τους αρμόδιους φορείς (ΕΦΕΤ κ.α.) και ποια τα συμπεράσματά τους;
  3. Επιπροσθέτως, αιτούμεθα  την κατάθεση των επισήμων πορισμάτων των εκθέσεων του ΕΦΕΤ και των συναφών οργανισμών για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα.

Ο ερωτών και αιτών βουλευτής

Περικλής Κοροβέσης