05/04/2011

Έντονος προβληματισμός για την κινητικότητα στην αεροπορική βάση της Σούδας και την αιφνίδια μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο Χανίων - Ερώτηση του Προέδρου της ΚΟ, Αλ.Τσίπρα και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας - Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η έντονη κινητικότητα στην αεροπορική βάση της Σούδας συνεχίζεται. Οι καταγγελίες κατοίκων των περιοχών γύρω από τη Σούδα πληθαίνουν. Συνεχώς πραγματοποιούνται προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών.

Και εν μέσω όλης αυτής της κινητικότητας, τραυματίες από τη Λιβύη μεταφέρονται αιφνιδίως στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταγωγικό αεροσκάφος του Κατάρ μετέφερε «αιφνιδίως και με δόλιο τρόπο» στη βάση τραυματίες από τη Λιβύη, αιτούμενο αρχικά προσγείωση για ανεφοδιασμό(!). Ωστόσο κατά τη διαδικασία της προσέγγισης, ο κυβερνήτης ζήτησε ασθενοφόρα δηλώνοντας πως μεταφέρει 5 τραυματίες που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας, ενώ αργότερα  φέρεται να δήλωσε ότι τους τραυματίες συνοδεύουν και 6 συγγενείς τους. Οι υγειονομικές αρχές είχαν την ενημέρωση ότι πρόκειται για πολίτες από το Κατάρ όμως από τον έλεγχο των εγγράφων τους διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για Λίβυους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω, τόσο η έντονη κινητικότητα στη Σούδα όσο και η παραπλάνηση των Αρχών, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό όχι μόνο στην τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της Κρήτης αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Έπειτα από τα παραπάνω

ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Τι ρόλο διαδραματίζει εν τέλει η χώρα μας και ειδικότερα η βάση της Σούδας; Πόσες πτήσεις και με ποιο σκοπό έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά από τη Σούδα; Τι ακριβώς εξυπηρετούν και πόσο κοστίζουν;

2.    Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους του Κατάρ ενήργησε αυτόβουλα ή με εντολές του ΝΑΤΟ; Η παραπλανητική συμπεριφορά του κυβερνήτη και κατʼ επέκταση η συμπεριφορά της «συμμαχίας» προς τις Αρχές μιας χώρας που «παρέχει διευκολύνσεις» συνάδει με τους κανόνες που διέπουν τη «συμμαχία»;

3.    Τι χειρισμοί προηγήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές και τι ακολούθησε; Θα προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί το κίνητρο της προσπάθειας παραπλάνησης των ελληνικών Αρχών και της απόκρυψης των στοιχείων των μεταφερόμενων;

4.    Ενημερώθηκαν η Υ.ΠΕ. Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων; Ερωτήθηκαν αν ήταν σε θέση να υποδεχθούν και να περιθάλψουν τους συγκεκριμένους τραυματίες και εν τέλει ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας