13/10/2011

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών

Η κυβέρνηση με τη σημερινή ανακοίνωσή της επιχειρεί να απαγορεύσει όχι μόνο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και τη δημόσια συζήτηση στο θέμα της διαχείρισης των απορρήτων δαπανών. Η προσπάθειά της να επιβάλλει εθνικό σιωπητήριο θα πέσει στο κενό. Γνωρίζουμε όμως καλά ότι εν ονόματι της μη δημόσιας συζήτησης έχουν γίνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Ούτε τα CD με τους καταθέτες στις ελβετικές τράπεζες, ούτε οι λίστες με τους φοροφυγάδες ούτε βέβαια η διαχείριση των απορρήτων δαπανών αποτελούν άβατο.

Ο νόμος στον οποίο αναφέρεται το υπουργείο σε καμία περίπτωση δεν καθιστά κάθε «δημόσια συζήτηση αδιανόητη». Ούτε βέβαια προβλέπει την αύξηση πιστώσεων χωρίς να έχει διατυπωθεί το σχετικό αίτημα.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά. Δεν έχουμε ζητήσει τίποτα που να χαρακτηρίζεται απόρρητο. Δεν ζητήσαμε παραστατικά, δεν ζητήσαμε να μάθουμε τον προορισμό των απορρήτων δαπανών. Ζητήσαμε μεταξύ άλλων, το ύψος των απορρήτων δαπανών το οποίο κάθε έτος δημοσιεύεται στον απολογισμό χωρίς να θίγονται τα εθνικά συμφέροντα. Ζητήσαμε τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες έπρεπε να δημοσιεύονται στην πολυδιαφημισμένη «διαύγεια».

Τέλος, οι αναφορές του Υπουργείου Εξωτερικών στην προάσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος είναι προσβλητικές για τον ελληνικό λαό. Τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, τα υπερασπίζεται όποιος υπερασπίζεται τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη. Όχι η μυστική διπλωματία για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, ούτε η κατασυκοφάντηση του λαού, με αποστροφές για «λαμόγια», «κοπρίτες» και «τεμπέληδες».

Δεν ξέρουμε αν το Υπ. Εξ. επιθυμεί να συμμετέχει στη συζήτηση που μόλις ξεκίνησε. Είμαστε όμως βέβαιοι, και ότι θα έρθουν «όλα στο φως» και ότι θα αποδωθεί δικαιοσύνη.