03/12/2011

Ομιλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥστη συζήτηση της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΓ΄

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ  ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αμανατίδου Πασχαλίδου.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ξεκάθαρη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του συνόλου της Αριστεράς πως όχι μόνο θα καταψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του «μαύρου μετώπου», αλλά θα αγωνιστούμε σε όλα τα κοινωνικά πεδία για την ανατροπή του προς όφελος όλου του ελληνικού λαού, που δοκιμάζεται σκληρά και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι άποροι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία που σήμερα είναι και η παγκόσμια ημέρα.

Ο νέος Προϋπολογισμός αποτελεί μέρος του γενικότερου πακέτου μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου πολυετούς μνημονίου που πρόκειται να υπογράψει η Κυβέρνηση Παπαδήμου. Η νέα αυτή δανειακή σύμβαση δεν θα είναι τίποτε άλλο από τη διασφάλιση για ακόμα μία φορά των συμφερόντων των τραπεζιτών, ενώ παράλληλα θα επιτείνουν τη λεηλασία του ελληνικού λαού και την οικονομική διάλυση της χώρας.

Η πολιτική των μνημονίων και της τρόικας έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση και καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την ανεργία, ενώ ο δημόσιος πλούτος εκχωρείται για επενδύσεις «μαμούθ» στο διεθνές επιχειρηματικό λόμπι.

Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ η ύφεση για το 2011 θα κυμανθεί στο 6,1% και το έλλειμμα θα φτάσει στο 9% του ΑΕΠ και όχι βεβαίως, όπως εσείς προβλέπετε στο νέο Προϋπολογισμό, 5,5% και 7,8% αντίστοιχα.

Η ανεργία με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά το πρώτο οχτάμηνο του 2011 ανήλθε στο 16,5%, ενώ σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ η επίσημη ανεργία το 2012 θα εκτιναχθεί στο 21,5% και η ανεπίσημη στο 26%.

Πως απαντάει η Κυβέρνηση σε αυτά τα προβλήματα; Με αύξηση της φορολογίας για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με απολύσεις στο δημόσιο, με περαιτέρω μείωση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών. Δείτε τι γίνεται με τη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, τα οποία σε λίγο, εάν συνεχίσετε να είστε στην Κυβέρνηση, θα είναι παρελθόν.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η πολιτική των μνημονίων και της τρόικας, η πολιτική που συνεχίζεται στο φετινό Προϋπολογισμό έχει παράλληλα βαρύτατες συνέπειες και για τους μικρούς επιχειρηματίες. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις φυτοζωούν, ακόμη και αυτές που είναι συνυφασμένες με τον επισιτισμό και τον τουρισμό. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ 225.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι κλείνουν μέχρι το τέλος του 2011, αφήνοντας άλλους 320.000 άνεργους.

Ήδη υπάρχει αδυναμία πληρωμών, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν κατακλύσει την αγορά, ενώ παράλληλα οι μικροί επιχειρηματίες στενάζουν από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και την εξίσωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων με τις δικές τους.

Οι τράπεζες παρά τα δις που έχουν δεσμεύσει από τα δημόσια ταμεία, κρατούν κλειστές τις κάνουλες για τις μικρές επιχειρήσεις. Η απουσία ισχυρού δημόσιου χρηματοπιστωτικού τομέα που θα λειτουργήσει ως πραγματικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας είναι ορατός σε όλους εκτός από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία-ΛΑΟΣ και προθύμων.

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες επενδύσεις συρρικνώνονται στο ελάχιστο κατʼ εντολή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Στο νέο Προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 0,7 δις για νέες επενδύσεις, 6 δις θα πάνε σε έργα ΕΣΠΑ με κοινοτική χρηματοδότηση, τα οποία ωστόσο έχουν «κολλήσει» και 1 δις για επιδοτήσεις του παλιού αναπτυξιακού νόμου.

Εμείς προτείνουμε ένα ενισχυμένο ως προς τους πόρους Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα μέσω και της επιπλέον συμβολής ενός ισχυρού δημόσιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, βέβαια με μία άλλη κυβέρνηση, αριστερή, προοδευτική. Αντί γιʼ αυτό, όμως, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει υποστεί μείωση της τάξης του 28% κατά τη διετία 2010-2011, σε σύγκριση με το 2009, χωρίς να πρόκειται να αλλάξει φυσικά για το 2012.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η πολιτική των μνημονίων και της τρόικας έχει οδηγήσει σε μαρασμό και την ελληνική γεωργία. Οι αιτίες της μείωσης του γεωργικού εισοδήματος στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει αυξητική στάση, θα έπρεπε ήδη να απασχολούν σοβαρά την Κυβέρνηση, θέτοντας σαφείς αναπτυξιακούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, οι οποίοι θα έπρεπε να αποτυπώνονται και στο φετινό Προϋπολογισμό.

Αντʼ αυτού, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο η κατανομή των κονδυλίων, χωρίς να είναι σαφές ποιες προτεραιότητες βάζει η Κυβέρνηση. Βεβαίως, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητες που θα διασφάλιζαν αξιοπρεπές εισόδημα στους αγρότες μας και θα κτυπούσαν τα καρτέλ!

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρόκειται να μειωθούν από 5% έως 9%. Και ρωτάμε: Πώς θα ανταπεξέλθει η αγροτική οικονομία, όταν όλος ο σχεδιασμός περιορίζεται στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων; Αυτό το ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής μας ο Νίκος Χουντής στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια τέτοια μείωση των άμεσων επιδοτήσεων του κράτους θα είναι εξοντωτική για τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

Υπάρχει σχέδιο για να σταματήσει η απαξίωση του αγροτικού τομέα και να βελτιωθούν δείκτες, όπως το γεωργικό οικογενειακό εισόδημα και οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, η περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι σχέδιο που βρίσκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών επιλογών, της εγχώριας τρόικας, ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία-ΛΑΟΣ.

Ενώ η «Αγροτική Τράπεζα» θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για την αγροτική παραγωγή, η Κυβέρνηση στην πράξη προωθεί την ιδιωτικοποίησή της. Αντί για τη στήριξη, λοιπόν, του αγρότη, σκοπεύει να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη μισή αγροτική γη της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση της «Αγροτικής Τράπεζας» σημαίνει την έναρξη μαζικών πλειστηριασμών χωραφιών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Ο Προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί αυτές τις ημέρες από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία συνεχίζει την ανελέητη αντιλαϊκή πολιτική που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.

Υπάρχουν δυο δρόμοι πια: ή η υποταγή στις μνημονιακές πολιτικές ή η ανατροπή της σημερινής κατάστασης, χωρίς μνημόνια, χωρίς μεσοπρόθεσμα προγράμματα, εφαρμοστικούς νόμους και δανειακές συμβάσεις, που είναι μοχλοί εκβιασμού για ακόμη σκληρότερα μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού και βεβαίως, η ανατροπή των κομμάτων που τη συντηρούν στις επικείμενες εκλογές. Τα ψέματα έχουν τελειώσει για όλους!

Ευχαριστώ.

Βίντεο ομιλίας: http://www.youtube.com/watch?v=jNkYH-Q5vj8