ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/05/2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ»



ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, δίχως την παρουσία των κομμάτων της αριστεράς, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Θα ήταν κορυφαίο πολιτικό λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία. Κορυφαίο και διχαστικό πολιτικό λάθος.

Αυτοί που προχθές παρέδωσαν μέρος της λαϊκής κυριαρχίας στη λεγόμενη τρόικα, αυτοί που απαξίωσαν, έτσι απλά, με μια τροπολογία, την κοινοβουλευτική διαδικασία, ας μη προχωρήσουν σε ένα ακόμα κορυφαίο πολιτικό σφάλμα, με θύμα αυτή τη φορά την ίδια την ενότητα της δημοκρατίας και του λαού. Ας μη βαφτίσουν τη σημερινή σύσκεψη–παρωδία σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Και ας μη προχωρούν σε αναφορές περί οικουμενικής συνεννόησης.

Σήμερα δεν υπήρχε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά  συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη. Της εγχώριας, δηλαδή, τρόικας που σε συνεργασία με τη διεθνή ετοιμάζονται να θυσιάσουν τη κοινωνική συνοχή και τις κατακτήσεις δεκαετιών του ελληνικού λαού.

Μόνο που σε αυτές τους τις επιδιώξεις λογαριάζουν χωρίς το ξενοδόχο. Από τη περασμένη Τετάρτη υπάρχει μια νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Υπάρχει και η παρουσία του λαϊκού παράγοντα που αμφισβητεί το μονόδρομο και γέρνει την πλάστιγγα για μια αλλαγή πορείας.

Και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα όχι μόνο στο εσωτερικό, σε ένα πολιτικό σύστημα που τρίζει αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ότι το πειραματόζωο αντιδρά και το πείραμα δεν πετυχαίνει.

Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να χαιρετίσω τη συντριβή της κυρίας Μέρκελ και την είσοδο για πρώτη φορά του κόμματος «Αριστερά» στο κοινοβούλιο του κρατιδίου Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Η εσπευσμένη αναζήτηση ευρωπαϊκού μηχανισμού τις προηγούμενες μέρες, επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι η κρίση χρέους είναι δομική κρίση, όχι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και διεθνής, κρίση που αλλάζει ριζικά το πλαίσιο της συζήτησης της λειτουργίας θεσμών και διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προς το παρόν, το πλαίσιο δείχνει να αλλάζει σε πιο συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η ανατροπή της κατεύθυνσης, όμως, είναι κυρίως θέμα κοινωνικών συσχετισμών και σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τη παρουσία στο προσκήνιο, στις εξελίξεις, του λαϊκού παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση οι ραγδαίες εξελίξεις, διαψεύδουν τις κραυγές ότι δεν μπορεί να αναζητηθεί εναλλακτική διέξοδος γιατί οι συνθήκες δεν αλλάζουν. Και διαψεύδουν οι εξελίξεις αυτές τις βεβαιότητες περί μονόδρομων.

Όταν ο δρόμος που βαδίζεις σε οδηγεί σε αδιέξοδο, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να κάνεις αναστροφή και να αναζητήσεις διέξοδο στις διακλαδώσεις που, με περισσή επιπολαιότητα, προσπέρασες προτού φθάσεις στο αδιέξοδο.

Και ο δρόμος που επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο.

Η μείωση του χρέους, του ελλείμματος κατά 10 μονάδες σε 3 χρόνια είναι ένας παραλογισμός: είναι σαν να απαιτείς από μια αγελάδα να τρώει το ¼ της τροφής και να βγάζει τετραπλάσιο γάλα.  Προφανώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με οδυνηρές συνέπειες.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Κέσλερ, δήλωσε ότι για να μηδενίσει η Γερμανία τα ελλείμματά της τάξης του 5% θα χρειαστεί 20 χρόνια. Και η κυβέρνηση στην Ελλάδα λέει ότι, θα κατεβάσει το έλλειμμα κατά10%-12% σε μία τριετία. Και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης και ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, στεγνώματος της αγοράς, μείωσης της κατανάλωσης.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Δεν τα λέμε μονάχα εμείς. Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές λένε πως την επόμενη τριετία, με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, το χρέος θα ανέβει, θα φτάσει το 140-150% του ΑΕΠ. και το έλλειμμα θα μειωθεί ελάχιστα.

Την ίδια στιγμή που οι μισθοί θα είναι καθηλωμένοι, ο πληθωρισμός θα ανεβαίνει. Την ίδια στιγμή το ασφαλιστικό διαλύεται και  η κοινωνία δεν θα έχει να εγγυηθεί τίποτα στη νέα γενιά. Η ανεργία θα χτυπάει κόκκινο και σε κάθε ελληνική οικογένεια θα υπάρχει ένας άνεργος, θα καταδικάζεται, δηλαδή, κάθε μελλοντική προσπάθεια εξόδου από την ύφεση. Είναι νωπές ακόμα στα αυτιά μας οι δηλώσεις της Προέδρου της Αργεντινής, που δήλωσε ότι η ελληνική τραγωδία μοιάζει με την τραγωδία της Αργεντινής, που το ΔΝΤ ήταν αυτό που την οδήγησε στη χρεοκοπία.

Διαρκώς μας ζητάνε να καταθέσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Είναι προφανές ότι οι εναλλακτικές αυτές προτάσεις θα μπορούσαν να δώσουν πολύ πιο εύκολα διέξοδο πριν έναν μήνα, πριν δύο, πριν τρεις μήνες και πολύ δυσκολότερα σήμερα. Παρόλα αυτά, εμείς διαρκώς καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις. Η κυβέρνηση δεν άκουσε καμία. Εμείς θα συνεχίσουμε. Τόσο για την ανάσχεση της κρίσης, όσο και για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, και το πολιτικό σύστημα.

Για την οικονομική κρίση

Για την οικονομική κρίση, επιμένουμε πως η μόνη σανίδα σωτηρίας είναι η απεμπλοκή από τον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ και η εφαρμογή ενός προγράμματος ριζικά αντίστροφης αναδιανομής του εισοδήματος, με αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικά των ναυτιλιακών και των τραπεζών. Με φορολόγηση της εκκλησίας. Με ειδική φορολόγηση των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών. Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ένα τέτοιο μέτρο θεσπίστηκε στην Πορτογαλία. Γιατί εκεί μπορούν να φορολογούν το 20% των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών και στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Και εμείς προτείναμε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες να καταβάλουν το 10% των κερδών τους με μορφή μετοχών στα ασφαλιστικά ταμεία για να τα στηρίξουμε. Και εμείς προτείναμε άμεση, δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, να επιστρέψει στο εκστρατευτικό σώμα από το Αφγανιστάν, που μας κοστίζει 1εκ ευρώ την ημέρα.  Προτείναμε δημόσιο κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Άμεση παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, με τη συγκρότηση ενός δημόσιου πυλώνα. Και βεβαία, προτείνουμε άμεσα τη διαμόρφωση μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας, με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, τη στήριξη των ανέργων, την προστασία των θέσεων εργασίας από απολύσεις, την ενίσχυση του κατώτατου μισθού, τη διεύρυνση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. 

Πάνω απʼ όλα, όμως, προτείνουμε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης. Την οικονομία των αναγκών, σε ένα μοντέλο ριζικά διαφορετικό, με παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με μια νέα δημόσια παρέμβαση.

Για το πολιτικό σύστημα

Στην προηγούμενη σύσκεψη παραβρέθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και εμείς καταθέσαμε 5 άξονες και 20 προτάσεις για τη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.

 Θέλουν να το ξανακάνουμε; Το κάνουμε  εδώ και δέκα χρόνια.

Από τότε πέρασαν 4 κυβερνήσεις και 2 συνταγματικές αναθεωρήσεις και παρά την επανακατάθεση του συνόλου των προτάσεων μας, ουδέποτε μία έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους του δικομματικού, διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Να  τι τους προτείναμε εδώ και δέκα χρόνια και αυτοί που σήμερα θα μας σώσουν απέρριπταν άνευ επαίνων.

Προτάσεις για την λειτουργία της Βουλής, τις αρμοδιότητες της επιτροπής θεσμών, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την διαχείριση των πλαισίων στήριξης, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. 

Μόλις πρόσφατα, τον Φλεβάρη τους προτείναμε ξανά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική, το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον βασικό μέτοχο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την βουλευτική ασυλία και την παραγραφή, τα έσοδα των κομμάτων και τις εκλογικές δαπάνες, τη σχέση με τα ΜΜΕ, τις προμήθειες και τους εξοπλισμούς, την λειτουργία της Βουλής με ένα πακέτο δέκα μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Μία από τις προτάσεις μας για την Βουλή ήταν να ασκεί το δικαίωμα να διατυπώνει αποφασιστική γνώμη σχετικά με κοινοτικές οδηγίες, τους κανονισμούς κατά την διαπραγμάτευσή τους και τις διεθνείς συμφωνίες.

Βλέπουμε και προτάσεις για να γίνουν οι βουλευτές από 300 σε 200;

Δεν έμαθαν οι τρεις αρχηγοί ακόμα πως το πρόβλημα στους βουλευτές και τα κόμματα δεν είναι τα έσοδα που έχουν φανερά, αλλά όσα παίρνουν κάτω από το τραπέζι;

Και επιτέλους να μπει ένα φρένο στο λαϊκισμό. Η λειτουργία της βουλής, με τις σπατάλες και τη διόγκωση του προσωπικού κοστίζει 200 εκ. ευρώ.

Το εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν κοστίζει 1εκ ευρώ την ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών και τώρα και τα προηγούμενα χρόνια. Και στους θεσμούς και στους κοινωνικούς αγώνες, προτείνοντας λύσεις προοδευτικής διεξόδου σε ένα πολιτικό σύστημα που όσοι κυβερνήσανε το οδηγήσανε σε τέλμα.

Σήμερα στο προεδρικό μέγαρο οι εκπρόσωποι της κρίσης μαζεύτηκαν για να δώσουν λύση. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να την ανακυκλώσουν.

Δεν μπορούν να δώσουν λύση αυτοί που έχουν τη κύρια ευθύνη.

Εμείς θα αναζητήσουμε τη λύση στη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που ανατρέποντας τους συσχετισμούς στη κοινωνία θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα και τις προϋποθέσεις για μεγάλες ανατροπές και στους πολιτικούς συσχετισμούς δίνοντας ελπίδα στο λαό.

Σε αυτό το μέτωπο δηλώνουμε παρών.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Αννέτα Καββαδία (ΝΕΤ): Κύριε πρόεδρε, από την Παρασκευή που ανακοινώσατε ότι δεν θα συμμετάσχετε στην Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έχετε δεχθεί πολύ έντονη κριτική και μάλιστα και από το εσωτερικό του κόμματος με την ανακοίνωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Σας κατηγορεί ότι δίνεται «την εικόνα μιας αριστεράς που φυγομαχεί, δεν έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις της, στην αντοχή τους στο διάλογο, ειδικά στην κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα με την επιβολή των μονόπλευρων οικονομικών μέτρων. Τι απαντάτε τόσο στους επικριτές σας εκτός όσο και εντός του κόμματος;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν συνηθίζω να σχολιάζω - και εκ του ρόλου μου - απόψεις τάσεων, συνιστωσών… Ένα σχόλιο γενικό θα μου επιτρέψετε. Η έκβαση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών από κάθε άποψη, συμμετοχής, ατζέντας, επικοινωνιακής προβολής και διαχείρισης κατέδειξε την πλήρη ορθότητα των λόγων για τους οποίους αρνηθήκαμε να μπούμε σε αυτό το κάδρο της προκάτ συναίνεσης σε οικονομικές επιλογές που θα έχουν βαριές κοινωνικές συνέπειες. Υπʼ αυτήν την έννοια, και οι πιο εύλογες ανησυχίες και ενστάσεις που δημοσίως, αλλά και εσπευσμένα κατά τη γνώμη μου, διατυπώθηκαν  από τον χώρο μας, διαψεύστηκαν από την ίδια τη ζωή.

-    Δημοσιογράφος της Βουλγαρικής τηλεόρασης: Είναι μονόδρομος τα μέτρα αυτά και αν όχι ποια μέτρα προτείνετε εσείς και για ποιο λόγο τα αρνήθηκαν;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η μοναδική αιτία για την οποία απέρριπταν διαρκώς τις προτάσεις μας είναι ότι τις χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστικές. Και βλέπουμε πού οδήγησε σήμερα αυτός ο κυρίαρχος ρεαλισμός. Οδήγησε ένα βήμα πριν την κοινωνική χρεοκοπία. Θα επαναλάβω, λοιπόν, αυτή τη διατύπωση που έκανα και στην εισήγησή μου. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Και όταν ο μονόδρομος, στον οποίο έχεις οδηγηθεί, έχοντας απορρίψει όλες τις εναλλακτικές διακλαδώσεις που συνάντησες πρωτύτερα, σε οδηγεί σε αδιέξοδο, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να γυρίσεις πίσω και να επιλέξεις διέξοδο.

Οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουμε καταθέσει, αποκτούν μία δραματική επικαιρότητα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνουν όχι μόνο αναγκαίες αλλά και ρεαλιστικές, μέσα από την πάλη του λαϊκού κινήματος για τη διαμόρφωση άλλων συσχετισμών που θα τις κάνουν ρεαλιστικές και θα τις επιβάλουν και ως προοπτική ελπίδας.

-    Αλκμήνη Ψιλοπούλου (ΑΠΕ TV): Στο σημερινό σκηνικό της Σύσκεψης των τριών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη μία, και την Αριστερά, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, θα ήθελα να μου πείτε μήπως δημιουργεί ένα πρόβλημα στο άμεσο μέλλον, περιθωριοποίησης, κατά κάποιον τρόπο, της Αριστεράς από την πολιτική σκηνή. Δηλαδή, δημιουργείται ένα σκηνικό ότι υπάρχει μια «οικουμενική τρόικα» και μια Αριστερά από την άλλη τελείως πλευρά.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ενδεχομένως κάποιοι να επιχειρήσουν να δώσουν αυτήν την εικόνα το επόμενο διάστημα. Θέλω να σας πω, όμως, ότι η Αριστερά δεν περιθωριοποιείται όταν οι προτάσεις, οι διεκδικήσεις, τα αιτήματά της γίνονται αντικείμενο πάλης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και όταν ο λαϊκός παράγοντας κάνει την εμφάνισή του, διεκδικώντας διέξοδο.

Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δεν είναι καθόλου εύκολο από ορισμένους να προσπαθήσουν να περιθωριοποιήσουν την Αριστερά. Και θα ήθελα να δώσω και ένα μήνυμα: Ας μην επιχειρήσουν κάποιοι αυτόν τον διχαστικό και ολισθηρό δρόμο. Και κυρίως, ας μην επιχειρήσουν να ενοχοποιήσουν την Αριστερά, φορτώνοντάς της ευθύνες που η ίδια δεν έχει. Εμείς, το επόμενο διάστημα, θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, αλλά και στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των θεσμικών διαδικασιών, της συνταγματικής νομιμότητας, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που περιφρονείται. Και βεβαίως, με αίσθηση ευθύνης, θα διατυπώνουμε τις προτάσεις μας και θα ψάχνουμε να βρούμε ουσιαστική διέξοδο από αυτήν την κρίση. Και έχουμε πάρει και τα μέτρα μας. Θεωρούμε, δηλαδή, ότι απέναντι σε μια προσπάθεια ενοχοποίησης, περιθωριοποίησης, θα υπάρξουν και προβοκάτσιες, θα υπάρξουν και στημένα γεγονότα και καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα. 

-    Κώστας Σαββόπουλος (Στο Κόκκινο 105,5): Η συζήτηση του μνημονίου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού άνοιξε πληγές στο εσωτερικό των δυο μεγάλων κομμάτων. Θεωρείτε ότι οι πληγές αυτές είναι τόσο βαθιές ώστε να μιλάμε για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού ή ξανά με σύμμαχο το χρόνο ο δικομματισμός θα ορθοποδήσει;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εκτίμησή μας είναι, ότι το τοπίο έχει αλλάξει και έχει αλλάξει ριζικά. Αυτή ήταν και η εκτίμησή μας όταν στις εκλογές το 2007 είχαμε κατέλθει με το σύνθημα «Αλλάζουμε το τοπίο». Οι κυρίαρχες δυνάμεις που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά αυτού του συστήματος κοινωνικοπολιτικής εξουσίας του δικομματισμού που διακυβέρνησε τη μεταπολίτευση, 35 χρόνια τώρα, βρίσκονται σε τέλμα. Δεν μπορούν να δώσουν διεξόδους, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Προσπαθούν ανακυκλώνοντας το παλιό να εμφανίσουν ότι εκπροσωπούν το καινούργιο αλλά δεν μπορούν. Δεν έχουν να πουν τίποτα σε κανέναν από τους χιλιάδες πολίτες που την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκαν στους δρόμους. Ενδεχομένως να αναζητήσουν λύσεις σε ανακυκλώσεις προσώπων και φθαρμένων υλικών όμως αυτές δεν είναι λύσεις. 

Για εμάς προοπτική διεξόδου μπορεί να δώσει μονάχα η ενίσχυση του μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έκανε την εμφάνισή του την προηγούμενη βδομάδα, η ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών σε προοδευτική κατεύθυνση και γιʼ αυτό οι λύσεις που προτείνουμε είναι ριζικά διαφορετικές απʼ αυτές που πάνε να επιβάλλουν η εγχώρια με τη διεθνή τρόικα.

-    Ανδρέας Παπαδόπουλος(ΑΥΓΗ): Υπάρχει δυνατότητα μετώπου συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων που δεν πήγαν σήμερα στη Σύσκεψη υπό τον κ.Παπούλια. Θέλω να ρωτήσω εάν προχωράει η πρότασή σας για επικείμενη συνάντηση με την κα Παπαρήγα;  

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση όλων των δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αντιμετωπιστεί  αυτή η λαίλαπα.  Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο κυβερνών κόμμα, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κοινωνικές διεργασίες. Η δικής μας επιδίωξη παραμένει επιδίωξη συνεννόησης και κοινής δράσης όμως δεν κάνουμε καμιά κίνηση εντυπωσιασμού. Δεν έχουμε στόχο να εκθέσουμε την ηγεσία του ΚΚΕ ή να πούμε ότι εμείς είμαστε πιο ενωτικοί από τους άλλους. Εμείς με την παρουσία μας, με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά μας προσπαθούμε να ανοίγουμε δρόμους. Να είμαστε παρόντες τόσο στους κοινωνικούς αγώνες όσο και στη βουλή. Νομίζω ότι οι κοινωνικές διεργασίες θα είναι αυτές που θα δρομολογήσουν τις όποιες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

-    Χρήστος Τσιγουρής (MEGA): κ.Τσίπρα, σε λίγες μέρες θα έχουμε την άφιξη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού. Επειδή έχετε μιλήσει για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών το προηγούμενο διάστημα, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η πρόταση που έκανε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα κορυφαίος υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης αν είναι ρεαλιστική και αν μπορεί με βάση την αξιοπιστία της Τουρκίας; 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να πάμε σε μια δραστική μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας. Διότι την ίδια στιγμή που εμφανίζεται η χώρα μας να δανείζεται με 5% επιτόκια από την ευρωζώνη, κάτω από το τραπέζι δίνει τα διπλάσια για αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων, για μιράζ, για eurofighter, για υποβρύχια. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο έχει αναδείξει η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Σε κάθε περίπτωση ισχύει η πάγια θέση μας για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

-    Παναγιώτα Μπίτσικα (ΒΗΜΑ): Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους έχει συζητηθεί στον ΣΥΝ και αν ναι, έχει καταλήξει κάπου;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο πλαίσιο του διαλόγου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διατυπωθεί μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις είναι και η πρόταση για ρύθμιση του χρέους της χώρας μας, για διαγραφή μέρους του χρέους, προτάσεις, οι οποίες δεν ακούγονται μόνο στο εσωτερικό μας, αλλά και από διακεκριμένους οικονομολόγους. Όλα αυτά, βεβαίως, αποτελούν ένα ευρύτερο πλαίσιο συζήτησης και διατυπώνονται με συγκεκριμένο τρόπο στις προτάσεις του καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συνεδριάσεις των συλλογικών του οργάνων.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ