ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/12/2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ - Οι θέσεις της Αριστεράς για μια ισχυρή και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή -- ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΧΟΥΝΤΗ



Εν όψει της διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής διοργάνωσαν σήμερα ημερίδα με θέμα "Οι θέσεις της Αριστεράς για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή".


Δείτε τα βίντεο της ημερίδας στο www.chountis.gr


Στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχαν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, ευρωβουλευτές από το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, ΑΚΕΛ, εκπρόσωποι από την Green Peace, WWF και ο Γεν. Γραμματέας του& Υπουργείου Περιβάλλοντος Κ.Μαθιουδάκης

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με ομιλίες του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

«Κύριε Επίτροπε,

Κυρίες Κύριοι ευρωβουλευτές,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Επιδίωξή μας, είναι στην ημερίδα αυτή, να παρουσιάσουμε τις θέσεις της αριστεράς για μια δίκαιη και ισχυρή παγκόσμια συμφωνία πάνω στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. Μιας εξαιρετικά σημαντικής διεθνούς συνάντησης, για την κατάληξη της οποίας όμως, οι προσδοκίες έχουν ήδη ψαλιδιστεί.

Όταν συζητάμε στην Ελλάδα για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, υπερασπιζόμενοι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, καταθέτουν μια στερεότυπη και προβλέψιμη απάντηση: Μας λένε ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, με καθυστερημένη εκβιομηχάνιση, και επομένως με ελάχιστη συμβολή στις συνολικές εκπομπές ρύπων, οι οποίες προκαλούν την αποσταθεροποίηση του κλίματος.

Εμείς από την άλλη γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης βασίστηκε στην οικοδομή και το real estate, τους αυτοκινητόδρομους, τη μετακίνηση με αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, και την κατανάλωση.

Το μοντέλο αυτό έχει φέρει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των πιο ενεργοβόρων οικονομιών, τόσο ανά μονάδα ΑΕΠ, όσο και κατά κεφαλήν.

Είναι λοιπόν μύθος ότι στη χώρα μας, οι πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς και οι πολίτες, μπορούν να διεκδικούν οποιοδήποτε δικαίωμα να μείνουν έξω από αυτήν την κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον του πλανήτη.

Η κοινωνία των πολιτών αυτό το έχει ήδη συνειδητοποιήσει από καιρό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια ανάπτυξη της παρέμβασης κινημάτων και Μη Κυβερνητικών οργανώσεων για το περιβάλλον και την οικολογία. Παρατηρούμε ένα ζωτικό ενδιαφέρον των πολιτών για τα ζητήματα της ποιότητας ζωής.

Είναι κρίσιμο για εμάς, για τη ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά στην Ελλάδα, να συμβάλλουμε ώστε οι ανησυχίες, τα επιμέρους αιτήματα και οι επεξεργασίες των πολιτών να συντεθούν σε ένα παραπάνω επίπεδο.

Είναι καθήκον μας, αυτή η κίνηση να πολιτικοποιηθεί και να συνδεθεί με τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί κατά τη γνώμη μας, η οικολογία δεν είναι άχρωμη και άοσμη. Δεν είναι ουδέτερη. Και σίγουρα δε μπορεί από μόνη της να αποτελέσει στρατηγική εξόδου από τη σημερινή πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως οι υπέρμαχοι του πράσινου καπιταλισμού υποστηρίζουν τελευταία.

Η πράξη, μας έχει δείξει ότι οικολογία σημαίνει σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα, σημαίνει επιλογές που θα έχουν κερδισμένους και χαμένους. Κι όσο κι αν θα συμφωνήσουμε πιθανά σε μέτρα εξορθολογισμού της περιβαλλοντικής πολιτικής, γνωρίζουμε ότι οι επιλογές που χρειάζεται επειγόντως να υιοθετηθούν δεν μπορεί να είναι πλήρως συναινετικές.

Ούτε μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να αποφέρουν κέρδος σε όλους ταυτόχρονα, να εξυπηρετήσουν δηλαδή τόσο τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς, όσο και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. 

Για την αριστερά η οικολογική σκέψη, και τα κινήματα που διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δείχνουν το δρόμο για μια νέα οργάνωση των σχέσεων στην οικονομία και την κοινωνία.

Σε αντιδιαστολή λοιπόν με το σημερινό, καταστροφικό για το περιβάλλον και τον πλανήτη, μοντέλο ανάπτυξης, προτάσσουμε κατευθύνσεις και αιχμές που αφορούν την κλίμακα των οικονομικών δραστηριοτήτων, το δίκαιο διαμοιρασμό των ωφελημάτων, τη δημοκρατία στη λήψη των αναπτυξιακών αποφάσεων.

Μας ενδιαφέρει να μην αποτελέσει η οικολογική κριτική άλλοθι για την αναπαλαίωση του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης. Αλλά εργαλείο για το ριζικό μετασχηματισμό του.

Στην ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα από την Ευρωομάδα μας και από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, επιδιώκουμε να φέρουμε τις δικές μας θέσεις σε διάλογο με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα, αλλά και σε αντιπαράθεση με τις επίσημες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά δημόσιων πρωτοβουλιών του χώρου μας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Θεωρούμε επίσης ότι αποτελεί κομμάτι μιας σειράς εκδηλώσεων διαλόγου, αλλά και κινηματικής δράσης, στις οποίες συμμετέχουμε.

Και οι δυνάμεις του χώρου μας, και εγώ προσωπικά, θα βρεθούμε τις επόμενες ημέρες στην Κοπεγχάγη. Τόσο για να παρακολουθήσουμε τις εργασίες της Διακυβερνητικής Συνόδου, όσο και για να συμμετάσχουμε στις παράλληλες δράσεις και συζητήσεις, που διοργανώνονται εκεί από κινήματα και οργανώσεις.

Στόχος μας είναι, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ να τοποθετηθούν εκεί με τη μεριά των πιο προωθημένων θέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Των θέσεων που υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Διακυβερνητικού Πάνελ για τις Κλιματικές Αλλαγές, και τις οποίες ανεπιφύλακτα υιοθετεί η κοινωνία των πολιτών.

Εύχομαι καλή επιτυχία. Είμαι ωστόσο βέβαιος ότι και μετά τη Σύνοδο θα χρειαστεί να επανέλθουμε στην ίδια συζήτηση, δεδομένου ότι η Κοπεγχάγη προβλέπεται δυστυχώς να είναι μισό βήμα προς τη λύση. Και κυρίως γιατί το περιβαλλοντικό ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό και επίκαιρο για την κοινωνία και την αριστερά.»


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ GUE/NGL

Καλωσόρισμα στην Ημερίδα που διοργανώνει στην Αθήνα η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα :

Οι θέσεις της Αριστεράς για μια ισχυρή και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Η ημερίδα γίνεται στα πλαίσια μιας αγωνιστικής διεκδικητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στην επιβίωση των ανθρώπων και του πλανήτη.

Γίνεται για να υπογραμμίσουμε τη σημασία της Παγκόσμια Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης που θα γίνει σε λίγες μέρες και που από τις αποφάσεις της θα εξαρτηθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίαιης αλλαγής του κλίματος λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Για να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την προτεραιότητα που δίνει η ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό και να προβάλλουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας στον έντονο διάλογο που γίνεται και να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας, τις διεκδικήσεις των κινημάτων και των πολιτών για μια βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

- Το πρόβλημα είναι από χρόνια διαπιστωμένο και καταγεγραμμένο. Η κατάσταση είναι σε οριακό επίπεδο.

- Οι επιπτώσεις μιας πιθανής ματαίωσης της άμεση αντιμετώπισης του προβλήματος θα είναι δραματικές. 

- Ξεκινάμε από την παρατήρηση ότι το πρόβλημα αυτό, όπως και μια σειρά άλλα προβλήματα, έχει παγκόσμια διάσταση και επομένως δεν αντιμετωπίζεται με μεμονωμένες δράσεις και μέτρα, με προσπάθειες μόνο εθνικού χαρακτήρα. Απαιτείται ο συντονισμός και η δέσμευση όλων των χωρών και κυρίως των ανεπτυγμένων - πιο ρυπογόνων.

- Κατά την άποψή μας το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι κυρίως πολιτικό. Και είναι πολιτικό γιατί είναι πρόβλημα κατανομής και ανακατανομής πόρων και παραγόμενου πλούτου και επίσης είναι πρόβλημα με συγκρουσιακό χαρακτήρα, συγκρούσεις συμφερόντων, γεωστρατηγικών σχεδίων και εν τέλει ηγεμονίας.

- Επομένως για την αντιμετώπισή του απαιτείται αγώνας, διεκδίκηση, πίεση ώστε αυτή να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

- Για την ευρωπαϊκή Αριστερά:

Το θέμα του περιβάλλοντος αποτελεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, φυσιογνωμικό στοιχείο που επηρεάζει και ενσωματώνεται στον προγραμματικό, πολιτικό και διεκδικητικό της λόγο και δράση.

Σε λίγες μέρες αρχίζει στην Κοπεγχάγη η Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Όλοι θέλουμε να επιτευχθεί μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα ευθυγραμμίζεται με τα πιο πρόσφατα πορίσματα της επιστήμης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για τη στήριξη των αναπτυσσομένων και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές των υπανάπτυκτων χωρών, αλλαγή του σπάταλου ενεργειακού μοντέλου, αντιστροφή της σημερινής αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών, και πολλά άλλα που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε λίγο.

Θα ήθελα όμως να καταθέσω και έναν προβληματισμό: ποιά είναι η θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση;

Οι ιστορικοί λένε ότι σχεδόν όλοι οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν πάνω στη γη βασίζονταν σε δύο πεποιθήσεις: στον αιώνιο και αναλλοίωτο χαρακτήρα της φύσης και στην ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η πρώτη πεποίθηση, δηλαδή ότι η φύση είναι αναλλοίωτη και οι πόροι της απεριόριστοι, είναι λανθασμένη, και ότι η δεύτερη, δηλαδή η ανωτερότητά μας, μας έχει οδηγήσει στην απερίσκεπτη καταστροφή του περιβάλλοντός μας.

Οι φυσικοί πόροι της γης - νερό, αέρας, βιοποικιλότητα - εξαντλούνται και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες την καταστρέφουν με  την υπερεκμετάλλευσή της.

Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι "η εξαφάνιση των μελισσών θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας". Ο προβληματισμός λοιπόν για το ποιά είναι και ποιά θα πρέπει να

είναι η θέση και η σχέση του ανθρώπινου είδους με τη φύση είναι και επίκαιρος και σημαντικός αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Ήδη κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρίσκονται σε πυρετώδη κατάσταση για την προετοιμασία της Διάσκεψης. Εκεί θα συγκρουστούν πολλά και ποικίλα συμφέροντα. Θα συγκρουστεί ο αναπτυγμένος με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα συγκρουστεί η πράσινη ανάπτυξη με το βιομηχανικό και πυρηνικό λόμπι, θα συγκρουστούν οι κυβερνήσεις με τα κινήματα .

Είμαστε όμως όλοι εξίσου υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή; Είναι εξίσου υπεύθυνοι οι φτωχοί και οι πλούσιοι, οι άκληροι και οι γαιοκτήμονες, οι χορτασμένοι και οι λιμοκτονούντες, οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι κλιματικοί πρόσφυγες, η Γιούνιον Καρμπάιτ και οι 150.000 σακατεμένοι του Μποπάλ; Όχι. Γι αυτό και το μελλοντικό καθεστώς, εάν και εφόσον προκύψει στην Κοπεγχάγη, θα πρέπει να είναι δίκαιο, να βασίζεται στην ιστορική ευθύνη αλλά και στην κοινή αλλά διαφοροποιημένη ευθύνη και στις αντίστοιχες δυνατότητες. Να βοηθηθούν τα φτωχότερα κράτη και οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες καταστροφές λόγω της αλλαγής του κλίματος, να διασφαλιστεί η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας και να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτύξουν βιώσιμες και αποδοτικές πράσινες τεχνολογίες με την επαρκή χρηματοδότησή τους.

Τόσο στο Ρίο όσο και στο Κιότο τα αποτελέσματα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων. Η Κοπεγχάγη είναι η ύστατη ευκαιρία πριν να γίνουν οι καταστροφές μη αναστρέψιμες. Δεν πρέπει να καταλήξει σαν μια καλή ευκαιρία για να πουλήσουν οι αναπτυγμένες χώρες  «καθαρές» τεχνολογίες στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

- Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους εδώ τον κ. Δήμα, Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τους εκπροσώπους των κινημάτων και των οργανώσεων και φυσικά τις συναδέλφους και τον συνάδελφο Ευρωβουλευτές της GUE/NGL που ήρθαν στην Αθήνα να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.»




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ