20/07/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: Η εταιρεία ΜΕΤ-ΚΑ Α.Ε «κόβει και ράβει» τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, στα μέτρα των εργοδοτικών συμφερόντων

Η γνωστή εταιρεία ΜΕΤ-ΚΑ Α.Ε, που δραστηριοποιείται στο Βόλο στο χώρο των μεταλλικών  κατασκευών και ενέργειας, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, παραβιάζει συστηματικά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και ασκεί  τρομοκρατία που φτάνει ως και την απόλυση των εργαζομένων που θα τολμήσουν να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους και να ασκήσουν τα συνδικαλιστική τους δράση. Στις ενέργειες αυτές της εταιρείας «πρόθυμος» συμπαραστάτης είναι το σωματείο της επιχείρησης (Σύλλογος Προσωπικού εργοστασίου ΜΕΤ-ΚΑ Βόλου), το οποίο με τις αντεργατικές ενέργειές του εγείρει σοβαρά  ηθικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά ζητήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε δημοσιεύματα εφημερίδων και ανακοινώσεις σωματείων, το σωματείο αναφέρεται ως «εργοδοτικό».

Αναλυτικά, τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Η εταιρεία ΜΕΤ-ΚΑ Α.Ε, στις 12/02/2010, είχε προχωρήσει στην απόλυση των Κ. Βογιατζή, Α. Παυλίδη και Β. Καλατζή για τη συνδικαλιστική τους δράση. Ακολούθησαν αγωνιστικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις συμπαράστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του Ν. Μαγνησίας που απαιτούσε την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Με απόφαση (ασφαλιστικών μέτρων) του πρωτοδικείου Βόλου η εταιρεία υποχρεώνεται να τους επαναπροσλάβει προσωρινά από τις 02/09/2010 και με οριστική απόφαση, στις 31/05/2011 του πρωτοδικείου Βόλου (διαδικασία εργατικών διαφορών) η εταιρεία υποχρεώθηκε στην οριστική τους επαναπρόσληψη, διότι όπως αναφέρεται στις δύο δικαστικές αποφάσεις, οι απολύσεις τους έγιναν «για λόγους εκδίκησης για τη νόμιμη συνδικαλιστική τους δράση». Η εταιρεία μετά την υποχρεωτική επαναπρόσληψη, από τις 02/09/2010, έχει τοποθετήσει τους 3 εργαζόμενους σε ένα «λευκό κελί», με συνεχή παρακολούθηση από κάμερα, χωρίς αντικείμενο εργασίας για περισσότερο από 10 μήνες. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των 3 επαναπροσληφθέντων αλλά και των άλλων  εργαζομένων είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Και εδώ αρχίζει η «πρόθυμη» συμπαράσταση του σωματείου της επιχείρησης προς την εργοδοσία. Το σωματείο, το οποίο δεν είχε συμπαρασταθεί καθόλου στους 3 απολυμένους εργαζόμενους όλο αυτό το διάστημα, πέντε μέρες μετά την γνωστοποίηση της τελικής δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε, αποφάσισε την διαγραφή τους από το μητρώο μελών, βάσει του καταστατικού (εγκρίθηκε το 1972-χουντική περίοδος-και δεν τροποποιήθηκε με βάση το ν. 1264/1982), επειδή δεν συμφωνεί με τις ενέργειές τους, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στα σχέδια της εργοδοσίας.  Το Εργατικό Κέντρο Βόλου (Ε.Κ.Β), με ανακοίνωσή του (30/06/2011) καταδίκασε την απόφαση διαγραφής των 3 εργαζομένων από το σωματείο της ΜΕΤ-ΚΑ και θεωρεί ότι η απόφαση λειτουργεί υπέρ των εργοδοτών και των δικών τους στόχων.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τη διοίκηση του σωματείου, στους 3 απολυμένους συμπαραστάθηκαν και υπέγραψαν το ψήφισμα αλληλεγγύης και καταδίκης για τις απολύσεις τους,  το Ε.Κ. Βόλου , το Συνδικάτο Μετάλλου, δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες, δημοτική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, βουλευτές, όλα τα κόμματα, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και πάνω από 5.000 εργαζόμενοι.

Επειδή η μεταχείριση των 3 εργαζομένων από την εταιρεία ΜΕΤ-ΚΑ Α.Ε είναι παράνομη, καταχρηστική και άκυρη και μοναδικό σκοπό έχει να τρομοκρατήσει τον συγκεκριμένους εργαζόμενους αλλά και τους υπόλοιπους εργαζομένους εντός και εκτός της εταιρείας.

Επειδή οι εργοδότες δεν είναι υπεράνω της εργατικής νομοθεσίας.

Επειδή το σωματείο με την ενέργεια διαγραφής των 3 απολυμένων συνδικαλιστών παραβιάζει το γράμμα και κυρίως το πνεύμα των διατάξεων του ν.1264/1982.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να ελέγξει δια των αρμοδίων οργάνων το καθεστώς παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων  από την εταιρεία ΜΕΤ-ΚΑ Α.Ε; Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου; Τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την άμεση και πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των 3 επαναπροσληφθέντων συνδικαλιστών, οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται αξιοπρεπώς;

2. Σκοπεύει να ελέγξει μέσω των αρμοδίων οργάνων, εάν η ενέργεια διαγραφής των 3 εργαζομένων από το σωματείο είναι νόμιμη και αν προέκυψε μετά από συνεργασία σωματείου και εταιρείας; Θα εφαρμοσθούν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι διατάξεις του ν.1264/1982 –και κυρίως το πνεύμα τους- για τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων;

3.  Θα ελεγχθεί η εταιρεία ΜΕΤ-ΚΑ Α.Ε εάν έχει τηρήσει κατά την εγκατάσταση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στις εγκαταστάσεις της στο Βόλο, τις διατάξεις του Ν.2472/1999 καθώς και το πλαίσιο των οδηγιών 1122/2000 και115/2000, αλλά και όπου αλλού έχει εγκαταστήσει παρόμοια κυκλώματα; Έχουν γίνει έλεγχοι, από τους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς σχετικά με την τήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, από την εφαρμογή του Ν.2472/1999, καθώς και στο πλαίσιο των οδηγιών 1122/2000 και 115/2001; Διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου και των οδηγιών; Επεβλήθησαν κυρώσεις στους παραβάτες;   Αν δεν έχουν γίνει, πρόκειται να γίνουν οι ως άνω έλεγχοι;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης