02/02/2010

Ευθύνες για τα ελλείμματα και την πορεία του ΕΟΤ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Π.Λαφαζάνη, Τ.Κουράκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

O υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος, σε ομιλία του στο 20ό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στον ΕΟΤ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε κατασπαταλήσει τα χρήματα και οι οφειλές μας στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δυσχεραίνουν την προβολή της Χώρας μας και τη βάζουν σε κινδύνους αρνητικής προβολής. Τα τεράστια χρέη και η απαράδεκτη κατάσταση στα Γραφεία Εξωτερικού έχουν εξουδετερώσει τη δυνατότητα παρέμβασης του ΕΟΤ». Προφανώς ο Υπουργός αναφερόταν στο έλλειμμα άνω των 130 εκ.? του ΕΟΤ, το οποίο διαμορφώθηκε σωρευτικά κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ και το οποίο διογκώθηκε λόγω της ανάθεσης των γραφείων εξωτερικού σε ημετέρους, χωρίς προηγούμενες εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία.

Το Δ.Σ. του ΕΟΤ, στις 11 Ιανουαρίου 2010, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή για διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου.

Εντούτοις, και παρά τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, η κυβέρνηση  δεν έχει ακόμη αρχίσει να δραστηριοποιείται ουσιαστικά στον τομέα του Τουρισμού:

•    χρειάστηκαν δύο μήνες για να προσδιοριστούν διακριτές αρμοδιότητες υπουργού και υφυπουργού και δεν έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα συναντήσεις και ουσιαστικές συνομιλίες με τους φορείς εργαζομένων και επιχειρηματιών. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων υπουργού και υφυπουργού οδηγεί σε κατακερματισμό το Δημόσιο Τουριστικό Τομέα.

•    Ο ΕΟΤ φαίνεται να βρίσκεται  εκτός του ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας  και εύκολα του καταλογίζονται με δηλώσεις της κυβέρνησης τα ελλείμματα, χωρίς να προσωποποιούνται οι ευθύνες.

•    Το προσωπικό του ΕΟΤ, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα και να συνεισφέρει, με τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία του, σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας(πχ κατάρτιση και εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης της Κρίσης, που το 2010 προμηνύεται επίσης έντονη, σχεδιασμός των κοινοτικών προγραμμάτων του Τουρισμού, κλπ) παραμένει αδρανές…

•    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου Προέδρου κ. Κανελλόπουλου, προωθείται ο ανασχεδιασμός (?) του ΕΟΤ, που σημαίνει για μας «ιδιωτικοποίηση» του, με βάση και τις εμπειρίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ που  αποδιοργάνωσαν τη Διοικητική Δομή του Τουρισμού

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:

1.    Θα αποδοθούν ευθύνες για το έλλειμμα όχι μόνο σε διοικητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εποπτευόντων Υπουργείων εφόσον ο ΕΟΤ, προφανώς με εντολές πολιτικών προσώπων, αναλάμβανε την πληρωμή δαπανών, για τις οποίες δεν υπήρχε πίστωση και μάλιστα με εκλογικά-πελατειακά κριτήρια και γενικά για την -κατά τη   διατύπωση του ίδιου του υπουργού- «κατασπατάληση» των χρημάτων του ελληνικού λαού, χωρίς μέριμνα για τις συνέπειες;

2.    Πώς και πότε προτίθεται να καλύψει το έλλειμμα αυτό;

3.    Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και για ποιο λόγο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα εκτεταμένος διάλογος με τους συλλογικούς φορείς ή/και διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, για την κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της;

4.    Πότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τον ΕΟΤ και πότε αυτός θα δραστηριοποιηθεί και πάλι, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του;

Επίσης, καλείται ο κ. Υπουργός πρώτον να καταθέσει τα στοιχεία για την εξέλιξη των ελλειμμάτων του ΕΟΤ από το 2000 ως σήμερα και δεύτερον να μας παραδώσει το πόρισμα  από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στον ΕΟΤ.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές.

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Κουράκης Αναστάσιος