ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/09/2009

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο πλαίσιο της απόφασης της Διακομματικής Επιτροπής (Διακαναλική)

ΖΑΠΠΕΙΟ, KYΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009




δείτε το βίντεο της συνέντευξης


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, να σας καλωσορίσω, ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τις θέσεις του συνδυασμού μας θα αναπτύξει ο Αλέξης ο Τσίπρας και θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις. Το λόγο έχει ο Αλέξης.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Βρισκόμαστε μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές και όλοι και όλες στο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένοι δίνουμε μια μάχη με μεγάλη πολιτική και προγραμματική αυτοπεποίθηση, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ήμασταν παρόντες και παρούσες σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς αγώνες για το εισόδημα των εργαζομένων, για το περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ήμασταν παρόντες στη Βουλή, ασκώντας κατά γενική ομολογία την πιο ισχυρή και αποτελεσματική Αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Καταθέσαμε αλλεπάλληλες προτάσεις για την προστασία της κοινωνίας απέναντι στην κρίση και υπερασπιστήκαμε με σθένος το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών και των υποδομών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης.

Δώσαμε μάχες για τη δημόσια παιδεία, για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, για την εξασφάλιση δημόσιων χώρων, για τη διασφάλιση ποιότητας ζωής για όλους τους πολίτες.

Ήμασταν παρόντες στην Ευρωβουλή κάνοντας παρεμβάσεις για το περιβάλλον, αναγκάζοντας την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να ασχοληθεί με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας και να ελέγξει τη χώρα μας για την ανύπαρκτη περιβαλλοντική της πολιτική.

Είμαστε όμως παρόντες και τώρα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Παρουσιάζουμε σχεδόν καθημερινά με αναλυτικό τρόπο τις προγραμματικές μας θέσεις και τις προτάσεις μας στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Προσπαθούμε να φέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης την ξεχασμένη κοινωνία, τους μακροχρόνια άνεργους, τους εργαζόμενους σε προγράμματα stage, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Αυτό, φίλες και φίλοι, είναι φανερό ότι κάποιους δεν τους βολεύει και προσπαθούν με αγωνία να αλλάξουν την ατζέντα. Μόνο και μόνο όμως ότι σήμερα λίγες μέρες πριν τις εκλογές όλοι πια αναγκάζονται να μιλούν για τα stage, όλοι πια αναγκάζονται να μιλούν για την εργασιακή επισφάλεια των νέων, είναι για μας μία πρώτη μεγάλη νίκη πριν ακόμα φτάσουμε στις κάλπες.

Μια πρώτη μεγάλη νίκη, που την πετύχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που όλοι βλέπουμε πια ότι η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς μία διαφαινόμενη εκλογική συντριβή.

Εμείς λέμε ότι αυτή η συντριβή της αξίζει. Της αξίζει αυτή η συντριβή, όχι μόνο γιατί κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, όχι μόνο γιατί δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες και ελπίδες, αλλά επειδή ακόμη και σήμερα επιμένει να ζητά από τους Έλληνες πολίτες ψήφο ομαδικής αυτοκτονίας.

Υπόσχεται πάγωμα μισθών, πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα κοινωνικών δαπανών, πάγωμα γενικά σε ολόκληρη την κοινωνία. Το αντίδοτό της στη φτώχια είναι περισσότερη φτώχια και περισσότερη φορολογική ασυλία για τους έχοντες και κατέχοντες.

Αντιλαμβάνεται βέβαια και ο κ. Πρωθυπουργός ότι δεν τον συμφέρει πια να μιλάει γι΄ αυτά τα πράγματα, για τα κοινωνικά ζητήματα, για την οικονομική πολιτική και προσπαθεί με αγωνία να αλλάξει τη συζήτηση, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, διαγκωνίζεται με τον κ. Καρατζαφέρη στην ατζέντα του νόμου και της τάξης.

Για παράδειγμα όταν τον ρωτάς αν τα προγράμματα stage είναι νόμιμα και ηθικά, σου απαντά «θα καταργήσουμε το άσυλο, εσείς τι λέτε»; Αυτό έγινε στο debate και αυτό θα γίνεται και τις μέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους πολίτες λευκή επιταγή, με ένα πρόγραμμα που έχει το γενικό τίτλο «θα τα δούμε μετά». Θα δούμε μετά τι θα γίνει με τη φορολογική κλίμακα, θα δούμε μετά τι θα γίνει με τους αντεργατικούς νόμους, θα δούμε μετά τι θα γίνει με τα προγράμματα stage, θα δούμε μετά τι θα γίνει με τις εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων. Κουβέντα για την απασχόληση, κουβέντα για την ανεργία και αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού.

Και αλήθεια, αναρωτιόμαστε πόση μπορεί να είναι τελικά η απόσταση μεταξύ σοσιαλισμού και βαρβαρότητας; Μήπως είναι 0,8% αυξήσεις στους μισθούς αυτή η απόσταση; Μήπως είναι μόνο αυτό; Γιατί χθες διάβασα έκπληκτος μία συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα «Επενδυτής» και τον διάβασα να επαίρεται που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, την οποία βεβαίως ολοκλήρωσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και τον διάβασα να επισημαίνει ότι «δεν έχει καμία διάθεση για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στον ΟΤΕ που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπούλησε στους Γερμανούς. Και φυσικά ούτε και των λιμανιών, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπούλησε στους Κινέζους. Ανεξάρτητα βεβαίως αν την περίοδο εκείνη το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση άλλα έλεγε επισήμως.

Πολύ σύντομα όμως, πολύ σύντομα διένυσε την απόσταση. Εμείς περιμέναμε να το κάνει, τώρα σας ομολογώ ότι περιμέναμε να το κάνει μετά τις εκλογές και να είμαστε εμείς εκεί για να τους εμποδίσουμε. Φαίνεται όμως ότι οι πιέσεις που δέχεται από τα δεξιά, ανάγκασαν πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε τον κ. Παπανδρέου να μετακινηθεί με αστραπιαία ταχύτητα ομολογώ από το σοσιαλισμό στη βαρβαρότητα.

Τι μένει λοιπόν από όσα καταθέτει στον ελληνικό λαό; Μένει η τρίχρονη προσαρμογή, σε αντίθεση με τη δίχρονη της Νέας Δημοκρατίας και ότι αυτό θα το διαπραγματευθεί με τον κ. Αλμούνια, ο οποίος όπως είπε δημόσια όλα τα κόμματα λέει γνωρίζουν τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα. Μήπως λοιπόν τελικά μιλάμε για μια διαπραγμάτευση για την τιμή των όπλων;

Ήδη με διαρροές και με δημοσιεύματα το ΠΑΣΟΚ μας προετοιμάζει για τα γνωστά επιχειρήματα της επόμενης μέρας, περί καμένης γης και άδειων ταμείων. Σας θυμίζω ότι αυτό που βρήκε να ρωτήσει ο κ. Παπανδρέου τον Πρωθυπουργό στο debate ήταν "αν οι αριθμοί είναι αληθινοί κι αν τα ταμεία έχουν όσα λέγεται ότι έχουν".

Μήπως λοιπόν αντί για την απογραφή που έκανε ο κ. Καραμανλής μόλις ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για τη λεγόμενη «καταγραφή», η οποία θα είναι η δικαιολογία για νέες περικοπές, για ακόμα μικρότερες αυξήσεις, για την αδυναμία να υλοποιηθούν ακόμα κι αυτές οι πενιχρές υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά;

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, φίλες και φίλοι, έβαλε δυο εβδομάδες πριν στο τραπέζι της προεκλογικής συζήτησης την κοινωνική ατζέντα. Αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διατυπώσαμε τα ερωτήματα στα οποία η κοινωνία αναζητά λύσεις και απάντηση δυστυχώς δεν πήραμε.

Και από κείνη τη μέρα παρουσιάζουμε τις απαντήσεις της Αριστεράς για τους μικρομεσαίους, για τους αγρότες, για την απασχόληση, για το ασφαλιστικό σύστημα, αύριο για τα φορολογικά, για την παιδεία, για την υγεία, βομβαρδίζουμε με προτάσεις. Προτάσεις, για το πώς μπορούμε να υψώσουμε μία ασπίδα προστασίας της ξεχασμένης κοινωνίας απέναντι στην κρίση.

Εμείς πιστεύουμε ότι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία ισοπεδωμένη δεν μπορεί να υπάρξει, η προοπτική της άνεργης ανάκαμψης που προδιαγράφουν οι στρατηγικές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είναι στον αντίποδα της δικής μας ξεκάθαρης αριστερής πρότασης διεξόδου.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν λέμε ότι χρειάζεται να βγει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για να είναι ξανά στο επίκεντρο η ξεχασμένη κοινωνία, οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις της. Γιατί, φίλες και φίλοι, είναι πλέον δεδομένο ότι την επόμενη των εκλογών Κυβέρνηση θα έχουμε. Εξ όσων φαίνεται θα έχουμε επίσης και ισχυρή Αντιπολίτευση από τα δεξιά, από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΛΑΟΣ.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει δυνατή στη Βουλή και η φωνή της αριστερής αποτελεσματικής Αντιπολίτευσης, γιατί εμείς έχουμε αποδείξει όχι στα λόγια αλλά με πράξεις ότι και από θέσεις Αντιπολίτευσης μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε μία ασπίδα προστασίας για την κοινωνία, μία ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον, για τη δημόσια παιδεία, για τους επισφαλώς απασχολούμενους. Χρειαζόμαστε λοιπόν τη στήριξη των πολιτών τούτη τη φορά περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

        Χρειαζόμαστε και τη δική σας ψήφο, για να είναι η φωνή της κοινωνίας μέσα στη Βουλή και για να είναι δυνατή. Για να τους εξαναγκάζουμε να παίρνουν θέση γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα. Για να κατευθύνουμε την πολιτική ζωή προς τα αριστερά.

        Είναι ένα δύσκολο στοίχημα αυτό που έχουμε μπροστά μας, αλλά είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε. Είναι στο χέρι μας, αλλά όχι μονάχα στο χέρι μας πια. Είναι και στο χέρι της καθεμιάς και του καθενός, όλων όσοι μας παρακολουθούν και αγωνιούν πραγματικά για την επόμενη μέρα στον τόπο. Σας ευχαριστώ είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

κα ΚΑΒΒΑΔΙΑ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε, παρακολουθώντας την προεκλογική σας δραστηριότητα και κωδικοποιώντας αυτά που λέτε για τα 2 κόμματα εξουσίας καταλαβαίνω τα εξής, σας ακούσαμε και πριν από λίγο. Θεωρείτε την πρόσκληση που απευθύνει ο Κώστας Καραμανλής προς τους πολίτες να τον ψηφίσουν ως πρόσκληση για ομαδικό χαρακίρι. Είπατε μάλιστα σε μια πρόσφατα συνέντευξή σας ότι μας καλεί να πιούμε όλοι μαζί το κώνειο. Για το δε Γιώργο Παπανδρέου τον κατηγορείτε, το κάνατε και πριν από λίγο για κρυφή ατζέντα. Ότι κρατά δηλαδή κλειστά τα χαρτιά του με λίγα λόγια ότι μας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις επί ημερών του. Δε σας προβληματίζει λοιπόν δεδομένης και της οικονομικής κρίσης το ενδεχόμενο ακυβερνησίας ή είστε κι εσείς όπως η κα Παπαρήγα της άποψης ότι όσο πιο αδύναμα τα 2 κόμματα τόσο καλύτερα για τους πολίτες;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δε θα βρεθεί λύση διακυβέρνησης του τόπου. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία μετά τις εκλογές. Δεν το λέω αυτό μονάχα διότι βλέπω τις ενδείξεις τις μετρήσεις. Δεν το λέω γιʼ αυτό. Το λέω γιατί το ζήτημα της ακυβερνησίας κατά τη γνώμη μας είναι ευρύτερο.

        Δεν έχει να κάνει μονάχα με τη δυνατότητα σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης που θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα απʼ ότι φαίνεται. Πριν από όλο το προηγούμενο διάστημα μάλλον είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις. Δεν είχαμε ακυβερνησία στον τόπο. Η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε με 152 κατά την προηγούμενη διετία αλλά επιτρέψτε μου να σας πω ότι το πρόβλημά της δεν ήταν η μικρή της πλειοψηφία ήταν η πολιτική που ακολούθησε. Και είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις που ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο όμως. Είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις που απαξίωσαν το κοινωνικό κράτος. Είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις οι οποίες άφησαν τα δάση μας να καούν.

        Άρα μεγαλύτερη ακυβερνησία από την ακυβερνησία των ισχυρών κυβερνήσεων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα όπου δώσαμε τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων για να γίνουν ομόλογα στον τζόγο του χρηματιστήριου όπου καταστρέψαμε τον κοινωνικό ιστό της χώρας και τη δημόσια περιουσία την ξεπουλήσαμε δεν μπορεί να έχουμε. Σε κάθε περίπτωση εμείς βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να επιβάλλουμε την προγραμματική μας ατζέντα με τη δράση μας, τις παρεμβάσεις μας, τις προτάσεις μας μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, μέσα στους θεσμούς και μέσα στους αγώνες.

κα ΤΑΣΣΟΥΛΗ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε, ένα από τα ενδεχόμενα στις εκλογές είναι το πρώτο κόμμα να πάρει οριακή αυτοδυναμία. Εσείς σκέφτεστε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το πρώτο κόμμα αν είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό ώστε να μη χρειαστεί να ξαναπάμε σε εκλογές;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι ένα ερώτημα το οποίο έχω κληθεί να το απαντήσω πάρα πολλές φορές. Και το τελευταίο διάστημα ξανά και ξανά και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αλλού. Για μας η συνεργασία δεν είναι ζήτημα αρχής είναι ζήτημα προϋποθέσεων, προγραμματικών προϋποθέσεων. Και θα επαναλάβω αυτό που έχουμε πει και έχουμε ξαναπεί. Μας ενδιαφέρει η πορεία του τόπου. Μας ενδιαφέρει τι ξημερώνει στους Έλληνες πολίτες. Και αν επρόκειτο να κάνουμε μια συνεργασία για να συμβάλλουμε να αλλάξει πορεία ο τόπος να είστε βέβαιοι ότι θα ήμασταν οι πρώτοι που θα την κάναμε.

        Όμως βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι από τα 2 κόμματα εξουσίας, που έχουν συμπληρωματικά προγράμματα, η κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν είναι μια κατεύθυνση που δεν θα είναι προς όφελος της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των νέων, των ανασφάλιστων, των χαμηλοσυνταξιούχων. Εμείς γιʼ αυτούς παλεύουμε και άρα από θέση ευθύνης με τις προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις, την επόμενη των εκλογών όποια και αν είναι η εξέλιξη θα είμαστε παρόντες για να πιέσουμε σε μια διαφορετική κατεύθυνση.

        Βλέπω όμως και σας το λέω αυτό ειλικρινώς  με απογοήτευση, ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας με την αριστερά. Δεν υπάρχει καμία διάθεση στροφής προς τα αριστερά για την πορεία του  τόπου.

         Υπάρχει μια  πρόθεση και  μια αγωνία, όχι πια για την αυτοδυναμία αλλά για την παντοδυναμία. Υπάρχει μια πρόθεση και μια αγωνία πώς θα μπορέσει την επόμενη μέρα να εξηγήσει ότι ακολουθεί μια πεπατημένη και γιʼ αυτό αρχίζει όλη αυτή η συζήτηση που θα έχει την επομένη των εκλογών τον τίτλο «παραλάβαμε χάος».

        Άρα όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτούν οι Έλληνες πολίτες και να κρίνουν αν την επόμενη μέρα χρειάζεται ισχυρή στη Βουλή η αριστερά, προκειμένου να κρατάει αντιστάσεις, να κατευθύνει τα πράγματα σε μια άλλη πορεία.

κ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:  Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά θα επιμείνω. Θα το θέσω όμως λίγο διαφορετικά το ερώτημα. Στις εκλογές θα κερδίσει ή η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Ο Συνασπισμός προτιμά να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ ή σας είναι αδιάφορο; Θα συνεργαστείτε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ή επιμένετε σε εκείνη τη ρήση και τη φράση για την «κάθοδο του Άδη», που ήταν η αιτία από το 17%, το δημοσκοπικό πάντα βεβαίως να φτάσετε στο όριο του 3%;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδημητρίου, σέβομαι την εκτίμησή σας για τις αιτίες των δημοσκοπικών απωλειών του  Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δε θα είμαι διαφορετικός όμως σε σχέση με την απάντηση στο ερώτημά σας. Διότι είναι το ίδιο ερώτημα που έθεσε και η συνάδελφός σας πιο πριν.

        Θα σας πω ότι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, καταθέτουμε το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα ώριμων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ένα πρόγραμμα προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Και με βάση αυτό το πρόγραμμα την επομένη των εκλογών θα είμαστε παρόντες, προκειμένου να επιβάλλουμε μια άλλη ατζέντα προγραμματική, εξελίξεις προς όφελος της κοινωνίας.

        Τώρα, με ρωτάτε ποιος προτιμώ να κερδίσει. Ανεξάρτητα από αυτό τα πράγματα νομίζω, είστε δημοσιογράφος, βλέπετε τις εξελίξεις, κρίνετε. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής είναι αυτός που έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να προκαθορίσουν και να ξέρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών πολλές μέρες πριν. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα που να έχει αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών, πιστέψτε με.

        Αλλά να σας πω και κάτι μιας και ρωτάτε. Δεν υπάρχει και κανένας πολίτης σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει πραγματικά να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του ενδιαφέρονται πραγματικά για μια ισότιμη συνεργασία με την αριστερά.

        Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ βλέπει την αριστερά  ως το χώρο εκείνο που όταν βρεθούν σε δυσκολία θα προσπαθήσουν να τον προσεγγίσουν για να τους στηρίξει, αλλά για να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Για μας ζητούμενο είναι η πολιτική. Δεν μπαίνουμε σε μια λογική αριθμητικής. Ζητούμενο για μας είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί. Και την πολιτική αυτή κ. Παπαδημητρίου μπορούμε να τη διαμορφώνουμε, έχουμε αποδείξει και από θέσεις αντιπολίτευσης.

κ. ΤΣΟΥΣΙΑΣ:  Κύριε Πρόεδρε θα σταθώ λίγο στο πρόγραμμά σας. Έχετε μιλήσει για 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας από τη μία πλευρά αν την επομένη των εκλογών ήσασταν εσείς κυβέρνηση, μιλάτε για 100.000 θέσεις εργασίας. Από τη μία πλευρά έχουμε την οικονομική κρίση, από την άλλη πλευρά κι εσείς ως  αριστερό κόμμα  έχετε μπει σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία; Με δεδομένο και τις απολύσεις που έχουμε ήδη προεκλογικά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσούσια θα είχατε δίκιο να το ρωτάτε αυτό αν εμείς είχαμε ως υπόσχεση στον ελληνικό λαό ότι αν μας ψηφίσει θα δημιουργήσουμε την επόμενη μέρα 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Δε λέμε αυτό. Εμείς καταθέτουμε ένα συγκροτημένο πλαίσιο μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Και λέμε, το είπα και στην εισήγησή μου, ότι δεν μπορεί σήμερα να μιλάμε για έξοδο από την κρίση χωρίς να λογαριάζουμε τη μεγάλη απειλή σήμερα για την ελληνική κοινωνία, που είναι η ανεργία, που είναι οι χαμένες θέσεις εργασίας. Μόνο τη χρονιά που διανύουμε έχουν χαθεί 80.000 θέσεις εργασίας.

        Είδατε προχθές τα στοιχεία που κατατέθηκαν από την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ; Που μιλάει για κρυφή ανεργία, για πλασματικούς αριθμούς, ότι δεν είναι στο 8% θα κοντεύει στο 15% την επόμενη διετία μαζί με όλους όσους είναι σε προγράμματα ημιασπασχόλησης, όλους όσους εργάζονται έστω και για 1 ώρα τη βδομάδα. Και το ερώτημα που θέτουμε στα 2 μεγάλα κόμματα, είναι δυνατό να μιλάνε σήμερα για έξοδο από την κρίση χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας; Χωρίς διασφάλιση της απασχόλησης και χωρίς  μια συγκροτημένη στρατηγική για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

        Άρα όταν εμείς μιλάμε σε βάθος 5ετίας για τη δυνατότητα κάθε χρόνο να έχουμε ως αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης στρατηγικής σε πολλούς τομείς 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ως στόχο, δε μιλάμε για μια υπόσχεση που μπορεί να είναι υπόσχεση προεκλογική. Είναι ένα συγκροτημένο πλαίσιο προγραμματικό, το οποίο βασίζεται τόσο στην κάλυψη των τεράστιων οργανικών κενών σε συγκεκριμένους τομείς κοινωνικών αναγκών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο. Πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο να δείτε πόσες κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και γιατρών υπάρχουν, που μένουν κενά τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας και πεθαίνουν άνθρωποι, επειδή δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό να τα πλαισιώσει, να τα στελεχώσει.

        Πηγαίνετε σε ένα σχολείο να δείτε πόσοι καθηγητές είναι ωρομίσθιοι και συμβασιούχοι και αναπληρωτές. Έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς; Έχουμε υπηρεσίας φροντίδας όπως «βοήθεια στο σπίτι»; Γιατί ένα νέα ζευγάρι στη Γαλλία να μπορεί να ανταπεξέλθει ή στη Γερμανία πολύ καλύτερα απέναντι στην οικονομική κρίση, αλλά στην Ελλάδα να μην μπορεί διότι τα παιδιά του πρέπει να τα πάει σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Άρα εκεί υπάρχουν κενά, πρέπει να τα καλύψουμε.

        Δεύτερον, στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς μιλήσαμε για ρήτρα απασχόλησης. Τι σημαίνει ρήτρα απασχόλησης; Να μην μπορεί, να μη δικαιούται καμία επιχείρηση η οποία παίρνει ζεστό κρατικό χρήμα ή επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωράει χωρίς να καταθέτει πρόγραμμα αύξηση των θέσεων εργασίας.

        Μιλήσαμε για την ανάγκη αύξησης των δημόσιων δαπανών για κοινωνικές υποδομές. Για δημόσια έργα, λέμε ότι δεν μπορεί να βγούμε από την κρίση χωρίς αύξηση των δημόσιων δαπανών. Και ταυτόχρονα μιλήσαμε και για την ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εκατομμύρια οι εργαζόμενοι σε αυτές που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

        Μιλήσαμε για την ανάγκη ριζικού οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Άρα εμείς έχουμε ένα πλέγμα προτάσεων. Δε λέμε μια αόριστη υπόσχεση. Ένα πλέγμα προτάσεων, που ως αποτέλεσμα θα έχει τη δυνατότητα σε βάθος 5ετίας κάθε χρόνο να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

κ. ΤΣΑΤΣΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Οι εκλογές είναι σε μια βδομάδα και ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα λάβετε ανεξάρτητα από το πόσο καλό θα είναι αυτό το ποσοστό ή κακό είναι πιθανό την επομένη να δούμε τα προβλήματα που είδαμε στο ΣΥΡΙΖΑ στις σχέσεις των συνιστωσών με το Συνασπισμό. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό σας προβληματίζει και πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι ίσως η πιο δημοκρατική και πλουραλιστική πολιτική δύναμη που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό. Τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας, τις αντιθέσεις μας δεν τις κρύψαμε ποτέ κάτω από το χαλί. Κι αν θέλετε αυτόν τον πλουραλισμό κι αυτή τη Δημοκρατία την πληρώνουμε πολλές φορές γιατί έχει και κόστος, όμως προτιμούμε να είμαστε μια πολιτική δύναμη που αγωνίζεται να συγκεντρώσει τους αριστερούς και όλες τις αριστερές συλλογικότητες και οργανώσεις, ει δυνατόν όλες.

Προκειμένου να αγωνιστούμε μαζί γι΄ αυτά που από κοινού πιστεύουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε, παρά να ακολουθούμε έναν μοναχικό δρόμο, παρά να κάθεται ο καθένας στη δική του μοναδική αλήθεια, παρά απέναντι στην κρίση να είμαστε απροστάτευτοι, διότι θεωρούμε ότι στην ενότητα είναι η δύναμη, διότι θεωρούμε ότι είμαστε η Αριστερά που ενώνει όχι μόνο τους αριστερούς αλλά και τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο σήμερα για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Θέλω να είστε βέβαιος ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σε αυτό το τραπέζι μπορεί να έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις, διαφορετικές απόψεις, φανερά τις συζητήσαμε για το πώς θα πάμε στη μάχη, δεν έχουμε όμως διαφορετικές εκτιμήσεις για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Δεν είχαμε διαφορετικές θέσεις και απόψεις για το ότι πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτήν την απίστευτη επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα. Δεν είχαμε διαφορετική άποψη για τα stage, δεν είχαμε διαφορετική άποψη για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους, δεν είχαμε διαφορετική άποψη για το περιβάλλον που πρέπει να προστατευτεί από τα μεγάλα συμφέροντα.

Όλοι μαζί δώσαμε αυτές τις μάχες και γι΄ αυτό μας βλέπετε όλους μαζί να καθόμαστε σε αυτό το τραπέζι. Δεν ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να επιβιώσουμε εκλογικά, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσει να στηριχθεί και την επόμενη των εκλογών η ξεχασμένη κοινωνία και να μπορέσει να έχει φωνή δυνατή μέσα και έξω από τη Βουλή και γι΄ αυτό να ξέρετε ότι με δημοκρατικό τρόπο και την επόμενη των εκλογών όσα προβλήματα υπάρχουν θα τα λύσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα αποστώ της επικαιρότητας. Λίγο καιρό πριν όταν ένας ανόητος Αστυνομικός έσκισε μια απλή φωτοτυπία σελίδας κορανίου από έναν λαθρομετανάστη βγάλατε λάβρες ανακοινώσεις, ζητώντας από την Αστυνομία ή την Πολιτεία να ζητήσει συγνώμη, γιατί έθιξε το θρησκευτικό του συναίσθημα.

Ελάχιστες μέρες αργότερα, σε μια από τις ομιλίες των ευρωεκλογών δηλώσατε υπερήφανος επειδή δια μιας Βουλευτού σας καταπατήσατε το άβατο του Αγίου Όρους. Για πέστε μου, γιατί είναι αριστερό να σέβεστε τη μεσαιωνική θρησκοληψία του κάθε λαθρομετανάστη και να μην σέβεστε την παράδοση ή έστω την θρησκοληψία των συμπατριωτών σας; Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιδέρη, πάντα τα ερωτήματά σας έχουν ενδιαφέρον γιατί είναι εκτός επικαιρότητας.

Θα σας πω λοιπόν το εξής, δεν υπάρχει μεσαιωνική θρησκοληψία, υπάρχουν απόλυτα σεβαστές θρησκείες για όλους τους πολίτες. Όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα το που πιστεύουν και σε τι πιστεύουν οφείλουμε να είναι σεβαστές οι απόψεις και οι πεποιθήσεις τους. Ως εκ τούτου το ίδιο σεβόμαστε και έναν μετανάστη που ασπάζεται το κοράνι, το ίδιο σεβόμαστε κι έναν Έλληνα που ασπάζεται τη θρησκεία του, το ίδιο σεβόμαστε όλους.

Άρα λοιπόν να μη συνδέουμε γεγονότα. Δηλώσαμε εμείς υπερήφανοι όχι γιατί κάναμε καμιά επαναστατική πράξη που μπήκε η Λίτσα Αμμανατίδου Βουλευτίνα της Β΄ Θεσσαλονίκης και πάτησε λίγα μέτρα από το άβατο του Αγίου Όρους, αλλά διότι αν θέλετε με αυτόν τον ακτιβισμό που ήταν οριακός ακτιβισμός, αναδείξαμε ένα τεράστιο ζήτημα γύρω από το οποίο υπήρχε μια ιερή σιωπή.

Ξέρετε ποιο; Το θέμα της Μονής Βατοπεδίου. Τεράστιο ζήτημα το Βατοπέδι, που απασχόλησε αργότερα κι ήμασταν προφητικοί. Απασχόλησε αργότερα ολόκληρη την πολιτική ζωή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο και παραπάνω να σας θυμίσω. Από τη ΔΕΘ πέρυσι μέχρι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όλοι μιλάγαμε κι αυτό το μέγα σκάνδαλο.

Όταν εμείς το αναδεικνύαμε λοιπόν κανείς δεν ασχολείτο μαζί μας. Ερωτήσεις ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή, αναδείκνυε διαρκώς το σκάνδαλο, ιερή σιωπή. Ιερή σιωπή και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ουδείς ασχολείτο με το θέμα αυτό.

Αναγκάστηκε η Λίτσα Αμμανατίδου να κάνει αυτή την οριακή πράξη ακτιβισμού και δηλώσαμε υπερήφανοι όχι για την πράξη αυτή καθαυτή, αλλά διότι εμείς ήμασταν οι πρώτοι που προσπαθήσαμε με οριακό τρόπο πολλές φορές να αναδείξουμε ένα μέγα σκάνδαλο, ένα μέγα θέμα.

Αργότερα όταν αποφάσισαν κάποιοι καναλάρχες να το αναδείξουν, δεν ήταν ανάγκη αυτοί να μπουν στο άβατο του Αγίου Όρους, το αναδείξανε κι έγινε κεντρικό θέμα.

Τώρα, για να γυρίσω στο αρχικό θέμα του ερωτήματός σας, εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το ζήτημα των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, το ζήτημα των χιλιάδων αυτών ανθρώπων που έρχονται από χώρες όπου η κατάσταση είναι τραγική από εμπόλεμες ζώνες πολλές φορές για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, για να διεκδικήσουν ζωή στην τελική ανάλυση και ξέρουμε τις άθλιες συνθήκες που συναντάνε αυτοί οι άνθρωποι και στη χώρα μας, τις άθλιες συνθήκες που πρέπει να αλλάξουν.

Το τελευταίο πράγμα λοιπόν που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι να τους τσαλαπατήσουμε τόσο βάναυσα και την αξιοπρέπειά τους, σε ό,τι κι αν αυτοί πιστεύουν.

Δ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε ένα ερώτημα για τα εσωκομματικά σας, τα οποία φαίνεται ότι ενδέχεται να ανοίξουν και μετά τις εκλογές και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, το διάστημα πριν από τις εκλογές είχατε σοβαρά εσωκομματικά θέματα. Οι εκλογές είναι γεγονός ότι λειτούργησαν ως όπιο ως ηρεμιστικό, προκειμένου να δοθεί η εκλογική μάχη από το ΣΥΡΙΖΑ και το Συνασπισμό.

Πιστεύετε ότι η είσοδός σας στη Βουλή σας σταθεροποιεί στην Ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού, θεωρείτε ότι θα ανοίξει μετά τις εκλογές μία κουβέντα και κατά πόσον φοβόσαστε τη μετακίνηση ακόμα και εκλεγμένων Βουλευτών σας σε άλλο κομματικό χώρο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Αλειφερόπουλε το τελευταίο πράγμα που απασχολεί όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ και δίνουμε αυτή τη μάχη, είναι τι θα γίνει με τις ηγεσίες, ποιοι θα είναι στην ηγεσία, πώς θα συγκροτούνται αυτές.

        Αποδείξαμε πριν από λίγο καιρό ότι όλη αυτή η συζήτηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πουκάμισο αδειανό και το αποδείξαμε με το γεγονός ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί στη μάχη και προχωράμε μπροστά χωρίς να θεωρούμε ότι αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα.

Τώρα από κει και πέρα θέλω να σας πω ότι επαναφέρετε ένα ερώτημα, στο οποίο με ιδιαίτερη ένταση απάντησα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δε θα υψώσω τώρα τους τόνους σε σας, αλλά θα έχει ένταση η απάντησή μου, χωρίς να είναι υψωμένοι οι τόνοι.

Μην ψάχνετε να βρείτε στο χώρο το δικό μας ανθρώπους οι οποίοι δε θα σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις, την ιστορία τους, μια ιστορία αγώνων και δράσεων, μια παρακαταθήκη πάρα πολύ σημαντική, μια ηθική παρακαταθήκη. Σε άλλους χώρους να βρείτε ανθρώπους οι οποίοι για λόγους θεσιθηρίας μετατοπίζονται από καιρό εις καιρόν.

Εμείς βρισκόμαστε εδώ σε έναν πλουραλιστικό και δημοκρατικό χώρο, έχουμε διαφορετικές απόψεις, είναι απόλυτα σεβαστές, και από την πιο διαφορετική άποψη εγώ προσωπικά αλλά πιστεύω όλοι μας γιατί έχουμε μια κουλτούρα Δημοκρατίας και διαλόγου, και από την πιο διαφορετική άποψη με την οποία μπορεί να είμαστε αντίθετοι κρατάμε έστω και ένα κόκκο αλήθειας και γι΄ αυτό συνθέτουμε και πάμε μπροστά και προχωράμε.

Θέλω να σας πω λοιπόν ότι για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς οι δύσκολες μέρες είναι στο χθες, ανήκουν στο παρελθόν. Από δω και στο εξής ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, των διεκδικήσεων, πιστεύουμε όμως και ισχυρός μέσα στη Βουλή για να προσπαθήσει να επιβάλλει μία άλλη πολιτική ατζέντα, με προγραμματικές θέσεις, με παρεμβάσεις, προς όφελος της κοινωνίας.

κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε όταν ερωτηθήκατε στη ΔΕΘ για το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ είχατε πει 3% και τη δική σας ψήφο. Τώρα κάποιοι αναλυτές λένε ότι έχει κλειδώσει η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Πάνω σε αυτό πρώτον θέλω να σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση και δεύτερον αν έχετε αλλάξει στόχο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδόπουλε δεν ξέρω αν γνωρίζετε κάτι που δε γνωρίζω, εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών αυτής της αναμέτρησης και έχουμε και εμπειρία και γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες τίθενται διλήμματα στους πολίτες, διλήμματα τα οποία είναι ψεύτικα όπως αποδεικνύεται, εκ των υστέρων όμως αποδεικνύεται και υπάρχουν και πιέσεις, ηθικές πιέσεις.

Εγώ λοιπόν θα ήθελα να σας πω ότι είναι μια δύσκολη μάχη αυτή που δίνουμε και δεν έχει εξασφαλιστεί τίποτα για μας και συνεχίζουμε βεβαίως ο στόχος μας να είναι να ξεπεράσουμε αυτό το όριο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να είμαστε παρόντες και ζωντανοί, αλλά βεβαίως έχουμε και στόχο και σαν στόχο ευρύτερο να κερδίσουμε συνειδητά τη δική σας ψήφο και την ψήφο πολλών άλλων.

Πολλών άλλων, που βλέπουν και είδαν όλο το προηγούμενο διάστημα το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς να είναι παρών στους αγώνες και στις διεκδικήσεις και βλέπουν ότι δεν κατερχόμαστε σε αυτή την εκλογική μάχη με συνθήματα, αλλά με συγκροτημένες θέσεις, προγραμματικές θέσεις, προτάσεις για ώριμες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Και αυτές τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές και τις διεκδικήσεις θα τις επιβάλουμε πιστεύουμε, έχουμε την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα τις επιβάλουμε στην πολιτική ζωή από όποια θέση κι αν βρεθούμε, αρκεί να είμαστε παρόντες, ισχυροί, ώστε να κάνουμε νέους αποτελεσματικούς αγώνες.

        Με αυτή την έννοια λοιπόν θα επαναλάβω αυτό που είπα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Στόχος μας είναι να κερδίσουμε το όριο εισόδου στη Βουλή και τη δική σας ψήφο, αλλά με αισιοδοξία πάμε σʼ αυτή τη μάχη γιατί βλέπουμε ότι η συνείδηση πολλών πολιτών πια είναι με το μέρος μας, ανεξάρτητα από το αν μια εντεινόμενη φημολογία που ήδη έχει αρχίσει να διαρρέει είναι αυτή η οποία πιθανόν και να πιέσει πολύ κόσμο πηγαίνοντας προς τις κάλπες.

        Εμείς λοιπόν το μόνο που λέμε στους πολίτες είναι να ψηφίσουμε με το χέρι στην καρδιά και με συνείδηση.

κα ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ («ΑΝΤ-1»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα το σχόλιό σας αναφορικά με τις αιτιάσεις που σας πρόσαψε χτες η κα Παπαρήγα λέγοντάς σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλινωδεί προγραμματικά, είχε άλλες προγραμματικές θέσεις προ των εκλογών και τώρα όπως είπε χαρακτηριστικά, παίρνει αυτούσιες θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, σχολίασε μάλιστα η κα Παπαρήγα ότι στο τέλος θα βγείτε να φωνάξετε «Ζήτω η Σοβιετική Ένωση».

        Συμπληρώνω το ερώτημά μου: Τι απαντάτε στον αντίλογο που λέει ότι τα δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα stage είναι κροκοδείλια υπό την έννοια ότι Δήμαρχοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκλέχθηκαν με τη σημεία του ΣΥΡΙΖΑ τα εφάρμοσαν. Ευχαριστώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι η κα Παπαρήγα, η ηγεσία του ΚΚΕ αντί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ που ήταν κυβέρνηση στον τόπο, γιατί εγκαθίδρυσαν αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα, κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, στη δύναμη εκείνη που ανέδειξε αυτό το θέμα ως κεντρικό στην προεκλογική ατζέντα.

        Βλέπουμε  από την πλευρά της κας Παπαρήγα να αλλάζει σκοπιά κάθε μέρα στον τρόπο με τον οποίο μας πολεμάει. Φαίνεται ότι υπάρχει  μια εμμονή σʼ αυτή την εκλογική μάχη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρωτοφανές για μας, όμως είναι οξύμωρο. Και λέω ότι αλλάζει στάση κάθε μέρα στον τρόπο που  μας πολεμάει, διότι στην αρχή μίλαγε γιʼ αφερέγγυους, μετά μίλησε για την ανάγκη οι ψηφοφόροι και οι αγωνιστές της Αριστεράς που βρίσκονται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε προς το ΚΚΕ ανεξάρτητα αν 364 μέχρι το χρόνο τους κατήγγειλε ως «Δούρειους Ίππους του νεοφιλελευθερισμού», τώρα βλέπουμε ότι λέει ότι ξαφνικά υιοθετήσαμε τις προτάσεις της.

        Είδαμε όμως και κάτι το οποίο εμένα πραγματικά μʼ έχει στενοχωρήσει για το επίπεδο της αντιπολίτευσης, όχι για κανέναν άλλο λόγο. Είδαμε δηλαδή στο θέμα των προγραμμάτων stage να καταγγέλλει τους καταγγέλλοντες. Να καταγγέλλει το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί λέει κάποιοι Δήμαρχοι εφαρμόζουν προγράμματα stage.

        Μα είναι δυνατό να πηγαίνουν με τέτοια επιχειρήματα στην πολιτική αντιπαράθεση; Νʼ αρχίσουμε δηλαδή κι εμείς να λέμε ότι ο Δήμαρχος του ΚΚΕ στη Νίκαια έχει εκατοντάδες ανθρώπους με μπλοκάκι. Λες κι εκεί είναι το ζήτημα. Όχι να δούμε για ποιους λόγους ο Δήμαρχος του ΚΚΕ αναγκάζεται διότι ειδικοί αυτοτελείς φόροι δεν υπάρχουν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαξιωμένη, ν ʽαρχίσουμε νʼ ανταλλάσουμε τέτοιου είδους κατηγορίες και να λέμε λοιπόν, αφού στη Νίκαια έχει με μπλοκάκι το ΚΚΕ, άρα την ευθύνη για τα μπλοκάκια δεν την έχει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία που τα φτιάξανε, αλλά την έχει και το ΚΚΕ.  Μα είναι λογικές αυτές;

        Κυρία Μουρελάτου, εμείς από δω και στο εξής τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πρόκειται  να τις αφήνουμε αναπάντητες. Και εν τοιαύτη περιπτώσει η κοινωνία γνωρίζει κι εμείς θέλουμε βεβαίως νʼ αγωνιστούμε μαζί και με το ΚΚΕ και με τους κομμουνιστές νʼ αλλάξουμε τα πράγματα, νʼ αλλάξουμε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα. Και για να μην αφήσω τίποτε αναπάντητο πρέπει να σας πω ότι σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήμασταν αυτοί οι οποίοι έχουμε κάνει αγώνες. Ούτε ψηφίσαμε όπως ψευδώς έχουν ισχυριστεί στην ΚΕΔΚΕ τα προγράμματα  stage κι έχουμε δώσει αγώνες ώστε τα τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης επί ΠΑΣΟΚ που έδιναν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι κάτω από τη συλλογική σύμβαση δεν εφαρμόστηκαν στη Δυτική Αθήνα εξαιτίας των παρεμβάσεων των δικών μας…

        Θέλω να κλείσω αυτό το θέμα γιατί είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο και θέλω να πω ότι από δω και στο εξής εμείς θα προσπαθούμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο.

κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ («STAR»): Πρόεδρε, περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι. Θα πάω λιγάκι στα Δεκεμβριανά, μια στάση που κατά πολλούς στοίχισε στο ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά Πρόεδρε, τους κουκουλοφόρους τους φορτωθήκατε ή σας τους φόρτωσαν;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο κάθε πολίτης πια έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Έχει περάσει χρόνος, η ένταση των ημερών έχει φύγει από το προσκήνιο διότι σε κάθε θέμα που υπάρχει τόσο μεγάλη κοινωνική πόλωση αντιλαμβάνεστε ότι ακούγονται και υπερβολές στην περίοδο της κοινωνικής πόλωσης, πλέον έχει περάσει χρόνος. Και ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει.

        Μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν  κάθε πολιτική δύναμη η οποία έχει παρακαταθήκη αγώνων για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, τα ξερονήσια, τις φυλακές, πάντα βεβαίως με τις αξίες τις πανανθρώπινες, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της μη βίας, πώς αυτή η πολιτική δύναμη ξαφνικά, από κει μάλιστα που ήταν  «μια πολιτική δύναμη η οποία θα έσωζε το πολιτικό σύστημα στηρίζοντας δίχως αρχές και δίχως προτάσεις μια κυβέρνηση, και δίχως προγραμματικές προϋποθέσεις», ξαφνικά βγήκε εκτός πλαισίου πολιτικής νομιμότητας. Για φανταστείτε, εκτός πλαισίου πολιτικής νομιμότητας.

        Εμείς πλέον έχουμε να σας πούμε ότι όχι απλά ήταν μια προσπάθεια συντονισμένη, ένα σχέδιο συντονισμένο που εξυφάνθηκε στα κυβερνητικά επιτελεία, δυστυχώς και με τη στήριξη άλλων, αλλά ότι οποιαδήποτε κι αν ήταν η δική μας απάντηση, οι δικές μας ενδεχόμενες παραλείψεις ή τα δικά μας λάθη αυτό το σχέδιο θα προχωρούσε.  Διότι ο  Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν επικίνδυνος εκείνη την περίοδο. Όχι για τις θέσεις και τις απόψεις γιατί είχε μια μεγάλη απήχηση την ελληνική κοινωνία και χάλαγε τη σούπα του πολιτικού συστήματος.

        Άρα λοιπόν για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε σχέδιο και για μας είναι ξεκάθαρο πια ότι αυτό που μένει απʼ αυτή την αντιπαράθεση είναι ένα πράγμα: ότι εμείς είμαστε μια δύναμη ειλικρινής, μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τους Έλληνες πολίτες κι ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους και δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος όταν είναι να υπερασπιστούμε αξίες, όταν είναι να υπερασπιστούμε τους νέους ανθρώπους που εξεγείρονται δίκαια διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη ζωή.

        Και είμαστε δίπλα τους, δίπλα σʼ αυτά τα νέα παιδιά. Μικρές ομάδες ανθρώπων που κάνουν καταστροφές υπήρχαν πάντα στη χώρα, δεν τους είδαμε μόνο το Δεκέμβρη. Είναι ένα κοινωνικό θέμα πολύ σοβαρό, κάποια στιγμή νʼ ανοίξουμε μια συζήτηση γιʼ αυτό. Αλλά δε μπορούμε να συνδέουμε το ένα με το άλλο. Εμείς λοιπόν είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν μασάμε τα λόγια μας και αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος όταν είναι να υπερασπιστούμε αξίες. Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε προ ημερών δώσατε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία αποφύγατε να χαρακτηρίσετε «ελληνική θάλασσα ειρήνης στο Αιγαίο», αρκεστήκατε να τη χαρακτηρίσετε «θάλασσα ειρήνης». Αυτής ας η στάση ενδεχομένως συνδυάζεται και με τη συνέντευξη που είχαν δώσει συνάδελφοί σας προ ημερών στην οποία συνδύασαν το οικονομικό σας πρόγραμμα με τη δασική μείωση των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας.

        Το Αιγαίο τελικά είναι ελληνική θάλασσα ή είναι μια θάλασσα ειρήνης; Και η σωτηρία του λαού θα έρθει από τη  μείωση στους εξοπλισμούς;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι και από κάθε παιδί του Δημοτικού που  ξέρει γεωγραφία το ερώτημά σας μπορεί ν ʽαπαντηθεί εύκολα. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που βρέχει τις ακτές και της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που ορίζουν τα όρια, και όπου υπάρχουν διαφορές υφαλοκρηπίδων εμείς λέμε να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν είναι κλειστή λίμνη και θέλουμε να γίνει και αγωνιζόμαστε μαζί με τους Τούρκους συναγωνιστές μας συντρόφους μας που είναι στις φυλακές και στις εξορίες από το καθεστώς εκεί, αγωνιζόμαστε μαζί τους για να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, ναι.

        Και λέμε με θάρρος ότι πρέπει οι εξοπλισμοί αυτοί, οι δυσθεώρητοι εξοπλισμοί, να μειωθούν. Και για το καλό της χώρας μας στα πλαίσια αυτής της μεγάλης οικονομικής  κρίσης που μας βουλιάζει αλλά και για τη γειτονική χώρα. Και μη μου πείτε ότι η υπόθεση των εξοπλισμών σας κάνει εσάς να αισθάνεστε ασφάλεια, όσο περισσότερα δίνουμε στις ΗΠΑ για να διεκδικούμε την εύνοιά τους, τους τα δίνουμε, όχι για να πάρουμε πια αποτελεσματικά οπλικά συστήματα. Ή όσα δίνουμε σε Ευρωπαίου εταίρους.

        Άρα λοιπόν εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός σʼ αυτούς τους ασύλληπτους εξοπλισμούς. Έχουμε φτάσει στο σημείο τα τελευταία 5 χρόνια να είμαστε 5οι στον κόσμο σε εξοπλισμούς. Μπορεί να το αντέξει αυτό η οικονομία της χώρας μας; Και είναι ένα ντεζαβαντάζ σε σχέση και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αυτό το βραχνά.

        Βεβαίως υπάρχουν ιδιαιτερότητες, είμαστε σʼ ένα σταυροδρόμι γεωπολιτικό, λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική αντίληψη για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και η χώρα μας πρέπει να αναλάβει ενεργητικές πρωτοβουλίες. Να μη βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο κυρίαρχο πλέγμα των επιδιώξεων του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Άρα αυτό απαιτεί και μια ισχυρή πολιτική βούληση απʼ όσους κυβερνάν, να λειτουργήσουν προς όφελος της χώρας.

        Διότι θα σας θυμίσω ότι υπήρξαμε βασιλικότεροι του βασιλέως το προηγούμενο διάστημα. Η κα Μπακογιάννη υπερασπίστηκε με σθένος την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης. Και ήρθε τώρα ο ίδιος ο Ομπάμα και είπε όχι στην επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

        Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξει αυτή η πολιτική αν έρθει το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από θέσεις, ιδίως από τη θέση για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

        Εμείς θα συνεχίσουμε, με πίστη στην ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής, θα συνεχίσουμε με μια διεθνιστική αντίληψη να επιμένουμε για την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει μια ανεξάρτητη πολιτική στα εξωτερικά θέματα.

κα ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεδομένου ότι μετά τις εκλογές αλλάζει εντελώς το τοπίο δηλαδή αναποδογυρίζει κατά κάποιο τρόπο θα ήθελα να μου πείτε και δεδομένου όπως είπατε ότι θα είναι αντιπολίτευση πλέον ισχυρή η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ και κατά κάποιο τρόπο η αριστερά ενδεχομένως θα βρεθεί στριμωγμένη κάπως επειδή είναι και διασπασμένη θα ήθελα να μου πείτε ποια θα είναι η αντιπολιτευτική σας τακτική και ποια μπορεί να είναι η πολιτική των συμμαχιών σας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής για την αντιπολιτευτική μας τακτική. Βεβαίως ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία. Όμως σας επισημαίνω ότι στους ίδιους υψηλούς τόνους θα παρεμβαίνουμε πόσο δε μάλλον αν κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Διότι από το ΠΑΣΟΚ οι πολίτες έχουν άλλες απαιτήσεις. Ενδεχομένως κάποιοι θα λένε αυταπάτες όμως λέω ότι έχουν άλλες απαιτήσεις και δεν είναι δυνατό να βγαίνει, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες, να βγαίνει και να λέει ότι «όλα όσα σας έλεγα πιο πριν για την ανάγκη ανάκτησης του δημόσιου πλούτου ξεγράψτε τα ξεχάστε τα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανάκτηση του δημόσιου πλούτου ούτε στον ΟΤΕ ούτε στα λιμάνια ούτε στην Ολυμπιακή άλλωστε εμείς τα ιδιωτικοποιήσαμε».

        Κυρία Ψιλοπούλου να σας θυμίσω κάτι. Σε αυτή τη χώρα, γιατί μας ρωτάνε κάποιοι αν είναι ίδια τα προγράμματα, αν λένε τα ίδια πράγματα τα 2 κόμματα. Εμείς δεν είπαμε ότι λένε τα ίδια, αλλά θυμηθείτε σε αυτή τη χώρα ποιος εξήγγειλε τις ιδιωτικοποιήσεις και ποιος τις εφήρμοσε. Τις εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, δεν πρόλαβε να τις ιδιωτικοποιήσει όμως ποτέ, τότε ο κ. Παπανδρέου ο αείμνηστος έλεγε για παράδειγμα ότι ο ΟΤΕ «μία μετοχή και αυτή ανήκει στον ελληνικό λαό» άρα δεν έλεγε τέτοια πράγματα. Αργότερα όμως τις ιδιωτικοποιήσεις τις υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη.

        Εμείς θα είμαστε απέναντι. Θα είμαστε απέναντι και όχι μονάχα με μια αντιπολίτευση συνθημάτων, αλλά και με μια προσπάθεια να είμαστε σε διαρκή συνομιλία με την κοινωνική βάση αυτού του κόμματος, αυτού του χώρου, που θεωρούμε ότι είναι μια κοινωνική βάση που μας ακούει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Και θέλουμε να έχουμε και κοινές δράσεις και κοινές πρωτοβουλίες, γιατί ξέρουμε ότι είναι μια κοινωνική βάση που δεν μπορεί χωρίς αυτή κανείς να θελήσει να αλλάξει τα πράγματα.

        Άρα με το βλέμμα στην ανάγκη για μια ριζική στροφή στην πορεία του τόπου θα ασκήσουμε αποτελεσματική και ουσιαστική αντιπολίτευση, διότι πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας δεν είναι μειοψηφικές, είναι πλειοψηφικές στην ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα πάρουμε στις εκλογές.

κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε, στις πρόσφατες ευρωεκλογές σε περιοχές που υπάρχει ισχυρή παρουσία μεταναστών, διαπιστώθηκε άνοδος των ποσοστών του ΛΑΟΣ. Μετά από αυτή τη διαπίστωση η Κυβέρνηση σκλήρυνε τη ρητορική της στο θέμα των μεταναστών και οι επονομαζόμενες επιχειρήσεις – σκούπα εντατικοποιήθηκαν. Την ίδια εποχή δε, το κόμμα που αναμένεται να ανέλθει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μηδενική παράνομη μετανάστευση. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια οι θέσεις της σύγχρονης αριστεράς να ευαισθητοποιήσουν σε αυτό το ζήτημα, όταν πολιτικό σύστημα και κοινωνία πραγματοποιούν αυτή τη συντηρητική στροφή; Πώς θα τα καταφέρετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το παράδειγμα που αναφέρατε, είναι ενδεικτικό του πώς η δυναμική μιας πολιτικής δύναμης που για λόγους συγκυρίας δεν έχει τη δύναμη να κυβερνήσει ή δεν διεκδικεί να κυβερνήσει, μπορεί να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα.

        Εδώ είχαμε ένα αρνητικό παράδειγμα, το πώς το 7% του κ. Καρατζαφέρη στις ευρωεκλογές, άλλαξε, μετατόπισε την πολιτική ατζέντα προς τα συντηρητικά. Και ανάγκασε την Κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή να μιλάνε για μηδενική ανοχή, να μετατρέπουν τον πολιτικό τους λόγο σε ακόμα πιο σκληρό πολιτικό λόγο, να φέρουν νομοσχέδια για την κουκούλα, νομοσχέδια για τις κάμερες, νομοσχέδια για το DNA, να εξαγγέλλουν νέα αλλαγή στο άσυλο και το πώς ανάγκασε δυστυχώς και αυτό ήταν το μεγάλο δυστύχημα ακόμα και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ που σε αυτά τα θέματα, τουλάχιστον μέχρι πρότινος κρατούσε μια δημοκρατική στάση, να αλλάξει την ορολογία του. Να μιλάει για μηδενική ανοχή και να μιλάει για λαθρομετανάστες.

        Όταν βεβαίως εδώ εμείς λέμε ότι πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με αυτά που οι διεθνείς οργανισμοί οριοθετούν και σε επίπεδο ορολογίας. Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες. Υπάρχουν οικονομικοί πρόσφυγες, εξαθλιωμένοι συνήθως και υπάρχουν και πολιτικοί πρόσφυγες, που φεύγουν από αυτές τις χώρες εξαιτίας του γεγονότος ότι τους κυνηγάνε κάποιοι, έχουν πόλεμο.

        Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Κοιτάξτε πόσους χωρίς χαρτιά μετανάστες από το Αφγανιστάν συλληφθέντες είχαμε το 2001 και πόσους έχουμε σήμερα. Το 2001 είχαμε μετρημένους στα δάχτυλα των 2 χεριών, σήμερα έχουμε πάνω από 16.000 συλληφθέντες τη χρονιά που διανύουμε.

        Γιατί; Γιατί μεσολάβησε ένας πόλεμος. Και σε αυτό τον πόλεμο, μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και σε αυτή την επέμβαση συμμετείχαμε κι εμείς με στρατεύματα εκεί.

        Πολύ σύνθετο λοιπόν, το θέμα της μετανάστευσης κι εμείς το αντιμετωπίζουμε με συγκροτημένες προτάσεις που κοιτάνε το όλο, κοιτάνε όμως και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εδώ ως χώρα τα τεράστια αυτά προβλήματα. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση, έχει δύο όψεις, τη μία σας την ανέφερα ήδη. Η άλλη έχει να κάνει με όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που βλέπουν τις γειτονιές τους να υποβαθμίζονται και εδώ πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική ένταξης των μεταναστών, πρέπει να υπάρξει μια πολιτική πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τα σύνορα, διότι οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται εδώ δε θέλουν να μείνουν εδώ, θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες.

        Και μια πολιτική η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ανοιχτών κέντρων υποδοχής να μη στοιβάζονται αυτοί οι άνθρωποι σαν τα ζώα στις γειτονιές της Αθήνας τις υποβαθμισμένες. Μια πολιτική για την αναβάθμιση αυτών των υποβαθμισμένων περιοχών. Έχουμε και σε αυτό το θέμα συγκροτημένες προτάσεις και θα παλέψουμε γιʼ αυτές.

κ. ΖΩΝΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα σε σχέση με μια ερώτηση που έκανε πριν μια συνάδελφος. Το κόμμα σας και κυριολεκτώ σε αυτό δεν αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο στο κόμμα σας στο Συνασπισμό δε συμμετέχει μονάχα σε διάφορους δήμους που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή των προγραμμάτων stage.

        Έχει εφαρμόσει επίσης τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και το κόμμα σας έχει πάρει σε κεντρικό επίπεδο τη θέση υπέρ της πολιτικής νομιμοποίησης της μερικής απασχόλησης αφού έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του να τεθεί ένα πλαφόν στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης. Θα ήθελα σε σχέση με αυτό να ρωτήσω, επειδή η πολιτική επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων είτε ασκείται σε κεντρικό επίπεδο είτε ασκείται σε τοπικό επίπεδο, αν στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το κόμμα σας με το ΠΑΣΟΚ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε συμμερίζομαι τον σχολιασμό σας. Απάντησα και πιο πριν ότι οι αιρετοί δήμαρχοι του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς έχουν αναδείξει αυτά τα ζητήματα και δίνουν μάχες. Και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης επί ΠΑΣΟΚ που έδιναν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με πληρωμή κάτω από τα όρια των συλλογικών συμβάσεων, δεν προχώρησαν στη Δυτική Αττική εξαιτίας των δικών μας παρεμβάσεων. Και οι δικοί μας δήμαρχοι παλεύουν, μέσα στα στενά αυτά περιθώρια που έχουν, όπως και όλοι οι αριστεροί δήμαρχοι.

        Δηλαδή οι κομμουνιστές δήμαρχοι δεν αξιοποίησαν ευρωπαϊκά προγράμματα; Αυτό το περίφημο έργο που είχε κάνει ο Δήμαρχος Περάματος για το URBAN, το Πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων και Προώθησης της Απασχόλησης, δεν ήταν ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Κομμουνιστής δήμαρχος ήταν, τι έπρεπε να κάνει, να μην το δεχτεί;

        Ο δήμαρχος στην Καρδίτσα, του Κομμουνιστικού Κόμματος επίσης, ο οποίος αξιοποίησε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω δημοτικών επιχειρήσεων, με μη σταθερές μορφές εργασίας και ήταν η Καρδίτσα στους 20 πρώτους δήμους που αξιοποίησαν αυτά τα προγράμματα, δεν έπρεπε να το κάνει;

        Κύριε Ζώνιο, να σας πω κάτι για να τελειώσουμε με αυτό το θέμα. Εμείς δίνουμε έμπρακτα μια διαφορετική στάση ζωής και αγώνα σε όλους τους θεσμούς, σε όλα τα επίπεδα. Είτε είμαστε στο Κοινοβούλιο, είτε είμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε είμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχουμε αφήσει σημαντικό έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

        Και σε ό,τι με ρωτάτε πρέπει να σας πω, για το τι θα γίνει στις νομαρχιακές εκλογές και στις δημοτικές εκλογές, εμείς και εκεί κατερχόμαστε με κριτήριο στις τοπικές κοινωνίες με κριτήριο τα προγράμματα και τις θέσεις όλων των συνδυασμών που αφορούν τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

        Αν τα προγράμματα αυτά είναι στην κατεύθυνση μιας διαφορετικής πορείας, που θα ενισχύουν τη συμμετοχική δημοκρατία, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν πέρα από το πλέγμα του νεοφιλελευθερισμού, μπορεί να κάνουμε και συνεργασίες με συλλογικότητα.

        Στο βαθμό που αυτό δε θα είναι δυνατό δε θα κάνουμε καμία τέτοια συνεργασία. Όπως και στις προηγούμενες εκλογές δεν κάναμε συνεργασία με δυνάμεις από τα 2 μεγάλα κόμματα, ακριβώς διότι είχαν προγραμματικές προϋποθέσεις που κοίταζαν προς το νεοφιλελευθερισμό. Και εμείς με το νεοφιλελευθερισμό έχουμε ξεκόψει. Δεν έχουμε καμία σχέση. Παλεύουμε για να τον ανατρέψουμε.

κ. ΧΑΛΚΙΑΣ («CITY»): Θα σταθώ λίγο στο θέμα των μεταναστών. Όπως είπατε δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Εμφανίζεται ένα σαρωτικό πέρασμα εθνικιστικών ομάδων και της ακροδεξιάς με εγκληματικές συμμορίες όπως η Χρυσή Αυγή αποδεδειγμένα από τα ελληνικά δικαστήρια σε συνοικίες φτωχών και λαϊκών στρωμάτων όπως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας όπως είναι η Νίκαια όπως είναι ο Βύρωνας όπως είναι διάφορες συνοικίες της Αθήνας. Εκεί βρίσκει η ακροδεξιά πατήματα και σπέρνει τον τρόπο και τον πανικό. Και εκεί γίνονται και τα πογκρόμ της αστυνομίας εκεί γίνονται όλα. Ποια είναι η απάντησή σας απέναντι στον τρόπο και το ρατσισμό που κάποιοι προσπαθούν να απλώσουν σαν βεντάλια σε αυτές τις περιοχές. Την ίδια στιγμή συγνώμη που έχουμε την αλλαγή της ατζέντας όπως είπατε στο νόμο και την τάξη με εικοσάχρονα παιδιά να σέρνονται σαν τρομοκράτες στα δικαστήρια.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χαλκιά αν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την τήρηση των νόμων και πράξεις που αντιβαίνουν στην ανθρώπινη ζωή που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Μην τα συνδέουμε όλα.

        Σε σχέση με το πρώτο ερώτημά σας όμως θέλω να σας πω ότι είναι καίριο το ερώτημά σας, ακριβώς διότι αναδεικνύει πως κάποιες πολιτικές δυνάμεις επιλεκτικά μιλούν για βία. Επιλεκτικά και όταν τους συμφέρει. Διότι εδώ υπάρχει  ένα όργιο παρακρατικών οργανώσεων σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας απέναντι σε μετανάστες, απέναντι σε δημοκράτες πολίτες οι οποίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι της γης οι κολασμένοι και κανείς δε μιλάει γιʼ αυτό ή τουλάχιστον εμείς μιλάμε. Δε μιλάνε αυτοί οι οποίοι κάθε φορά κάνουν μέγιστο θέμα το θέμα της βίας, όταν τους συμφέρει όμως.

        Εμείς με τη βία είμαστε απέναντι, με όποια μορφή βίας. Είμαστε απέναντι και κυρίως στα ζητήματα αυτά που αφορούν τους απροστάτευτους συμπολίτες μας, αυτούς που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, δεν έχουν κανέναν να τους προστατεύει, δεν έχουν ούτε χαρτιά.

        Διάβασα σήμερα μια είδηση συγκλονιστική, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι ένας νέος άνθρωπος 21 ετών γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτή τη χώρα, δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα καταγωγής του το Σουδάν και απελαύνεται. Είναι αναγκασμένος να φύγει από τη χώρα.

        Πήγε σε ελληνικό σχολείο, εργάζεται εδώ και απελαύνεται, τον στέλνουν πίσω στο Σουδάν να πάει που αυτός ο άνθρωπος; Αυτά λοιπόν είναι τεράστιας σημασίας ζητήματα, για τα οποία παρεμβαίνουμε με θάρρος και θα αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που δεν έχουν δύναμη για τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή.

κ. ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούω καθόλου να αναφέρεστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάγκη ρήξεων με την πολιτική της. Παρόλα αυτά, οι φιλολαϊκές ανατροπές που εισηγείστε και μιλάτε για ανάκτηση δημόσιου ελέγχου στον ΟΤΕ, ανάκτηση δημόσιου ελέγχου στην Ολυμπιακή, άλλο ασφαλιστικό, όλα αυτά προϋποθέτουν σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε μια τέτοια κατεύθυνση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Λαουτάρη και γι΄ αυτό πρέπει κανείς να προσδιορίσει ότι καμιά φορά δεν είναι ανάγκη να λέει συνθήματα. Το συγκρουσιακό ή μη της πολιτικής του έχει να κάνει από το περιεχόμενο των προτάσεών του.

Εμείς έχουμε πολιτικές προτάσεις που έχουν συγκρουσιακό περιεχόμενο, διότι όταν λέμε ότι αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας που είναι ένας στενός κορσές που έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα Σύμφωνο για την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία, την περιβαλλοντική προστασία, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να κερδηθεί δίχως συγκρούσεις.

Όταν λέμε ότι η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει και ενδεχομένως να προσπαθήσει να βρει και συμμάχους στον ευρωπαϊκό χώρο, ώστε να σταματήσει αυτή η ασυδοσία των τραπεζών που έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται με πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταθέτοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για παράδειγμα στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα το Ελληνικό Κράτος να δανειστεί απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι έρχονται οι τράπεζες και δανείζονται με 1% επιτόκιο κι έρχονται και δανείζουν το κράτος με 5% επιτόκιο.

Αυτό είναι ένα σύστημα κλοπής, ληστείας. Όταν λέμε ότι πρέπει να σταματήσει, για να σταματήσει πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με τις εφαρμοζόμενες σήμερα πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι τραπεζίτες είναι πάνω από την κοινωνία, πάνω και από την πολιτική.

Όταν λέμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μία ριζική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει οδηγήσει σήμερα σε ασφυξία τις χώρες του νότου, της κοινής αγροτικής πολιτικής η οποία έτσι όπως πάνε τα πράγματα αν εφαρμοστεί σε λίγο καιρό θα ερημώσει η ύπαιθρος, αυτό απαιτεί διεκδίκηση και σύγκρουση με το εφαρμοζόμενο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα λοιπόν κ. Λαουτάρη είμαστε σαφείς ότι χρειάζεται μια πολιτική ρήξης με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια διεκδίκηση η οποία δεν απαιτεί μονάχα πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά κι ένα ισχυρό κίνημα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά, που θα διεκδικήσει ένα άλλο πλαίσιο.

Κι επειδή θυμάμαι ότι σήμερα είναι η μέρα εκλογών για τη Γερμανία και την Πορτογαλία, πρέπει να σας πω ότι εμείς περιμένουμε σήμερα να είναι μια σημαντική μέρα για την Αριστερά, που θα ορθώσει το ανάστημά της σε μια δύσκολη συγκυρία και στις δύο αυτές χώρες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση για την κα Μπίστικα και να ζητήσω συγνώμη για όσους συναδέλφους δεν πρόλαβαν να κάνουν ερωτήσεις και επιφυλασσόμαστε στην επόμενη φορά.

κα ΜΠΙΣΤΙΚΑ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής, έχετε μιλήσει πολλές φορές και έχετε καταθέσει και προτάσεις για το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα.

        Ήθελα να μου πείτε αν έχετε το όριο το χρηματικό που το ορίζετε αυτό και αν στις πολιτικές σας αναλύσεις υπάρχει προβληματισμός εάν εφαρμοστεί αυτό από Κυβερνήσεις διαφορετικού τύπου, ας πούμε όπως αυτές που είναι σήμερα, υπάρχει ο κίνδυνος της διολίσθησης και της πίεσης ας πούμε και για τους μισθούς προς αυτό το εισόδημα, δηλαδή στο πιο χαμηλό το ελάχιστο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχει την προοπτική της σύγκλισης προς τα πάνω, όχι της πίεσης προς τα κάτω και είναι μια πρόταση η οποία δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να εξειδικευθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

        Αξίζει μόνο να σας πω ότι αυτό που πρέπει να έχουμε ως στόχο είναι να συγκλίνουμε επιτέλους με τα αντίστοιχα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Διότι είδαμε από την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ότι έχουμε πάνω από 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες συμπολίτες μας κάτω από το επίσημο όριο της φτώχιας, που είναι 5.800 ετήσιο εισόδημα.

        Διότι βλέπουμε καθημερινά, το ζούμε, ότι συμπιέζονται οι μισθοί κυρίως η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων και αυτά τα λέγαμε πάντα, αλλά πλέον αποκτούν μια ιδιαίτερα επικαιρότητα ακριβώς διότι δεν μπορείς να βγεις από την οικονομική κρίση χωρίς τόνωση της κατανάλωσης, χωρίς αύξηση της ενεργούς ζήτησης στην οικονομία, στην πραγματική οικονομία και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σοβαρό εξόδου από την κρίση χωρίς αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και χωρίς κοινωνική προστασία ας το πω συνολικά.

Τώρα, από κει και πέρα, αν το ερώτημά σας έχει να κάνει με το πώς θα βρεθούν αυτοί οι πόροι, πρέπει να σας πω ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι να μπορέσουμε να πάμε σε μια ουσιαστική αναδιανομή του πλούτου που παράγεται στη χώρα, διότι αυξάνεται η παραγωγικότητα στη χώρα αλλά οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν κανένα μερίδιο από αυτή την αύξηση της παραγωγικότητας.

Διότι έχει αυξηθεί 1,5 φορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από το 1996 και μετά αλλά αυτά τα χρήματα πήγαν στις τσέπες λίγων δυστυχώς και η συντριπτική πλειοψηφία στενάζει και περνάει πάρα πολύ δύσκολα και πρέπει να πάμε και σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα διότι κα Μπίστικα πρέπει να σας πω ότι έχουμε μέσο όρο φορολογίας των εργαζόμενων παρόμοιο της εργασίας, δηλαδή έχουμε φορολογία της εργασίας που είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας έχουμε 50% κάτω από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε όλους και όλες για τη συμμετοχή, σας περιμένουμε την Τρίτη το απόγευμα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Ευχαριστούμε και πάλι.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ