ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/01/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Παν. Τσούτσιας- Τ. Σαράντης)



•    Μας οδήγησαν σε μία τραγωδία, σε μια κόλαση, μας έδεσαν τα χέρια και τα πόδια χωρίς να γνωρίζουν καν τι έπρατταν, όπως τώρα αποδεικνύεται, με πολύ μεγάλη ελαφρότητα, γιατί την ίδια στιγμή που επιχειρηματολογούσαν και κατέστρεφαν κάθε προοπτική για τον ελληνικό λαό, έλεγαν ότι δεν είχαν διαβάσει καν τι ήταν αυτό το οποίο θα μας έρθει.

•    Δεν διαπραγματεύτηκαν ούτε στιγμή. Η εμπλοκή στην υπόθεση του PSI αυτό αποδεικνύει. Ό,τι ανακοίνωσε ο κ. Νταλάρα στην ελληνική πλευρά, η ελληνική πλευρά το αποδέχθηκε, άμεσα, και μάλιστα διέρρευσε ότι έχει κλείσει η συμφωνία. Αυτοί οι οποίοι έφεραν αντιρρήσεις στο αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των πιστωτών και όχι της διαπραγμάτευσης, ήταν το ΔΝΤ και η γερμανική πλευρά.

Η ουσία όμως είναι ότι ακόμα κι αν υπάρξει τελικά συμφωνία, πρόκειται για μια συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα σε τραγωδία..

•    Γιατί να υποστούμε όλη αυτή τη λαίλαπα της δεκαετίας, που το περιβόητο κούρεμα θα συνοδευτεί και με νέα σκληρά μέτρα υφεσιακά, γιατί να υποστούμε αυτή την εκποίηση του δημόσιου πλούτου που είναι το μεγάλο έγκλημα που έρχεται μπροστά μας,  την παράδοση όλων των νομικών πλεονεκτημάτων της χώρας, τη μετατροπή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο, για να έχουμε το 2020 ένα χρέος μη διαχειρίσιμο.

•    Εγώ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά πήγαινε διαρκώς στο τραπέζι του διαλόγου έτοιμη να ακούσει τις προτάσεις που δεχόμασταν από την άλλη πλευρά και όχι να αντιπροτείνει. Δεν είχε σχέδιο να αντιπροτείνει. Επειδή το κούρεμα αυτό ήταν πρόταση Μέρκελ, ήταν πρόταση της Γερμανίας, η δική μας η πλευρά έκανε αποδεκτή αυτή την πρόταση χωρίς καν να παρατηρήσει οτιδήποτε.

•    Αυτή η κυβέρνηση είναι θίασος. Βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη διάλυση Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, υποτίθεται, να διεκπεραιώσει τη συμφωνία του PSI, τη δανειακή σύμβαση και να μας οδηγήσει στις εκλογές, διεκπεραιώνει και μια σειρά από ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά, μέτρα σκληρά, απαιτήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και την κρίση που περνάμε. Η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα τι σχέση έχει με το χρέος;  Το να κάνει το ρουσφέτι 4-5 μεγαλοφαρμακοποιών τι σχέση έχει;

•    Περιμένω να δω τι γνώμη έχει ο πρωθυπουργός για την απροκάλυπτη επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Απροκάλυπτη πια. Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις. Τώρα δεν έχει νόημα να μιλήσουν για τις παρεμβάσεις αυτές. Είναι απροκάλυπτες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμως ζητά να αντικατασταθούν οι δύο εισαγγελείς γιατί τόλμησαν να διερευνήσουν και να ψάξουν υποθέσεις οι οποίες έχουν κρίνει το μέλλον της χώρας για την επόμενη εικοσαετία …

•    Ο κ. Παπαδήμος είχε ζητήσει στη συνάντησή του με την ηγεσία των δικαστών να υπάρξει διαλεύκανση των υποθέσεων και εδώ υπάρχει μια απόπειρα κουκουλώματος και ερωτώ αν αυτή είναι η επίσημη κυβερνητική θέση ή όχι;


-    Έρχεται μία ακόμα κρίσιμη εβδομάδα. Η γνώμη σας είναι ότι αυτές οι μέρες που έρχονται είναι τόσο κρίσιμες που δεν έχουν καμία σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια; ..

Εδώ και δύο χρόνια κρίσιμες εβδομάδες περνάμε. Δεν θα έλεγα ότι όλα όσα περάσαμε μέχρι τώρα δεν ήταν κρίσιμα. Ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα, αλλά τα αντιμετώπιζαν και τότε και τώρα οι κυβερνώντες, αυτοί που διευθύνουν το πολιτικό σύστημα που σήμερα καταρρέει, με απερισκεψία και με ελαφρότητα. Μας οδήγησαν σε μία τραγωδία, σε μια κόλαση, μας έδεσαν τα χέρια και τα πόδια χωρίς να γνωρίζουν καν τι έπρατταν, όπως τώρα αποδεικνύεται, με πολύ μεγάλη ελαφρότητα, γιατί την ίδια στιγμή που επιχειρηματολογούσαν και κατέστρεφαν κάθε προοπτική για τον ελληνικό λαό, έλεγαν ότι δεν είχαν διαβάσει καν τι ήταν αυτό το οποίο θα μας έρθει.

Εν πάση περιπτώσει, οι μέρες όντως είναι κρίσιμες αλλά νομίζω ότι λίγο ως πολύ τα πράγματα έχουν προδιαγραφεί.

-    Γιατί το λέτε αυτό; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης;…

Περιθώριο διαπραγμάτευσης υπάρχει, αρκεί να θέλει κάποιος να διαπραγματευτεί. Όταν η δική μας πλευρά..

-    Γιατί να μην θέλει;…

Γιατί έτσι είναι η λογική τους. Ρωτήστε τους ίδιους, μην ρωτάτε εμένα. Δεν διαπραγματεύτηκαν ούτε στιγμή. Η εμπλοκή στην υπόθεση του PSI αυτό αποδεικνύει. Ό,τι ανακοίνωσε ο κ. Νταλάρα στην ελληνική πλευρά, η ελληνική πλευρά το αποδέχθηκε, άμεσα, και μάλιστα διέρρευσε ότι έχει κλείσει η συμφωνία. Αυτοί οι οποίοι έφεραν αντιρρήσεις στο αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των πιστωτών και όχι της διαπραγμάτευσης, ήταν το ΔΝΤ και η γερμανική πλευρά, δηλαδή η τρόικα, η οποία εν πάση περιπτώσει δανείζει τα χρήματά της και έχει λόγους να διαπραγματευτεί για μια καλύτερη συμφωνία. Κι εδώ βλέπουμε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία κόκκινη γραμμή, κανένας όρος, καμία στρατηγική. Στη Βουλή ζήταγα διαρκώς από τον κ. Παπαδήμο, πείτε μας την στρατηγική σας, πείτε μας τι ζητάτε. Μας μιλούσε γενικόλογα και μας έλεγε για τη σωτηρία της χώρας. Η σωτηρία της χώρας είναι αυτή που έχει οδηγήσει τη χώρα στον αφανισμό. Γιατί τα ίδια έλεγε και ο κ. Παπανδρέου.

Η ουσία όμως είναι ότι ακόμα κι αν υπάρξει τελικά συμφωνία με χαμηλότερα επιτόκια απ΄ αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Νταλάρα και ασμένως απεδέχθη η ελληνική κυβέρνηση, ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία, πρόκειται για μια συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα σε τραγωδία..

-    Γιατί.. Εάν το επιτόκιο είναι στο 3,5%... Δεν ξέρουμε εμείς καλά τα οικονομικά, αλλά…

Αφήστε τα επιτόκια. Μην μπερδεύουμε τον κόσμο. Οι ίδιοι το λένε. Ότι στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή στα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια και σε κούρεμα που τώρα το θέλουν να είναι 70% -γιατί το 50% δεν τους αρκεί- και σε κάθε δυνατή εκδοχή με τις αισιόδοξες προβλέψεις, δηλαδή ότι η ύφεση θα μείνει χαμηλή ή θα πέσει ή θα μηδενιστεί κάποια στιγμή, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται, ούτε στη χώρα μας, ούτε σε διεθνές επίπεδο,  θα φτάσουμε το 2020 θα έχουμε ένα χρέος 120% του ΑΕΠ περίπου, δηλαδή τόσο όσο είχαμε όταν μπαίναμε στην κρίση και αναγκαστήκαμε να πάμε στο ΔΝΤ. Ενώ την ίδια στιγμή δεν μας λένε πόση θα είναι η ανεργία το 2020,σε ποιο επίπεδο θα βρίσκονται οι μισθοί, ποια θα είναι η κατάσταση του κοινωνικού κράτους, αν θα έχουμε νοσοκομεία, σχολειά, αν θα έχει καταρρεύσει το σύμπαν. Tο μόνο που μας λένε είναι ότι το χρέος θα είναι μη διαχειρίσιμο, μη βιώσιμο. Και ρωτώ, γιατί να υποστούμε όλη αυτή τη λαίλαπα της δεκαετίας, που το περιβόητο κούρεμα θα συνοδευτεί και με νέα σκληρά μέτρα υφεσιακά, γιατί να υποστούμε αυτή την εκποίηση του δημόσιου πλούτου που είναι το μεγάλο έγκλημα που έρχεται μπροστά μας,  την παράδοση όλων των νομικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε μια διαπραγμάτευση στο αγγλικό δίκαιο, τη μετατροπή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο, για να έχουμε το 2020 ένα χρέος μη διαχειρίσιμο.

-    Κάτι πρέπει να γίνει όμως.. Τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει;….

Εμείς προτείνουμε. Αλλά αυτή η οπερέτα που μας κυβερνά, η οποία δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, είναι το πολιτικό σύστημα, η διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία.. Εδώ έχουν βγει συνάδελφοί σας που μετ΄ επιτάσεως, μόλις βγαίναμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση μας έλεγαν ότι είμαστε προδότες και υπερασπίζονταν με θέρμη το μνημόνιο και τώρα το παίζουν και αντιμνημονιακοί.

Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, πολύ συγκεκριμένες, σε κάθε βήμα αυτής της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης, σε κάθε βήμα και πριν το 2008, για το τραπεζικό σύστημα, για την αναδιανομή του πλούτου…

-    Στην παρούσα φάση…

Στην παρούσα φάση από την 26η του Οκτώβρη.. Στις 24 του Οκτώβρη μου τηλεφώνησε ο κ. Βενιζέλος. Βρισκόταν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την τελική λύση που δόθηκε.  Και του απάντησα ότι εμείς αντιπροτείνουμε: Αντί να δεχθείτε ένα κούρεμα 50% με αυτούς τους όρους, με μια διαδικασία η οποία για να γίνει εθελοντική θα πρέπει να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για  τους ιδιώτες πιστωτές, δεν θα βάλει τα ομόλογα της ΕΚΤ σε κούρεμα, αλλά θα βάλει τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια για να στηρίξει τράπεζες, άρα  θα είναι δώρο-άδωρον, γιατί θα καταλήξει το 2020 να μην έχουμε διαχειρίσιμο χρέος. Ζητήστε τώρα πάγωμα της αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον.

Ξέρετε τι μου απάντησε;  Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα, γιατί θα ήταν και πιο εύκολα αποδεκτό από την πλευρά τους από το κούρεμα, θα μας έδινε τη δυνατότητα στο βάθος της τριετίας να είχαμε γλιτώσει 17 περίπου δις κατ΄ έτος τόκους, γιατί τόσα πληρώνουμε σε τόκους. 50 περίπου δις προκειμένου να τα επενδύσουμε στην πραγματική οικονομία, να στηρίξουμε μισθούς και συντάξεις και κυρίως να τα επενδύσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση, γιατί η μαγική λέξη είναι ανάπτυξη, χωρίς ανάπτυξη δεν βγαίνεις από την κρίση. Μου απάντησε ότι αν το κάνουμε αυτό θα είναι πιστωτικό γεγονός. Και του λέω, μα είναι δυνατόν να μου λέτε κ. υπουργέ ότι δεν είναι πιστωτικό γεγονός το κούρεμα 50% και θα γίνει εθελοντικά και μπορεί να είναι πιστωτικό γεγονός η αξίωση για πάγωμα αποπληρωμής;

Εγώ έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά πήγαινε διαρκώς στο τραπέζι του διαλόγου έτοιμη να ακούσει τις προτάσεις που δεχόμασταν από την άλλη πλευρά και όχι να αντιπροτείνει. Δεν είχε σχέδιο να αντιπροτείνει. Επειδή το κούρεμα αυτό ήταν πρόταση Μέρκελ, ήταν πρόταση της Γερμανίας, η δική μας η πλευρά έκανε αποδεκτή αυτή την πρόταση χωρίς καν να παρατηρήσει οτιδήποτε.

-    Στη χθεσινή ψηφοφορία είχαμε ρωγμές σε κάποια κόμματα σε σχέση και με αφορμή την τροπολογία για τα φαρμακεία, που δεν πέρασε…

Αυτή η κυβέρνηση είναι θίασος.. με συγχωρείτε για την έκφραση. Αν βρεθείτε στη Βουλή και δείτε την κατάσταση αυτή… Βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη διάλυση Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, υποτίθεται, να διεκπεραιώσει τη συμφωνία του PSI, τη δανειακή σύμβαση και να μας οδηγήσει στις εκλογές, διεκπεραιώνει και μια σειρά από ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά, μέτρα σκληρά, απαιτήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και την κρίση που περνάμε. Η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα τι σχέση έχει με το χρέος;  Το να κάνει το ρουσφέτι 4-5 μεγαλοφαρμακοποιών τι σχέση έχει; Γιατί αυτό έκανε ο κ. Λοβέρδος χθες μετ΄ επιτάσεως.. Έφερε τελευταία στιγμή μια τροπολογία, μια νομοθετική βελτίωση, όπως έλεγε ο ίδιος, αλλά δεν είναι δυνατόν στα κοινοβουλευτικά χρονικά δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Επί το χείρον, όχι να βελτιώνει, να το κάνει χειρότερο δηλαδή.. Και το έφερε παρά πέντε, αφού είχε ψηφιστεί.  Ευτυχώς υπήρξε και κάποια αντίδραση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βλέπουν πια ότι δεν έχουν και κανένα μέλλον κοινοβουλευτικό, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ξέρουν ότι δεν θα επανεκλεγούν και κρατούν κάποια προσχήματα. Ακόμα κι αυτό όμως το Μέγαρο Μαξίμου το χαρακτήρισε ως υποταγή στις συντεχνίες. Προσέξτε, αυτοί οι οποίοι κάνουν τα χατίρια 4-5 μεγαλοφαρμακοποιών μιλούν για συντεχνίες.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση κατάρρευσης..

-    Δεν υπάρχουν συντεχνίες;…

Οι συντεχνίες βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν. Γιατί να μην υπάρχουν συντεχνίες;….

-    Αυτές οι συντεχνίες, λοιπόν, δεν πιέζουν προς όφελός τους; ..

Αυτός είναι ο στόχος κάθε επαγγελματικής κατηγορίας. Εσείς είστε συντεχνία που διεκδικείτε τα δικαιώματά σας ως δημοσιογράφος δηλαδή; Ωραία, μπορεί να είστε συντεχνία.. Καλά κάνετε λοιπόν. Το ερώτημα είναι αν τα αιτήματά σας και οι διεκδικήσεις σας είναι εις βάρος ή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το να προσπαθείς να εξυπηρετήσεις μια μικρή κάστα, την ελίτ της συντεχνίας, ας το πω έτσι, αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους και κυρίως αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο, αυτό πώς να το περιγράψει κανείς Αυτό είναι η λογική της διαπλοκής, της φαυλότητας και της κλεπτοκρατίας η οποία μας κυβερνά.

-    Υπάρχει ένα ενδεχόμενο -πριν από λίγο το υπονόησε ο κ. Πρωτόπαπας- ότι αν υπάρξει η δυνατότητα σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ κ.λπ. να ξαναθερμανθεί η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ποια θα είναι η στάση η δικιά σας.;….

Επιτρέψτε μου να πω στο θέμα αυτό ότι περιμένω να δω τι γνώμη έχει ο πρωθυπουργός για την απροκάλυπτη επέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Απροκάλυπτη πια. Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις. Τώρα δεν έχει νόημα να μιλήσουν για τις παρεμβάσεις αυτές. Είναι απροκάλυπτες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμως, με επιστολή του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ζητά να αντικατασταθούν οι δύο εισαγγελείς γιατί τόλμησαν να διερευνήσουν και να ψάξουν υποθέσεις οι οποίες έχουν κρίνει το μέλλον της χώρας για την επόμενη εικοσαετία και δεν πρέπει κανείς να ψάξει αυτές τις υποθέσεις…

-    Ο αντίλογος είναι ότι έχει αυτό το δικαίωμα.. ο κ. Παπαϊωάννου…

Βεβαίως έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά έχω κι εγώ το δικαίωμα να κρίνω την πολιτική κατεύθυνση της πράξης του. Και θεωρώ ότι είναι μια απροκάλυπτη παρέμβαση. Ο κ. Παπαδήμος είχε ζητήσει στη συνάντησή του με την ηγεσία των δικαστών να υπάρξει διαλεύκανση των υποθέσεων και εδώ υπάρχει μια απόπειρα κουκουλώματος και ερωτώ αν αυτή είναι η επίσημη κυβερνητική θέση ή όχι; Απόπειρα είχαμε, εξ όσων κατήγγειλαν οι εισαγγελείς, παρασκηνιακά και από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος με τροπολογία ουσιαστικά ζητούσε την κατάργησή τους. Τώρα έχουμε απροκάλυπτη παρέμβαση. Τι τους ενοχλεί; Τους ενοχλεί ότι ερευνούν αυτές τις υποθέσεις;  Δεν υπάρχουν αυτά τα; ζητήματα; Και στο κάτω-κάτω δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη;

-    Επί της ουσίας όταν θα έρθει το πόρισμα αυτό.. δεν ξέρω τι είναι..η έρευνα αυτή στη Βουλή θα ζητήσετε κι εσείς να συζητηθεί…

Αναρωτιέμαι τι τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί ότι συζητάνε για ποινικές ευθύνες στο θέμα των CDS, όπου υπάρχουν καταγγελίες για την ανάμιξη του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού; Ίσα-ίσα θα έπρεπε να χαίρονται. Γιατί, αν θεωρούν ότι είναι καθαροί, αν είναι καθαρός ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού.. Εδώ υπάρχουν υπόνοιες. Εγώ δεν λέω ότι υπάρχουν ενδείξεις. Όταν κάποιος γνωρίζει από δυο μήνες πριν, ότι η χώρα θα πάει στο ΔΝΤ, αυτή είναι μια τόσο σημαντική πληροφορία που, αν την χρησιμοποιήσεις με δόλιο σκοπό, μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος. Εγώ δεν λέω ότι το έπραξε κανείς. Όταν λοιπόν υπάρχουν αυτές οι υπόνοιες, θα έπρεπε πρώτοι αυτοί να λένε, να διερευνηθεί η υπόθεση και όχι να λένε να μην διερευνηθεί..

-    Αυτό είναι ένα κομμάτι που δεν αφορά τη Βουλή…

Εγώ αναφέρομαι στον όγκο των φακέλων που διαχειρίζονται οι δύο εισαγγελείς κι αυτό είναι που έχει ενοχλήσει το πολιτικό σύστημα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Παπανδρέου, στο κλίμα πέριξ του κ. Παπανδρέου. Αναφέρομαι συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Γιατί, κατά τη δική μας την εκτίμηση, από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σε μια σειρά από τέτοια ζητήματα έχουμε αλληλοσυγκάλυψη, όπως είχαμε αλληλοσυγκάλυψη και στο θέμα της Siemens.

Η πρώτη απόφαση που πήρε το κυβερνητικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου  ήταν η εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος της Siemens. Δηλαδή να σβήσουν όλα τα ίχνη. Επί μια 15ετία, ίσως και παραπάνω το μαύρο πολιτικό χρήμα έρεε. 3% των προμηθειών πήγαινε στα δυο μεγάλα κόμματα και.. υπήρχε, λέει, κι ένα τρίτο κόμμα, το οποίο κάποια στιγμή ήταν στη Βουλή και μετά δεν ξαναήταν. Ψάξτε να βρείτε εσείς ποιο μπορεί να ήταν αυτό. Ο νοών νοείτο. Και ουδείς πλέον θα ασχοληθεί μ΄ αυτό το μέγα σκάνδαλο, γιατί αποφάσισε η τρικομματική συγκυβέρνηση της συγκάλυψης και της δήθεν εθνικής σωτηρίας που μας οδηγεί στο γκρεμό, να σβήσει όλα τα ίχνη. Σβήστηκαν τα ίχνη.

-    Ανοίγει πάντως ένα θέμα, κι άνοιξε και χθες πάλι με τον κ. Γιαννίτση, για τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων. Είστε σύμφωνος σ΄ έναν δραστικό περιορισμό των χρημάτων που παίρνουν τα κόμματα; ..

Επειδή έχει πέσει και λάσπη στο θέμα αυτό.. δραστική περικοπή έχει γίνει. Από το 2010 μείωση σχεδόν 50% των χρημάτων που πηγαίνουν στα κόμματα. Να γίνει και άλλο; Να γίνει και άλλο. Δεν αντιλέγω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει κι άλλο.. Ισχυρίζομαι όμως ότι αυτοί που αναδεικνύουν με μεγάλη θέρμη το ζήτημα αυτό, δεν ισχυρίζονται περικοπή. Ισχυρίζονται παύση χρηματοδότησης των κομμάτων…

-    Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι το λένε…

.. Γιατί θέλουν ένα πολιτικό σύστημα όπου να μπορούν να επιβιώνουν μόνο αυτοί που βρίσκονται στις λίστες του κ. Χριστοφοράκου και έχουν διασυνδέσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει παύση κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα. Η κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα είναι ένα στοιχείο το οποίο είναι βασικό συστατικό μιας ευνομούμενης δημοκρατίας, όπου θέλουμε να σταματήσει το μαύρο πολιτικό χρήμα, να είναι όλα στη διαφάνεια, όποια χρήματα παίρνουν τα κόμματα να το δηλώνουν. Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα όπου βεβαίως τα 50 εκατομμύρια -λες κι απ΄ αυτά θα σωθούμε- να μην τα παίρνουν τα κόμματα, αλλά να επιβιώνουν όσοι έχουν σχέση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τη διαπλοκή, την εκδοτική, τους καναλάρχες. .. Αυτό θέλουμε.

Και να σας πω και κάτι άλλο. .

-    Το να κι απ΄ αυτά θα σωθούμε.. Ναι, κι απ΄ αυτά θα σωθούμε…

Θα σας πω τώρα μ΄ αυτή την υποκρισία.. Όταν αναδείχθηκε το θέμα αυτό και έγινε πρωτοσέλιδο και πρώτη είδηση στις ειδήσεις τα πέντε εκατομμύρια αύξηση στα ινστιτούτα των κομμάτων, την ίδια μέρα είχα κάνει ερώτηση στον κ. Γιαννίτση και αποκάλυπτα ότι οι ειδικοί σύμβουλοι των υπουργείων το 2011 είχαν πάρει 300 εκατομμύρια ευρώ κι ότι υπήρχε ειδικός κωδικός για τις τράπεζες 100 εκατ. ευρώ και ζητούσα εξηγήσεις. Και δεν έγινε ούτε μονόστηλο στις εφημερίδες… Και επιπλέον, εδώ και τέσσερις μήνες έχω αναδείξει το θέμα των μυστικών κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. 270% αύξηση των απόρρητων κονδυλίων σε περιόδους κρίσης. Απάντηση δεν έχω πάρει από κανέναν.

-    Πολύ σωστά το βάζετε.. Μην καταλήγουμε όμως στη λογική του συμψηφισμού…

Δεν είναι συμψηφισμός. Είναι πώς θέλουν να λειτουργεί η δημοκρατία. Να μειωθούν τα χρήματα στα κόμματα;  Βεβαίως. Αλλά η λογική, κόψτε τα χρήματα στα κόμματα για να υπάρχει ελεύθερο μονάχα το μαύρο πολιτικό χρήμα, είναι πολιτική εκφασισμού της πολιτικής ζωής και της δημοκρατίας.

-    Πάντως ακόμα και τώρα, έτσι όπως είναι τα κόμματα, θα μπορούσαν να λειτουργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια…

Σε ότι αφορά τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό το έχουμε αναδείξει. Ανά πάσα στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους ελέγχους. Ούτε επιχειρήσεις έχουμε. Μονάχα τις συνδρομές των μελών μας έχουμε και μια κρατική επιχορήγηση η οποία δίνεται και με τρόπο που κατά τη γνώμη μας δεν είναι σωστός. Υπάρχει όντως μια μεγάλη αδικία, υπέρογκες επιχορηγήσεις στα μεγάλα κόμματα, τα μικρότερα ανάλογα με το ποσοστό.. Εν πάση περιπτώσει στο θέμα που θέσατε για τη διαφανή διαχείριση του χρήματος όχι απλά είμαστε σύμφωνοι, θεωρούμε ότι είναι προαπαιτούμενο κι αυτό στοιχείο μιας ευνομούμενης δημοκρατίας. Σ΄ αυτό στο οποίο αντιδρούμε είναι στη λογική  που υποκρύπτει άλλα από πίσω.  Γιατί έτσι όπως θα φτάσουμε σε λίγο, στη Βουλή θα έχουμε αντιπροσώπους συμφερόντων και όχι εκπροσώπους του λαού.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ