ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/08/2010

Τοποθέτηση Ηρ.Διώτη στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου - «Το ΥΠΑΑΤ διαλύει τον ΕΛΓΑ αντί να τον αναμορφώσει»



«Το αγροτικό εισόδημα δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης. Ειδικά τώρα, που το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, τα καρτέλ λειτουργούν ανεξέλεγκτα, οι αγρότες είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και υπάρχει μια αντικοινωνική πολιτική, που συνεχώς χτυπάει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ο παραγωγικός τομέας είναι αυτός που θα πρέπει να στηριχθεί». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της ομιλίας της, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με αφορμή τη συζήτηση και ενημέρωση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας».

Ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές τους που οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο των ΕΛΓΑ όσο και στην ίδια την υπουργό, τόνισε ότι «δίκαιο και ορθολογικό, για να συγκρουστεί με την παθογένεια το Υπουργείο, θα ήταν να αναλάβει τις δανειακές υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ, μιας και το κράτος ευθύνεται για αυτές, και να πατάξει την εισφοροδιαφυγή. Ούτε όμως τους μεσάζοντες ενοχλεί να δώσουν τις εισφορές που παρακράτησαν, ούτε καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις, απλά διαλύει τον οργανισμό, φορτώνοντας όλο το βάρος στους αγρότες, αφού απλά θα μειώνει τις αποζημιώσεις».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην επιδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης, που προβλέπεται στο ν/σ, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το παρουσιάζει ως «κοινωνικό μέτρο, ενώ ουσιαστικά είναι στήριξη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές να βρουν πελάτες».

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε: «Ο ΕΛΓΑ πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο, και να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του. Πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και να συνεχίσει να διαχειρίζεται, όπως επιτυχημένα έκανε ως τώρα, τα ΠΣΕΑ με διαχωρισμό της δραστηριότητας εντός του οργανισμού και με εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό της ετήσιας σχετικής δαπάνης. Ο κανονισμός του πρέπει να αλλάξει και να επικαιροποιηθεί, ώστε να θεσπιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου και να προστεθούν τυχόν ζημιές που εμφανίζονται στις καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ τέλος πρέπει οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και όχι με τους αδιαφανείς και ανεκδιήγητους τρόπους που προτείνει το νέο ν/σ. Ο ΕΛΓΑ, για μας, οφείλει να είναι ένας οργανισμός πρόνοιας, κοινής ωφέλειας, δημόσιου χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικού, που θα βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και που πρέπει να του εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να αντιμετωπίζει ισότιμα τους ασφαλισμένους αγρότες και να καλύπτει έγκαιρα τις απώλειες εισοδήματος από ζημιές, σύμφωνα με τον κανονισμό».

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης (για δική σας ενημέρωσή) είναι το ακόλουθο:

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, διαβάζω από τα πρακτικά της επιτροπής κάποια λόγια της κυρίας Υπουργού:

“Έχουμε λοιπόν, πρωτογενές έλλειμμα του ΕΛΓΑ 3,6 δις, τόκοι 662 χιλιάδες, χρεολύσια 863. Συνολικό έλλειμμα 5,2 δις. Αν με αυτά τα στοιχεία εμείς ως κυβέρνηση και εσείς, οποιοσδήποτε, δεν θα περνούσε στη λογική της ανασυγκρότησης, της διαφάνειας και να βγάλει από πάνω από τον ΕΛΓΑ ένα όργανο των αγροτών, όλο το βάρος που του έχει δημιουργήσει το πολιτικό σύστημα. Εμείς τολμάμε να συγκρουστούμε με ό,τι παθογενές του πολιτικού συστήματος έχει δημιουργήσει και οι αποζημιώσεις να πηγαίνουν καθαρές, σταράτες στους ίδιους τους παραγωγούς.”

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τοποθέτησή της η κυρία Μπατζελή όταν έγινε η ενημέρωση για το νομοσχέδιο στην επιτροπή. Πόσα ψέματα υπάρχουν σε αυτήν την μια παράγραφο; Πολλά. Δεν πρόκειται ούτε περί ανασυγκρότησης, ούτε περί διαφάνειας, ούτε τίποτα. Πρόκειται περί διάλυσης του ΕΛΓΑ και διάλυσης της ασφάλισης της παραγωγής γενικότερα. Το μόνο σταράτο που μπορούμε να πούμε. Όσο για το βάρος που έχει δημιουργήσει το πολιτικό σύστημα και τολμάει η κυβέρνηση να συγκρουστεί με αυτό, όπως λέει η κυρία Μπατζελή, εμείς λέμε ότι πολιτικό σύστημα είστε εσείς και η κυβέρνηση-αντιπολίτευση που έφτασαν τα πράγματα ως εδώ σε όλους τους τομείς. Η τακτική είναι γνωστή, διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας για τα προβλήματα που εμείς δημιουργήσαμε, συκοφαντούμε άλλους για υπεύθυνους, χρησιμοποιούμε διάφορα φερέφωνα να επιβεβαιώσουν αυτές τις απόψεις και στο τέλος βάζουμε να πληρώσουν άλλοι το λογαριασμό. Δεν γίνεται μόνο με τον ΕΛΓΑ. Έγινε με όλα και παντού, και θα συνεχίσει με κάθε δημόσιο φορέα και κάθε κοινωνικό αγαθό αν δεν ανακοπεί η πορεία αυτής της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Και είναι αλήθεια δύσκολο πολύ να αντιμετωπίσει κανείς τόσο θράσος και τόσο κυνισμό.

Στην περίπτωση του ΕΛΓΑ είναι πολύ γνωστό και επισημάνθηκε από διάφορες πλευρές ότι τα χρέη του οργανισμού, που είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα, οφείλονται στις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές. Δηλαδή, ανατέθηκαν στον ΕΛΓΑ τα ΠΣΕΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Οι δαπάνες για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών είναι υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και πρέπει να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό ως σχετικές πιστώσεις και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση να υποχρεώνει τον ΕΛΓΑ στην λήψη δανείων για την καταβολή ενισχύσεων, για να παίζει το πελατειακό της παιχνίδι. Επίσης, δίνονταν εντολές για συνεχείς «κατʼ εξαίρεσην αποζημιώσεις», εντολές να καλύπτονται οι δαπάνες με δάνεια και όχι από το κράτος, και αν προσθέσουμε το σημαντικό πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής, συμπληρώνεται η εικόνα των χρεών στα οποία αναφέρεται η κ. Μπατζελή.

Δίκαιο λοιπόν και ορθολογικό, για να συγκρουστεί με την παθογένεια το Υπουργείο, θα ήταν να αναλάβει τις δανειακές υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ, μιας και το κράτος ευθύνεται για αυτές, και να πατάξει την εισφοροδιαφυγή. Ούτε όμως τους μεσάζοντες ενοχλεί να δώσουν τις εισφορές που παρακράτησαν, ούτε καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις, απλά διαλύει τον οργανισμό και τον καθιστά εντελώς αφερέγγυο, φορτώνοντας όλο το βάρος στους αγρότες, αφού απλά θα μειώνει τις αποζημιώσεις αν το ετήσιο ταμείο του δεν έχει χρήματα. Αν κάποιος πει ότι μόνο στην Ελλάδα μπορεί αυτά να συμβαίνουν, δεν θα έχει άδικο κυρία Υπουργέ.

Επιπλέον οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος της γεωργικής παραγωγής όπως εξάλλου έγινε και στο ασφαλιστικό εμπλουτίζονται με την αναγκαία, κατά την κυβέρνηση, παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης και μάλιστα προβλέπεται η επιδότηση ασφαλίστρου για την προαιρετική ασφάλιση, ενώ όχι βέβαια για την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ. Αυτό θεωρείται κοινωνικό μέτρο και στήριξη ενώ ουσιαστικά είναι στήριξη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές να βρουν πελάτες και παράδοση των αγροτών στην γνωστή ιστορία των ασφαλιστικών που βαράνε κανόνια ή απλά αφήνεται η παραγωγή στη χώρα ανασφάλιστη. Εξάλλου, αυτό μια χαρά μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο κάθε νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που σέβεται τον εαυτό της, να μείνουν δηλαδή στην παραγωγή οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι επιχειρηματίες, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Ταυτόχρονα, παίρνει τα ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ, που όπως όλοι συμφωνούν και όπως και οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους τονίζουν, - ότι ο ΕΛΓΑ τα διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία, 13 προγράμματα από το 2003, χωρίς ούτε μια ποινή από την Ε.Ε-, για να τα δώσει, χωρίς κανένα πειστικό επιχείρημα, μέσω της καινούριας Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων, σε κάποιον άλλο φορέα, σε έναν περιφερειάρχη ας πούμε, γιατί όχι;

Όπως είχε αναφέρει κυρίες και κύριοι, και η Λίτσα η Αμμανατίδου όταν έγινε η ενημέρωση για το νομοσχέδιο, το αγροτικό εισόδημα δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης. Ειδικά τώρα, που το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, τα καρτέλ λειτουργούν ανεξέλεγκτα, οι αγρότες είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και υπάρχει μια αντικοινωνική πολιτική, που συνεχώς χτυπάει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ο παραγωγικός τομέας είναι αυτός που θα πρέπει να στηριχθεί. Οι εργαζόμενοι είναι διαλυμένοι, οι αγρότες είναι αφανισμένοι. Και όχι μόνο δεν θα ωφεληθούν με τα μέτρα που προτείνετε μέσω του ν/σ αλλά και περισσότερα θα πληρώνουν, 4% όπως λέτε επί της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής σημαίνει αύξηση του ασφαλίστρου, και αν προσθέσουμε και την γενική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, θα πληρώνουν πολύ περισσότερα, και δεν θα είναι βέβαιο αν θα αποζημιώνονται για τις καταστροφές που ενδεχόμενα θα αντιμετωπίσει η παραγωγή τους. Θα ζουν με την αγωνία αν θα είναι ισοσκελισμένα τα έσοδα με τα έξοδα. Και αυτό για να μην υπάρχουν δημόσιες δαπάνες. Και εδώ λοιπόν με τις δαπάνες, που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία πλέον λόγω και του ΔΝΤ που μας φορτώσατε, να πω ότι, όποιον αξιόλογο οικονομολόγο και να διαβάσετε τελευταία, και δεν εννοώ αριστερό οικονομολόγο, θα δείτε πως, όπως είπε ο Galbraith για παράδειγμα, - που είναι και αμερικανός οικονομολόγος και που διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής της οικονομικής επιτροπής των ΗΠΑ-, σε εφημερίδα στις 14 Αυγούστου, «ο ισχυρισμός πως τα ελλείμματα δημιουργήθηκαν από υπερβολικές κρατικές δαπάνες είναι ψευδής και για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη». Βεβαίως εδώ στην Ελλάδα, είμαστε στην περίπτωση της συνειδητής επιλογής από την κυβέρνηση μιας βάρβαρης και βίαιης περαιτέρω αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ του πλούτου και αυτό κραυγάζει σε κάθε νομοθέτημα, που κατεδαφίζει οτιδήποτε κοινωνικό. Μιλάτε μόνο για ανταποδοτικότητα λες και σας διόρισε ο ελληνικός λαός προϊστάμενους μεγάλης εταιρείας. Στο συγκεκριμένο ν/σ κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου θα δει από πού ψάχνει η κυβέρνηση εξοικονόμηση εσόδων. Από την κατάργηση για παράδειγμα της οικονομικής ενίσχυσης που έδινε σε τέκνα αγροτών για σπουδές σε γεωργικές σχολές, από την κατάργηση της αυξημένης αποζημίωσης που έδινε για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, από την κατάργηση μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ο.κ

Ο ΕΛΓΑ, λοιπόν για να επανέλθω, για μας οφείλει να είναι ένας οργανισμός πρόνοιας, κοινής ωφέλειας, δημόσιου χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικού, που θα βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και που πρέπει να του εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να είναι ένας δίκαιος οργανισμός, που θα αντιμετωπίζει ισότιμα τους ασφαλισμένους αγρότες και θα καλύπτει έγκαιρα τις απώλειες εισοδήματος από ζημιές, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ θα ʽταν παράλειψη να μην πούμε πως θα πρέπει να αλλάξει και να λάβει υπόψη του την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην αγροτική παραγωγή είτε λόγω καινούριων ασθενειών, είτε έντονων καιρικών φαινομένων, είτε πιο μόνιμων περιβαλλοντικών αλλαγών, που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε κάθε σχεδιασμό για ασφάλιση ή αναδιάρθρωση καλλιεργειών ή χάραξη πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Φυσικά το νομοσχέδιο δεν ασχολείται ούτε με αυτό, παρότι λέει διάφορα στην αιτιολογική έκθεση, και απαντάει στα προβλήματα δίνοντας στην ιδιωτική ασφάλιση ότι δεν ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ.

Συνοψίζοντας:

•    Ο ΕΛΓΑ πρέπει να εξυγιανθεί οικονομικά με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο, και να αναλάβει το κράτος τις ευθύνες του. Δεν είναι δυνατόν άλλη μια φορά τα σκάνδαλα των κυβερνόντων νυν και πρώην να τα πληρώσουν όσοι δεν ευθύνονται για αυτά.

•    Πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα

•    Πρέπει οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και όχι με τους αδιαφανείς και ανεκδιήγητους τρόπους που προτείνει το ν/σ

•    Πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται, όπως επιτυχημένα έκανε ως τώρα, τα ΠΣΕΑ με διαχωρισμό της δραστηριότητας εντός του οργανισμού και με εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό της ετήσιας σχετικής δαπάνης

•    Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και παράλληλα να θεσπιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ελέγχου για να σταματήσουν οι κατʼ εξαίρεση ασφαλιστικές καλύψεις και η εισφοροδιαφυγή.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ