02/11/2009

Ενδέχεται ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων του ΕΣΔΚΝΑ να δέχεται και τοξικά βιομηχανικά απόβλητα;

Ερώτηση Θ.Λεβέντη, Αλ.Τσίπρα, Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Υγείας και Κοινωνι

Πριν ένα μήνα τέσσερις από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας κατήγγειλαν την προσπάθεια του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) να δημιουργήσει Μονάδα Καύσης Τοξικών Βιομηχανικών Αποβλήτων στην Αττική. Όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους, ο ΕΣΔΚΝΑ έχει υποβάλλει αίτηση για τη μετατροπή του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών σε μονάδα Καύσης Τοξικών- Βιομηχανικών Αποβλήτων με ταυτόχρονη διάθεση της επικίνδυνης παραγόμενης τέφρας σε ειδικό κύτταρο στον παρακείμενο ΧΥΤΑ της Φυλής. Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν αδιανόητο για την πολιτεία να επεκτείνει την άδεια του αποτεφρωτήρα και να καίει και επικίνδυνα και τοξικά βιομηχανικά απόβλητα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ο αποτεφρωτήρας μπορεί να λειτουργήσει και με την μέγιστη δυναμικότητά του με μόνο νοσοκομειακά απόβλητα, αρκεί να μειώσει δραστικά το κόστος, που χρεώνει και να διεκδικήσει τις ποσότητες, που σήμερα καταλήγουν παράνομα σε ΧΥΤΑ-ΧΑΔΑ. Ζητούν επίσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Υγείας να μην εγκρίνουν μια τέτοια πρόταση και από τον ΕΣΔΚΝΑ  ζητούν να δώσει στη δημοσιότητα όλα εκείνα τα δεδομένα και μετρήσεις  που πείθουν ότι η μονάδα που λειτουργεί δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:

•    Έχει πράγματι υποβληθεί αίτηση από τον ΕΣΔΚΝΑ  για τη μετατροπή του Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών σε μονάδα Καύσης Τοξικών- Βιομηχανικών Αποβλήτων;

•    Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός