06/11/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Δ.Παπαδημούλη για τη διαδικασία κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης, ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση  του βουλευτή Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη που υπογράμμιζε την ανάγκη να αλλάξει και να γίνει ουσιαστική η συμμετοχή του Κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κατάρτισης, συζήτησης, ψήφισης αλλά και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα και με την ισχύουσα πρακτική στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ομιλία του  τόνισε: «Κύριε Υφυπουργέ, υποθέτω ότι είναι η πρώτη φορά που από το κυβερνητικό βήμα μετέχετε σε  κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είναι και η πρώτη φορά που το κάνω εγώ από το βήμα της Βουλής. Θα ήθελα λοιπόν να αλλάξουμε τη διαδικασία, να κάνουμε κάτι παραγωγικό. Να μην πει ο καθένας τα δικά του και να φύγουμε ήσυχοι. Σας ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα και περιμένω να μου απαντήσετε. Αυτά τα οποία κακώς έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, 35 χρόνια τώρα και είναι αναχρονιστικά και αντιδημοκρατικά, θα τα αλλάξετε; Θυμάμαι ακόμη τον πρωθυπουργό να λέει θα τα αλλάξουμε. Στις προγραμματικές δηλώσεις είπε, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Βουλής και του βουλευτή. Θα αλλάξουμε την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Λεφτά υπάρχουν, έλεγε ο πρωθυπουργός  προεκλογικά, το θέμα είναι πού πηγαίνουν; Και πρέπει να εισπράττονται και τα έσοδα δίκαια και οι δαπάνες να κατανέμονται δίκαια και πιάνουν τόπο τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Λυπάμαι, αλλά το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάσατε χθες ακολουθεί την πεπατημένη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που μαυρίστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές. Τα βάρη κατά κύριο λόγο επιβαρύνουν τους ασθενέστερους και τους συνεπείς φορολογούμενους. Δεν βλέπω καμία φιλοδοξία στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Προχθές δημοσιεύτηκαν επίσημα στοιχεία της Κομισιόν που λένε ότι ο ανείσπρακτος ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 2,5 φορές περισσότερος από ότι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ανείσπρακτος ΦΠΑ του 2006 είναι πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.  7 φορές παραπάνω δηλαδή από όσα θα πάρετε από την έκτακτη εισφορά , 7 φορές  παραπάνω από όσα θα δώσετε με το επίδομα το εφάπαξ της αλληλεγγύης. Τι θα κάνετε για να περιοριστούν τα φαινόμενα αναχρονισμού, κομματισμού και διαφθοράς στο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό; Από τα περίφημα 30 δις των ανείσπρακτων οφειλών,  στο προσχέδιο λέτε ότι θα μαζέψετε μόνο 1 δις.

Παρουσιάσατε ένα σχέδιο προϋπολογισμού με τεράστιες γκρίζες ζώνες. Δεν μπορεί να σταθεί σχέδιο προϋπολογισμού από το οποίο απουσιάζει το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για το 2010, που δεν λέει πόσα θα είναι τα χρεολύσια. Έχει αυθαίρετες εκτιμήσεις, έχει μαγικά, που ούτε ο μάγος Χουντίνι δεν μπορεί να τα κάνει. Πώς έχετε δαπάνες για το 2009 στα δημόσια νοσοκομεία 2,1 δις και καταφέρνετε να έχετε το 2010 δαπάνες προβλεπόμενες για τα δημόσια νοσοκομεία 800 εκατομμύρια, δηλαδή  3 φορές λιγότερα. Πέστε μας τον τρόπο ή εφαρμόστε τον και αλλού για να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα.

Δεν έχετε ούτε ένα ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Θα σταματήσετε τις ιδιωτικοποιήσεις; Πέστε το να το χαιρετήσουμε.  Αν έχετε σκοπό να κάνετε όμως, γιατί το κρύβετε από το προσχέδιο του προϋπολογισμού; Και ακόμη πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που μισθοδοτούνται; Πόσο κοστίζει η μισθοδοσία τους; Το ξέρετε και δεν μας το λέτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ή ακόμη και εσείς δεν το ξέρετε;

Σας ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα. Τι θα γίνει αυτές τις 40 ημέρες στη Βουλή που θα συζητήσουμε προσχέδιο και σχέδιο προϋπολογισμού και τελικά ψηφίσουμε. Η Βουλή μπορεί να τροποποιεί όλα τα νομοσχέδια κατά πλειοψηφία. Θα μπορεί να τροποποιεί και το βασικό νομοθέτημα που λέγεται Προϋπολογισμός του Κράτους; Ναι ή όχι; Καθαρές κουβέντες.

Θα πάψει να είναι η εξέλιξη του ελλείμματος προϊόν αυθαιρεσίας, κάτι σαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών; Το 2009 ψηφίσαμε εδώ έναν προϋπολογισμό που έλεγε ότι το έλλειμμα θα είναι 3,7%.  Παραμονές των εκλογών ο κ. Παπαθανασίου έλεγε ότι θα είναι 6% και το πολύ – πολύ να πάει 8% αν δεν εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα έκτακτα μέτρα.  Ο κ. Προβόπουλος αφού εξασφάλισε την παραμονή του από τη δική σας κυβέρνηση, είπε μετά τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι 12,5. Στη Βουλή δεν είπε τίποτα. Πώς θα σταματήσει αυτό το μαγικό που τετραπλασιάζει το έλλειμμα;

Θα φτιάξετε, και αυτό θέλει πολιτικό βούληση δεν θέλει λεφτά, γραφείο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, έτσι ώστε να μην μπορούν να «παίζουν» με τα νούμερα οι εκάστοτε κυβερνώντες; Και ακόμη θα τερματιστεί αυτό το αίσχος να μετατρέπουν οι κυβερνήσεις την ψήφο στον προϋπολογισμό σε θέμα κομματικής πειθαρχίας; Θα σταματήσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας να λένε «ναι  σε όλα» γιατί αλλιώς, αν ζητήσουν να τροποποιηθεί ένα κονδύλι, θα θεωρηθεί κομματική ανταρσία;

Εχουμε μια Βουλή που αν και οι 300 βουλευτές, κύριε Υφυπουργέ,  πουν κόψτε ένα κονδύλι 200 εκατ. ευρώ από τους εξοπλισμούς για να το δώσετε στην παιδεία, στην υγεία, στους ανέργους ή στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορούν να το κάνουν. Δεσμευθείτε  αν αυτά θα αλλάξουν, πότε και πώς;».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης απαντώντας δήλωσε ότι η ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη αγγίζει ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα και υπογράμμισε ότι ταυτίζεται σε πολλά από τα ζητούμενα της ερώτησης. Ζήτησε πίστωση χρόνου για να βελτιώσει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τις αδυναμίες των 35 τελευταίων χρόνων.  Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει πλέον από αυτό το απαράδεκτο καθεστώς προϋπολογισμών όπου κάθε υπουργείο, κάθε χρόνο προχωρά σε μία αύξηση των κονδυλίων που δικαιούνται στη βάση των κονδυλίων του προηγούμενου έτους,  σε μια νέα μορφή κατάρτισης του προϋπολογισμού, μιλάμε πλέον για το μετασχηματισμό του κρατικού προϋπολογισμού σε προϋπολογισμό προγραμμάτων. Στόχος μας είναι ο προϋπολογισμός να αποτυπώνει τους πόρους που διατίθενται για κάθε δραστηριότητα, τους συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους που θα τίθενται, με τρόπο που θα μπορούμε να τους αξιολογήσουμε. Προτιθέμεθα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου κατάρτισης, έγκρισης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που να συμβαδίζουν με το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που επικαλέστηκε ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης. Θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της επιτροπής του απολογισμού - ισολογισμού του Κράτους και εξετάζουμε την πρότασή σας για τη δημιουργία γραφείου παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπό τον έλεγχο της Βουλής».