ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/06/2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στο Ραδιο 9 (Κακλαμανος) για τις εκλογές, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση



•    Δεν ήρθε ποτέ για ψήφιση η δανειακή σύμβαση.

•    Να υπάρχει διαφάνεια. Είναι κανόνας της δημοκρατίας αυτός.

•    Τη Βουλή, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατία δεν την στοχοποιούν οι πολίτες που μαζεύονται έξω στην πλατεία Συντάγματος.  Τη στοχοποίησαν εδώ και πολύ καιρό όλοι όσοι με σειρά συνταγματικών και κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια από το λαό και τους βουλευτές.

•    Σήμερα βλέπουμε έναν λαό να ζητάει εξηγήσεις, να ζητάει δημοκρατία, να ζητά διαφάνεια.

•    Εάν αυτό που μας ετοιμάζουν είναι να ξεπουλήσουν μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να αποφασίσουν είναι οι Έλληνες και όχι ο κ. Παπανδρέου με τους συνεργάτες του.

•    Δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν με τον κόσμο στους δρόμους. Όσο ο κόσμος είναι στους δρόμους τα μέτρα δεν θα περάσουν κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κόσμος πόσο μεγάλη δύναμη έχει στα χέρια του.

•    Ο στόχος τους είναι, κυρίως των πιστωτών,  να μπορέσουν να περάσουν τα μέτρα που αφορούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να τα πάρουν μισοτιμής, να κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο, να μην μείνει τίποτα στα χέρια του ελληνικού δημοσίου, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα νερά, ο φυσικός πλούτος της χώρας μας. Αυτός είναι ο βασικός τους στόχος. Και βεβαίως ταυτόχρονα και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ώστε να δοθούν δυνατότητες στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, να κερδοσκοπεί σε βάρος των εργαζομένων.


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

-    Εσείς είστε το κόμμα που ζητάει και επισήμως εκλογές και  θα ήθελα να σχολιάσετε ένα μήνυμα που μας ήρθε.. ότι εκλογές δεν θα γίνουν γιατί το ΠΑΣΟΚ φοβάται μην τις χάσει και η Ν.Δ. φοβάται ότι θα τις κερδίσει

Νομίζω ότι είναι ένα πολύ εύστοχο σχόλιο. Εκλογές δεν θα γίνουν γιατί ο πρωθυπουργός  έχω την αίσθηση, απ΄ όσο μπορώ να τον ψυχολογήσω,  ότι είναι γαντζωμένος στο Μαξίμου και δεν πρόκειται να ξεκολλήσει από κει Θα πρέπει να γίνουν κοσμογονικά πράγματα στη χώρα για να ξεκολλήσει.

-    Να κατέβει πόσος κόσμος στους δρόμους;…

Δεν ξέρω…

-    Πάντως στο μισό εκατομμύριο δεν είναι ο πήχης.,..

Νομίζω ότι ο μόνος λόγος που πάει πίσω το μεσοπρόθεσμο και τσαλακώνει κι όλο αυτό το εργαλείο εκβιασμού που ο ίδιος είχε, δέκα μέρες πριν δεν μας έλεγε ο ίδιος ότι αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα πριν τη σύνοδο Κορυφής  θα χάσουμε την 5η δόση; Τώρα πάει αυτός ο εκβιασμός… έγινε αέρας…

-    Τώρα μετά τη σύνοδο Κορυφής…

Τώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.. Να σας κάνω μια πρόβλεψη;…  Μπορεί να πάει και Σεπτέμβρη…

-    Μα έτσι δεν θα τα μαζέψουμε τα επιπλέον δις….

Δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν με τον κόσμο στους δρόμους. Όσο ο κόσμος είναι στους δρόμους τα μέτρα δεν θα περάσουν κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κόσμος πόσο μεγάλη δύναμη έχει στα χέρια του

-    Πάντως αν γίνουν έτσι όπως τα λέτε, εξ αρχής δεν πίστευαν ότι θα μαζέψουν τα επιπλέον δις.. αν το μεταθέσουν για τον Σεπτέμβριο δεν θα τα μαζέψουν σίγουρα…

Ο στόχος τους δεν είναι να μαζέψουν κάποια δις. Ο στόχος τους είναι, κυρίως των πιστωτών,  να μπορέσουν να περάσουν τα μέτρα που αφορούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να τα πάρουν μισοτιμής, να κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο, να μην μείνει τίποτα στα χέρια του ελληνικού δημοσίου, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα νερά, ο φυσικός πλούτος της χώρας μας. Αυτός είναι ο βασικός τους στόχος. Και βεβαίως ταυτόχρονα και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ώστε να δοθούν δυνατότητες στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, να κερδοσκοπεί σε βάρος των εργαζομένων, που θα περάσουν σε μια διαδικασία φτωχοποίησης και κοινωνικής λεηλασίας.  Αυτό το οποίο θα δούμε, αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, αυτή η πολιτική, είναι μια Ελλάδα που θα ξεπεράσει τις δύσκολες μαύρες μέρες της δεκαετίας του ΄50.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

-    Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση για τη δανειακή σύμβαση.. Σας έχω  ακούσει να ζητάτε από τον Υπουργό να τη φέρει στη Βουλή. Θέλω μια ερώτηση να σας κάνω. Από τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις σας με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων το ξέρουν, ξέρουν τι υπέγραψε η Ελλάδα;

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου για το ζήτημα αυτό. Εδώ και ένα χρόνο, δεν είναι καινούργιο. Στην αρχή βέβαια περιμέναμε ότι θα ψηφιστεί όλο το μνημόνιο και θα ακολουθήσει η δανειακή σύμβαση. Εγώ προσωπικά κατέθεσα και ερώτηση στον Πρωθυπουργό δέκα μήνες πριν που του ζητούσα να μας εξηγήσει γιατί δεν φέρνει τη δανειακή σύμβαση.

-    Και ποια ήταν η απάντησή του;…

Τότε είχα αναδείξει και μια σειρά άλλα ζητήματα που σύμφωνα με πληροφορίες μας αίρεται η ασυλία των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, είναι μια σύμβαση που γίνεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο και είναι η πρώτη σύμβαση που υπογράφει το ελληνικό δημόσιο βάσει του αγγλικού δικαίου και όχι αυτού που ισχύει σε όλες τις άλλες δανειακές συμβάσεις, όπως συνάπτουμε και με την Τράπεζα Επενδύσεων και μια σειρά άλλες συμβάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού τότε ήταν ότι κινδυνολογούμε, ότι είμαστε Κασσάνδρες, καταστροφολογούμε, κινδυνολογούμε και ψάχνουμε να βρούμε θεωρίες συνωμοσίας.

Μάλιστα είχαμε αναδείξει και το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα ενός μεγάλου ποσού, ενός πάρα πολύ μεγάλου ποσού το οποίο πηγαίνει στους πιστωτές μας, σαν έξοδα γραφείου δικηγορικά, έξοδα φακέλου, ένα ποσό το οποίο είναι κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, κοντά στο μισό δις.

Έχουμε λοιπόν αναδείξει το ζήτημα αυτό, όχι γιατί ψάχνουμε να βρούμε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στους πολίτες να υπάρχει διαφάνεια. Είναι κανόνας της δημοκρατίας αυτός.

Τη Βουλή, το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατία δυστυχώς δεν την στοχοποιούν, όπως κάποιοι λένε, οι πολίτες που μαζεύονται έξω στην πλατεία Συντάγματος. Τη στοχοποίησαν εδώ και πολύ καιρό όλοι όσοι με σειρά συνταγματικών και κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια από το λαό και τους βουλευτές. Αυτοί οι οποίοι έδωσαν τη δυνατότητα στον υπουργό των Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις ερήμην του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της επόμενης της 5ης Μαΐου όπου πέρασε από ένα μικρό αρθράκι, μια τροπολογία στο άρθρο 1 του λεγόμενου μνημονίου, παράγραφος 4. Κατάργησαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία όλοι όσοι έφεραν σειρά αντισυνταγματικών,  βάσει έγκριτων συνταγματολόγων, δεν είναι δικιά μου άποψη, νομοθετημάτων τα οποία βασίζονται βεβαίως στο μνημόνιο και την έχουν καταστρατηγήσει κατ΄ εξακολούθηση όσοι αρνούνται να φέρουν τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή. Και επίσης όσοι έκριναν ότι αυτό το μνημόνιο  μπορούσε να γίνει νόμος του κράτους με μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 και όχι με τους 180 όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής.

Θέλω να σας θυμίσω ότι σχεδόν ανεβήκαμε στα έδρανα εκείνη τη στιγμή. Στη θέση του Προέδρου της Βουλής όμως ήταν ο κ. Νιώτης ο οποίος με μια πρωτοφανή κίνηση έκλεισε τη συνεδρίαση, εγώ κατέβηκα τρέχοντας από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κάτω και πήρα το λόγο, δεν μου έδινε το λόγο και έκλεισε τη συνεδρίαση, το κανάλι της Βουλής δεν έδειχνε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν σύσσωμη, ανεβασμένη σχεδόν στα έδρανα και έκλεισε τη συνεδρίαση σχεδόν με έναν πραξικοπηματικό τρόπο.

Και μετά απ΄ αυτό, θα σας θυμίσω, είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -αυτά έγιναν αν δεν κάνω λάθος Παρασκευή και τη Δευτέρα ήταν η σύσκεψη και βγήκα και δήλωσα  ότι δεν θα συμμετέχω σε μια τέτοια σύσκεψη όταν καταργείται  η ίδια η δημοκρατία μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και ακολούθως και η κυρία Παπαρήγα δεν συμμετείχε και ήταν αυτή η περίφημη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τρεις μονάχα, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη.

Αυτά να τα θυμίσω για τους ακροατές σας, γιατί παλιότερα, ένα χρόνο πριν δηλαδή, η φωνή μας ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Σήμερα ευτυχώς  ο κόσμος συνειδητοποιεί και με τη βοήθεια των δημοσιογράφων που έχουν  συνείδηση για το λειτούργημα που επιτελούν, ότι πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες για όσα συμβαίνουν, και βλέπουμε έναν όγκο πολυπληθή, έναν λαό να ζητάει εξηγήσεις, να ζητάει δημοκρατία, να ζητά διαφάνεια.

Δεν μπορεί να έρθει νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή με την ίδια διαδικασία, ενώ μας κρύβουν όλη την αλήθεια.. Και επαναλαμβάνω, κάτι το οποίο δήλωσα βγαίνοντας από τον Πρωθυπουργό, εάν αυτό που μας ετοιμάζουν είναι να ξεπουλήσουν μέχρι και την Ακρόπολη, τότε αρμόδιοι για να αποφασίσουν είναι οι Έλληνες και όχι ο κ. Παπανδρέου με τους συνεργάτες του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

-    ……  Εάν βρεθείτε σε τηλεοπτικές εκπομπές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και δη με τον Υπουργό Οικονομικών… Αν είστε ποτέ σ΄ ένα τέτοιο πάνελ, να έχετε μαζί σας αυτό το άρθρο 14, παράγραφο 5, να το δείξετε…

Άκουσα σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον υπουργό Οικονομικών να μιλάει με περισσή αλαζονεία και να λέει, θα σας φέρω άλλους δέκα συνταγματολόγους που λένε το αντίθετο. Θα ήθελα να κάνω ένα μόνο σχόλιο. Η αλαζονεία της εξουσίας τους έχει δημιουργήσει μια έπαρση  να νομίζουν ότι έχουν τους ειδικούς, τους επιστήμονες στο τσεπάκι τους Θα σας φέρω άλλους δέκα. Ποιος είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου που θα φέρει άλλους δέκα;

-    Και να υπήρχε και κανένας, να επικαλείται κανέναν.. Δεν υπάρχει κανένα άρθρο συνταγματολόγου υπέρ της δανειακής σύμβασης. Κρύφτηκε πί9σω από τις λέξεις επικαλούμενος άρθρα συνταγματολόγων για τη συνταγματικότητα του μνημονίου , όχι της δανειακής σύμβασης που είχε τεθεί το ερώτημα…

Νομίζω όμως ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πια έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας Συνεπώς ό,τι και να λέει και ό,τι και να κάνει πια  δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, γιατί ακόμα και αλήθειες να πει  κανείς δεν θα τον πιστέψει.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ