ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

21/01/2010

Παρατυπίες στην αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ σε παραγωγούς σουλτανίνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ζεμενού, Δήμου Ξυλοκάστρου Ν.Κορινθίας

Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Ε.Αμμανατίδου, Η.Διώτη, Ν.Τσούκαλη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Από επώνυμες καταγγελίες θιγόμενων παραγωγών και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο αλλά και σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά ως προς την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία αποζημιώσεων για ζημιές από χαλάζι ( 6-8-2008), καύσωνα (10-8-2008) και βροχόπτωση (25-9-2009), που έχουν καταβληθεί σε παραγωγούς σουλτανίνας της περιοχής Δημοτικού Διαμερίσματος Ζεμενού, του Δήμου Ξυλοκάστρου Νομού Κορινθίας.

Ο αρμόδιος Οργανισμός (ΕΛΓΑ) διενέργησε ΕΔΕ, τα συμπεράσματα της οποίας διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλισης και Αποζημιώσεων. Η εν λόγω υπηρεσία, εκτιμώντας τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΔΕ, διαπιστώνει ότι προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες  ως προς την αξιοπιστία των πορισμάτων της πρώτης εκτίμησης και της επανεκτίμησης, καθώς και παρεμβάσεις τοπικών παραγόντων. Για το λόγο αυτό προχώρησε στην, προβλεπόμενη από το άρθρο 21 Καν. ΕΛΓΑ, αναθεώρηση των πορισμάτων εκτίμησης.

Επειδή τέτοια φαινόμενα πλήττουν το κύρος ενός κρίσιμου Οργανισμού, του ΕΛΓΑ, την διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιων πόρων και το εισόδημα των αγροτών, .

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

1.    Με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία, η αντικειμενικότητα και η έγκαιρη αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ των  πληττόμενων παραγωγών.

2.    Ζητούμε να μας κατατεθεί το με αρ.πρωτ. 261/10-6-2009 έγγραφο, στο οποίο περιλαμβάνονται  τα συμπεράσματα της ΕΔΕ, όπως διαβιβάστηκε στην Διεύθυνση Ασφάλισης και Ενισχύσεων

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λίτσα Αμμανατίδου

Ηρώ Διώτη

Νίκος Τσούκαλης



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ