17/03/2011

Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο., Αλ.Τσίπρα, και τους βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη: Απαράδεκτες καθυστερήσεις των δεδουλευμένων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Οικονομικών

800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία λειτουργούν με νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα-Νέο Σχολείο (έχουν προσληφθεί κυρίως οι ειδικότητες της αισθητικής αγωγής δηλαδή μουσικοί, εικαστικών τεχνών, θεατρικής αγωγής και οι ξένες γλώσσες  μέσω ΕΣΠΑ). Το εργασιακό καθεστώς των  αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθορίζεται με συμβάσεις που καλύπτονται κατά 75% από το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 και κατά 25% από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, ενώ κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010 η εργασιακή τους σχέση με το ΥΠΕΠΘ καθορίστηκε από συμβάσεις καλυπτόμενες εξολοκλήρου από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εκπαιδευτικοί, όπως μας πληροφόρησαν, ούτε ενημερώθηκαν, ούτε κλήθηκαν να επιλέξουν το νέο εργασιακό καθεστώς, η δε μισθοδοσία τους με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, καταβαλλόταν κάθε πρώτη μέρα του μήνα για το δεδουλευμένα του προηγούμενου. Είναι δε χωρίς νέο μισθό από τα τέλη Ιουνίου, οπότε και έληξε η προηγούμενη σύμβασή τους και     βρίσκονται σε αναμονή των νέων συμβάσεων. Αν και η διδασκαλική ομοσπονδία αντέδρασε  με αίτημα τη μη υπογραφή των συμβάσεων και κύρια διεκδίκηση την ακύρωσή τους και την ένταξη αυτών στον κρατικό προϋπολογισμό, ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών προχώρησε στην υπογραφή των συμβάσεων στις 29/11/2010.

Όμως  μέχρι να τρέξει το σύστημα και να ολοκληρωθούν σωστά οι διαδικασίες που ορίζει το νομικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Σε ορισμένες περιφέρειες, η πρώτη μισθοδοσία, κατατέθηκε στις 28/12/2010 μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο χωρίς το δώρο και τις προσαυξήσεις ανάλογα με την προϋπηρεσία και η δεύτερη μισθοδοσία κατατέθηκε στις 21/1/2011 και περιλάμβανε τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και δώρο.

Όπως ορίζεται από το νομικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ κάθε 1-5 του μήνα, όλοι οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να καταθέσουν στα γραφεία της περιφέρειά τους τα συμπληρωμένα παρουσιολόγια, με τη λεπτομερή καταγραφή των ωρών και ημερών εργασίας του κάθε αναπληρωτή ΕΣΠΑ, για τον προηγούμενο μήνα. Από την 6-11 κάθε μήνα, η κάθε διεύθυνση αναλαμβάνει να ελέγξει και να καταχωρήσει τα στοιχεία που κατατέθηκαν μέσω των παρουσιολογίων,  στο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης. Από τη 12η μέρα του μήνα, το ΥΠΕΠΘ αναλαμβάνει να ελέγξει, να προωθήσει τα πραγματικά στοιχεία για τις ανάλογες υπογραφές και να στείλει τα λανθασμένα πίσω στις διευθύνσεις και αυτές με τη σειρά τους πίσω στα σχολεία για διόρθωση. Εφ όσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά, τα ονόματα των αναπληρωτών αναρτώνται στο πρόγραμμα  «Διαύγεια» του Υπουργείου και η διαδικασία  μέχρι να πιστωθούν  οι λογαριασμοί, ορίζεται στις τρεις εργάσιμες. Λογικά η διαδικασία είναι δυνατό να ολοκληρωθεί ανάμεσα στις 21-25 κάθε μήνα για τα δεδουλευμένα του προηγούμενου.

Στις 23 Φεβρουαρίου για την περιφέρεια της Α ανατολ. Αττικής αναρτήθηκαν στο πρόγραμμα «Διαύγεια» τα εντάλματα πληρωμής,  η διαδικασία εκ μέρους του ΥΠΕΠΘ είχε ολοκληρωθεί και αναμένονταν εντός 3 εργάσιμων ημερών η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών και η πίστωση των λογαριασμών. Εκτός από τα δεδουλευμένα όμως του Ιανουαρίου, σε λίγες μέρες θα πρέπει να καταβληθούν και τα δεδουλευμένα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα πάντα με την προαναφερόμενη διαδικασία.

Επειδή συνεχίζουν να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών, με τις αυτονόητες συνέπειες,

Ερωτώνται  οι κκ. Υπουργοί

1.    Θα καθοριστεί άμεσα το νομικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη διαδικασία καταβολής της μισθοδοσίας;

2.    Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα εξασφαλισθεί ομαλή ροή στη μισθοδοσία  των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης και αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ