ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/03/2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΑΝΤΕΝΝΑ (Γ. Παπαδάκης)




δείτε το βίντεο


  • Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ο τρελός του χωριού. Είναι οξυδερκής. Έχει πολιτικό στόχο. Πρώτον να κρύψει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη με την πολιτική του. Δεύτερον να συκοφαντήσει το ΣΥΡΙΖΑ που είναι η δύναμη που μπορεί με ρεαλιστικές προτάσεις να επικοινωνήσει με τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ.
  • Είπε ψέματα και για την επίθεση στον Παναγόπουλο, και για τη Μαρφίν και για το Παρίσι και για τη Κερατέα.
  • Δεν ήθελε να συζητάμε τη διαρροή του Wikileaks που έλεγε ότι θεωρεί τον Παπανδρέου «λίγο».
  • Αυτοί που φοράνε κουκούλα και ασκούν βία ʽόχι απλά είναι καταγγελτέοι, γιατί θεωρούμε ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο δεν κερδίζεις τίποτα και γιατί έτσι γινόμαστε εύκολος στόχος. Τη βία  δεν την επιλέγουν οι πολίτες, την επιλέγει η εξουσία απέναντι στους πολίτες.
  • Η ευρωπαϊκή αριστερά προτείνει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, και δίκαιη ρύθμιση του χρέους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με διαγραφή σημαντικού μέρους του.
  • Χρειάζεται μέτωπο δυνάμεων από τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας έως τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ για απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο.

Για την κόντρα με τον Πάγκαλο

-    … Ακούω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο οποίος λέει ότι ένα κόμμα που είναι στη Βουλή .. ότι πληρώσατε Αλβανούς για να γιαουρτώσετε τον κ. Πάγκαλο και ότι σχεδιάζετε τη δολοφονία του κ. Πάγκαλου, ο οποίος είναι αντιπροέδρους της κυβέρνησης κι εσείς πρόεδρος ενός κόμματος που είναι στη Βουλή. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε σε σενάρια του Ν.Φώσκολου…

Πράγματι, αυτές οι δηλώσεις ξεπερνούν τα όρια της ανοχής. Ιδίως όταν απευθύνονται σε μια πολιτική δύναμη που δεν είναι χθεσινή. Ο χώρος μας, ο χώρος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς έχει μια ιστορία σ΄ αυτόν τον τόπο, μια ιστορία συμμετοχής σε μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες και έχουμε και παραδόσεις και ξέρει ο κόσμος ποιοι είμαστε και ποιοι δεν είμαστε.  Μπορεί να διαφωνούμε πολιτικά, μπορεί να έχουμε διαφορετική εκτίμηση και πολλές φορές να ασκούμε  πολύ έντονη κριτική, αλλά νομίζω ότι το να φτάνει κανείς στο σημείο συλλήβδην να στοχοποιεί έναν χώρο που έχει μακρά παράδοση σε ιστορικούς αγώνες για τη δημοκρατία στον τόπο μας, ξεπερνάει τα όρια.

Αλλά θα ήθελα να πω το εξής. Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ο τρελός του χωριού. Δεν είναι κάποιος δημόσιος σχολιαστής που έχει το ακαταλόγιστο να λέει ό,τι θέλει. Και θα σας έλεγα, επειδή τον γνωρίζω και προσωπικά και πολλοί θα έλεγαν ότι έχω και προσωπική βεντέτα -δεν έχω καμία προσωπική βεντέτα- ίσα-ίσα εκτιμώ το μυαλό του… Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και θεωρώ ότι αυτά που λέει κι αυτά που κάνει τα κάνει με σχέδιο. Έχει στόχο πολιτικό. Δεν είναι ότι ξαφνικά τρελάθηκε και βγαίνει και λέει πράγματα τα οποία προφανώς και δεν ισχύουν -και ο ίδιος το ξέρει ότι δεν ισχύουν. Ο στόχος του είναι διττός. Από τη μία προσπαθεί μ΄ αυτόν τον τρόπο, με την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την τροφοδότηση μιας περίεργης βεντέτας ανάμεσα σ΄ αυτόν και στον ΣΥΡΙΖΑ να κρύψει την πραγματικότητα που είναι οδυνηρή γι αυτόν. Και ποια είναι η πραγματικότητα;  Ότι πίσω απ΄ αυτούς που τον αποδοκιμάζουν δεν βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ του 5 και 6%. Βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του Ελλήνων πολιτών…

-    Και γιατί αυτή η εμμονή μόνο για σας;…

Θα σας εξηγήσω.. Μ¨έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια λοιπόν προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Ότι, επειδή έχει καθυβρίσει τους Έλληνες πολίτες, είπε κοπρίτες τους δημόσιους υπαλλήλους, είπε μαζί τα φάγαμε, προκλητικός πολλές φορές απέναντι στην κοινή λογική,  έχει ξεσηκώσει εναντίον τους και βεβαίως έχει ξεσηκωθεί και εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής μια έντονη διαμαρτυρία από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών οι οποίοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες εκλογές οι περισσότεροι απ΄ αυτούς.

Βγάζοντας λοιπόν στον προσκήνιο αυτή τη βεντέτα, προσπαθεί να μεταφέρει την κόντρα και την αντιπαράθεση απέναντι στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εκεί όπου το 90% του κόσμου είναι εναντίον του, εκείνος θέλει να δείξει ότι δεν είναι το 90, είναι το 5.. το 10%, το 15% .. η αριστερά εν πάση περιπτώσει.

Και πετυχαίνει μ΄ αυτόν τον τρόπο. Έβλεπα χθες στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ την κα Γιαννακά να τον υποστηρίζει. Πριν από λίγο καιρό ήταν η ίδια που είχε κάνει δηλώσεις και ζητούσε να τον αποπέμψει λίγο ή πολύ ο πρωθυπουργός γιατί δεν προσφέρει τίποτα στο ΠΑΣΟΚ. Άρα λοιπόν εκεί που ήταν μ όνος του απέναντι σε όλους,  τώρα συσπειρώνει κάποιους δικούς του δίπλα του, θεωρώντας ότι είναι μια ιδιαίτερη διαμάχη, μια βεντέτα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δεύτερος λόγος που το κάνει είναι γιατί -και είναι και στρατηγική της κυβέρνησης αυτή. Τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα προβλήματά του, τις δυσκολίες που περνάει, τα εσωτερικά του προβλήματα εννοώ, τον θεωρούν μια πολύ επικίνδυνη γι αυτούς και υπολογίσιμη δύναμη. Γιατί είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη  σήμερα που μπορεί, εξ αιτίας του ότι έχει προτάσεις, το ότι είναι γειτονικός χώρος με το ΠΑΣΟΚ ας το πούμε έτσι, να γίνει υποδοχέας της οργής των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ Το έδειξε δημοσκοπικά πριν από δυο χρόνια μ΄ αυτά τα τρελά νούμερα που είχαμε εκείνη την περίοδο. Κι ακριβώς επειδή το γνωρίζουν αυτό,  στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, θάλλουν να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη της ανομίας, της αναρχίας, προκειμένου να αποτρέψουν τη μαζική εισροή ψηφοφόρων, πολιτών που δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση θα προστρέξουν σ΄ ένα κόμμα της αριστεράς που έχει προτάσεις εναλλακτικές για όλα όσα βιώνουμε σήμερα.

Μ΄ αυτό το διπλό στόχο πορεύεται η κυβέρνηση. Νομίζω όμως ότι έχει φτάσει σε σημεία επικίνδυνα.. Ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεται ο αντιπρόεδρος και η ίδια η κυβέρνηση -γιατί τελικά τον δικαιολογεί ο πρωθυπουργός πλήρως-  είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατική ομαλότητα. Δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύονται τόσο βαριές κατηγορίες για μια πολίτικη δύναμη κοινοβουλευτική για αντάρτικο πόλεων…

-    ..Ο κ. Πάγκαλος λέει ότι από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν οι εμπρηστές της Μafrin όπου βρήκαν με τραγικό τρόπο το θάνατο οι συνάνθρωποί μας, ότι η επίθεση εναντίον του κ. Παναγόπουλου έγινε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και λέει κάτι άλλο για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ… λέει ότι λόγω του τρόπου που είναι οργανωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον ίδιον τον ΣΥΡΙΖΑ … Και την ηγεσία της επιχείρησης στο Παρίσι διεκδίκησαν μετά από λίγες μέρες με άρθρο τους σε μπλογκς, εφημερίδες αλλά και δηλώσεις τους σε μέσα ενημέρωσης συγκεκριμένοι φοιτητές, εκ των οποίων κάποιοι ανήκουν σε φοιτητικές οργανώσεις του ΣΥΝ…

Όλα αυτά είναι ανάξια σχολιασμού. Ο κόσμος βλέπει αν είμαι ή δεν είμαι ελέφαντας. Για τα συγκεκριμένα περιστατικά έχει διαψευστεί δημοσίως ο κ. Πάγκαλος. Θα σας θυμίσω ότι για το ατυχές περιστατικό του ξυλοδαρμού του προέδρου της ΓΣΕΕ -με τον οποίον μπορεί να μην συμφωνούμε, αλλά δεν είναι στην κουλτούρα μας η βία και το ξέρουν όλοι πάρα πολύ καλά αυτό και ήμουν ο πρώτος που έσπευσα να του συμπαρασταθώ.. Είχε βγει το ίδιο βράδυ στα κανάλια και είχε πει ότι ξέρω τα ονόματα και θα τα δώσω στην αστυνομία και είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχτηκε, γιατί η αστυνομία έκανε ταυτοποίηση των προσώπων, ότι δεν είχαν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συνέβη και με την απίστευτη λάσπη σε σχέση με το τραγικό περιστατικό του εμπρησμού στη Marfin όπου για καλή τύχη των δυνάμεων των δικών μας βρισκόμασταν δυο χιλιόμετρα μακριά και αποδείχτηκε αυτό. Και είναι όλως περίεργο το ότι είναι η μόνη εγκληματική πράξη για την οποία η αστυνομία δεν έχει δώσει μια ανακοίνωση - γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν παντού κάμερες στην Αθήνα- ταυτοποίησης ή εν πάση περιπτώσει να δώσει κάποια στοιχεία για τους δράστες. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό. Γιατί πολύ φοβούμαστε ότι σ΄ αυτές τις ανώμαλες μέρες που διάγουμε μπορεί να δρουν και παρακρατικές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα….

-    Δεν έχετε άδικο.. Γιατί κι ένα άλλο γεγονός είναι του Κωστή Χατζηδάκη.. Πού μπορεί όμως να οδηγήσει αυτή η ιστορία όταν έχει στοχοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου.. Όχι το σύνολο θα έλεγα.. Τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων και ιδιαίτερα του κυβερνώντος κόμματος.. Είδατε τι γίνεται στις δημόσιες εμφανίσεις… Αυτό που οδηγεί; Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Είναι ένα θέμα που αφορά τη δημοκρατία συνολικά. Αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την οργή του κόσμου… Καταδικάζω τις πράξεις.. το γιαούρτωμα.. το ξύλο… αλλά την οργή δεν μπορώ να την καταδικάσω, γιατί θα ήμουν παράλογος….

Κι αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε διαρκώς με ρόλο εισαγγελέα διάφορα κυβερνητικά στελέχη.  Επιτρέψτε μου.. Δεν θέλω να κατηγορήσω συναδέλφους σας αλλά και πολλά ΜΜΕ..

-    Γιατί να μην το κάνετε;… Όπως εμείς δεν θέλουμε να ισοπεδώνουμε τους πολιτικούς, μην ισοπεδώνετε κι εσείς τους δημοσιογράφους… Και δεν θέλω να πείτε ότι εγώ είμαι καλός και οι άλλοι κακοί.. Βάλτε κι εμένα στους κακούς…

Ωραία.. Μου δίνετε μια ευκαιρία να πω κάτι… Χθες ο κ. Πάγκαλος πέταξε μια βόμβα. Βγήκε λοιπόν Δευτέρα πρωί ξαφνικά και είπε ότι ο Τσίπρας υποκινεί τη δολοφονία μου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αυτό είπε. Γιατί λοιπόν πέταξε χθες το πρωί αυτή τη βόμβα;  Επαναλαμβάνω είναι οξυδερκέστατος πολιτικός, ιδιαίτερα ευφυής. Διότι την προηγούμενη μέρα στην «Καθημερινή» βγήκαν τα στοιχεία της Wikileaks, που είχε  αναστατώσει όλο το δυτικό κόσμο. Και βγήκαν στοιχεία που αφορούσαν στην Ελλάδα. Στοιχεία τα οποία αναδείκνυαν ότι ο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2009 έλεγε ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας ανεπαρκέστατος ηγέτης, δεν κάνει, κακός ηγέτης έλεγε. Και έλεγε ταυτόχρονα ότι οι γείτονες μπορεί να ονομαστούν με ό,τι ονομασία θέλουν.

Επειδή ο κ. Πάγκαλος είναι ιδιαίτερα ευφυής, προκειμένου να μπει στη διαδικασία να διαψεύδει, είπε δεν θα διαψεύσω τίποτα. Θα ρίξω μια πολύ μεγαλύτερη βόμβα απ΄ αυτήν η οποία βγαίνει στη δημοσιότητα για να καλυφθεί ο θόρυβος όλων των προηγούμενων. Και σήμερα κανείς δεν ασχολείται με το ότι ο κ. Πάγκαλος θεωρεί  τον κ. Παπανδρέου λίγο και ανεπαρκή, ούτε βεβαίως με τις απόψεις του για την ονομασία της γείτονος χώρας. Ασχολείται με το ότι είπε ότι ο Τσίπρας είναι δολοφόνος.

Και τι άλλο έβγαλαν αυτά τα αρχεία των τηλεγραφημάτων των αμερικανών διπλωματών; Έβγαλαν επίσης την εκτίμηση των αμερικανών διπλωματών για τη διαπλοκή των ΜΜΕ στη χώρα μας με την πολιτική εξουσία, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αναφέρουν επιγραμματικά την εξής φράση. Ότι διάφοροι Έλληνες  μεγιστάνες έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν ζημιογόνα μέσα ενημέρωσης, ακριβώς γιατί ασκούν πολιτική επιρροή για να έχουν μεγάλα κέρδη στις άλλες επιχειρήσεις τους.

Και έρχομαι στο θέμα της Κερατέας, για να δείτε πώς ο φαύλος κύκλος αυτός κλείνει κάποια στιγμή. Κατηγορούν κάποιοι, με το δάχτυλο κουνώντας, από τις ειδήσεις των «8», κάποιοι συνάδελφοί σας, τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί -κι εγώ λέω κακώς το έκαναν- πετώντας γιαούρτι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Βγήκε κανείς να καταγγείλει την κυβέρνηση και την ελληνική αστυνομία όπου τρεις μήνες τώρα έχει καταλάβει σχεδόν μια πόλη, την Κερατέα, επειδή οι κάτοικοί της αντιδρούν σ΄ένα εργοστάσιο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και όχι υπολειμμάτων, διότι εντάσσεται σ έναν περιφερειακό σχεδιασμό που στόχο έχει ένας εργολάβος να αποκτήσει τη δυνατότητα να πάρει την καύση των σκουπιδιών όλης της χώρας;

Βγήκε κανείς να το πει αυτό; Βγήκε κανείς να μιλήσει γι αυτή τη διακοπή; Όταν έριχναν χημικά στις αυλές των ανθρώπων και μια έγκυος γυναίκα έχασε το έμβρυό της βγήκε κανείς να το καταγγείλει; Σιωπή. Ελάχιστα κανάλια. Κι εσείς ξέρω ότι από ανιδιοτέλεια και από εντιμότητα δημοσιογραφική αναδείξατε το θέμα.. Κανείς απ΄ αυτούς που ως εισαγγελείς κουνάνε το χέρι…. Είναι αγανακτισμένοι αυτοί οι άνθρωποι.. Μακάρι να ήταν όλοι ΣΥΡΙΖΑ… Είναι διακομματική η αντίδραση εκεί….

-    Μ΄ αυτόν τον τρόπο.. ο κ. Πάγκαλος στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς θα πούνε από το ΠΑΣΟΚ στοχοποιείτε το κ. Πάγκαλο…

Καθόλου τον κ. Πάγκαλο.. Στον κ. Παπανδρέου απευθύνθηκα. Ο κ. Παπανδρέου τον καλύπτει. Δεν θα ξαναασχοληθώ με τον κ. Πάγκαλο. Με τον κ. Παπανδρέου θα ασχοληθώ. Όσο τον καλύπτει και όσο δεν τον αποδοκιμάζει, είναι προφανές ότι αυτός έχει την ευθύνη για όλα όσα κάνει ο κ. Πάγκαλος.

-    Είπατε ότι για την οποιαδήποτε προβοκάτσια υπεύθυνος θα είναι ο πρωθυπουργός…

Προφανώς εγώ και κατ΄ ιδίαν συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών…

-    Θέσατε θέμα Πάγκαλου;….

Βεβαίως και του είπα ότι είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα αυτή η συμπεριφορά… Θυμίζει άλλες εποχές, που κάποιοι προετοίμαζαν το κλίμα για να βγουν εκτός δημοκρατικής νομιμότητας κάποια κόμματα της αριστεράς. Δεν είμαστε εμείς τρομοκράτες για να μας λέτε ότι κάνουμε αντάρτικο πόλεων, ούτε θέλουμε να καταλύσουμε τη δημοκρατική νομιμότητα.

-    Τι σας είπε αν μπορείτε να πείτε;….

Με άκουγε και μου είπε μόνο μια φράση Ούτε τον δικαιολόγησε, ούτε καταλόγισε κάτι εναντίον του. Μου είπε μια φράση, ότι εγώ δεν τα είπα αυτά. Αλλά εδώ η σιωπή είναι συνενοχή. Και βλέπω -επαναλαμβάνω- ότι ακριβώς επειδή αισθάνεται και ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση συνολικά ότι είναι σε δύσκολη θέση, όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει αντάρτικο πόλεων, αλλά επειδή όπου πάνε βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αποδοκιμασίες των ψηφοφόρων τους. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους και να αντιμετωπίσουν όχι τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που τους έταξαν δημοκρατία και σοσιαλισμό και τους φέρνουν βαρβαρότητα.

-    Δεν σας προβληματίζει η στοχοποίηση του πολιτικού κόσμου;….

Βεβαίως.. Με προβληματίζει κατ΄ αρχήν αυτή η γενίκευση η οποία είναι φασιστική. Η οποία ξεκινάει από το όλοι μαζί τα φάγαμε, ότι όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη ότι όλο το πολιτικό σύστημα  είναι το ίδιο. Δεν είναι όλο το πολιτικό σύστημα.. ούτε όλοι οι πολιτικοί, ούτε όλοι δημοσιογράφοι, ούτε όλοι οι πολίτες δεν είναι το ίδιο. Εδώ έχουμε συγκεκριμένες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία από κυβερνήσεις και από κυβερνητικούς παράγοντες. Δυστυχώς έχουμε ένα Σύνταγμα και νόμους σ΄ αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν, όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες να μην κάθονται στο σκαμνί. Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία ατιμωρησίας από τον πόλεμο και μετά. Απ΄ αυτούς που πήγαν μαζί με τους κατακτητές στην κατοχή κανείς δεν τιμωρήθηκε. Και βλέπουμε αυτή την ιστορία ατιμωρησίας να συνεχίζεται και αυτό δημιουργεί στον ελληνικό λαό στους πολίτες μια αίσθηση αδικίας η οποία εντείνεται απ΄ αυτά τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση, που είναι κοινωνικά άδικα. Την ίδια στιγμή που κάποιος κάθεται στο σκαμνί γιατί δεν θέλει να πληρώσει 3 ευρώ στα διόδια για έργα τα οποία δεν έχουν γίνει, ο άλλος που χρωστάει κάποια εκατομμύρια ευρώ του κάνει η κυβέρνηση περαίωση να ξεμπερδέψει με 2-3 χιλιάρικα. Την ίδια στιγμή που κόβουν μισθούς και συντάξεις και επιδόματα και κλείνουν τα σχολειά μας. Η κα Διαμαντοπούλου που κλείνει τα σχολειά και είχε το θράσος να μιλήσει χθες στη Βουλή για αριστερή πολιτική και να μας πει ότι είστε ένα κομματάκι της αριστεράς που διαφωνείτε.. Την ίδια στιγμή ξέρουμε και βλέπουμε δημοσιεύματα 60 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.  Αυτός ο πλούτος που παρήχθη όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να παράγεται σήμερα στη χώρα μας δεν πρέπει να φορολογηθεί; Σ΄ αυτή τη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας, σ΄ αυτόν τον πόλεμο που ζούμε -γιατί είναι ένας πόλεμος οικονομικός- στην πρώτη γραμμή, στο μέτωπο θα πάνε μονάχα οι μη έχοντες; Οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες που ξεριζώνεται η μεσαία τάξη σ΄ αυτή τη χώρα… Είναι άδικη αυτή η πολιτική.. Και στην αδικία ο κόσμος τι θα κάνει; Θα αντιδράσει. Θα πάει και θα διαμαρτυρηθεί.

-    Πού θα οδηγήσει όμως αυτή η αντίδραση;.. Γιατί, ας είμαστε ρεαλιστές, όσο και να πάει καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει εξουσία….

Αυτό που ανησυχεί πολλούς είναι μη τυχόν και η λαϊκή οργή και αγανάκτηση συναντηθεί με την πολιτική αριστερά, με τις προτάσεις της, με τις εναλλακτικές προτάσεις και το κίνημα αυτό της αγανάκτησης γίνει κίνημα ανατροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που έχει μεγάλο όριο διεύρυνσης -και έχει αποδειχθεί δημοσκοπικά αυτό- αλλά προφανώς δεν είναι μια δύναμη η οποία αύριο το πρωί μπορεί να διεκδικήσει το 40% των πολιτών., Λέμε όμως το εξής. Είναι τόσο οριακά τα πράγματα που αυτό το οποίο μπορεί να αποτελέσει σωτηρία για τη χώρα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός δυνάμεων…

-    Μέσα σ΄ αυτόν τον συνασπισμό χωράει και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ;….

Η Ν.Δ. είναι ένα κατ΄ εξοχήν κόμμα της αστικής τάξης με δεσμεύσεις. Έχει δεσμεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα, ξένα και ντόπια, και όσο κι αν διαφοροποιείται λεκτικά, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα εφαρμόσει ίδια ή παρόμοια πολιτική. Κόσμος όμως απλώς και λαϊκός, πολίτες που βρέθηκαν στην κάλπη της Ν.Δ. φυσικά και χωράνε.

Οι μεγάλες στιγμές της αριστεράς σε περιόδους κρίσης, εθνικής τραγωδίας, ήταν όταν κατάλαβε ότι πρέπει να δημιουργήσει πλατύ δημοκρατικό μέτωπο για να κερδίσει τα ελάχιστα αλλά τα πιο σημαντικά, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία. Έτσι δημιουργήθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, που ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η αριστερά το δημιούργησε….

-    Βλέπετε δηλαδή τη δημιουργία ενός μετώπου, το οποίο σ΄ αυτήν εδώ την κρίσιμη κατάσταση συναντιέται με δυνάμεις οι οποίες έχουν διάθεση να συμμετέχουν σ΄έναν τέτοιο ξεσηκωμό για να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση;…

Εμείς λέμε ΄/ότι αυτή η κρίση θα ανακατώσει -ας το πω έτσι- και το πολιτικό σκηνικό. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Θα σαρωθούν τα πάντα. Άρα λοιπόν όποιος αυτή τη στιγμή σκέφτεται μονάχα να σώσει το μαγαζί του κάνει λάθος.

-    Όμως στις δημοσκοπήσεις ο κανένας επικρατεί…

Και αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα γιατί θα οξύνεται η αναξιοπιστία των πολιτών απέναντι σ΄ ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δεν δίνει λύσεις..

-    Δεν παίρνετε όμως ποσοστό εσείς….

Αυξάνονται τα ποσοστά της αριστεράς αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογείται από τις εξελίξεις και από τη δικαίωση της κριτικής μας απέναντι στις εξελίξεις. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί ο χώρος της αριστεράς συνολικά δεν έχει την ευθύνη και την οξυδέρκεια να καταλάβει ότι τώρα είναι η ιστορική στιγμή για μια μεγάλη ενότητα δυνάμεων που θα ξεκινάει από τα αριστερά της αριστεράς και θα καταλήγει στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Ξέρω πολύ κόσμο, δεκάδες στελέχη αλλά κυρίως μέλη του ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να συμμορφωθούν μ΄ αυτή την μετάλλαξη αυτού του κόμματος.. Στις δημοσκοπήσεις, στην κλίμακα αριστερά-δεξιά,το ΠΑΣΟΚ βγαίνει πιο δεξιά και από τη Ν.Δ. πια.

Ένας τέτοιος μεγάλος συνασπισμός δυνάμεων μπορεί να δώσει προοπτική και λύση. Δεν θα συμφωνούμε σε όλα, αλλά τουλάχιστον να διεκδικήσουμε τα ελάχιστα, την απεμπλοκή της χώρας μας απ΄αυτή την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Όσο περνάει ο χρόνος, όσο παραμένουμε δέσμιοι αυτής της πολιτικής, τόσο θα οδεύουμε ολοένα και πιο γοργά  στη χρεοκοπία, όπως έγινε και με την Αργεντινή.

-    Να σας διαβάσω ορισμένα ερωτήματα… Ρωτάνε ποια η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς .. κι όταν έχουμε γεγονότα και επεισόδια πάντα βρίσκει ένα λόγο υπέρ τους…

Δεν θεωρώ ότι αυτοί τους οποίους καταγγέλλουμε ως αναρχικούς είναι αναρχικοί. Όταν βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά στο δρόμο, μπορεί να είναι παιδιά της διπλανής πόρτας, της δικιάς μας οικογένειας ίσως Είναι αναρχικά αυτά τα παιδιά;…

-    Μιλάνε βέβαια γι αυτούς που φοράνε κουκούλα και πετάνε μολότοφ…

Αυτοί που φοράνε κουκούλα και ασκούν βία, όχι απλά είναι καταγγελτέοι, αλλά εμείς, η αριστερά πληρώνει δυο φορές τις πράξεις τους. Πονάμε δυο φορές περισσότερο όταν σπάει μια βιτρίνα ή όταν πέφτει μια μολότοφ. Πρώτον γιατί θεωρούμε ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο δεν κερδίζεις τίποτα. Δεύτερον γιατί τα βάρη αυτής της βίαιης πράξης τα φορτωνόμαστε εμείς ως συνήθως γιατί είμαστε ο εύκολος στόχος. Εμείς έχουμε σαφέστατο μέτωπο απέναντι στη λογική της βίας, της τυφλής βίας, γιατί ξέρουμε ότι είναι ατελέσφορη. Από την παράδοση των αγώνων και την ιστορική εξέλιξη γνωρίζουμε ότι τη βία  δεν την επιλέγουν οι πολίτες, την επιλέγει η εξουσία απέναντι στους πολίτες.

Από την άλλη, επειδή ξέρουμε τα παιχνίδια της εξουσίας, δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι στη βαριά καταγγελία και κατηγορία, την άδικη κατηγορία ότι διαπράττει βίαιες πράξεις, ενώ δεν διαπράττει βίαιες πράξεις.

-    ( Μαρ.Πυργιώτη) Έχετε δίκιο για τον κ. Πάγκαλο…. Επεσήμανε όμως κάτι το οποίο, επιτρέψτε μου να σας πω ότι υπάρχει μια αίσθηση στην κοινωνία και ίσως και στο πιο συντηρητικό της κομμάτι ότι ισορροπείτε επικίνδυνα ανάμεσα στο κατανοώ την οργή των πολιτών και στο δεν καταδικάζω ευθέως κάποια πράγματα. Αυτό σας ακολουθεί παρά τις διαβεβαιώσεις που και σήμερα δίνετε ότι είμαστε εναντίον της βίας. Ήθελα να μου εξηγήσετε το γιατί.. Γιατί είναι πολύ σοβαρό…

Προσπάθησα να εξηγήσω ποια είναι η πραγματική αιτία και η λογική των επιθέσεων αυτών. Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι δεν επικροτούμε αυτή τη μορφή πάλης. Και όποια μορφή πάλης εμείς επικροτούμε βγαίνουμε και το λέμε. Είμαστε και μια δύναμη που κάνει ακτιβισμούς …

-    Και οι συνιστώσες και άλλοι;…. Οι αντίπαλοί σας λένε ότι κρυβόσαστε πίσω από τις συνιστώσες…

Αυτές οι συνιστώσες που τόσο πολύ έχουν καταγγελθεί έχουν ονοματεπώνυμο και έχουν και μέλη. Και εν πάση περιπτώσει αν τόσες φορές, τέσσερις φορές μας έχει καταγγείλει ο κ. Πάγκαλος- ε, μια φορά δεν θα μπορούσε να βγει αληθινός αν κάποιο μέλος συνιστωσών ήταν μέσα σ΄ αυτή την…  Και προχθές είπε δυο ονόματα, δυο πολίτες τους οποίους -εγώ τον έναν γνωρίζω τον πρώην δήμαρχο τον Ιατρού.. Και δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ιατρού ήταν και στη Θεσσαλονίκη την ώρα που έγινε το περιστατικό. Αλλά έτσι όπως κάνει ο κ. Πάγκαλος στο τέλος θα αποκτήσουμε μέλη..

-    Πέραν του κ. Πάγκαλου, εγώ μιλάω για την κοινωνική αντίληψη.. Είναι ένα πολύ επικίνδυνο σημείο για ένα κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη στιγμή θέλει, όπως είπατε, να εκφράσει κάποιο κομμάτι των δυσαρεστημένων πολιτών…

Όταν θέλουμε να καταγγείλουμε κάτι, το καταγγέλλουμε με ευθύτητα. Δεν θέλουμε να γίνουμε απολογητές σε μια εισαγγελικού χαρακτήρα επίθεση που γίνεται κυρίως από τους εκάστο6τε κυβερνώντες αλλά και από μερίδα των συναδέλφων σας, που δεν έχει μια αντικειμενική βάση. Γιατί  για να μπορεί κανείς να καταγγείλει τον οργισμένο πολίτη της Κερατέας, ανεξάρτητα του τι ψηφίζει -οπ ίδιος δήλωσε ότι ψηφίζει Καρατζαφέρη αυτός που πέταξε το γιαούρτι- για να μπορέσει να βγει και να το καταγγείλει σε μια πράξη που προφανώς εμείς δεν επικροτούμε, πρέπει να ξέρει τι ήταν αυτό που τον οδήγησε εκεί. Και σας εξήγησα ότι αυτό που τον οδήγησε τον συγκεκριμένο κι όλους αυτούς στα Καλύβια είναι το γεγονός ότι επί τρεις μήνες στην αυλή τους σκάνε χημικά…. Αν τα βάλουμε όλα στη σειρά τότε τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να πούμε, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, καταγγέλλουμε τον σχεδιασμό του κ. Πάγκαλου και καταδικάζουμε και αυτές τις πρακτικές γιατί εμείς θεωρούμε ότι μέσα από μαζικούς αγώνες μπορούμε να έχουμε νίκες. Αν μείνουμε μόνο στο τελευταίο, τότε δίκιο θα έχει ο κόσμος να λέει, όλοι το ίδιο είστε

Για τη Σύνοδο Κορυφής

-    Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για να βγούμε από την κρίση;…

Πριν από δέκα μέρες ο ΣΥΝ είχε ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο που συνδιοργάνωνε με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα. Συνέδριο για την κρίση. Ακριβώς γιατί η δική μας πρόταση δεν είναι μονήρης και ανάδελφη. Είναι μια πρόταση που έχει να κάνει με την προοπτική και τα μέτωπα που η ευρωπαϊκή αριστερά στο σύνολό της αναδεικνύει. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί, αν κάποιες δυνάμεις στην Ευρώπη συμπαραστάθηκαν, ήταν αλληλέγγυες στον ελληνικό λαό ήταν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς. Προχθές στη γερμανική Βουλή το ψήφισμα μομφής ενάντια στην επαναγορά ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που στήριξαν και οι σοσιαλδημοκράτες και οι οικολόγοι και οι βουλευτές της κας Μέρκελ, οι μόνοι που το καταψήφισαν ήταν οι βουλευτές του Die Linke,της αριστεράς.

Στο διεθνές αυτό συνέδριο βγάλαμε κάποια συμπεράσματα και έχουμε αναδείξει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση, οι οποίες πολύ επιγραμματικά να σας πω.. Πρώτος πυλώνας, αναδιανομή του πλούτου με φορολογία του μεγάλου εισοδήματος και της μεγάλης περιουσίας ώστε να εξοικονομηθούν πόροι,  για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή. Και ο δεύτερος πυλώνας είναι η διεκδίκηση μιας δίκαιης ρύθμισης του χρέους, η αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διαγραφεί επιλεκτικά μέρος του προκειμένου να πάρει ανάσα η οικονομία…

Για τη Λιβύη

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Γιατί, παρά το γεγονός ότι ο Καντάφι -δεν είναι τώρα, εδώ και καιρό- είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει έλεος να πνίξει στο αίμα τον λαό του, αλλά δεν ήμασταν εμείς αυτοί που συμμετείχαμε στο ίδρυμά του -ο κ. Παπανδρέου ήταν- δεν ήμασταν εμείς οι στενοί του φίλοι, στο LSE είχε έδρα Καντάφι, τον Μπερλουσκόνι και τον Σαρκοζί χρηματοδοτούσε ο κ. Καντάφι. Άρα λοιπόν, παρά το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι οδυνηρό, είμαστε βέβαιοι ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν πηγαίνουν εκεί για να προασπίσουν τα; Ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά για να βάλουν στρατιωτικό πόδι, να βάλουν την μπότα τους στην ευρύτερη περιοχή και να ελέγξουν τα πετρέλαια. Αυτός είναι ο στόχος. Και το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί α λα καρτ να το χρησιμοποιούμε. Αν είχαν την ίδια ευαισθησία γιατί δεν επενέβαιναν στο Ισραήλ όταν έριχνε βόμβες και δολοφονούσε τους Παλαιστίνιους;…

Απέναντι σ΄ αυτή την επιχείρηση την ιμπεριαλιστική η χώρα μας δεν έχει κανένα όφελος να συμμετάσχει. Και είναι επικίνδυνη αυτή η στάση. Τρι δουλειά έχουν Έλληνες στρατιώτες έξω από τα σύνορά μας να βοηθάνε επιχειρήσεις ή και να επιχειρούν…

-    Μήπως μας το επιβάλλουν οι δανειστές μας;…

Αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Παπανδρέου… Αυτό που ξέρω είναι  ότι πρόθυμος ο κ. Παπανδρέου σε ό,τι του έχει ζητηθεί, είτε έχει να κάνει με την είσοδο στο ΔΝΤ, είτε με όσα του ζητάει η κα Μέρκελ να συμφωνήσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, είτε με όσα του ζητάνε για να δώσει γη και ύδωρ, τη βάση της Σούδας, την Ανδραβίδα, τον Άραξο, να δώσει φρεγάτες, να δώσει πολεμικά αεροπλάνα.. Ό,τι του έχουν πει, έχει πει ναι. Εγώ βλέπω έναν Ερντογάν δίπλα ο οποίος έχει ανάστημα ηγέτη.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν είσαι υποτελής απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις, τότε αυτοί δεν στο ανταποδίδουν. Σου φέρονται σαν σκουπίδι. Αντιθέτως, μονάχα όταν υψώνεις το ανάστημά σου, σε υπολογίζουν.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ