ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/10/2009

Αμεση ανάγκη για προστασία των καμένων περιοχών από τη βόσκηση

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματική



Πρόσφατα, κατά την επίσκεψή σας στην Ηλεία, δηλώσατε μεταξύ άλλων την πρόθεσή σας να κάνετε την Ηλεία «πρότυπο πράσινου νομού». Ασφαλώς θα γνωρίζετε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η επιστημονική μελέτη που είχε συνταχθεί το 2007 για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές πρότεινε μεταξύ άλλων «αυστηρό έλεγχο και αποκλεισμό κάθε είδους βόσκησης για τη διευκόλυνση ανάπτυξης της αυτοφυούς βλάστησης η οποία θα προστατεύσει το έδαφος από την διάβρωση». Δυστυχώς όμως οι κτηνοτρόφοι αφήνουν τα κοπάδια τους να βόσκουν σε καμένες δασικές και γεωργικές εκτάσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης των συγκεκριμένων περιοχών από τη στιγμή που εμποδίζεται η φυσική τους αναγέννηση.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ηλεία, συμβαίνει και στη Μεσσηνία, στην Εύβοια και σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας. Όπως φαίνεται από καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων,  υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί και στις πρόσφατα καμένες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

       Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:

•    Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την προστασία των καμένων περιοχών από τη βόσκηση; Θεωρείτε ότι από μόνη της η απαγόρευση αρκεί;

•    Με ποιους τρόπους θα πείσετε τους κτηνοτρόφους να συνεργαστούν ώστε να μη βγάζουν τα ζώα τους για βοσκή στις καμένες περιοχές;

•    Ποια η θέση σας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ελεγχόμενων κτηνοτροφικών πάρκων;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ