11/02/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία διαδικασιών μετασχηματισμού του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) στην 50χρονη διαδρομή του, αποτέλεσε τον βασικό φορέα περίθαλψης παιδιών και εφήβων, με πολλαπλά και σύνθετα ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε ολόκληρη την χώρα.

Ακολουθώντας τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μετεξελίχθηκε από μια ασυλικού τύπου λειτουργία, σε ένα πλέγμα εξωτερικών δομών, προσανατολισμένα στην Κοινοτική Ψυχιατρική.

Τα τελευταία 10 χρόνια, τίθενται συνεχώς χρονοδιαγράμματα για το οριστικό κλείσιμό του, την μεταφορά των κλινικών και των εξωτερικών δομών του σε άλλα νοσοκομεία και τον μετασχηματισμό του σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου ή Γενικό Νοσοκομείο, σε μια περιοχή με συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες όπως είναι η Ανατολική Αττική.

Μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές του 2004, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης αρ. Υ3α/ΓΠ/125894/03/04 (ΦΕΚ 214 Β΄/5-2-04) στην οποία προβλεπόταν η «Σύσταση Κέντρου Υγείας  - αστικού τύπου - στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας, ως αποκεντρωμένη μονάδα  του Γ.Ν. «Σισμανόγλειο» με έδρα το Δήμο Ραφήνας…»

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ που ακολούθησαν, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ανέθεσαν στην ΔΕΠΑΝΟΜ την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου με παιδοψυχιατρικό τομέα και Νοσοκομείου Αποκατάστασης (σχετικό έγγραφο ΔΕΠΑΝΟΜ αρ. 101765/13-1-09), ενώ δεν έλειψαν και μεγαλεπήβολες εξαγγελίες για δημιουργία διεθνούς μεταμοσχευτικού κέντρου.

Σήμερα, έχοντας δρομολογηθεί η ανεπιστρεπτί κατάργηση της λειτουργίας του Νοσοκομείου (το 2009 μεταφέρθηκαν οι δύο πρώτες κλινικές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των υπολοίπων δομών και κλινικών) δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την τύχη των Εξωτερικών Ιατρείων και Εργαστηρίων, η δραστηριότητα των οποίων είναι πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία και βέβαια καμία δέσμευση για το υπόλοιπο προσωπικό, το οποίο αποτελείται από 120 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων όπως ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό.

Επειδή η παρούσα ηγεσία του υπουργείου δεν έχει επίσημα δηλώσει τις προθέσεις της για το μετασχηματισμό του Νοσοκομείου.

Επειδή διαχρονικά και καθολικά η τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αττικής, ζητά την δημιουργία δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου, σε μια περιοχή που ξεπερνά το 1.000.000 κατοίκους.

Επειδή η λειτουργία των Εργαστηρίων του ΠΝΑ, αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή τον μοναδικό δημόσιο φορέα παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επειδή οι 120 εργαζόμενοι βιώνουν μια ιδιότυπη «ομηρία», μη γνωρίζοντας κάτω από ποιες συνθήκες θα παρέχουν την εργασία τους, αφού δεν υπάρχει καμία δεδηλωμένη κατεύθυνση από το Υπουργείο.

ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Τι περιλαμβάνει και πότε ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμού του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής;

2.    Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του συνόλου του υπάρχοντος προσωπικού;

3.    Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η δημιουργία δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στον υπάρχοντα χώρο ή τουλάχιστον η άμεση υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Κέντρου Υγείας αστικού τύπου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης