29/07/2010

ΘΕΡΟΥΣ 2010
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ι΄

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 29 Ιουλίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.38΄, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.

………………………………

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):   Ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω, κύριε Υπουργέ, με μια ερώτηση που αφορά σε μια συγκεκριμένη τροπολογία, εκεί που υπάρχει και η τροπολογία για την Ολυμπιακή. Λέτε στο 5, οι διατάξεις της παραγράφου 4, του άρθρου 7 του ν. 3845/2010 αντικαθίστανται από τότε που ίσχυσαν ως ακολούθως. Οι διατάξεις της παραγράφου 12, του άρθρου 5 του ν.3845/2010 ισχύουν από 1/10/2010. Αφορά στο Φόρο των Τηλεοπτικών Διαφημίσεων. Εδώ φαίνεται ότι ενώ αυτό έπρεπε να εφαρμόζεται, το πάτε χρονικά πίσω. Τι συμβαίνει εδώ;

Εδώ θέλω μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση, διότι νομίζω ότι είναι σημαντικό. Δεν εισπράττετε, δηλαδή, το φόρο όλους αυτούς τους μήνες, ενώ θα έπρεπε; Διότι ο νόμος έλεγε ότι θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί. Θα έπρεπε, δηλαδή, και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κ.τ.λ. Περιμένω την απάντηση σε αυτήν τη διευκρινιστική ερώτηση.

Κύριε Πρόεδρε, να πω ότι ομολογήθηκε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι θέλει η Κυβέρνηση να κάνει ένα σφικτό σύστημα, όχι για τα κακώς κείμενα που όλοι αναγνωρίζουν στη δημοσιονομική μεταχείριση κ.τ.λ.. Θέλει, όμως, να κάνει διαδικασίες τέτοιες για να μπορέσουν να περάσουν τα περιεχόμενα του Μνημονίου, αυτό που εμείς λέμε ότι περιέχει μέσα τις κατευθύνσεις και τις σφικτές αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΤΡΟΙΚΑΣ με ένα νομοσχέδιο, το οποίο, οπωσδήποτε έτσι όπως έγινε, είναι επείγον, express στην ουσία και με τροπολογίες που τσακίζουν διάφορα δικαιώματα που δεν είναι καθόλου μικρά.

Δεύτερον, θα πω ότι ο κύριος Υπουργός, υποβάθμισε στην ομιλία του, όπως δεν όφειλε, το θέμα του ΟΜΕΔ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι είναι μείζον ζήτημα, δεν είναι κάτι απλό. Δεν απαντήσατε καθόλου στο θέμα που σας έθεσα με το παράδειγμα των ξεναγών στην Κρήτη, αφού έγινε με πρόταση των εργοδοτών, αφού ήταν μόνο 1,5% και για δύο χρόνια, που σημαίνει ότι ήταν λιγότερο, ενώ καλπάζει ο πληθωρισμός. Πέστε μου τι σχέση έχει αυτή η συμφωνία με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Γιατί, δηλαδή, αν δεν πληρώσουν το 1,5% οι τουριστικοί πράκτορες στους ξεναγούς θα επηρεαστεί η οικονομία, τα δημοσιονομικά κ.τ.λ.;

Εγώ, λοιπόν, λέω ότι εκεί οφείλετε να μας δώσετε μια απάντηση. Να μας πείτε ότι ή το τραβάτε από εκεί ή εν πάση περιπτώσει ομολογήστε ότι αυτό που πάτε να κάνετε είναι συγκεκριμένο και χτυπάει θεσμικά ζητήματα που με τη σειρά τους χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα και κυρίως τις συλλογικές συμβάσεις, τις διαπραγματεύσεις και τους εργαζόμενους, την εργασία γενικά.

Είπε ο κ. Λιντζέρης, για την ονομαστική ψηφοφορία ότι μπορεί να είναι έτσι, μπορεί να είναι αλλιώς. Πέρα από το τυπικό του Κανονισμού νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, τουλάχιστον τα τρία των τροπολογιών και άλλα, τα οποία επισύρουν και αναγκάζουν κάποιον να κάνει την ονομαστική ψηφοφορία.

Εμείς ζητήσαμε να γίνει και είπαμε και τι θα κάνουμε. Ωστόσο, θα ήθελα να πω στον κ. Λιντζέρη ότι δεν μονοπωλούμε τίποτα και αφήνουμε στην Κυβέρνηση το μονοπώλιο των ψευδεπίγραφων νομοσχεδίων με αντιλαϊκές διατάξεις, με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, σε θερινά τμήματα, με την τυχαία μεταφορά σε άλλα τμήματα όσων έχουν πει ότι διαφωνούν σε κάποια επίμαχα ζητήματα.

Τελειώνω, με το θέμα των ιδιοκτητών των φορτηγών που είναι εργαζόμενοι, αλλά δεν είναι πράγματι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ή το παράδειγμα των εργαζομένων στην Ελλάδα. Θέλουμε να πούμε ότι φοβούμαστε – και η εμπειρία αυτό δείχνει – ότι όπου απελευθερώθηκαν κλάδοι της οικονομίας, το αποτέλεσμα ήταν δημιουργία ανεξέλεγκτων ιδιωτικών ολιγοπωλίων.

Αυτό που επιδιώκει σήμερα η Κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι τίποτα άλλο από τη βίαιη διάλυση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και την υπαλληλοποίηση επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων με τους όρους των μεγάλων αλυσίδων. Απελευθέρωση, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, να πωλούνται τα φάρμακα και τα καύσιμα από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Είναι αυτό που σας είπαμε και πριν να μιλάμε για το φορτηγό, αλλά να μην μιλάμε για τις αερομεταφορές, να μην μιλάμε για μεγάλα μονοπώλια που δημιουργούνται και να μην μιλάμε για τις επιπτώσεις.

Δεν έχουμε αντιμονοπωλιακή, έχουμε φιλομονοπωλιακή πολιτική από την πλευρά σας και για αυτό μας βρίσκετε αντίθετους. Μην το περιορίζετε ότι είστε υπέρ ή κατά των ιδιοκτητών των φορτηγών. Δείτε το ευρύτερα, όπως πρέπει κανείς να το δει, αν θέλει να μιλήσει με όρους κοινωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):   Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε