14/03/2011

Η οριστική εγκατάλειψη της Κορώνειας - Νέα παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ασυγχώρητη ανικανότητα της Πολιτείας να εκταμιεύσει τα κοινοτικά κονδύλια

Απάντηση Ποτότσνικ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ανικανότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εκταμιεύσουν τα εδώ και χρόνια εγκριθέντα κοινοτικά κονδύλια (20.182.500 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής) καταδεικνύει η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ σε ερώτηση του Νίκου Χουντή σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια και το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Ποτότσνικ (8.3.2011) "η Επιτροπή θα ήθελε να επισημάνει ότι έχει ολοκληρώσει την εξέταση της απάντησης της Ελλάδας στην αιτιολογημένη γνώμη που της είχε απευθύνει στις 7 Μαΐου 2010. Επειδή η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παρεμπόδιση της ρύπανσης της λίμνης και την προαγωγή της αποκατάστασής της, η Επιτροπή αποφάσισε, στις 27 Ιανουαρίου 2011, να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σχετικά με τις πληρωμές από το Ταμείο Συνοχής, η Επιτροπή θα ήθελε να επιβεβαιώσει ότι δεν έχει εκτελεστεί καμία πληρωμή από τη συνεισφορά του Ταμείου Συνοχής, επειδή δεν πληρούνταν οι ειδικοί όροι για την πραγματοποίηση των πληρωμών αυτών".

Η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τις αρμόδιες ελληνικές αρχές γιατί η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σηματοδοτεί όχι μόνο την ακύρωση της συμμετοχής της Κομισιόν, ύψους 20 εκατ.ευρώ στα έργα σωτηρίας της Κορώνειας και τη διακοπή κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης, αλλά και την πιθανή επιβολή προστίμου αφού η Ελλάδα δεν έχει λάβει κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης παραβιάζοντας την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος.

Με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Όπως δηλώνουν και οι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων "η Κορώνεια είναι ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα για το οποίο δεν τιμωρήθηκε και ούτε ντράπηκε ποτέ κανείς". Για το οικολογικό αυτό έγκλημα αντί να τιμωρούνται οι πραγματικοί υπεύθυνοι τιμωρούνται όλοι οι Έλληνες (αυτοί είναι που στο τέλος θα πληρώσουν τον λογαριασμό), τη δε ανικανότητα και ανευθυνότητα της πολιτείας, πληρώνουν και μάλιστα πολύ ακριβά με την υπονόμευση της υγείας τους και όχι μόνο, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών».