10/12/2009

Αστική ηχορύπανση

Ερώτηση του Γρηγόρη Ψαριανού προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Στις 4/02/09 καταθέσαμε ερώτηση στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (αρ. πρωτ. 13787/555) για την αστική ηχορύπανση που αποτελεί ένα από τα πιο έντονα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων. Το Υπουργείο θα έπρεπε να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της ηχορύπανσης, εντούτοις η καθημερινότητα στις μεγάλες πόλεις μαρτυρά ότι όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλά, αντιθέτως, έχει οξυνθεί λόγω της αύξησης των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε.  (2002/49/ΕΚ) η Ελλάδα όφειλε ως τις 30/07/2007 να έχει εκπονήσει τους στρατηγικούς χάρτες θορύβου σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 250.000 κατοίκων, τις οριακές τιμές για θορύβους οδικής κυκλοφορίας, όπου κινούνται ετησίως περισσότερα από 6.000.000 οχήματα, αλλά και θορύβους σε σιδηροδρομικούς άξονες με περισσότερους από 60.000 συρμούς και για όλα τα μεγάλα αεροδρόμια και βιομηχανικούς χώρους εντός της επικράτειάς της. Επιπλέον, από τον Ιούλιο του 2008 έπρεπε να είχαν εκπονηθεί σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από το θόρυβο.

Στην ερώτησή μας για το πότε επιτέλους θα εκπονηθούν οι στρατηγικοί χάρτες θορύβου, σύμφωνα και με την απαίτηση της Ε.Ε., το Υπουργείο απάντησε αόριστα ότι «οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη». Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ακόμα «βρίσκονται σε εξέλιξη».

Δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων του περιβαλλοντικού θορύβου στην υγεία και στην κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών αλλά και την επακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες πόλεις,

ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός

•    Για ποιους λόγους δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή οδηγία 2002/49/ΕΚ, ενώ έχει ενσωματωθεί με ΚΥΑ (ΦΕΚ 384Β/ 28-3-2006), και πότε προβλέπεται να κατατεθούν στην ΕΕ οι στρατηγικοί χάρτες θορύβου;

•    Έχει καταρτιστεί  γενικότερο σχέδιο δράσης για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ηχορύπανσης στις μεγάλες πόλεις; Θεωρείτε πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο στον τομέα καταπολέμησης θορύβου είναι επαρκές;

•    Δεν θα έπρεπε η ιστοσελίδα του Υπουργείου να ενημερώνεται πιο συχνά, μιας και η σελίδα του Τμήματος Καταπολέμησης Θορύβου έχει να ενημερωθεί από τη δεκαετία του ʼ90;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός