ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/01/2012

Απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Θεσσαλονίκης Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου: «Βεβαίως και φορολογικά αντιμετωπίζουμε το ίδιο τους αγρότες και τους έμπορους»



Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε η Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Θεσσαλονίκης, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, με αφορμή τα συνεχιζόμενα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΣΔΟΕ στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι αρνούνται να βάλουν ταμειακές μηχανές, στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών που πωλούν την ιδιοπαραγωγή τους, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι φορολογούνται ως έμποροι με ΦΠΑ 13%, το οποίο φυσικά μετακυλίεται και στον τελικό καταναλωτή.

«Όσους εμπορεύονται τους αντιμετωπίζουμε το ίδιο. Τα πρόστιμα είναι νόμιμα και δεν θʼ ανεχτούμε τους “ακτιβισμούς” των βιοκαλλιεργητών» απάντησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Ξυνίδης, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη βουλή της κας Αμμανατίδου.

«Η κυβέρνηση προστατεύει το μονοπώλιο των μεγαλεμπόρων, το οποίο τροφοδοτεί την ακρίβεια των τροφίμων» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αμμανατίδου. «Ζητάμε να υπάρξει ειδικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να ορίζει τη δημιουργία υπαίθριων αγορών παραγωγών βιολογικής αλλά και συμβατικής καλλιέργειας, όπως άλλωστε ζητούσαν και ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας μαζί με άλλους 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε επίκαιρη επερώτηση τους τον Φεβρουάριο του 2009 στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Υπάρχουν και επεξεργασμένες προτάσεις από τον Σύλλογο των βιοκαλλιεργητών, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να τις λάβει υπόψη της. Οι αγορές παραγωγών είναι μία απάντηση στην ακρίβεια των τροφίμων και θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τους καταναλωτές και αξιοπρεπείς τιμές για τους αγρότες, ώστε να αντέξουν στην κρίση. Το ζήτημα δεν είναι συντεχνιακό αφορά όλο τον αγροτικό κόσμο, αφορά την επιβίωση του αγρότη, αλλά αφορά και την επιβίωση κάθε πολίτη που δεν αντέχει και δεν μπορεί πλέον νʼ αγοράζει τα απαραίτητα τρόφιμα στις τιμές που επιβάλλουν οι έμποροι και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, τους οποίους προστατεύει και αυτή η τρικομματική κυβέρνηση. Όσον αφορά στην φορολόγηση, οι αγρότες πρέπει να φορολογούνται ως αγρότες και να το πωλούν και στη λιανική ως αγρότες, ενώ τώρα τους φορολογείται για το ίδιο προϊόν εις διπλούν και ως αγρότες που το παράγουν και ως εμπόρους που το εμπορεύονται».

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  Ο΄

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ακολουθεί η με αριθμό 420/23-1-2012 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα θέματα αδειοδοτήσεων, φορολόγησης, πιστοποίησης και ελέγχου που αφορούν τους βιοκαλλιεργητές αγρότες της Χώρας.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο αναπληρωτής Υπουργός, κ. Ξυνίδης.

Κυρία Αμμανατίδου, έχετε το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξετε την επίκαιρη ερώτησή σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ–ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι γνωστό ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 115∕2008 οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων που πωλούν τα προϊόντα τους στις υπαίθριες αγορές αδειοδοτούνταν από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, το γνωστό Ο.Λ.Α. και με το νόμο του «Καλλικράτη» από 1-1-2010 αδειοδοτούνται από τους οικείους δήμους.

Ο νέος φορολογικός νόμος, που επιβλήθηκε αδίκως σε όλους τους παραγωγούς, είτε βιολογικών, είτε συμβατικών προϊόντων, που πωλούν μόνοι τους τα προϊόντα τους στις υπαίθριες αγορές, μεταχειρίζεται τους αγρότες ως εμπόρους και τους επιβάλλει να έχουν ταμειακές μηχανές στους πάγκους, αντιμετωπίζοντας επί της ουσίας με τον ίδιο τρόπο, κύριε Υπουργέ, τους παραγωγούς και τους εμπόρους.

Γνωστό είναι ότι 16 σύλλογοι πανελλαδικά, σε επίπεδο πρώην νομαρχιών δεν αποδέχθηκαν αυτήν την επιβολή, να βάλουν ταμειακές μηχανές, όπως είναι ολόκληρη η Κρήτη κι έχουν καταθέσει και τις παραγωγικές τους άδειες.

Σʼ αυτό το άδικο μέτρο που εσείς επιβάλλετε, έρχεται τώρα το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΣΔΟΕ να επιβάλει απανωτούς ελέγχους και να επιβάλει βεβαίως υψηλά πρόστιμα, που μπορεί να φθάνουν τα 2.000 ευρώ κάθε φορά και οδηγούν σε ένα αδιέξοδο τους βιοκαλλιεργητές, που θέλουν να έρθουν σε μία άμεση επαφή με τους τελικούς καταναλωτές.

Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να θεσμοθετήσει για τις αγορές βιολογικών προϊόντων έναν τύπο αγοράς ξεχωριστό και διακριτό από το σύστημα λαϊκών αγορών του δικού σας Υπουργείου, του Υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση το αυτονόητο δικαίωμα των αγροτών και καταναλωτών να συναλλάσσονται άμεσα χωρίς τους μεσολαβητές, χωρίς τις παρεμβάσεις των τρίτων και επειδή με βάση την αναθεώρηση της ΚΑΠ είναι σαφής η στήριξη της απευθείας διάθεσης της τροφής των τοπικών αγροτών και των αγορών αγροτών εν γένει κι επειδή οι λαϊκές αγορές των βιολογικών προϊόντων είναι οι μοναδικές αμιγώς παραγωγικές αγορές στη χώρα, δημιουργήθηκαν αποκλειστικά από τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές χωρίς καμία χρηματοδότηση από το κράτος -φεύγοντας κιόλας από τη λαϊκή αγορά καθαρίζουν μέχρι και το χώρο που τους φιλοξενεί- κι επειδή σύμφωνα με το ν.3874/10 ορίζεται σαφέστατα ότι στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση σε συσκευασία και εν γένει τοποθέτηση μέχρι του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους κι επειδή όσοι αγρότες βιοκαλλιεργητές, η πλειοψηφία των παραγωγών, ανήκουν στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης, δηλαδή φορολογούνται για την καλλιέργεια και την παραγωγή με αντικειμενικά κριτήρια, τι θα κάνετε για να σταματήσουν άμεσα οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και να ανασταλούν βεβαίως τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους αγρότες παραγωγούς βιολογικών προϊόντων που πωλούν μόνοι τους τα προϊόντα στις λαϊκές; Επίσης, ποια μέτρα θα πάρετε με το συναρμόδιο Υπουργείο -διότι εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ανήκουν μόνο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων οι αγρότες είτε είναι της συμβατικής καλλιέργειας είτε είναι της βιολογικής, αλλά επειδή μιλάμε για τη βιολογική θα μου απαντήσετε πιο ειδικά γιʼ αυτό το θέμα- ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως έμποροι και να βάζετε ένα ΦΠΑ της τάξης του 13%, το οποίο πάει στον τελικό καταναλωτή, όταν πουλάνε τα προϊόντα τους στις υπαίθριες αγορές;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε την κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου.

Θα πείτε τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, έχει το λόγο.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Βρίσκομαι στην ασυνήθιστη θέση να πρέπει να απαντήσω, γιατί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους εφαρμόζεται ο νόμος.

Και το λέω αυτό, διότι όπως είπε η κυρία Αμμανατίδου, το σχετικό νομικό πλαίσιο που διέπει τις εν γένει λαϊκές αγορές, το Προεδρικό Διάταγμα 115/08 και οι κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών -στο οποίο παρεμπιπτόντως δεν απευθύνεται και η ερώτηση παρʼ ότι το κύριο μέρος αφορά και ζητήματα φορολογικά- έχει υπαγάγει σε όλους τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές την υποχρέωση τήρησης ταμειακής μηχανής και την έκδοση αποδείξεως.

Επίσης, η υποχρέωση αυτή υφίσταται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αδείας και επιπροσθέτως παρέχεται και η ερμηνεία «σχετικές κατευθύνσεις», ότι στην έννοια της λαϊκής υπάγονται και οι αγορές βιολογικών προϊόντων.

Κατά συνέπεια τόσο οι Υπηρεσίες της Εποπτείας της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και το ΣΔΟΕ, κατά τους ελέγχους του, όταν διαπιστώνει ότι δεν τηρείται η ύπαρξη και λειτουργία ταμειακής μηχανής, σωστά κάνει και βεβαιώνει παραβάσεις και πρόστιμα.

Κατά συνέπεια κι ολοκληρώνοντας την απάντηση στο πρώτο σκέλος, βεβαίως δεν θα σταματήσει ούτε από το ΣΔΟΕ ούτε από την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς η εφαρμογή του νόμου, γιατί οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα που τίθεται σε σχέση με κάποια αιτήματα, όπως διατυπώνονται στην ερώτηση, για τους βιοκαλλιεργητές, θέλω να πω ότι το μοναδικό το οποίο έχει περιέλθει μέχρι στιγμής στα αρμόδια Υπουργεία, είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μία πρόταση του Συλλόγου Βιολογικών Αγορών Αττικής για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα θέσπιση και λειτουργία αγορών βιοκαλλιεργητών βάσει των απαιτήσεων λειτουργίας του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 14282009.

Η πρόταση αυτή αφορά τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη θέσπιση και λειτουργία αγορών βιοκαλλιεργητών, βάσει των απαιτήσεων λειτουργίας του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1428/2009. Αυτή η σχετική επιστολή έχει κατατεθεί τον τρέχοντα μήνα, εξετάζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία βεβαίως και με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα δούμε αν μπορούν να προκύψουν κάποιες βελτιώσεις χάριν της πιστοποίησης, που βεβαίως αφορά όλους μας.

Τρίτον, ως προς τα ζητήματα φορολόγησης θέλω να πω ότι η εξαίρεση των παραγωγών βιολογικών αγροτικών προϊόντων από την υποχρέωση της τήρησης βιβλίων εξόδων και την έκδοση αποδείξεων δεν κρίνεται σκόπιμη από το Υπουργείο Οικονομικών, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους λοιπούς πωλητές αγροτικών προϊόντων, βιολογικών και μη, στις λαϊκές αγορές. Με βάση και το ανωτέρω σκεπτικό και στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων, δεν αντιμετωπίζεται περίπτωση μη επιβολής προστίμων για τις καταλογισθείσες παραβάσεις.

Τέλος, θέλω επίσης να πω ότι δεν τίθεται ζήτημα διπλής φορολόγησης των βιοκαλλιεργητών, εφόσον η αξία των προϊόντων που αυτοδιαθέτουν στη λαϊκή αγορά κατατίθεται στα βιβλία τους -ως αγρότες πλέον- ως έξοδα.

Θέλω να τελειώσω λέγοντας το εξής: Καταρχήν, στις λαϊκές αγορές υφίσταται η απʼ ευθείας ανάθεση αγροτικών προϊόντων, δεν μεσολαβούν δηλαδή χονδρέμποροι. Αλλά αυτό το οποίο επιδιώκει και με την ερώτησή της η αγαπητή συνάδελφος –και συμφωνώ με την αγωνία της- δηλαδή το να μπορέσουν να υπάρξουν φτηνότερα προϊόντα απʼ ευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, δυστυχώς στις λαϊκές αγορές δεν υπάρχει. Σήμερα καταγράφονται τουλάχιστον 35% μεγαλύτερες τιμές στις λαϊκές αγορές στα οπωροκηπευτικά, απʼ ότι στα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν τα ίδια προϊόντα. Άρα, οι στρεβλώσεις είναι αλλού και εκεί βεβαίως πρέπει να εστιάσουμε και σαν Υπουργείο για την αντιμετώπισή τους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κυρία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν, να ξεκινήσω από το γεγονός ότι είπατε πως ο ΦΠΑ μπαίνει στα βιβλία εσόδων-εξόδων των αγροτών, των βιοκαλλιεργητών. Μα, μιλάμε ότι η πλειονότητα των αγροτών, είτε συμβατικοί είναι αυτοί είτε βιοκαλλιεργητές είναι αυτοί, είναι στην κατηγορία Αʼ, δεν είναι στην κατηγορία Βʼ, δεν κρατάνε βιβλία. Άρα, δεν παίζει αυτό που λέτε.

Πάμε παρακάτω. Επί Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, το ΠΑΣΟΚ με 47 Βουλευτές του και συνυπογράφοντες είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης Υπουργός Ανάπτυξης και ο κ. Δριβελέγκας Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε μία επίκαιρη επερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Η Βιολογική Γεωργία εκπέμπει SOS». Θα την καταθέσω στα Πρακτικά μαζί με την πρόταση «Σχέδιο προεδρικού διατάγματος». Ίσως αυτό που είπατε, μάλλον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήρθε ένα έγγραφο που αναφέρει κάποια πράγματα και το εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα το καταθέσω και αυτό για τα Πρακτικά και είναι σημαντικό.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

 Το Προεδρικό Διάταγμα 115 του 2008 είναι για παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Ευρύτερο αίτημα των παραγωγών αλλά και της κοινωνίας είναι να κατέβει ο παραγωγός στην πλατεία του χωριού και να πουλάει την παραγωγή του άμεσα στον τελικό καταναλωτή. Εσείς το απαγορεύετε αυτό με νόμο. Για τους βιοκαλλιεργητές δεν αναγνωρίζει το Προεδρικό Διάταγμα τις αγορές που διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα ιδιοπαραγωγής. Τους εντάσσει το Προεδρικό Διάταγμα στον Ο.Λ.Α. -εμείς διαφωνούμε σʼ αυτό- αλλά ενώ τους εντάσσει στον Ο.Λ.Α., δεν επιτρέπει να έχουν εκπρόσωπο στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών.

Υπάρχει μία τεράστια γραφειοκρατία αδειοδότησης συν το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες και σε πόσες αγορές βιοκαλλιεργητών μπορούν να συμμετέχουν σε επίπεδο πρώην Νομαρχιών, δηλαδή νυν περιφερειακών ενοτήτων.

Χωρίζετε τις άδειες σε κατηγορίες ανά είδος και δημιουργείται πάλι ένα χάος, διότι η βιολογική γεωργία βασίζεται στην συγκαλλιέργεια. Έχει νόημα η κατηγοριοποίηση μόνο στους εμπόρους και όχι στους αγρότες που πουλούν την ιδιοπαραγωγή τους, είτε αυτοί είναι βιοκαλλιεργητές είτε ασχολούνται με τη συμβατική καλλιέργεια.

Η πρότασή μας ως ΣΥΡΙΖΑ είναι πάγια και είναι γνωστή. Πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές αγορές παραγωγών και ξεχωριστές εμπόρων.

Έτσι μπορεί τότε ο τελικός καταναλωτής να επιλέγει αν θα πάει σε μία υπαίθρια λαϊκή στην οποία πωλούν τα προϊόντα τους άμεσα οι αγρότες της συμβατικής, αν θα πάει στους βιοκαλλιεργητές ή αν θα πάει στους εμπόρους. Δεν το έχετε κάνει αυτό. Θα μπορούσε να γίνει επίσης μία μικτή αγορά παραγωγών και να ισχύσει σε μικρές περιοχές, σε χωριά, σε κωμοπόλεις και εκεί να είναι αγρότες της περιοχής και οι βιοκαλλιεργητές. Δεν θέλετε όμως κάτι τέτοιο.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)

    Κύριε Υπουργέ, λέτε εσείς ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και ότι θα συνεχίσει το ΣΔΟΕ να κάνει αυτούς τους ελέγχους, αλλά ένα είναι το θέμα. Εδώ και 7 χρόνια έχετε ρημάξει -όχι προσωπικά εσείς αλλά οι συνεχόμενες αυτές πολιτικές- τους παραγωγούς βιολογικής καλλιέργειας. Είμαστε σʼ ένα κομβικό σημείο και θα πρέπει να το δείτε αυτό μʼ ένα άλλο μάτι. Θα δείτε τι λένε οι 47 συνάδελφοί σας του ΠΑΣΟΚ σʼ αυτή την επίκαιρη επερώτηση που θέτει όντως τα σοβαρά θέματα της βιοκαλλιέργειας στο επίπεδο που θα πρέπει να τίθενται λόγω και της οικονομικής συγκυρίας αλλά και των κλιματικών αλλαγών, καθώς και το πόσο καταστροφική είναι η πολιτική που ακολουθούν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών για μία κατηγορία επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν σʼ αυτή τη χώρα για να έχουμε μία ποιοτική γεωργία. Μέσα από τις πιστοποιήσεις αυτό γίνεται. Δεν μπορείτε να μου λέτε εσείς ότι θα δείτε μʼ ένα διαφορετικό τρόπο αυτούς τους παραγωγούς και ότι θα συνεχίσει το ΣΔΟΕ να επιβάλλει βαριά πρόστιμα που, αν θα τα βάλουμε για ένα παραγωγό, μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 ευρώ! Πρέπει να σταματήσει αυτό και να περάσουν μόνο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι αγρότες, είναι παραγωγοί. Δεν είναι έμποροι.

    Σας ευχαριστώ.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): To λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός κύριος Ξυνίδης.

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

    Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε πρόταση η οποία βρίσκεται στην κατεύθυνση της βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας βεβαίως και την εξετάζουμε και θέλουμε επί της ουσίας να βελτιώσουμε το όλο καθεστώς που ισχύει. Θα πρέπει όμως να πούμε και ορισμένες αλήθειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δίνουμε άλλοθι σʼ όλες τις συμπεριφορές που καταγράφονται. Οι βιοκαλλιεργητές προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση εν τοις πράγμασι με την παρεμπόδιση των ελέγχων στις αγορές τους ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι υπόχρεοι να εκδίδουν ταμειακές αποδείξεις. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

    ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μα είναι  σε άλλο καθεστώς, στο ειδικό καθεστώς.

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Δεύτερον, μιλήσατε για το ζήτημα της εκπροσώπησής τους. Όπως προβλέπεται από το σχετικό προεδρικό διάταγμα, έβγαιναν οι σχετικές άδειες για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων από τον οργανισμό λαϊκών αγορών Αθηνών-Πειραιώς ήδη από τους οικείους δήμους μετά την ισχύ του 3852. Η αδειοδότηση πρέπει να γίνεται από τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει κι ένας εκπρόσωπος των βιοκαλλιεργητών. Ο εν λόγω εκπρόσωπος των βιοκαλλιεργητών δεν συμμετέχει σκοπίμως στην επιτροπή αυτή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αδειοδότηση ακριβώς για να δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης.

    Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε και να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα. Από κει και μετά, οποιαδήποτε βελτιωτική πρόταση για την ουσία των καλλιεργειών των βιολογικών προϊόντων και της διάθεσής τους προς τον καταναλωτή, εδώ είναι για να τη συζητήσουμε, αλλά η πολιτεία δεν πρόκειται να ανεχθεί συμπεριφορές κατάργησης των νόμων εν τοις πράγμασι από κάποιες κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα με ακτιβισμό να αρνούνται την εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη διάταξη, το Κοινοβούλιο είναι εδώ για να την τροποποιήσει και φέρτε και σχετική πρόταση, αλλά δεν μπορούν αυτοί με δικές τους ενέργειες να αρνούνται την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων.

ΤΑ 2 ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

(1ο μέρος)
http://www.youtube.com/watch?v=CXpwjeWUWwM

(2ο μέρος)
http://www.youtube.com/watch?v=ZNmRHaoiTyI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ