18/05/2011

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί «πορίσματα» της κυβέρνησης της Ν.Δ και προωθεί τον αποχαρακτηρισμό του κλάδου των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες από το βαρύ και ανθυγιεινό - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Καπνοβιομηχανίες δηλώνει με έγγραφό της, την έντονη αντίθεσή της στον μονομερή αποχαρακτηρισμό από την κυβέρνηση, του κλάδου από το βαρύ και ανθυγιεινό, γιατί «δεν συνάδει με τους κανόνες της κοινής πίστης, της λογικής και της επιστήμης, ούτε έχει νόμιμο έρεισμα στις σχετικές διατάξεις, απαξιώνει δε  τη νομολογία των Δικαστηρίων όπως  έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης, ότι επανειλημμένα (γραπτώς και προφορικώς) έχει ζητήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους των εμπλεκόμενων Υπουργείων ώστε από κοινού να εξευρεθεί κάποια λύση, όμως μέχρι σήμερα  αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό και όχι από δική της υπαιτιότητα.

Σήμερα στο κλάδο των Καπνοβιομηχανιών εργάζονται συνολικά 1600 εργαζόμενοι εκ των οποίων η πλειοψηφία στην παραγωγή και εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) εξαιτίας:

α) της  σκόνης καπνού που δημιουργούνται στους χώρους εργασίας

β) των αλλοιώσεων της σκόνης των φύλων καπνού λόγω της ύγρανσης και θέρμανσης

γ) των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό

δ) του θορύβου των μηχανών  κλπ

που όλα τα παραπάνω μαζί έχουν ως συνέπεια την αύξηση  των προβλημάτων υγείας των εργαζομένων με συμπτώματα όπως : δύσπνοια, εμφύσημα, χρόνια βρογχίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, προβλήματα ακοής  κλπ.

Αυτό προέκυψε κατόπιν αυτοψίας από επιτροπή πραγματογνωμοσύνης στις επιχειρήσεις καπνού, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και  κατόπιν το Συμβούλιο Κρίσεως βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων  έκρινε και αποφάσισε την υπαγωγή όλων των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Σήμερα με την βιομηχανική πρόοδο η βελτίωση των συνθηκών εργασίας ναι μεν ελάττωσε τη συχνότητα των αναπνευστικών προβλημάτων των εργατών, όμως προστέθηκαν νέα όπως: η αναισθητοποίηση των εργαζομένων σε διάφορες ουσίες, η ανάπτυξη βρογχικού άσθματος, η αύξηση της συχνότητας αλλεργικής ρινίτιδας, δερματίτιδες κλπ, ενώ ο θόρυβος των μηχανών ουδόλως εξαλείφθηκε.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να προστατεύει την υγεία και την ζωή των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία των καπνοβιομηχανιών, που γίνεται μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας,

Επειδή είναι παράλογο, παράδοξο και αντιεπιστημονικό από τη μία μεριά, πολιτεία, φορείς και επιστημονική κοινότητα να προβάλλουν τις ολέθριες συνέπειες από τη χρήση των προϊόντων του καπνού (αντικαπνιστικές καμπάνιες, ολική απαγόρευση του καπνίσματος, αναγραφή προειδοποιήσεων βλαπτικών ιδιοτήτων του καπνίσματος πάνω στα πακέτα) και από την άλλη να επιχειρείται η εξαίρεση από τα ΒΑΕ των εργαζομένων που παράγουν τα εν λόγω προϊόντα,

Επειδή η εξαίρεση των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες από τα ΒΑΕ, είναι αποτέλεσμα του πορίσματος της επιτροπής «Μπεχράκη» της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα απέρριψε (η ΠΑΣΚΕ μάλιστα αποχώρησε καταγγέλλοντας την επιτροπή),

Ερωτάται η κα Υπουργός

1. Θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας προκειμένου να εξετάσουν και να επιλύσουν από κοινού τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας τους ;

2.  Θα προχωρήσει σε κατάργηση του πορίσματος «Μπεχράκη» και στην παραμονή των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ); Θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της χώρας σε νέα επιστημονική επανεξέταση του ζητήματος των ΒΑΕ και με επέκτασή τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία και η ζωή των εργαζομένων ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης