ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/12/2011

Ομιλία Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012



σύνδεσμος βίντεο

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΜΕ΄

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012».

[…]

Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης για δώδεκα λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Λείπει ο κ. Γιαννίτσης. Έστω και αν απουσιάζει εγώ θα τον συγχαρώ από καρδιάς. Ήταν πράγματι ένας πρωτοπόρος. Ξεκίνησε σε ανύποπτο χρόνο να κάνει τη σύνταξη στα 300 ευρώ και φτάσαμε σήμερα να τον ακολουθούν αυτές οι τρικομματικές Κυβερνήσεις για να πάνε τα 300 ευρώ στο μισό. Συγχαρητήρια, κύριε Γιαννίτση! Κακώς σας απέπεμψαν τότε. Έπρεπε από τότε να ακολουθήσουν το δρόμο σας, γιατί θα είχατε «σώσει» νωρίτερα αυτή τη χώρα.

Δυστυχώς, είμαστε σε μια ημέρα τραγική, θα έλεγα, για όλη την Ευρώπη. Είμαστε σε μια τραγική διότι αντί ο Γερμανογαλλικός άξονας, οι Μέρκελ, Σαρκοζί να αποφασίσουν κάτι θετικό για τη ευρωζώνη, κάτι θετικό για την Ευρώπη, δυστυχώς αποφάσισαν κάτι το ολοκληρωτικό, να επιβάλλουν στην ευρωζώνη μία Γερμανική δημοσιονομική δικτατορία, να μετατρέψουν την ευρωζώνη σε μια Γερμανική φυλακή αιώνιας λιτότητας με τρικολόρ δεσμοφύλακες.

Να χαίρεστε αυτή την ευρωζώνη και αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ακολουθείτε κατά πόδας και άφωνοι. Μια Κυβέρνηση που δεν έχει ούτε άποψη ούτε λόγο για τα τεκταινόμενα, απλώς παρακολουθεί και εφαρμόζει με τον πιο σκληρό και ανάλγητο τρόπο τα μνημόνια της τρόικας.

Αυτή την Κυβέρνηση –το έχω ξαναπεί- εγώ θα την χαρακτήριζα ως μία πολιτική Λερναία Ύδρα με τρία πολιτικά κεφάλια. Το ένα κεφάλι είναι η αμαρτωλή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία εδώ και δύο χρόνια κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη έφερε την Ελλάδα σε εθνική ταπείνωση, σε φτώχεια, σε εξαθλίωση. Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης. Βέβαια πως λέει ένας Υπουργός Ανάπτυξης επί δύο χρόνια αυτά τα πράγματα είναι απορίας άξιον. Τα λέει, όμως. Πρέπει να τα καταθέσουμε κι αυτά προς γνώση και συμμόρφωση όλων σας, διότι βλέπω σε λίγο ότι στο ΠΑΣΟΚ, αν εξαιρέσουμε την ομάδα των τεσσάρων «σωτήρων», όλοι οι υπόλοιποι σε λίγο θα παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, είναι μια τρικέφαλη πολιτική Λερναία Ύδρα με ένα κεφάλι το ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο τη Νέα Δημοκρατία και τρίτο το ΛΑΟΣ. Αυτά τα κεφάλια το ένα δαγκώνει το άλλο και δαγκώνουν και το σώμα τους και κυρίως αυτό που κάνουν είναι να δαγκώνουν –και βάναυσα, θα έλεγα- τον ελληνικό λαό, να τον οδηγούν σε αδιέξοδα.

Έχουμε έναν προϋπολογισμό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς καμία πολιτική υπερβολή –για αυτό μιλάνε τα μεγέθη του- φονιά, έναν προϋπολογισμό εκτελεστικό απόσπασμα για τον τόπο, για την οικονομία και την κοινωνία. Το μνημόνιο, που κατέστρεψε επί δύο χρόνια τη χώρα, το ψήφισαν δύο κόμματα. Τώρα τρία κόμματα από κοινού πάνε να δώσουν τη χαριστική βολή, κύριοι Υπουργοί, στη χώρα. Αυτή είναι η ουσία του Προϋπολογισμού.

Αυτούς που ρίχνουν βόμβες, τους λέμε τρομοκράτες. Αυτούς που ρίχνουν μνημονιακές βόμβες, πώς τους λέμε; Αυτούς που ρίχνουν βόμβες αντικοινωνικών προϋπολογισμών, πώς τους λέμε; Αυτούς που ρίχνουν βόμβες λεηλασίας των μισθών, πώς τους λέμε; Δεν είναι αυτές πολιτικές βόμβες διάλυσης του τόπου, της οικονομίας και της κοινωνίας;

Αυτός ο Προϋπολογισμός προδιαγράφει μειώσεις των μισθών οι οποίες, εάν συνυπολογίσουμε και αυτές που έγιναν από το 2009, θα φθάσουν αισίως από το 40% έως 65% στο δημόσιο. Είναι αυτή πολιτική λιτότητας; Ούτε καν πολιτική λιτότητας δεν είναι. Είναι πολιτική διάλυσης του δημόσιου τομέα, διάλυσης του κράτους, διότι μαζί με αυτό έχουμε την εφεδρεία, έχουμε τις τρομακτικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και το κυριότερο, έχουμε αυτή την απίστευτη προπαγάνδα η οποία γίνεται σε βάρος του δημοσίου υπαλλήλου, που ενοχοποιείται για τα πάντα αντί να ενοχοποιούνται τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν και τα οποία υποβάθμισαν, διέσυραν το δημόσιο τομέα και τον μετέτρεψαν σε φέουδό τους με πελατειακές σχέσεις. Αντί, λοιπόν, να κατηγορούνται αυτοί, κατηγορείτε το δημόσιο υπάλληλο.

Αυτή η πολιτική διαλύει το δημόσιο. Το έχει ήδη διαλύσει, το έχει παραλύσει. Γιατί; Για να το ιδιωτικοποιήσετε, να το πουλήσετε; Αυτός είναι ο στόχος; Φοβάμαι ότι είναι κάτι χειρότερο από αυτό, κάτι πολύ περισσότερο. Πλέον αρχίζει κανείς να σκέφτεται, μήπως κάποιοι νοσηροί πολιτικοί εγκέφαλοι θέλουν να διαλύσουν αυτή τη χώρα; Μήπως αυτή είναι η απώτερη επιδίωξη. Δεν εξηγούνται λογικά αυτές οι πολιτικές.

Δεν έχουμε μόνο τις μειώσεις στο δημόσιο τομέα, που επικαλείστε εντελώς αστήρικτους δημοσιονομικούς λόγους. Έχουμε αυτή τη λεηλασία που γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και τη χειρότερη λεηλασία τη λεηλασία της ανεργίας. Φτάσαμε τώρα στο σημείο η εργοδοσία να θέλει να δουλεύουν χαλυβουργοί για 500 ευρώ το μήνα. Είναι δυνατόν να επιβιώσει η οικογένεια; Είναι δυνατόν να κάνει κανείς το επάγγελμα του χαλυβουργού και να παίρνει 500 ευρώ το μήνα, όπως ζητάει η Ελληνική Χαλυβουργία από τους εργαζόμενους; Και μάλιστα τους απολύει και απολύει όλο και περισσότερους κάθε μέρα. Χθες απέλυσε άλλους δεκαέξι. Αισίως φτάσαμε τους πενήντα απολυμένους εργαζόμενους και δεν κάνετε τίποτα. Βλέπετε ως Νέρωνες αυτό το θέαμα: της λεηλασίας.

Δίπλα από την Ελληνική Χαλυβουργία είναι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για τα οποία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία το Υπουργείο Άμυνας και παρέδωσε μαζί με τις στρατιωτικές παραγγελίες για υποβρύχια σε λιβανέζικα συμφέροντα. Αυτοί έρχονται τώρα και παραβιάζουν πλήρως τη σύμβαση με την κάλυψη της Κυβέρνησης, αν όχι και την ενθάρρυνσή της. Εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασίας δύο ημερών την εβδομάδα. Πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί, κύριοι Υπουργοί, με δύο ημέρες την εβδομάδα; Θα δουλεύει ο άλλος με 300 ευρώ το μήνα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Εκ περιτροπής θα τρώει; Εκ περιτροπής δουλειά σημαίνει εκ περιτροπής φαγητό. Αυτό είναι το κατάντημα που θέλετε για τον εργαζόμενο σήμερα στην Ελλάδα;

Έρχεστε με αυτόν τον Προϋπολογισμό και λεηλατείτε κυριολεκτικά με τους φόρους, τους οποίους επιβάλλετε τον ελληνικό λαό και μάλιστα τα ασθενέστερα στρώματα, τα μόνιμα υποζύγια, αυτούς που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη για δεκαετίες σε αυτή τη χώρα, αυτούς ερχόσαστε να λεηλατήσετε. Ενώ μειώνετε τους μισθούς, ενώ κατακρεουργείτε τα κοινωνικά δικαιώματα, ακόμα και τα επιδόματα ανεργίας, ενώ κάνετε αυτά τα οποία είναι εντελώς απαράδεκτα και βάρβαρα, ερχόσαστε και λέτε ότι θα επιβάλλετε ακόμα περισσότερους φόρους.

Μιλάμε για 4 δισεκατομμύρια φόρους παραπάνω, την ώρα που κόβετε τους μισθούς και την ώρα που κατρακυλάει σε ύφεση η οικονομία. Τι κάνετε; Εγκληματείτε πάνω στο σώμα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Και εγκληματούν όσοι θα ψηφίσουν αυτό τον Προϋπολογισμό χαριστικής βολής για τη χώρα.

Από πού ακούστηκε όταν ο άλλος έχει μείωση μισθού 65% να του λέτε «θα πληρώσεις άμεσους φόρους παραπάνω, γιατί σας μειώνω το αφορολόγητο και το πάω στις 5.000 ευρώ»; Μα, αυτό είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, τα 5.000 ευρώ, χωρίς εδώ να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα; Όσοι έχουν, δηλαδή, 5.500 ευρώ, με 10% θα πληρώσουν το πενηντάρικο άμεσο φόρο, την ώρα που αυτοί καταναλώνουν τα 5.000 ευρώ και θα πληρώσουν με το 23% το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους σε έμμεση φορολογία; Θα τους πάρετε και άμεση φορολογία και μαζί με τις άλλες παρακρατήσεις -βλέπε τέλη και χαράτσια- φτάνουμε στο πάνω από το ένα τρίτο αυτού που παίρνει 5.000 και 6.000 ευρώ να πληρώνει σε φορολογία. Την ίδια ώρα έχετε επιβάλει φορολογική ασυλία στον πλούτο και στο μεγάλο κεφάλαιο και κατεβάζετε κάθε μέρα τους φορολογικούς συντελεστές και έχουν φτάσει οι φορολογικοί συντελεστές στο 20%.

Φτάνουμε να μιλάμε για μια χώρα με μισθούς Κίνας, με κεφάλαιο χωρίς φόρους, χωρίς αποταμιεύσεις, χωρίς επενδύσεις, γεμάτη ανέργους και σε λίγο θα μετράμε, αντί για το ποσοστό ανεργίας, το ποσοστό των εργαζομένων. Αυτό είναι κατάντημα αυτής της χώρας. Και ενώ βλέπετε τις γενικευμένες, τις δίκαιες αντιδράσεις για το χαράτσι, δεν κάνετε απολύτως τίποτα.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό. Τραπεζίτης Πρωθυπουργός, ανομιμοποίητο πολιτικό πρόσωπο. Διότι δεν νομιμοποιείται κανένας να είναι Πρωθυπουργός χωρίς να υπάρχει λαϊκή εντολή προς τούτο, όπως δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για να σχηματιστεί αυτή η τρικομματική Κυβέρνηση, όπως δεν υπάρχει καμία λαϊκή εντολή για τα εφαρμοζόμενα μετά τις εκλογές προγράμματα, τα οποία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Έρχεται, λοιπόν, ο τραπεζίτης Πρωθυπουργός και τι λέει; Ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε το χαράτσι, ώστε να γίνει ανεκτό ή, εν πάση περιπτώσει, να μην πλήττει τους αδύνατους. Μα, βάζετε τον άνεργο να πληρώνει; Διότι δεν κόβετε το χαράτσι ούτε καν για τους άνεργους. Δεν το κόβετε ούτε γιʼ αυτούς. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Και βάζετε τριμελείς επιτροπές με τον αστυνομικό να αποφασίζει αν θα κόβεται ή όχι το ρεύμα. Η αστυνομία θα αποφασίζει αν θα κόβεται το ρεύμα τώρα; Δεν κατάλαβα. Πού έχουμε φτάσει; Πού οδηγείτε τη δημοκρατία; Για ποιο καθεστώς μιλάμε;

Δεν βλέπετε την απελπισία και την αντίδραση γύρω σας; Δεν βλέπετε το πελώριο αδιέξοδο; Τρομοκρατείτε τον ελληνικό λαό και τον τρομοκρατείτε αγρίως, ότι δήθεν, αν δεν περάσουν αυτά τα μέτρα, αν δεν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, αν, αν, τότε θα πτωχεύσουμε και θα φύγουμε από την Ευρωζώνη, θα φύγουμε από το ευρώ και τότε έρχεται η μεγάλη καταστροφή.

Δηλαδή, μπήκαμε στο ευρώ για ποιο λόγο; Δεν μπήκαμε στο ευρώ, υποτίθεται, για να βελτιώσει η χώρα τη θέση της και για να βελτιώσει τη θέση του και ο ελληνικός λαός; Γιʼ αυτό δεν μπήκε, υποτίθεται, η Ελλάδα στο ευρώ; Μπήκε για να τρομοκρατείτε στο όνομα του ευρώ τον ελληνικό λαό, ότι, αν δεν δεχθείς την καταστροφή σου, τότε θα φύγουμε από την Ευρωζώνη; Και γιατί τρομοκρατείτε με την πτώχευση; Θα έρθει η πτώχευση και θα χάσετε τις καταθέσεις, δεν θα έχετε μισθούς, αν δεν μας δώσει η Τρόικα τα λεφτά. Θα διαλυθεί η χώρα, θα απομονωθούμε.

Μα, τι γίνεται τώρα; Στο όνομα της πτώχευσης και στο όνομα της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή κάνετε όλα αυτά τα οποία υποτίθεται ότι θα έφερνε η πτώχευση και η έξοδος από το ευρώ. Τώρα χάνονται οι καταθέσεις. Σε λίγο θα είμαστε χώρα χωρίς καταθέσεις στις τράπεζες, με τους ρυθμούς εξαφάνισης και απομείωσης των καταθέσεων, για δύο λόγους, είτε γιατί βγάζουν τα λεφτά τους κάποιοι έξω είτε γιατί κάποιοι άλλοι δεν έχουν να τα φέρουν βόλτα και παίρνουν από τις μικροαποταμιεύσεις τους.

Τώρα δεν θα έχουν μισθούς, γιατί έχει πτωχεύσει ο ελληνικός λαός, έχει πτωχεύσει η οικονομία, για να παίρνουν τα λεφτά τους οι δανειστές. Χίλιες φορές προτιμότερη η στάση πληρωμών, η διακοπή αποπληρωμής του χρέους, προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους απʼ αυτή την τυραννία και τη μνημονιακή λεηλασία που επιβάλλετε, η οποία έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος. Είναι βαρέλι δίχως πάτο. Είναι το απόλυτο αδιέξοδο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Αυτή την ώρα, όμως -και τελειώνω, κυρία Πρόεδρε- αν επιχειρείτε αυτά τα πράγματα γίνεται, διότι υπάρχει μια μεγάλη αδυναμία στο χώρο της Αριστεράς. Ποια είναι η αδυναμία; Ξέρετε ότι, όταν επιχειρείτε αυτά τα πράγματα, μπορείτε να τα κάνετε, διότι η Αριστερά παραμένει διασπασμένη. Αυτή την ώρα η Αριστερά πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, των ιστορικών περιστάσεων που αντιμετωπίζει η χώρα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε Λαφαζάνη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.

Και αυτή την ώρα πρέπει οι δυνάμεις της Αριστεράς, πρώτα απʼ όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να βρουν κοινό βηματισμό, να ανοίξουν δρόμους σύγκλισης, συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας και τότε θα ανοίξουν μια νέα δυναμική για τη χώρα. Και μόνο που θα γίνει μια τέτοια συνεργασία στο χώρο της Αριστεράς, πολλά πράγματα θα αλλάξουν αμέσως στη χώρα υπό την απειλή και το φόβο της.

Η Αριστερά μπορεί ενωμένη, συμπαραταγμένη πάνω σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα να αλλάξει ριζικά το τοπίο, να πετάξει στο περιθώριο Τρόικα και Μνημόνια και να χαράξει νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους για τη χώρα, που είναι η διέξοδος και η απάντηση.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ