13/10/2011

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «ΣΚΑΙ 100,3», (Σ. Κοσιώνη), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ άλλων τα εξής:

• Για το όργιο φοροδιαφυγής

Η ύφεση και η κραυγαλέα άδικα καταβολή των βαρών έχει εκτοξεύσει εκρηκτικά την ανεργία, έχει μεγαλώσει την φτώχια και τις ανισότητες. Στον πεινασμένο και στον άνεργο δεν αρκούν οι εκκλήσεις ψυχραιμίας. Χρειάζεται αλλαγές με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη κοινωνική συνοχή, περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Σε χθεσινή ερώτηση μου επικαλούμενος δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων, παρατήρησα ότι μόνο στην Β. Ελλάδα το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει ότι 14 offshore που έχουν κάνει φορολογικές παραβάσεις 26 εκατ. ευρώ. Στο Κρανίδι πληθυσμού 5000 κατοίκων είναι η έδρα 200 offshore εταιριών. Στο όνομα παρένθετων προσώπων. Ένας μόνο εργάτης σε οικοδομή έχει στο όνομα του 14 offshore εταιρίες!

Τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια με τους ελέγχους των offshore και πόσο έχουν αποδώσει; Εισπράττονται τα πρόστιμα που βεβαιώνονται;

Πριν ένα χρόνο είχε πομπωδώς ανακοινωθεί η περίπτωση του κ. Προκοπιου ο οποίος είχε εκατοντάδες ακίνητα μέσω offshore και το ΣΔΟΕ ανακάλυψε ότι δεν πλήρωνε καθόλου φόρους.

Έγκυρα δημοσιεύματα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων κάνουν λόγο για πάρτι φοροδιαφυγής, οι πλούσιοι δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη. Η guardian, η le monde, το stern, οι financial times δεν υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς.

Τα επίσημα φορολογικά στοιχεία για το 2010 αποδεικνύουν ότι από την εμπορική δραστηριότητα της Εκκλησίας πλήρωσε σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία ότι πλήρωσε 4 φορές λιγότερα απʼ ότι το 2000, χωρίς να λογαριάζουμε τον πληθωρισμό.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι έχουν πληρώσει το μάρμαρο μόνο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κι αυτό δε μεγαλώνει απλώς την κοινωνική αδικία αλλά βαθαίνει περισσότερο την ύφεση και την αδικία.

ʽΌταν υπερφορολογείς τους ίδιους, γδέρνεις τους καταναλωτές και δεν περιορίζεις έστω την φοροδιαφυγή, τότε εμπεδώνεται το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας.

Στη Γαλλία, ο Σαρκοζί πρόσφατα πέρασε νόμο που βάζει στα υψηλά εισοδήματα πρόσθετη φορολογία. Αυτό στην Ελλάδα θεωρείται κομμουνιστικό.

Στην Ελλάδα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν ελάχιστοι πλούσιοι. Κρύβονται πίσω από τις offshore.

• Για το κούρεμα του χρέους

Η συζήτηση που γίνεται για το κούρεμα του ελληνικού χρέους  γίνεται  ερήμην  της ελληνικής πλευράς. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι προφανώς ο τύπος της αναδιάρθρωσης που εδώ και δυο χρόνια ζητά ο ΣΥΝ. Η αναδιάρθρωση εξαρτάται πότε γίνεται και με ποιους όρους. Αν είχε γίνει πριν την υπογραφή του μνημονίου θα είχαμε αποφύγει τόσο οδυνηρά μέτρα. Τώρα όμως ζούμε και τις συνέπειες του μνημονίου και τις συνέπειες του.

Το πακέτο των όρων που συνοδεύουν την αναδιάρθρωση που μας ετοιμάζεται, θα έχει δυο απόλυτα σκληρούς όρους:

α) την επιτροπεία που θα οδηγήσει σε σταδιακή συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας

β) Μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση. Ένα επιπλέον κούρεμα δημοσιών και ιδιωτικών μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους. Τα προεόρτια του υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Αυτό που έρχεται είναι και η υπονόμευση της κλαδικής εργατικής σύμβασης εργασίας με βάση το μέηλ της Τρόικα που λέει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα πρέπει να φτάσει στα επίπεδα της Πορτογαλίας τα 550 ευρώ.

Υπάρχει ένας πίνακας της κ. Κατσέλη που κατατέθηκε στη Βουλή που λέει ότι κάθε μείωση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώνει την κατανάλωση και βαθαίνει την ύφεση. Έχει μεγάλες ευθύνες η κ. Κατσέλη σαν πρώην υπουργός εργασίας αλλά άμα λέει κάτι σωστό πρέπει να αναφέρεται.

Ωστόσο, το «σύνδρομο Κουσελά» κάνει συχνά την εμφάνιση του. Ορισμένοι ανακαλύπτουν ωραίες ιδέες όταν πάψουν από Υπουργοί. Αναρωτιέμαι ενώπιον της Δικαιοσύνης ο κ.Κουσελάς θα πει ότι υπάρχει ή όχι η λίστα των μεγαλοφειλετών;

• Για τις καταλήψεις και τις απεργίες

Οι αντιδράσεις όσων θίγονται είναι απολύτως κατανοητές και δικαιολογημένες.

Οι περισσότεροι όμως  δε λένε «δε πληρώνω», λένε «δεν πληρώνω, δεν αντέχω, δεν μπορώ».

Δουλειά ενός πολιτικού κόμματος είναι όχι μόνο να στηρίζει αντιδράσεις αλλά να διατυπώνει πολιτικό πρόγραμμα και πρόταση για διέξοδο για τη χώρα. Απαιτείται ριζική αλλαγής πλεύσης στην πολιτική αυτής της χώρας. Όσο συνεχίζεται η λάθος πολιτική τόσο βαθαίνει το ρήγμα στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Απαιτείται μια ευρωπαϊκή ρύθμιση στο χρέος  που να μην περιλαμβάνει απλά ευρύτερο κούρεμα απʼ αυτό της 21ης Ιουλίου αλλά και χρονικό αναπρογραμματισμό αποπληρωμής, χαμηλότερο επιτόκια και ένα 5ετες πρόγραμμα που θα βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτά τα δυο σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του κράτους, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την δίκαιη κατανομή των βαρών.

Γιʼ όλα αυτά απαιτείται πολιτική βούληση που διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν.

Βολεύτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην δημιουργία ενός κράτους-μαγαζιού εξυπηρέτησης των φίλων τους.

• Για τις εκλογές και τον εκβιασμό Σαμαρά

Το «κόστος» της διεξαγωγής των εκλογών είναι μικρότερο από το να συνεχίζεται το «σάπισμα» αυτής της κατάστασης. Η χώρα πρέπει να μπει σε μια νέα περίοδο και ο λαός με την ψήφο του να φτιάξει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, να ανανεωθεί η λαϊκή εμπιστοσύνη και να μπούμε οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας στηριγμένη στις προγραμματικές συγκλίσεις και στην απλή αναλογική.

Αυτό το εκλογικό σύστημα μας οδήγησε και στην οικονομική και στην οικονομική χρεοκοπία. Η απλή αναλογική μπορεί να εφαρμοστεί αν το θελήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμα και αν το αρνηθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Υπάρχουν οι 200 βουλευτές που μπορούν να εξασφαλίσουν την άμεση εφαρμογή του. Έτσι θα πάψει ο εκβιασμός του Αντώνη Σαμαρά που μας απειλεί ότι θα μας ταράξει στις εκλογές μέχρι να πάρει αυτοδυναμία.

• Για την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οφείλουν ν αφήσουν τις ανοησίες για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάζει πως μεγάλωσε το χρέος και το έλλειμμα, ούτε υπογραφές από τους βουλευτές τους δεν μπορούν να μαζέψουν, και να δουν πως θα μπει αυτή η χώρα σε μια πορεία που να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της και την παραγωγική της δυνατότητα στηριζόμενη στο λαό της.