12/04/2011

Έκθεση του ΔΝΤ και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων - Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Οικονομικών

Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι  η Ελλάδα έχει την πρωτιά σε ποσοστό εργαζομένων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (14%). Πολύ υψηλό (23%) είναι και το ποσοστό της παιδικής φτώχειας. Το 20% του συνολικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ΕΕ τόσο όσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο και στην αποτελεσματικότητα τους  για την καταπολέμηση της φτώχειας. Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται εξοικονόμηση πόρων από 1%  έως 2% του ΑΕΠ από την περικοπή κοινωνικών προγραμμάτων και επιδομάτων (Πίνακας 10 σελ 47). Σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να εξοικονομηθούν  από 2,4 δισ. έως 4,8 δισ. ευρώ από την περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων, θέτοντας ως όριο συνολικής καταβολής τους το εισόδημα που ορίζεται ως όριο της φτώχειας, δηλαδή τα 6.900 ευρώ.

Προωθείται δηλαδή η δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών και επομένως του κοινωνικού κράτους σε μια περίοδο εκρηκτικής ανόδου της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών αποκλεισμών.

Ερωτώνται οι   κ.κ Υπουργοί:

•    Ποιά είναι τα κοινωνικά επιδόματα που προτίθεται να περικόψει η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει 1% έως 2% του ΑΕΠ; Σε ποιο ποσοστό και ποιους πολίτες θα αφορά;

•    Υπάρχει σχετική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια πολιτική για τους ανέργους καθώς και εκείνους που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης