22/11/2011

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, προς τον Υπουργό Οικονομικών: Η κραυγαλέα ανικανότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να εισπράξουν τα βεβαιωθέντα πρόστιμα, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

57,5 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που διαγράφηκαν το 2010. Είναι διπλάσια από τα μόλις 29εκατ. ευρώ που εισπράχτηκαν

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (22-11-2011) της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στα χαρτιά έμειναν το 2010 πρόστιμα περίπου 1,3 δισ. ευρώ τα οποία επιβλήθηκαν από τις εφορίες αλλά ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε να τα οδηγήσει στα ταμεία του Δημοσίου. Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί στη διάρκεια του 2010 από τις εφορίες. Οι χειρότερες επιδόσεις είσπραξης βεβαιωμένων προστίμων καταγράφονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.

Τα πενιχρά αποτελέσματα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την γενικευμένη αίσθηση αδικίας του φορολογικού συστήματος, που κατανέμει τα βάρη πάντα εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων αλλά ταυτόχρονα με άξονα την πολυνομία και την γραφειοκρατία αφήνει τα περιθώρια σε όσους παραβαίνουν το νόμο να μην πληρώνουν τα πρόστιμα, διαψεύδει κατηγορηματικά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για  άρση των αδικιών, για εξάντληση της αυστηρότητας σε όσους παρανομούν και για άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους

Τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν είναι σχεδόν διπλάσια από τις εισπράξεις καθώς φτάνουν τα 57,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα υπάρχουν ομολογίες εφοριακών που παραδέχονται ότι «τα μόνα πρόστιμα που εισπράττονται είναι αυτά των συμβιβασμών» και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη», όπου εκκρεμούν 165.000 σχετικές υποθέσεις, με μέσο χρόνο οριστικής εκδίκασης πάνω από 10 χρόνια!

Σημειωτέον ότι, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η είσπραξή των προστίμων θα μπορούσε να είχε ενδεχομένως εξαλείψει την ανάγκη του υπουργείου Οικονομικών να καταφύγει στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτούνται οι αρμόδιοι υπουργοί

•    Σε τι οφείλεται η τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στα βεβαιωθέντα πρόστιμα (1,257 δις ευρώ) και στα ποσά που τελικά εισπράχτηκαν (29 εκατ. ευρώ);  Ποιοι οι λόγοι; Υπάρχουν ευθύνες και πού; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

•    Γιατί η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εξαπολύει φοροεπιδρομή εναντίον των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ανέχεται την διαγραφή και τον διακανονισμό χρεών και μάλιστα σε αναλογία 2:1 σε σχέση με την είσπραξη προστίμων;

•    Σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει με το νέο φορολογικό νόμο, όπως έχει δεσμευτεί σχετικά ο κ.Βενιζέλος, να επιταχύνει τις διαδικασίες της φορολογικής δικαιοσύνης, ώστε να μην χρονίζουν οι υποθέσεις επιβολής προστίμων, ή σκοπεύει να παραπέμψει και αυτό το θέμα στις ελληνικές καλένδες;

•    Ισχύει το ότι αν είχαν εισπραχθεί τα πρόστιμα δεν θα υπήρχε ανάγκη επιβολής ειδικού τέλους ακινήτων;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης