ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/07/2011

Συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στο ALTER (Γ. Αυτιάς)

Για τις κινητοποιήσεις των ταξί



Το καινούργιο στοιχείο μ΄ αυτή την ιστορία του μνημονίου είναι ότι ξεκληρίζεται η μεσαία τάξη. Και πλέον όλοι καταλαβαίνουν. Πέρσι βλέπαμε τους φορτηγατζήδες, μετά είδαμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μετά είδαμε τους δικηγόρους, μετά είδαμε τους φαρμακοποιούς, τώρα βλέπουμε τους ταξιτζήδες. Δεν υπάρχει πια κοινωνική κατηγορία και επάγγελμα σ’ αυτή τη χώρα που να μην έχει ξεκληριστεί.

Τώρα αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση, όχι μονάχα γιατί δεν έχουν να βγάλουν το μεροκάματό τους, αλλά γιατί έχουν πάρει και δάνεια για να πάρουν αυτές τις άδειες και έχουν υποθήκες και θα χάσουν και τα σπίτια τους. Και αν αυτοί οι άνθρωποι αύριο μείνουν στο δρόμο, ούτε ταμείο ανεργίας θα έχουν.

  • Εμείς τους λέγαμε ότι αν το ψηφίσουμε και αν εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, τότε είναι που το χρέος θα εκτοξευτεί. Δεν μας άκουσαν. Είχαμε μια κυβέρνηση η οποία δεν ήξερε τι θα πει διαπραγμάτευση, μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων που λαμβάνονταν στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης των χρεοκοπημένων κυβερνήσεων της Ευρώπης με τη διεθνή τοκογλυφία και τη διεθνή τραπεζοκρατία. Και φτάσαμε ενάμισι χρόνο μετά, με θυσίες. οι ίδιοι αυτοί που και πριν από δεκαπέντε μέρες μας έλεγαν ή το μεσοπρόθεσμο ή η χρεοκοπία που θα φέρει και τα τανκς -μέχρι και για τανκς μας μίλησαν- δεκαπέντε μέρες μετά και οι ίδιοι μιλούν για χρεοκοπία. Δεν υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία. Όλες οι χώρες οι οποίες έκαναν στάση πληρωμών, ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία απ΄ αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει επιλεκτική χρεοκοπία.
  • Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά είπε δυο μεγάλες αλήθειες, άλλο αν δεν τις πίστευε και τις έλεγε για δημαγωγικούς λόγους. Είπε, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Δεν το πίστευε φυσικά. Είπε και ότι λεφτά υπάρχουν. Και τώρα έρχεται ο κ. Λοβέρδος και κάνει σκληρή κριτική στο παλιό ΠΑΣΟΚ, στον παλιό εαυτό του από τον οποίον έχει πάρει διαζύγιο.
  • Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να κάνουμε εμείς αντιπολίτευση. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον κόσμο. Αν θα αντέξει ο κόσμος.
  • Είναι δυνατόν να επαναπαυθούμε ότι θα βάλουμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα; Θα βρουν λύση προς όφελος του λαού και των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι;  Αυτό δεν γίνεται. Όποια λύση και να βρουν, δεν θα είναι λύση προς το συμφέρον του λαού.
  • Μειοψηφία είναι η κυβέρνηση στο λαό σε όλες τις δημοσκοπήσεις. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μαζί ούτε 44,5% δεν παίρνουν στις δημοσκοπήσεις. Δεν θα φύγουν όμως για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί τα δις που έρχονται είναι τεραστίων διαστάσεων πρωτοφανή για τα χρονικά, τα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον.
  • Ένα πράγμα είπα στον κ. Παπανδρέου όταν πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου, αν είναι να πουλήσουμε την Ακρόπολη, την απόφαση δεν δικαιούσαι να την πάρεις εσύ. Δικαιούται να την πάρει ο ελληνικός λαός. Κανείς δεν θα μπορούσε να τα αλλάξει όλα αν δεν είχε και το λαό μαζί του.
  • Η λύση είναι διαγραφή, χωρίς μνημόνια και νέα βάρη,  μεγάλου μέρους του χρέους . Φυσικά θα την πληρώσουν οι τράπεζες. Να εγγυηθεί η ΕΚΤ τις καταθέσεις του κοσμάκη, μεταφοράς μεγάλου μέρους του χρέους στην ΕΚΤ, η οποία έχει μεγάλη δυνατότητα εγγύησης, εγγυοδοσίας.
  • Ανάπτυξη μπορεί να γίνει μονάχα αν υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις. Γι’ αυτό και η λύση για την Ευρώπη τώρα δεν είναι η μεταφορά του χρέους στις επόμενες γενιές, να πληρώνουν και τα δισέγγονά μας, αλλά ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Ένα νέο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων, κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.
  • Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν η Ευρώπη δεν γίνει η Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και είναι Ευρώπη της κερδοσκοπίας, των αγορών, της τοκογλυφίας δεν θα υπάρξει αυτή η Ευρώπη, θα διαλυθεί.
  • Γιατί το ζήτημα τώρα δεν είναι να φτιάξουμε και εμείς ένα «καλό μαγαζί», δίπλα στα άλλα μαγαζιά του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, αλλά να ανατρέψουμε αυτή την πορεία για τη χώρα, να σώσουμε τη χώρα από την κοινωνική λεηλασία. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;  Με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας.
  • Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σ΄ ένα σημείο τόσο μεγάλης απαξίωσης της πολιτικής, τόσο μεγάλης απαξίωσης των πολιτικών που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία και από τις θέσεις και τις προτάσεις, να αισθάνεται ο κόσμος ότι είσαι έντιμος κι ότι δεν τον κοροϊδεύεις.

- Τι ελπίζετε;… Σε δέκα χρόνια πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας; …

.. Ελπίζω να έχω βάλει ένα λιθαράκι στα πολιτικά πράγματα της χώρας, στην αριστερά, στους κοινωνικούς αγώνες και να είμαι στην ευτυχή δυνατότητα και θέση να παλεύω σαν απλός στρατιώτης και όχι διαρκώς από πρώτη θέση.

- Πάμε στα θέματά μας. …..  Με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς κάνω μια ειλικρινή κουβέντα..

..  .. Η συντροφιά σας διαμορφώνεται έτσι κάθε μέρα -εγώ σας παρακολουθώ- ώστε ο απλός κόσμος, με απλές κουβέντες και όχι με περικοκλάδες, να ενημερώνεται γι αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι πράγματα πρωτοφανή, είναι εξελίξεις πρωτοφανείς αυτές που συμβαίνουν, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης ενάμισι χρόνο τώρα. Και δεν είναι τυχαίο, γιατί υπάρχει αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε  και καταγγέλλουμε εδώ και πολλά χρόνια, διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Και είναι ευχής έργο να υπάρχουν και σταθμοί που σπάνε αυτή τη βιτρίνα και προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω και άλλες απόψεις, όχι μονάχα τις κυρίαρχες…

- Σας ευχαριστώ.. Αυτό δεν με βγάζει από τη θέση το να σας θέσω σκληρά ερωτήματα. Υπάρχει η εντύπωση ότι μας πάνε εκεί που θέλουν, χωρίς να ξέρουμε πού θέλουν να μας πάνε και δεν μπορεί ο Έλληνας κάθε μέρα να ακούει και καινούργια. Δηλαδή, μας πήγαν στο πρώτο μνημόνιο.. Εσείς και πολλοί άλλοι πολιτικοί έλεγαν ότι αυτό το πράγμα δεν ταιριάζει, δεν πάει στον Έλληνα, είναι ατελέσφορο, δεν έχει αποτέλεσμα. Ο ελληνικός λαός δέχθηκε και μείωση μισθού και μείωση σύνταξης, δέχθηκε και μεγάλη αύξηση φόρων. Κι εκεί που τέλειωνε αυτό, εκεί που δεν πήραμε τα 110, πήραμε μόνο 55 και μας πήραν 75, 75 δις κόστισε το πρώτο μνημόνιο στον ελληνικό λαό…., έρχεται το μεσοπρόθεσμο. Είπαν ψηφίστε το γιατί θα πτωχεύσουμε και ξαφνικά έσκασε η επιλεκτική χρεοκοπία…

Να σας θυμίσω και το εξής. Ότι πριν από ένα χρόνο όταν έκαναν το πρώτο μνημόνιο, θα θυμάστε ότι μας έλεγαν ότι αν δεν το ψηφίσουμε, θα χρεοκοπήσουμε. Εμείς τους λέγαμε ότι αν το ψηφίσουμε και αν εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, τότε είναι που το χρέος θα εκτοξευτεί, θα πάει στον ουρανό, θα γίνει αστρονομικό και δεν θα μπορέσουμε να το παλέψουμε και να γίνει διαχειρίσιμο. Δεν μας άκουσαν. Όχι μόνο δεν μας άκουσαν. Θυμηθείτε ότι τότε, όταν εμείς βγαίναμε και λέγαμε, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, υπάρχουν άλλες λύσεις, μην προχωράτε σ΄ αυτόν τον επαχθή δανεισμό, εάν προχωρήσετε σ΄ αυτόν τον επαχθή δανεισμό η αναδιάρθρωση θα είναι η μοναδική προοπτική, και ελάτε να συζητήσουμε τη δυνατότητα μιας επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους γιατί έχουμε ένα ισχυρό πλεονέκτημα ως χώρα, είμαστε ακόμα και σήμερα -σήμερα με λιγότερες διαπραγματευτικές δυνατότητες απ΄ ότι ένα χρόνο πριν, αλλά είμαστε από τη μια εγκλωβισμένοι σ΄ αυτόν τον μηχανισμό για το ευρώ, που είναι στρεβλός και έχει αυτές τις δομικές αδυναμίες, από την άλλη όμως το ευρώ είναι ένα σχοινί που δένει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες 17 χώρες. Συνεπώς τους λέγαμε ότι αν αντιστρέψουμε τον εκβιασμό, μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Όμως είχαμε μια κυβέρνηση η οποία δεν ήξερε τι θα πει διαπραγμάτευση, μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων που λαμβάνονταν στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης των χρεοκοπημένων κυβερνήσεων της Ευρώπης με τη διεθνή τοκογλυφία και τη διεθνή τραπεζοκρατία.

Και μας έλεγαν τότε, μιλάτε για διαπραγμάτευση; Είστε προδότες. Μιλάτε δηλαδή για αναδιάρθρωση, μιλάτε για στάση πληρωμών. Μιλάτε για χρεοκοπία. Και φτάσαμε ενάμισι χρόνο μετά, με θυσίες, με αίμα του ελληνικού λαού, με κομμένους μισθούς και συντάξεις, με νοσοκομεία υπό διάλυση, με σχολειά να κλείνουν, με κοινωνικές υπηρεσίες υπό κατάρρευση, με εργασιακή νομοθεσία η οποία καταργήθηκε, με τόσες θυσίες εδώ και ενάμισι χρόνο και μιλάμε οι ίδιοι, οι ίδιοι αυτοί που και πριν από δεκαπέντε μέρες μας έλεγαν ή το μεσοπρόθεσμο ή η χρεοκοπία που θα φέρει και τα τανκς -μέχρι και για τανκς μας μίλησαν- δεκαπέντε μέρες μετά και οι ίδιοι μιλούν για χρεοκοπία.

Βεβαίως τώρα θα παρατηρήσατε ότι προσπαθούν να βαφτίσουν το ψάρι κρέας, να χρυσώσουν το χάπι και δεν λένε για χρεοκοπία, λένε επιλεκτική χρεοκοπία. Είναι ένας νεολογισμός. Δεν υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία. Τι θα πει επιλεκτική χρεοκοπία;  Όλες οι χώρες οι οποίες έκαναν στάση πληρωμών, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους στον κόσμο, να μην παραμυθιάζουμε τον κόσμο, όλες οι χώρες οι οποίες έκαναν στάση πληρωμών, ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία απ΄ αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει επιλεκτική χρεοκοπία. Επιλέγεις κάποια ομόλογα που δεν τα πληρώνεις. Είναι ένας νεολογισμός που μοναδικό σκοπό έχει , όχι μη τυχόν και πονέσουμε τον κόσμο που τόσο καιρό τον κοροϊδεύαμε και τώρα θα πληγωθεί…, αλλά να μην πονέσουν οι τράπεζες. Γιατί το μόνο τους άγχος είναι μη τυχόν και ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDS.

- Θέλω να δείτε και να σχολιάσετε τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου …

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω κάτι. Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά είπε δυο μεγάλες αλήθειες, άλλο αν δεν τις πίστευε και τις έλεγε για δημαγωγικούς λόγους. Είπε, πρώτον, ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα ή σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Το είπε. Δεν το πίστευε φυσικά. Γελάγαμε κι εμείς που τον ακούγαμε. Είπε και ότι λεφτά υπάρχουν. Και τώρα έρχεται ο κ. Λοβέρδος, σαν να είναι εκπρόσωπος της Ν.Δ. -εγώ αυτό κατάλαβα- και κάνει σκληρή κριτική στο παλιό ΠΑΣΟΚ, στον παλιό εαυτό του από τον οποίον έχει πάρει διαζύγιο. Και φυσικά έχει πάρει διαζύγιο και η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης απ΄ αυτό το ΠΑΣΟΚ το σημερινό.

Και τι λέει ο κ. Λοβέρδος; Να μείνουμε στην ουσία, όχι στους χαρακτηρισμούς. Λέει ότι …. το λαό, όταν τότε λέγαμε πράγματα που αντιστοιχούσαν στις αξίες και τις ιδέες μας, έτσι όπως ήταν οι αξίες και οι ιδέες του ΠΑΣΟΚ κάποτε.

Προσέξτε. Λεφτά υπάρχουν. Δεν υπάρχουν 600 δις καταθέσεις στην Ελβετία;  Εσείς τα λέτε, καταγράφονται απ΄ όλους, είναι ένα γεγονός ότι αυτό τον πόλεμο τον οποίον βιώνει η ελληνική κοινωνία δεν τον βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ότι κάποιοι είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι νέοι που εγκαταλείπουν αυτή τη χώρα για να πάνε στο εξωτερικό κατά χιλιάδες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που είχαμε 120 χιλιάδες λουκέτα. Και κάποιοι άλλοι είναι στα μετόπισθεν και απολαμβάνουν

Ξέρετε ότι τούτη την ώρα που μιλάμε οι εφοπλιστές, που έχουν τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι τόσο πατριώτες που δεν συμβάλουν παρά μόνο με 15 εκατομμύρια το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές και δεν πληρώνουν φόρο στο πετρέλαιο, τη στιγμή που καλείται μια οικογένεια να πληρώσει ίδιο φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης μ΄ αυτόν του πετρελαίου κίνησης;..

- Ενώ στο ΝΑΤ βάζουν 6% φόρο και κόβουν και 50 εκατομμύρια από τις συντάξεις…

… Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή αυτή η γελοιότητα σ΄ αυτή τη χώρα που κάποτε είχε γεμίσει με Καγιέν και Μερσεντές να δηλώνουν μονάχα 100 ότι παίρνουν εισόδημα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ; Δεν υπάρχουν λοιπόν λεφτά; Υπάρχουν. Στις τράπεζες οι τραπεζίτες ξέρετε ότι δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο και έχουν πάρει 110 περίπου δις, 108  από το κράτος σε ρευστό και εγγυήσεις;…

Άρα το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μια γενναία αναδιανομή. Να πάρουμε τα λεφτά απ΄ αυτούς που τα έχουν. Και θα σας πω πώς… Δεν τα λέω μόνο εγώ. Βγήκε ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ στο ευρωκοινοβούλιο…

- Είπε όμως ο Βενιζέλος  ότι εγώ βρήκα ποιοι πήραν τόκους από λεφτά του εξωτερικού και θα τους πιάσω… Δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι να το κάνουν αυτό;…

Αν το κάνει ο κ. Βενιζέλος, θα είμαι ο πρώτος που θα τον χειροκροτήσω. Έχουμε χορτάσει όμως από υποσχέσεις..

- Δεν έχετε καμία προκατάληψη.. Γιατί σας το αποδίδουν αυτό…

Μα είναι δυνατόν να έχουμε προκατάληψη; Εδώ έχουν διαλύσει το σύμπαν. Έχουν διαλύσει την κοινωνία. Δεν είναι θέμα προκατάληψης. Είναι θέμα καθημερινής πραγματικότητας. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Δεν είναι θέμα προκατάληψης. Δεν είναι να τους κρίνουμε γιατί έχουν λίγο χρόνο μπροστά τους Έχουν ενάμισι χρόνο τώρα κριθεί για το γεγονός ότι δεν έκαναν τίποτε για να διεκδικήσουν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Αν για κάτι θα κριθούν από την ιστορία, ο κ. Παπανδρέου πρωτίστως, γιατί αυτός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, είναι για το γεγονός ότι ήταν λίγος απέναντι στην ιστορία, ότι δεν είχε το σθένος…

- Σκληρό αυτό για τον κ. Παπανδρέου…

Ναι, είναι σκληρό, γιατί είναι σκληρές οι ώρες που περνάμε. Είναι σκληρό κάποιος άνθρωπος να μένει στο δρόμο και να χάνει και το σπίτι του. Είναι σκληρό κάποιος μικρομεσαίος επιχειρηματίας να βάζει λουκέτο και να μην έχει ούτε τη δυνατότητα να μπει στο ταμείο ανεργίας. Και είναι σκληρό η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων να φεύγουν απ΄ αυτή τη χώρα. Γιατί να τους χαρίσουμε αυτή τη χώρα; Είναι του κ. Τρισέ, του κ. Μπαρόζο και του κι. Όλι Ρεν αυτή η χώρα;  Και της κυρίας Μέρκελ; Για ποιο λόγο; Ξέρετε πόσες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, με πτυχίο και μεταπτυχιακό, φεύγουν από τη χώρα για να συνεχίσουν τη ζωή τους στο εξωτερικό;….

- Έχετε απόλυτο δίκιο σ΄αυτό που λέτε..

.. Το θέμα είναι να συνειδητοποιούμε πού βρίσκεται η λύση. Και η λύση βρίσκεται όχι στα χέρια του Τσίπρα ή του κάθε Τσίπρα, στα χέρια του καθενός από μας, αν ενωμένοι και συλλογικά διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

- Έχουμε μια δύσκολη μέρα σήμερα… Πολύ ζέστη.. Έχουμε μια πολιορκία του Λεκανοπεδίου αλλά και άλλων περιοχών από τους ιδιοκτήτες ταξί και επαγγελματίες ταξί που είδαν ξαφνικά η άδεια του ταξί να γίνεται χαρτοπετσέτα, 3 χιλιάδες € με μια απλή αίτηση και μάλιστα εν μέσω θέρους όλη αυτή η αναστάτωση.. Έχουμε πολλά προβλήματα γιατί την Παρασκευή το βράδυ είχαμε αυτό το σχέδιο νόμου που στην κυριολεξία κόβει στο μισό όλα τα επιδόματα, μειώνει συντάξεις κ.λπ. Έχουμε δηλαδή κάθε μέρα μέτρα. Αυτό το βιολί θα έχουμε κάθε μέρα, κάθε μέρα μέτρα θα έχουμε, τα οποία βέβαια είναι βούτυρο στο ψωμί σας, τι άλλο θα θέλατε ως κόμμα;…

Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να κάνουμε εμείς αντιπολίτευση. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον κόσμο. Αν θα αντέξει ο κόσμος….

- Θα αντέξει ο κόσμος;…

Κι επειδή ο κόσμος έχει ήδη χάσει τις αντοχές του, θέλω να θέσω ένα ερώτημα λογικής. Αφού λοιπόν πριν από 15 μέρες μας είπαν ψηφίστε για να μην χρεοκοπήσουμε και 155 πείστηκαν. Εγώ πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, παρά τις απειλές, τους εκβιασμούς, τα χημικά, το ξύλο που έπεσε δεν πείστηκε ότι αν δεν ψηφιστεί θα χρεοκοπήσουμε. Το αντίθετο. Σήμερα βγαίνουν οι ίδιοι και μιλάνε για χρεοκοπία. Γιατί δεν υπάρχει μια στοιχειώδης ευθιξία, σοβαρότητα και τιμιότητα και να βγουν και να πουν, αφού οδηγούμαστε που οδηγούμαστε εδώ και αφού υπάρχει ξανά αυτή η μεγάλη συζήτηση για το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εμείς τουλάχιστον αναστέλλουμε την εφαρμογή αυτών των σκληρών μέτρων μέχρις ότου βρεθεί μια λύση. Δεν μπορώ να κατανοήσω δηλαδή πόση ανεντιμότητα μπορεί να υπάρχει σε αυτούς που μας κυβερνάνε.

Δεν μας έλεγαν ότι το μεσοπρόθεσμο θα μας γλυτώσει από τη χρεοκοπίας 15 μέρες μετά γιατί συζητάνε για χρεοκοπία και εφαρμόζουν αυτή τη σκληρή, την ανάλγητη πολιτική;

Λοιπόν, εάν έχει στοιχειώδη ευθιξία ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να στέλνει επιστολές στον κ. Γιούνκερ και να του εξηγεί την κατάσταση τώρα ενάμισι χρόνο μετά. Πρέπει να του στείλει μια επιστολή και να του πει. Απέτυχε η πολιτική μας, απέτυχε το φάρμακο που πήραμε για να θεραπεύσουμε την ασθένεια, ήταν χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Καταργούμε, παγώνουμε το μεσοπρόθεσμο, αναστέλλουμε αυτούς τους βάρβαρους εφαρμοστικούς  νόμους μέχρι να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα. Μια κυβέρνηση με σθένος, η οποία θέλει να διεκδικήσει να λύσει τα προβλήματα και η οποία έχει την στοιχειώδη επαφή με την κοινωνία που βράζει σήμερα, σε αυτή την κίνηση θα προχωρούσε.

- Τι σας είπε ο Βενιζέλος όταν συναντηθήκατε προχθές;… Αν λέγετε.. Αυτό που σας είπε και που το κρατάτε κρυφό… Κάτι σας είπε, γιατί βγαίνοντας έξω ήσασταν δαγκωμένος κι εσείς κι εκείνος….

Επειδή εγώ έχω και μια αρμοδιότητα ως αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και γύρισα όλη την Ευρώπη και προχθές ήμουνα στη Γερμανία και τη βδομάδα που μας πέρασε στην Ιταλία, ήθελα να έχω μια πλήρη και έγκυρη ενημέρωση από τα πιο αρμόδια χείλη.

Ο κ. Βενιζέλος είπε αυτό που σε γενικές γραμμές έχει πει και δημοσίως. Δεν είπε κάτι ιδιαίτερο σε μας. Είπε, με λίγα λόγια, ότι αυτό το οποίο διεξάγεται σήμερα είναι ένα παζάρι σε επίπεδο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στους ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή στη διεθνή τοκογλυφία να πω εγώ για να κατανοούμε τι λέμε, και στη διεθνή τραπεζοκρατία. Και ρωτώ εγώ, είναι δυνατόν να επαναπαυθούμε ότι θα βάλουμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα; Θα βρουν λύση προς όφελος του λαού και των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι;  Αυτό δεν γίνεται.

Ψάχνουν να βρουν λύση με διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Σόιμπλε και στον Νταλάρα που είναι εκπρόσωπος των τραπεζών, της διεθνούς τραπεζοκρατίας και της τοκογλυφίας. Όποια λύση και να βρουν, δεν θα είναι λύση προς το συμφέρον του λαού.

Και ξέρετε τι είπα εγώ. Γιατί δεν έχει σημασία τι μου είπε ο κ. Βενιζέλος, να βγει και να τα πει ο ίδιος. Σημασία έχει τι του είπα εγώ, αυτό μπορώ να σας πω και είναι δεοντολογικά σωστό να σας πω αυτό. Αυτό που του είπα είναι  το εθνικό σχέδιο, η εθνική στρατηγική της χώρας σ΄ αυτή τη διαπραγμάτευση πού είναι; Τι διεκδικούμε; Τι επιδιώκουμε;  Η απάντηση είναι ότι αυτά τα σχέδια έπρεπε -και σ΄ αυτό ίσως να έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος, είναι λίγων ημερών υπουργός-  αυτά τα σχέδια έπρεπε να είχαν εκπονηθεί πολύ πιο πριν. Και αυτό είναι σωστό.

- Υπάρχει και η δήλωση του κ. Λοβέρδου που λέει, προσέξτε, γιατί θα φύγουμε, στη Real News.. Πώς το είδατε αυτό;…

Αυτό δεν είναι απειλή. Ευλογία είναι. Έχουν καταδικάσει τη χώρα, την έχουν βάλει σ΄  έναν αδιέξοδο δρόμο, έχουν πάρει μισθούς και συντάξεις, έχουν διαλύσει την κοινωνία και μας απειλεί ότι θα φύγουν; Ε, να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Εάν αισθάνονται και δυσκολία, να φύγουν μια ώρα αρχύτερα. Αλλά δεν θα φύγουν. Θα γαντζωθούν στις καρέκλες τους, θα κάνουν το παν για να μην φύγουν, θα αλλοιώσουν τη διαμορφούμενη σήμερα λαϊκή και κοινωνική πλειοψηφία μέσα από μια ισχνή πλειοψηφία κοινοβουλευτική μεν, αλλά μειοψηφία στο λαό. Μειοψηφία είναι η κυβέρνηση στο λαό σε όλες τις δημοσκοπήσεις. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μαζί ούτε 44,5% δεν παίρνουν στις δημοσκοπήσεις.

Δεν θα φύγουν όμως για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί τα δις που έρχονται είναι τεραστίων διαστάσεων πρωτοφανή για τα χρονικά, τα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον…

- Δηλαδή.. Μιλάμε για πετρέλαια και φυσικό αέριο;….

Ξεπουλάνε όλο το δημόσιο πλούτο. Μιλάνε για 50 δις. Εγώ λέω ότι δύσκολα θα βρουν 50 δις, αλλά και 20 να βρούνε και 30 να βρούνε και αυτά τα οποία επιθυμούν βεβαίως οι Γερμανοί και δεν έχουν μπει ακόμα στο τραπέζι, αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, ορυκτό πλούτο, φυσικό πλούτο. Εδώ μιλάμε για την εκποίηση, το ξεπούλημα της πατρίδας, της χώρας.

Ένα πράγμα είπα στον κ. Παπανδρέου όταν πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου, αν είναι να πουλήσουμε την Ακρόπολη, την απόφαση δεν δικαιούσαι να την πάρεις εσύ. Δικαιούται να την πάρει ο ελληνικός λαός.

- Η απάντηση;…

Η απάντηση ήταν ότι και το θέμα των εκλογών το σκέφτεται. Αλλά απ΄ ότι φαίνεται δεν το σκέφτεται και πάει να κάνει τρίπλα για να αποφύγει τις εκλογές, να δώσει μια κάλπη ψεύτικη, μια στημένη κάλπη, μια fake , για δημοψήφισμα για το πολιτικό σύστημα. Τι είδους δημοψήφισμα θα κάνουμε; Ο κόσμος σε λίγο θα πεινάει, σε λίγο θα αδειάζει η χώρα. Αν είναι να γίνει ένα δημοψήφισμα, να γίνει για το αν εγκρίνουμε αυτή την πολιτική ή όχι.

- Ωραία.. Εσείς τι θα κάνατε… Σας βάζει ένα μήνα πρωθυπουργό…

Κατ΄ αρχήν να πω το εξής. Κανείς δεν θα μπορούσε να τα αλλάξει όλα αν δεν είχε και το λαό μαζί του. Δεν είναι να μπεις μόνο στη θέση του πρωθυπουργού. Είναι να έχεις και το λαό να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να είναι στους δρόμους…

- Εγώ σας βάζω και το λαό…

.. Είδαμε τόσες μέρες στην πλατεία Συντάγματος να λέει, δεν μας πάρετε τη χώρα, δεν μας πάρετε μισθούς και συντάξεις…

- Ωραία.. Το πρώτο πράγμα…

Το πρώτο πράγμα θα ήταν να βγούμε σε μια Σύνοδο Κορυφής, μια Παρασκευή απόγευμα στις Βρυξέλλες και να τους πούμε, κύριοι, η πολιτική σας απέτυχε. Θέλετε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και αυτό να είναι ένα ντόμινο το οποίο θα συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη.. κυρία Μέρκελ θέλεις να πληρώσεις  πολύ πιο ακριβά την επιμονή σου να σώσεις τις τράπεζες, αλλά να πνίγεις στην απελπισία τους Έλληνες; Προχώρα το. Εμείς εδώ θα σας πάρουμε μαζί μας στον πάτο.

Αν δεν θέλετε αυτό, δώστε τη λύση που σας προτείνουμε.

- Δηλαδή;…

Μα δεν τη λέμε μόνο εμείς. Την λένε ευρωπαίοι οικονομολόγοι, την λέει ο αξιότιμος καθηγητής Βαρουφάκης μαζί με τον κ. Χόλαντ, που την έχουν καταθέσει επισήμως, μέρος αυτής της λύσης το λένε.. το λέει η ευρωπαϊκή αριστερά, το λένε οικονομολόγοι που δεν ανήκουν στην αριστερά.

Ποια είναι η λύση;  Η λύση είναι διαγραφή, χωρίς μνημόνια και νέα βάρη,  μεγάλου μέρους του χρέους . Φυσικά θα την πληρώσουν οι τράπεζες. Τι να κάνουμε όμως;  Αυτές οι τράπεζες σήμερα αξίζουν ενάμιση ευρώ. Είναι χρεοκοπημένες. Και φτιάχνουν μόνοι τους stress tests για να τα περνάνε και συνεχίζουν να παίρνουν πακέτα ενίσχυσης και πνίγουν την κοινωνία.

Λοιπόν οι τράπεζες που είναι χρεοκοπημένες αν θέλουν οι μέτοχοι να βάλουν λεφτά, αλλιώς να κλείσουν. Να εγγυηθεί η ΕΚΤ τις καταθέσεις του κοσμάκη όμως, και να προχωρήσουμε στην ευρωποίηση, ας το πώς έτσι, μεταφοράς μεγάλου μέρους του χρέους στην ΕΚΤ, η οποία έχει μεγάλη δυνατότητα εγγύησης, εγγυοδοσίας. Κάτι αντίστοιχο που συμβαίνει στις ΗΠΑ και που τώρα για άλλους λόγους -γιατί είναι συστημικό το πρόβλημα- είναι μπροστά στη στάση πληρωμών. Εάν, για παράδειγμα, μια πολιτεία, το Μαϊάμι ή η Καλιφόρνια είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, την αφήνουν να χρεοκοπήσει; Η FED εκεί η κεντρική τράπεζα κόβει δολάρια.

Θα το κάνει αυτό η Ευρώπη; Θα σωθεί η Ευρώπη, θα σωθεί και η Ελλάδα. Δεν θα το κάνει; Θα είμαστε σκληρά καρύδια εμείς οι Έλληνες. Δεν θα σας δώσουμε το δημόσιο πλούτο, τα νησιά μας, ακόμα και τον Παρθενώνα για να μας φτωχοποιήσετε, να κερδίσετε, να μας ληστέψετε και στο τέλος να μας χρεοκοπήσετε κιόλας.

- Άρα λέτε σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές.. Υπάρχει και το επαχθές χρέος… Ποια χώρα της Ευρώπης έδινε 10 δις κάθε χρόνια για εξοπλισμούς…

Σε σχέση με το χρέος σας είπα την πρώτη κίνηση που θα κάναμε. Η δεύτερη κίνηση ήταν να καταργούσαμε όλους αυτούς τους νόμους του μνημονίου που βουλιάζουν την οικονομία στην ύφεση. Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός οικονομολόγος ο οποίος να μπορεί να μας εξηγήσει ότι μπορεί μια χώρα να αποπληρώσει το χρέος της αν έχει ύφεση. Και θέλω να πάρω ιστορικά παραδείγματα. Μονάχα η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοστασίου στη σύγχρονη οικονομική ιστορία;  Η Μεγ. Βρετανία μετά τον πόλεμο δεν είχε ένα χρέος που έφτανε κοντά στο 200%;  Η Γερμανία μετά τον πόλεμο δεν είχε ένα χρέος που ήταν κοντά στο 150% του ΑΕΠ; Τι έκαναν; Πλήρωσαν μέχρι και την τελευταία δεκάρα, όπως λέει ο πρωθυπουργός; Αυτή είναι μια επικίνδυνη αντίληψη. Γιατί το χρέος δεν αποπληρώνεται. Το χρέος είναι αναλωθέν κεφάλαιο. Το χρέος δεν αποπληρώνεται, αλλά σιγά-σιγά αποσβένεται εάν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης. Και ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει όταν κόβουμε μισθούς και συντάξεις σ΄ αυτούς που ό,τι τους δώσεις θα το καταναλώσουν. Ανάπτυξη μπορεί να γίνει μονάχα αν υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις. Γι αυτό και η λύση για την Ευρώπη τώρα δεν είναι η μεταφορά του χρέους στις επόμενες γενιές, να πληρώνουν και τα δισέγγονά μας, αλλά ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Ένα νέο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων, κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας…

- Ωραία.. Θα πει κάποιος… Θέσεις εργασίας.. Πόσο μπορείς Αλ. Τσίπρα να πάρεις από το χέρι άλλους πέντε και να πείτε σ΄ αυτόν που έχει απλώσει ένα σεντόνι μπροστά στο κατάστημα και πουλάει κάτι μπιχλιμπίδια εκεί… με 2,3 € ….  και κλέβει από τον επιχειρηματία που πληρώνει φόρους, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τα πάντα  και διώχνει κόσμο από τη δουλειά του γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, πώς μπορείς να βοηθήσεις στο να εξαλειφθεί το παρεμπόριο που είναι 20 δις;…

Δεν ξέρω αν το παρεμπόριο είναι 20 δις. Ξέρω όμως ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα, η μαύρη οικονομία  είναι σχεδόν το 30% του ΑΕΠ. Πριν πάω λοιπόν στην πρόταση για το πώς θα λύσω το πρόβλημα του παρεμπορίου, που είναι σημαντικό, δεν αντιλέγω, να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα του παρεμπορίου πετρελαίου που δεν κάνουν οι μαύροι έξω από την πλ. Κοτζιά, αλλά κάνουν κάποιοι άλλοι που βγάζουν μαύρα χρήματα και οι οποίοι έχουν  και τράπεζες, έχουν και μεγάλες επιχειρήσεις και έχουν κάνει και καρτέλ στην αγορά και έχουν φτάσει τη βενζίνη στο 1,8 €. Λοιπόν ας χτυπήσουμε πρώτα την παραοικονομία και τη μαύρη οικονομία των κυρίων με τις γραβάτες και μετά να δούμε πώς θα χτυπήσουμε όντως και το μεγάλο πρόβλημα της παραοικονομίας των ανθρώπων με τα T-shirt…

- Πολλοί λένε ότι στηρίζετε τους αλλοδαπούς.. Παρεμπόριο και αλλοδαποί…

Τι εννοείτε τους αλλοδαπούς;…

- Τους παράνομους μετανάστες που έχουμε στην Ελλάδα….

Όταν λέτε, εσείς στηρίζετε, δεν καταλαβαίνω. Εμείς αξιακά θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι λαθραίοι. Βεβαίως η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα, γιατί έρχονται κατά χιλιάδες πλέον σ΄ αυτή τη χώρα, όχι γιατί θέλουν να μείνουν σ΄ αυτή τη χώρα, αλλά γιατί θέλουν να πάνε στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Σουηδία και φεύγουν από τις χώρες τους σε κατάσταση πολέμου, διωγμένοι, κατατρεγμένοι  για να πάνε να βρουν στον ήλιο μοίρα…

- Πώς το ανακόπτει ο Αλ. Τσίπρας αυτό;…

Θα πω αμέσως, αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια  και είναι όντως ασφυκτικό και είναι τεράστιο το θέμα της εγκληματικότητας και η εγκληματικότητα έχει ρίζες εκεί όπου συνδιαλέγεται και ο μετανάστης, ο αλλοδαπός αλλά και όλοι οι υπόλοιποι της μαφίας, που μπορεί να μην είναι και αλλοδαποί, μπορεί να είναι και Έλληνες.. Λοιπόν, το τεράστιο αυτό πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί η χώρα μας, με απόφαση της Ε.Ε., της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, που συνυπέγραψαν ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης, έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών.. Γιατί έρχεται εδώ αυτός που θέλει να πάει στη Σουηδία και δεν του δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα να πάει στη Σουηδία, του λέει κάτσε εδώ και σάπισε. Κι όταν κάποιος κάθεται εδώ για να σαπίσει και δεν έχει στον ήλιο μοίρα, και ο πιο τίμιος άνθρωπος να είναι, θα γίνει πορτοφολάς, θα γίνει εγκληματίας…

- Τι κάνουμε τώρα;…

Το ίδιο πράγμα κάνουμε. Πάμε και τους λέμε, κύριοι, δεν μπορεί η Ελλάδα, επειδή έχει μια γεωγραφική θέση, να είναι διαμετακομιστικό κέντρο όλου αυτού του κόσμου, να λύνει το πρόβλημα και για λογαριασμό της Γερμανίας και για λογαριασμό της Σουηδίας. Εάν δεν αλλάξετε στρατηγική, αναθεωρήσετε τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, τότε εμείς θα δώσουμε σε όλους χαρτιά και ταξιδιωτικά έγγραφα να πάνε εκεί που θέλουν. Και βρείτε εσείς πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Το ίδιο που έκανε ο Μπερλουσκόνι και ο Σαρκοζί. Γιατί λοιπόν μια ζωή εμείς να είμαστε υποτακτικοί, εκτελεστικά όργανα  …

- Άρα εκβιασμός στην Ευρώπη…

Δεν είναι θέμα εκβιασμού. Είναι θέμα ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι αν η Ευρώπη δεν γίνει η Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και είναι Ευρώπη της κερδοσκοπίας, των αγορών, της τοκογλυφίας δεν θα υπάρξει αυτή η Ευρώπη, θα διαλυθεί. Μπορεί η πρώτη χώρα που θα διαλυθεί να είναι η Ελλάδα, αλλά θα υπάρξει εξέλιξη ντόμινο, γιατί η κρίση πλέον χτυπάει την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία που ήμουν προχθές…

- Όλα αυτά που λέτε γιατί δεν τα κάναμε;  Έχουμε ανθρώπου που λένε  όλο ναι…

Είπα κάποια βαριά κουβέντα πιο πριν, μου είπατε, για τον πρωθυπουργό. Θα σας πω ότι η χώρα μας και οι Έλληνες πολίτες ατύχησαν, όχι γιατί  είχαν αυτές τις διαρθρωτικές σημαντικές αδυναμίες στις οποίες αναφερόμαστε κι εμείς. Κυρίως επειδή είχαν πολιτικές ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον πρωθυπουργό. Γιατί και ο προηγούμενος έφτασε το έλλειμμα στο Θεό, μέσα απ΄ αυτή την πολιτική της φοροασυλίας και των φοροαπαλλαγών και της μείωσης των φόρων του μεγάλου κεφαλαίου και των ρουσφετιών στα γαλάζια παιδιά, τα οποία τα έκαναν, κι όταν είδε τα σκούρα, σηκώθηκε και έφυγε με χαμηλά βηματάκια. Και γιατί έφυγε;  Γιατί το σχέδιο το οποίο το είχαν φτιάξει από τα πριν για την Ελλάδα,  το κοστούμι, δεν μπορούσε να το φορέσει ο κ. Καραμανλής. Ο καταλληλότερος να το φορέσει ήταν ο κ. Παπανδρέου. Γιατί αν ο Κ.Καραμανλής προσέφευγε στο ΔΝΤ, τότε ο Γ. Παπανδρέου θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει εκλογές για να μας βγάλει και άρα δεν θα μέναμε ούτε δύο μήνες. Έπρεπε ο ένας να την «κάνει» και ο άλλος να κάνει τη βρώμικη δουλειά.

Ο κόσμος τώρα έχει καταλάβει και έχει καταλάβει με οδυνηρό τρόπο. Γιατί αυτοί παίζουν με τους αριθμούς, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ζωές, κρύβεται το μέλλον ανθρώπων.

Και λέμε, ότι αν υπάρχει μια ελπίδα,  αυτή η ελπίδα είναι ο κόσμος που βγαίνει στους δρόμους να συνειδητοποιήσει τι μεγάλη δύναμη έχει. Να μετατραπεί όμως και η πλατεία και η κοινωνική πλειοψηφία που υπάρχει και λέει άλλη πολιτική και λέει τώρα δημοκρατία .. να μετατραπεί και σε πολιτική πλειοψηφία. Κι εμείς έχουμε πρόταση γι αυτό.

- Μπροστά στην κατάσταση στο ζήτημα των ταξί, με τους επαγγελματίες να έχουν καταβαραθρωθεί οικονομικά και τον κόσμο να ζει αυτή την εξέλιξη…

Το καινούργιο στοιχείο μ΄ αυτή την ιστορία του μνημονίου είναι ότι ξεκληρίζεται η μεσαία τάξη. Και πλέον όλοι καταλαβαίνουν. Πέρσι βλέπαμε τους φορτηγατζήδες, μετά είδαμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μετά είδαμε τους δικηγόρους, μετά είδαμε τους φαρμακοποιούς, τώρα βλέπουμε τους ταξιτζήδες. Δεν υπάρχει πια κοινωνική κατηγορία και επάγγελμα σ΄ αυτή τη χώρα που να μην έχει ξεκληριστεί.

Τώρα αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση, όχι μονάχα γιατί δεν έχουν να βγάλουν το μεροκάματό τους, αλλά γιατί έχουν πάρει και δάνεια για να πάρουν αυτές τις άδειες και έχουν υποθήκες και θα χάσουν και τα σπίτια τους. Και αν αυτοί οι άνθρωποι αύριο μείνουν στο δρόμο, ούτε ταμείο ανεργίας θα έχουν.

- Έπρεπε να γίνει αυτό μέσα στο καλοκαίρι, να γίνει τώρα σώνει και καλά επειδή το είπε ο Τόμσεν;…

Αυτή είναι η πολιτική τους. Αυτό δεν λέμε; Εσωτερική υποτίμηση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να φτωχοποιηθούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μαζί με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

- Μπορείτε να αναλάβετε μια διαμεσολάβηση στο θέμα; Ως υπεύθυνο κόμμα, ως σοβαρό κόμμα… Γιατί εδώ τώρα αν μείνουν στο δρόμο δεν θα έχουν ασφάλιση, έχουν καταχρεωθεί για να πάρουν αυτές τις άδειες και όταν μηδενίζεται η αξία ενός αγαθού .. αντιδρά κατ΄ αυτόν τον τρόπο…

Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε -και θα κάνουμε- είναι να φέρουμε το θέμα στη Βουλή. Έχω όμως να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι οι μόνοι που μπορούν να το κερδίσουν είναι οι ίδιοι με τους αγώνες τους, τους ενωτικούς αγώνες τους, να μην υπάρξουν προβλήματα στο εσωτερικό τους μέτωπο. Μόνο οι ίδιοι μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν, γιατί η κυβέρνηση -βέβαια αυτοί έχουν αποδείξει πια ότι δεν υπολογίζουν τίποτα, αλλά νομίζω ότι το κόστος απ΄ αυτή την κατάσταση θα είναι μεγάλο.

- Προχθές στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ κάνατε μια πρόταση και είπατε ποιοι είμαστε; Είμαστε ο Τσίπρας, είμαστε ο Δημαράς, είμαστε ο Κουβέλης, είμαστε ο Χ, είμαστε ο άγνωστος, είμαστε ο κανένας, ελάτε όλοι μαζί να διαχειριστούμε το θέμα της επόμενης μέρας. Τι αφορά αυτή η πρόταση, σε ποιους απευθύνεται και σας βλέπω να βλέπετε με άλλο μάτι και τη μεσαία τάξη …

Μα τα μεγαλύτερα θύματα είναι η μεσαία τάξη…

Να έρθω τώρα στην πρόταση. Έχω την αίσθηση ότι οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Κι εμείς ως αριστερά πρέπει να αρθούμε σ΄ αυτή την ιστορική ευθύνη. Νομίζω ότι ζούμε αντίστοιχες στιγμές άλλου μεγέθους ίσως, αλλά είναι αντίστοιχες, δεν θα είναι υπερβολή να το πω, μ΄ αυτές τις στιγμές που έζησα η χώρα όταν  είχαμε τον πόλεμο και την κατοχή από τους Γερμανούς. Τώρα δεν έχουμε πόλεμο κανονικό, πραγματικό, έχουμε όμως πόλεμο οικονομικό. Και έχουμε μια οικονομική κατοχή, υπό την έννοια ότι τούτη την ώρα δεν μπορεί αυτή η χώρα να αναπτυχθεί όσο έχει μνημόνια, τρόικες και κυβερνήσεις οι οποίες είναι ενδοτικές.

Εμείς λοιπόν -τους είπα και προχθές  είδαμε κάποιες δημοσκοπήσεις ότι πήγαμε στο 9%... Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος, να λέμε ότι να χαιρόμαστε και να αυτοϊκανοποιούμαστε επειδή αυξάνουν τα  δημοσκοπικά μας ποσοστά. Γιατί το ζήτημα τώρα δεν είναι να φτιάξουμε κι εμείς ένα καλό μαγαζί, δίπλα στα άλλα μαγαζιά του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, αλλά να ανατρέψουμε αυτή την πορεία για τη χώρα, να σώσουμε τη χώρα από την κοινωνική λεηλασία. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;  Με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Και απευθύνθηκα και στο ΚΚΕ, και στους Οικολόγους Πράσινους και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ήμασταν μαζί σε αγώνες, σε κινητοποιήσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, και στον Φ. Κουβέλη που του είπα, έκανες λάθος που έφυγες. Αυτό το λάθος το διαπιστώνεις καθημερινά, πρώτον από την πορεία της κυβέρνησης, δεύτερον από την αρνητική σου στάση στο μεσοπρόθεσμο. Απευθύνθηκα και στο Δημαρά. Απευθύνθηκα κυρίως στον κόσμο που φεύγει από τα δυο κόμματα εξουσίας, στελέχη συνδικαλιστικά που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ γιατί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανήκουν στο κόμμα του μνημονίου που πάει αγκαζέ με την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Καρατζαφέρη. Και τους λέμε ένα πράγμα. Ελάτε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, το οποίο θα λέει, απεμπλοκή από το μνημόνιο, επαναδιαπραγμάτευση σκληρή και διαγραφή του χρέους, επιστροφή μισθών και συντάξεων, αναδιανομή του πλούτου, να πληρώσουν οι πλούσιοι, να ελαφρυνθούν οι χαμηλόμισθοι και η μεσαία τάξη. Ελάτε να φτιάξουμε ένα νέο μπλοκ, ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Δεν φτάνει να διαμαρτυρόμαστε πια. Όχι άλλη καταγγελία.  Να πάρουμε εμείς τα πράγματα της χώρας στα χέρια μας, για να δώσουμε την εξουσία, όχι σε εμάς, αλλά στο λαό. Στο λαό που βγαίνει στους δρόμους και διεκδικεί το δίκιο του.

- Αυτό ήταν προσδοκία ή έχετε αρχίσει κουβέντες;…

Αυτό είναι προσδοκία κατ΄ αρχήν, αναγκαιότητα όμως. Μετά βεβαιότητας σας το λέω, αναγκαιότητα. Κι όποιος δεν αναλάβει αυτή την ιστορική ευθύνη, γιατί βλέπει μόνο το δικό του μέλλον, το δικό του μαγαζί και το πώς θα μπορέσει να διατηρήσει κάποια οφίτσια,  κάνει ιστορικό έγκλημα και λάθος.

- Το πιο μεγάλο σας λάθος ποιο είναι μέχρι τώρα;…

Έχω κάνει πολλά λάθη. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη.

- Υπάρχει κάτι που κάνατε και είπατε δεν έπρεπε να το κάνω;…

Ναι, βεβαίως. Το πιο μεγάλο μου λάθος είναι ότι ανέλαβα  σε μια νεαρή ηλικία πρόεδρος του ΣΥΝ, χωρίς να έχω εξασφαλίσει ότι αυτή η επιλογή θα είναι μια επιλογή συνολική. Δηλαδή ανέλαβα πρόεδρος του ΣΥΝ στα 34 χρόνια, χωρίς να είμαι μέσα στη Βουλή και άρα χωρίς να έχω τη δυνατότητα να παρέμβω σ΄ αυτό που λέμε μεγάλα σαλόνια της πολιτικής. Αλλά γυρνώντας πίσω δεν μετανιώνω για ποιο λόγο;  Γιατί όλες μου οι επιλογές δεν ήταν επιλογές που είχαν στο πρώτο μέρος της σκέψης μου την ιδιοτέλεια. Και δεν μετανιώνω γι αυτό. Γιατί ο κόσμος στην πορεία του χρόνου στο πιστώνει αυτό, γιατί το διαισθάνεται. Ανεξάρτητα από το ότι μπορούν πολλοί να διαφωνούν μαζί μου και να μην θεωρούν ότι αυτά τα οποία έχω πράξει κι εγώ ήταν σωστά, οι θέσεις, οι πολιτικές.. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σ΄ ένα σημείο τόσο μεγάλης απαξίωσης της πολιτικής, τόσο μεγάλης απαξίωσης των πολιτικών που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία και από τις θέσεις και τις προτάσεις, να αισθάνεται ο κόσμος ότι είσαι έντιμος κι ότι δεν τον κοροϊδεύεις.

- Μήπως κάποιοι έδωσαν αφορμές γι αυτό το πράγμα;…

Προφανώς και έδωσαν αφορμές…

- Παράδειγμα, λένε πολλοί 300 βουλευτές είναι πολλοί. Δεν πρέπει να γίνουν 150; Λένε. Άλλοι λένε μισός μισθός στο βουλευτή….

Θα απαντήσω ότι το πρόβλημα δεν είναι αν είναι 300 ή 150. Το πρόβλημα είναι αν αυτοί οι 300… Και δεν είναι ούτε ο μισθός το πρόβλημα.. που εγώ ήμουνα αυτός που στη Βουλή είπε, ρίξτε τώρα στο 50% τους μισθούς…

Ξέρετε όμως ποιο είναι το πρόβλημα, για να μην γινόμαστε λαϊκιστές…  Ο κ. Τσοχατζόπουλος από τον μισθό του βουλευτή έκανε αυτά που έκανε;  Μπορούσε να τα κάνει αυτά από τον βουλευτικό μισθό;…

Το ζήτημα δεν είναι να έχεις βουλευτές που τους κακοπληρώνεις για να πας στη διαφθορά. Το ζήτημα είναι να έχεις διαφάνεια, να έχεις έλεγχο και να μην υπάρχουν τα μαύρα ταμεία των κομμάτων, τα χρήματα κάτω από το τραπέζι, η διαπλοκή με τους επιχειρηματίες. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα.

Διαφάνεια, έλεγχος και να σταματήσει αυτό το καθεστώς της ατιμωρησίας. Ένας από τους λόγους που εξοργίζεται ο κόσμος είναι ότι σ΄ αυτή τη χώρα  ποτέ δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι για τους ισχυρούς. Αυτός ο οποίος δεν πληρώνει 2,80 στα διόδια, θα κάτσει στο σκαμνί. Αυτός όμως ο οποίος χρωστάει εκατομμύρια  και του κάνουν μια περαίωση για να τελειώσει, ο φοροφυγάς, ο φοροκλέφτης δεν πληρώνει δεκάρα. Ή κυρίως οι υπουργοί και οι πολιτικοί οι οποίοι είχαν τη διαπλοκή με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και έχουν φτιάξει αμύθητες περιουσίες, δεν θα κάτσουν ποτέ στο σκαμνί. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τα έκαναν από τον βουλευτικό μισθό, γιατί αν ήταν έτσι, θα τα είχαν κάνει όλοι.

- Ένας πολιτικός, ένας ισχυρός ή κι εσείς προσωπικά πώς νιώθετε την κρίση;

Όσο κι αν σας φανεί παράξενο αυτό, θα σας πω ότι την κρίση τη βιώνουν και πολλοί συνάδελφοί μου.

- Πώς γίνεται αυτό;;…

Θα σας πω. …Κατ΄ αρχήν εμείς τη βουλευτική αποζημίωση δεν την παίρνουμε. Το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης πηγαίνει στο κόμμα. Κι επειδή εγώ είμαι σ΄ ένα κόμμα που δεν τα έπαιρνε από τα μαύρα ταμεία και έπαιρνε μόνο από την ενίσχυση των φίλων και των μελών και από την κρατική χρηματοδότηση, αυτή τη στιγμή το κόμμα έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

- Σούπερ μάρκετ πηγαίνετε;…

Βεβαίως. Όχι απλά πηγαίνω, αλλά και συνομιλώ με τον κόσμο. Πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ και πληρώνω το γάλα 1,20 και στη Γερμανία που ήμουν προχθές το γάλα το βιολογικό είχε 45 λεπτά. Κι αυτό είναι μεγάλο σκάνδαλο.

- ΄’Εχετε ένα μικρό παιδάκι.. Αυτό γιατί να είναι χρεωμένο…

.. Κι όλα τα παιδιά. Κι αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Γι αυτό λέμε ότι αν δεν πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας για να αποχρεωθεί η χώρα, να βγει αυτή η μεγάλη θηλιά από το μέλλον των παιδιών μας, τότε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο έγκλημα ο καθένας από μας. Είναι ιστορική η στιγμή και γι αυτό απευθύνουμε κι αυτή την πρόταση σε όλες τις δυνάμεις που θεωρούν ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στη λεηλασία της χώρας, να ενωθούμε για έναν συνασπισμό εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα απ΄ αυτό το τέλμα και μετά ας δούμε τις διαφορές μας, τις μεγάλες διαφορές μας. Έχουμε διαφορές. Αλλά το ιστορικό καθήκον, το πατριωτικό καθήκον είναι να σώσουμε την κοινωνία κι αυτόν τον λαό απ΄ αυτή τη λεηλασία που έρχεται.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ