11/01/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, στο ρ/σ «ΑΘΗΝΑ 9.84» (Νόνη Kαραγιάννη) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

• Για την κυβερνητική πολιτική που θα δεσμεύσει τη χώρα για χρόνια

Όλα αυτά που καλείται να αποφασίσει αυτή η κυβέρνηση θα δεσμεύσουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό για τουλάχιστον μια δεκαετία, θα δέσουν χειροπόδαρα όλες τις επόμενες κυβερνήσεις χωρίς κανένα περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης όσων θα συμφωνηθούν και θα ψηφιστούν με το οικονομικό πρόγραμμα και το μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Είναι απολύτως λογικότερο, δημοκρατικότερο και σωστότερο, αυτές οι δεσμεύσεις να αναληφθούν από μια κυβέρνηση που θα προκύψει από λαϊκή εντολή. Κι επειδή μας έλεγαν ότι δεν προλαβαίνουμε, πείτε μου τι έκανε αυτή η κυβέρνηση 2 μήνες τώρα, δεσμευτικό, ουσιώδες, χειροπιαστό;

Μας έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να στηθούν κάλπες, τότε που ο Παπανδρέου είχε προτείνει το δημοψήφισμα διότι θα καταστρεφόταν η Ευρώπη, ο κόσμος ολόκληρος.

• Για τoν πραγματικό σκοπό της τρικομματικής κυβέρνησης

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το κυβερνητικό σχήμα με Παπαδήμο Πρωθυπουργό και σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ επεβλήθη ουσιαστικά από τους δανειστές μας σε ένα σημείο οξύτατων αδιεξόδων από την αποτυχία του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, για να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Όχι όμως αυτή που υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, δηλαδή να πάρουμε τη δόση και να υπογράψουμε τη σύμβαση αλλά και να ψηφίσει το πακέτο που θα συνοδεύει αυτά.

Που σημαίνει ότι νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των κατώτατων, είτε με επιβεβλημένη με το «πιστόλι στο κρόταφο» συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, νέα πρόσθετα οικονομικά μέτρα το επόμενο χρονικό διάστημα για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2011. Νέο υπερδεκαετές μνημόνιο που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση και το ερώτημα είναι πότε επιτέλους θα γίνουν εκλογές για να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού.

Ο νέος εκβιασμός των εταίρων μας για διακοπή της χρηματοδότησης, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο των επί δύο χρόνων διαρκών εκβιασμών που ασκούνται στο ελληνικό κράτος που λειτουργεί υπό το κράτος του φόβου.

«Ή θα κάνετε αυτά ή δε θα πάρετε τίποτα». Έχει επαναληφθεί 6-7 φορές μέχρι σήμερα.

Τελικά πάμε από το κακό στο χειρότερο, γιατί η συνταγή που ακολουθείται είναι κακή και παράγει ύφεση, ανεργία και διεύρυνση του χρέους, έκρηξη των ανισοτήτων, σε μια Ελλάδα που δεν έχει κοινωνικό κράτος. Εκτός από την κακή συνταγή είναι άθλια και η εφαρμογή της εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας και ανεπάρκειας.

Αποδεικνύεται αυτό το δίμηνο είναι ότι η αλλαγή του «αρχιμάγειρα» στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού δεν έχει βελτιώσει τη κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, αυτά που έρχονται είναι ακόμα χειρότερα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αυτή η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε αυτήν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση, τι επιδιώκει.

• Για την διαπραγματευτική γραμμή της χώρας και τις αναγκαίες αλλαγές που δεν γίνονται

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δύσκολες, γνωρίζουμε τον συσχετισμό των δυνάμεων και ποιος έχει το πάνω χέρι και το έχουν οι δανειστές μας. Αλλά, αν δεν έχεις γραμμή πλεύσης και δεν ξέρεις τι επιδιώκεις, απλώς ακολουθείς και υπογράφεις και δέχεσαι αυτό που σου επιβάλλουν οι δανειστές μας και αυτό έχουμε δει ότι οδηγεί σε αποτυχία.

Χωρίς ανάπτυξη και δικαιοσύνη και ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην εταιρεία  για ένα δρόμο που θα μας βγάζει μπροστά και που θα στηρίζει κυρίως τους κοινωνικά ασθενέστερους, δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Επί δύο χρόνια δεν έχει περιοριστεί καθόλου η φοροδιαφυγή, δεν έχει γίνει τίποτα για να περιοριστεί η ασυλία των ισχυρών και η ατιμωρησία των υψηλών εισοδημάτων, τίποτα το ουσιαστικό για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στη διοίκηση, το κράτος, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που εκτός από τεράστιο ηθικό ζήτημα παράγει σπατάλες και δαπάνες. Δεν έχει γίνει τίποτα για την αναδιοργάνωση του κράτους και των παραγωγικών μηχανισμών.

Δεκαέξι δις ευρώ είναι ακόμα αναξιοποίητα και έτοιμα από τα κοινοτικά κονδύλια και αντί να τα αντλούμε, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει ως πρόστιμο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Κομισιόν, διότι έγιναν χοντράδες με την ασκούμενη πολιτική εδώ και χρόνια.

• Για τον διορισμό μελών του «Ελληνικού Μετώπου» στο γραφείο του κ. Βορίδη

Όταν συγκροτείται το επιτελείο ενός υπουργού, όχι μόνο του κ. Βορίδη, είναι λογικό να βάλει ανθρώπους της εμπιστοσύνης του δίπλα του, αλλά είναι σημαντικό να βάζει ανθρώπους που έχουν ειδικές γνώσεις και ικανότητες σε σχέση με τα ζητήματα του υπουργείου. Ο κ. Βορίδης αντί για αυτό επέλεξε να βάλει όλους τους ομογάλακτους και ομοϊδεάτες του από την περίοδο που ήταν πρόεδρος του «Ελληνικού Μετώπου» στο χώρο της άκρας δεξιάς.

Το Υπουργείο Μεταφορών απαιτεί ειδικευμένες γνώσεις πάνω στις τηλεπικοινωνίες, τα δημόσια έργα, τις μεταφορές κ.ο.κ. Δεν είχα την απαίτηση ο κ. Βορίδης με τις συγκεκριμένες ιδεολογικές καταβολές να έπαιρνε συνεργάτες με πολιτικές καταβολές στην Αριστερά.  Όμως, το στοιχείο της αξιοκρατίας παραμένει κατά την άποψή μου απαραίτητο και καθοριστικό.