22/02/2011

Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής τουστον Υπουργό Οικονομικών με θέμα την εκποίηση περιούσιας δημοσίου άξιας 50 δις ευρω

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, έθιξε το πολύπλοκο ζήτημα της  αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για την άντληση 50 δις κατά τις επιταγές της τρόικας και του μνημονίου. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, έχει περάσει μια εβδομάδα από αυτή την κόντρα της Κυβέρνησης με την Τρόικα γύρω από τα 50 δισεκατομμύρια. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δύο δημοσκοπήσεις. Στη μία το 75% των πολιτών λέει: «Προσχηματική η κόντρα Κυβέρνησης – Τρόικας, διότι μαζί το είχαν συναποφασίσει» και στη δεύτερη λέει το 80% των πολιτών: «Δεν κυβερνάει η Κυβέρνηση, κυβερνάει η Τρόικα». Πριν δύο εβδομάδες ήταν 60% κι έγινε 80%.

Αυτά, όμως, έχουν συζητηθεί, όπως επίσης και η αποκριάτικη κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία για τα 50 δισεκατομμύρια, ποιου είναι εκποίηση και ποιου είναι αξιοποίηση.

Πώς προέκυψαν αυτά τα 50 δισεκατομμύρια; Ποια είναι η λίστα των προς πώληση, εκποίηση, αξιοποίηση επιχειρηματικών συμμετοχών και ακινήτων;

Γιατί αποφασίζετε να τα πουλήσετε τώρα, που οι αποτιμήσεις είναι στα Τάρταρα, είναι πάρα πολύ χαμηλά; Ακόμη κι αν το Δημόσιο ξεπουλήσει όλες τις επιχειρηματικές του συμμετοχές στις εισηγμένες επιχειρήσεις, θα μαζέψει κάτω από 7 δισεκατομμύρια και θα πουλήσει και την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά. Κάθε χρόνο εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη μόνο από τον ΟΠΑΠ το Δημόσιο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε το ανέφικτο του εγχειρήματος αντλώντας παραδείγματα από τις έως τώρα αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, την μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ αλλά και το αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων στον οικονομικό κολοσσό Γερμανία:

«Πώς μπορείτε να μαζέψετε σε τέσσερα χρόνια, σε συνθήκες ύφεσης 50 δισεκατομμύρια, όταν επί δεκαπέντε χρόνια οι ιδιωτικοποιήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν 18 δισεκατομμύρια; Πώς μπορείτε να συγκεντρώσετε 50 δισεκατομμύρια, όταν το μέγεθος Γερμανία στα πέντε χρόνια 2004-2008, από ιδιωτικοποιήσεις μάζεψε 37 δισεκατομμύρια; Δεν σκέφτεστε ότι με τις λογικές του «πωλείται όσο-όσο», «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο» θα πουληθούν και τα εναπομείναντα ασημικά και μάλιστα, επειδή μιλάμε και για ακίνητα, θα καταρρεύσει και η κτηματαγορά;

Επιπλέον, υπάρχει μια μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, η οποία λέει ότι από τα εβδομήντα ένα χιλιάδες ακίνητα, τα δεκαέξι χιλιάδες είναι άγνωστα, τα τριάντα πέντε χιλιάδες είναι καταπατημένα, τα εννιάμισι χιλιάδες είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα αξίζουν περίπου πενήντα δισεκατομμύρια. Μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς μπορείτε από ακίνητα αξίας πενήντα δισεκατομμυρίων μέσα σε πέντε χρόνια να βγάλετε αποδόσεις 100% χωρίς να τα πουλήσετε, δηλαδή να βγάλετε πενήντα δισεκατομμύρια χωρίς να έχετε πουλήσει και τα ακίνητα;»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και υποστήριξε ότι ένα μεγάλο μέρος από την υπόθεση που αφορά το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης έχει ήδη απαντηθεί και από την παρέμβαση και τη δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε ξεκάθαρα το πλαίσιο, στο οποίο κινείται η Κυβέρνηση στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο κ. Υπουργός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει επί της ουσίας και αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι η ακίνητη περιουσία του δημοσίου είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει συνταγματική υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να προχωρήσει στην αξιοποίησή της και να μη την αφήσουν να την καταπατούν ή να την εκμεταλλεύονται κάποιοι σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην δευτερολογία του, σχολίασε τους αποφευκτικούς ελιγμούς του κ. Σαχινίδη:

«Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «απορία ψάλτου βηξ». Σήμερα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ή όταν δεν μπορούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις, καταθέτουμε εμείς ερωτήσεις προς τον ερωτώντα Βουλευτή. Είναι ένας περίεργος τρόπος, κύριε Σαχινίδη!

Δεν θέλετε να πουλήσετε και το ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα, αφού στο μεταξύ την Παρασκευή είχαν συμφωνήσει και ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει η τρόικα τα 50 δισεκατομμύρια, για να κάνει, λέει, καλή εντύπωση στις αγορές. Ανακαλύψατε, όμως, ότι ξεσηκώθηκε ο ελληνικός λαός, η «αγορά» δηλαδή του ελληνικού λαού, κάνατε κωλοτούμπα και στήσατε επί ένα σαρανταοκτάωρο το θεατρικό έργο «Κυβέρνηση εναντίον τρόικας» και από Δευτέρα είπατε: «Ναι, ενδεικτικός ο στόχος, θα αξιοποιήσουμε».

Σας ερωτώ, λοιπόν: Όταν δεν έχετε καταγράψει και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, την ακίνητη περιουσία, όταν ένα μεγάλο μέρος της το έχετε αφήσει στο έλεος των καταπατητών, με βάση ποια μελέτη, ποιον υπολογισμό, ποια λίστα προς αξιοποίηση, όπως λέτε, και όχι προς εκποίηση σκοπεύετε να μαζέψετε 50 δισεκατομμύρια; Τι θα πουλήσετε και τι θα αξιοποιήσετε; Πού είναι ο κατάλογος; Πώς βγάλατε αυτά τα 50 δισεκατομμύρια; Το φανταστήκατε ή αντιγράφετε το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά; Απαντήστε μας.

Επιπλέον, τι οδήγησε την Κυβέρνηση, χωρίς να συζητήσει και να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, παραβιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων το Δεκέμβριο, παραβιάζοντας τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, μια Κυβέρνηση που δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εδώ και δεκαέξι μήνες να πει «σε τέσσερα χρόνια θα μαζέψω 50 δισεκατομμύρια»; Πώς; Δώστε μας τη λίστα, για να μας πείσετε ότι δεν είναι ξεπούλημα όσο-όσο, αλλά δημιουργική αξιοποίηση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, κύριε Σαχινίδη, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που εξηγούν γιατί αυτός ο πανικός του «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο, πάρε κόσμε, το αφεντικό τρελάθηκε, 50 δισεκατομμύρια». Ποια είναι τα στοιχεία; Το Μνημόνιο και η υλοποίησή του έχουν πέσει έξω και η δυναμική του χρέους είναι αυξητική. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε το 2010 κατά 42 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει φθάσει στα 340,3 δισεκατομμύρια, στο 147% του ΑΕΠ.

Επειδή ακολουθείτε μια πολιτική που, παρά τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα και την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, αυξάνει το δημόσιο χρέος, σκεφθήκατε ότι η λύση είναι να ξεπουλήσετε όσο-όσο και ό,τι απομένει. Εάν θέλετε, λοιπόν, να αποκρούσετε τις διαμαρτυρίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε αυτή την πολιτική και της πλειοψηφίας των δικών σας ψηφοφόρων, δώστε τη λίστα αυτών που θα πουλήσετε και θα αξιοποιήσετε, δώστε τους κανόνες και αποδείξτε επί της ουσίας ότι έτσι τηρείτε το δημόσιο συμφέρον.

Όταν πότε με τη SIEMENS, πότε με τα υποβρύχια, πότε με άλλους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, πότε με τα τρόλεϊ της γερμανικής εταιρείας ΜΑΝ, αποδεικνύεται ότι δίπλα σε υπουργικές υπογραφές υπάρχουν και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μίζες, μπορείτε να μου πείτε σε αυτή τη θολή διαδικασία του όπως-όπως και όσο-όσο ποιοι Υπουργοί, που δεν ρωτήθηκαν, θα βάλουν την υπογραφή τους, για να μαζέψετε 50 δισεκατομμύρια;

Ο Υφυπουργός Οικονομικών απέφυγε εκ νέου να απαντήσει στα ερωτήματα του Δ. Παπαδημούλη, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μείωσης του ελλείμματος και στην οργάνωση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με την πρόσληψη ειδικών συμβούλων που θα οδηγήσει, όπως δήλωσε, σε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα επιτρέψει στο κράτος να περιορίσει τις δαπάνες για αποπληρωμή των δυσβάσταχτων τόκων του χρέους και στην διάσωση της χώρας από την επικίνδυνη παγίδα του μεγάλου δημόσιου χρέους.