ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/01/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον Real FM



  • Εκτιμώ ότι ο κ. Παπαδήμος- και δεν θέλω να αμφισβητήσω την ειλικρίνειά του-ανεξαρτήτως του φόρτου εργασίας που είχε, έχει και επί της ουσίας πραγματικό πρόβλημα να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσα.
  • Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απίστευτη επικοινωνιακή προπαγάνδα από την πλευρά της κυβέρνησης να προσπαθήσει να παρουσιάσει ως απαίτηση της τρόικας κάτι το οποίο κατά την εκτίμησή μας είναι απαίτηση του ΣΕΒ. Δεν υπάρχει καμιά λογική και καμιά λογική δεν μπορεί να εξηγήσει το σε τι θα ωφελήσει τη μείωση του ελλείμματος  και του δημόσιου χρέους η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
  • Προχωράμε σε ένα πολύ μεγάλο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, σε μια φτωχοποίηση των ελλήνων, μια κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων γιατί αυτό σημαίνει PSI. Θα μειωθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων 10δις και δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν, θα μείνουν ακέραια τα ομόλογα τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά οι ίδιοι οι μέτοχοι που θα συνεχίσουν να είναι ιδιοκτήτες με λεφτά τα οποία θα πάρουν από δημόσιους πόρους.
  • Χρεοκοπία είναι αυτό το οποίο επέρχεται με την υπογραφή αυτής της δανειακής σύμβασης και μάλιστα με επαχθέστατους όρους. Χρεοκοπία δεν είναι μονάχα να μην έχουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να δίνουν χρήματα στα ΑΤΜ. Χρεοκοπία είναι και να μην έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν τις συντάξεις.
  • Αν υπογράψουμε αυτή τη δανειακή σύμβαση που θα μας δέσει χειροπόδαρα γιατί θα μετατρέψει και το δίκαιο του χρέους μας στο αγγλικό δίκαιο και ταυτόχρονα θα φέρει επαχθέστερα μέτρα, τον δεκάλογο που είδατε ήδη αναρτημένο, θα έχουμε μπει σε μια τροχιά τραγωδίας για τις επόμενες δεκαετίες.
  • Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, που όντως η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας όμως των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, η μόνη σωτηρία για το λαό είναι η παρέμβαση και η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα.

-    Σήμερα είχατε υποβάλει μια ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και δεν την κάνατε τελικά στην αίθουσα της Ολομέλειας, απʼ ό,τι κατάλαβα επειδή ενοχληθήκατε διότι δεν προσήλθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όχι, δεν ενοχλήθηκα διότι με ενημέρωσε από χθες το βράδυ και μου είπε ότι δεν μπορεί να έρθει να απαντήσει διότι έχει κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για το PSI. Ως εκ τούτου, περιμένω απαντήσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό και όχι από άλλα μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν και καμιά αρμοδιότητα στα ζητήματα αυτά. Δεν θα μπορούσε να μου απαντήσει κάποιος άλλος, εκτός αν ενδεχομένως ήταν ο κ. Βενιζέλος, αλλά ούτε ο κ. Βενιζέλος μπορούσε. Το ζήτημα όμως δεν είναι να μείνουμε στους τύπους, αλλά στην ουσία. Εκτιμώ ότι ο κ. Παπαδήμος- και δεν θέλω να αμφισβητήσω την ειλικρίνειά του-ανεξαρτήτως του φόρτου εργασίας που είχε, έχει και επί της ουσίας πραγματικό πρόβλημα να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσα.

-    Γιατί τα ερωτήματα που του θέσατε αφορούν τα νέα σκληρά μέτρα που πρόκειται να συνοδεύσουν τη δανειακή σύμβαση.

Ακριβώς.  Και απʼ όσα διαβάζω σήμερα στον τύπο και από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεννούν αναπάντητα ερωτηματικά. Σήμερα, βλέπουμε σε όλες τις εφημερίδες και στον ιστότοπο του Real ότι υπάρχει το κείμενο του νέου μνημονίου και των νέων μέτρων, δηλαδή το κείμενο που θα καθορίσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

-    Είναι οι δέκα εντολές και η μια είναι πιο επαχθέστερη από την άλλη.

Ακριβώς. Είναι οι δέκα εντολές και όντως η μια είναι επαχθέστερη από την άλλη. Παρʼ όλα αυτά, σε κανένα από τα δέκα σημεία δεν διαβάζω ρητή απαίτηση από την πλευρά της τρόικας για  κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Εδώ, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απίστευτη επικοινωνιακή προπαγάνδα από την πλευρά της κυβέρνησης να προσπαθήσει να παρουσιάσει ως απαίτηση της τρόικας κάτι το οποίο κατά την εκτίμησή μας είναι απαίτηση του ΣΕΒ, των ελλήνων εργοδοτών. Δεν υπάρχει καμιά λογική και καμιά λογική δεν μπορεί να εξηγήσει το σε τι θα ωφελήσει τη μείωση του ελλείμματος  και του δημόσιου χρέους η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Και, πράγματι, δεν το βλέπουμε και στις απαιτήσεις. Υπάρχει μια μεγάλη λαθροχειρία. Πριν από 15 μέρες ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος στη βουλή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και είχε επιχειρηματολογήσει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η κατακραυγή ήταν γενική, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό επιχείρημα που  να μπορεί να στηρίξει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα γιατί αν ήταν έτσι η πιο ανταγωνιστική οικονομία θα ήταν η οικονομία του Μπαγκλαντές που έχει μισθούς πείνας. Μετά από όλη αυτή την κατακραυγή και σας θυμίζω και την παρέμβαση του κ. Καρβούνη, του εκπροσώπου της ΕΕ στην Ελλάδα, που είπε ότι δεν γνωρίζει να είναι απαίτηση της τρόικας η κατάργηση και μετά τη χθεσινή απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, γίνεται φανερό ότι εδώ βρισκόμαστε ενώπιον ενός προσχεδιασμένου και ενορχηστρωμένου επικοινωνιακού σχεδίου να παρουσιαστεί μια απαίτηση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, του ΣΕΒ και όλων αυτών που είχαν αγαστή συνεργασία και συμμετοχή στην εκπόνηση του ίδιου του μνημονίου το να προχωρήσουν σε μέτρα που θα ωφελήσουν μονάχα αυτούς.  Λειτουργούν ως μαυραγορίτες της περιόδου της Κατοχής. Θέλουν να κερδοσκοπήσουν πάνω σε κοινωνικά ερείπια.

-    Πέρα από τις σκοπιμότητες και το επικοινωνιακό παιχνίδι εδώ υπάρχει και μια σειρά σκληρών μέτρων. Γίνεται λόγος για μείωση των δαπανών της υγείας, αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις…

Και κάτι ακόμα το οποίο είναι πιο σκανδαλώδες. Μέσα στις δέκα εντολές είναι αυτές οι σκληρές απαιτήσεις για μειώσεις  και περικοπές και είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές . Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Εδώ προχωράμε σε ένα πολύ μεγάλο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, σε μια φτωχοποίηση των ελλήνων, μια κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων γιατί αυτό σημαίνει PSI. Θα μειωθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων 10δις και δεν ανακεφαλαιοποιηθούν, θα μείνουν ακέραια τα ομόλογα τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά οι ίδιοι οι μέτοχοι που θα συνεχίσουν να είναι ιδιοκτήτες με λεφτά τα οποία θα πάρουν από δημόσιους πόρους. Αυτό είναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο.

-    Αν είναι, όμως, έτσι και αν το PSIέχει όλα αυτά τα τρωτά που επισημάνατε και αν η δανειακή σύμβαση τόσο σκληρή και επαχθής, εσείς τι πιστεύετε ως εναλλακτική ότι θα μπορούσε να επιλεγεί από την ελληνική πλευρά;

Ακούω ότι ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του. Πιστεύω ότι η πολιτική ζωή δεν μπορεί να προχωρά με διαρκείς εκβιασμούς. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η πιθανή παραίτηση του κ. Παπαδήμου και η κατάρρευση της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου δεν θα ήταν για εμάς μια αρνητική εξέλιξη. Θα ήταν μια συνεισφορά στην επίλυση του εθνικού ζητήματος που έχουμε μπροστά μας.

-    Ακόμα και τώρα που δεν έχει κλείσει το PSI, δεν έχουμε εξασφαλίσει τα 130δις της μεγάλης δόσης;

Η ολοκλήρωση και η υλοποίηση του PSI, καθώς και η υπογραφή και ψήφιση από αυτή τη βουλή μιας δανειακής σύμβασης με τόσο επαχθείς για τον ελληνικό λαό όρους, θα ήταν μια τραγωδία.

-    Και η χρεοκοπία δεν θα ήταν μια τραγωδία; Γιατί εδώ φαίνεται να υπάρχει ένας σαφές δίλημμα: ή χρεοκοπία ή δανειακή σύμβαση.

Αμφισβητούμε ευθέως αυτό το δίλημμα  και θεωρούμε ότι χρεοκοπία είναι αυτό το οποίο επέρχεται με την υπογραφή αυτής της δανειακής σύμβασης και μάλιστα με επαχθέστατους όρους. Χρεοκοπία δεν είναι μονάχα να μην έχουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να δίνουν χρήματα στα ΑΤΜ. Χρεοκοπία είναι και να μην έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν τις συντάξεις. Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι επαχθέστερο και βαρύτερο. Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, που όντως η χώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας όμως των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, η μόνη σωτηρία για το λαό είναι η παρέμβαση και η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Ακόμα και ο κ. Μόντι έβαλε κόκκινες γραμμές στην κ. Μέρκελ και χρησιμοποίησε τη δυσαρέσκεια του ιταλικού λαού, προκειμένου να εξηγήσει ότι αν δεν πάρει μια προοπτική βιωσιμότητας για την ιταλική οικονομία τότε αυτός ο λαός θα στραφεί εναντίον της ΕΕ. Τίποτα από αυτά δεν συνέβησαν ποτέ στα τραπέζια της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους έλληνες πρωθυπουργούς και τους ευρωπαίους εταίρους.

-    Εσείς πιστεύετε ότι αν αύριο κιόλας προκηρύσσονταν εκλογές οι ευρωπαίοι θα έδιναν την πίστωση του χρόνου ώστε να διεξαχθούν εκλογές και οι απειλές που εκτοξεύουν τώρα γίνονται κατά κάποιον τρόπο εκβιαστικά και χωρίς να το εννοούν;

Εκτιμώ ότι για ένα διάστημα μέσα στο 2012 η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα είναι ότι σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και η γειτονική Ιταλία, η Ισπανία και αν η Ελλάδα πήγαινε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, τότε την επόμενη μέρα οι αγορές θα επιτίθονταν στον επόμενο και ο επόμενος δεν είναι  μια μικρά χώρα σαν την Ελλάδα, είναι η Ιταλία που έχει χρέος 1,9 τρις. Κοστίζει πιο ακριβά στους ευρωπαίους εταίρους μας και ιδίως στη Γερμανία να περισώσει την Ιταλία και την Ισπανία, που μόνο μέσα στο 2012 έχουν να αποπληρώνουν 500δις σε ομόλογα που λήγουν, απʼ ό,τι να στηρίξει με στοιχειώδεις πόρους την ελληνική οικονομία, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Η πιθανή κατάρρευση της επικείμενης συμφωνίας για το PSI και η μη υπογραφή της δανειακής σύμβασης, θα λειτουργούσε ως καταλύτης για να επανέλθει το πρόβλημα της Ελλάδας στις πραγματικές του διαστάσεις, τις διαστάσεις ενός αμιγώς ευρωπαϊκού προβλήματος. Στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας το ελληνικό θέμα δεν θα συζητηθεί καν και αυτό είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη. Εάν ολοκληρωθεί του PSI, που είναι μια διαδικασία μεγάλης κλοπής και διάλυσης  των ασφαλιστικών ταμείων  και ένα πλιάτσικο για τους ομολογιούχους που δεν θα φέρει κανένα όφελος στον ελληνικό λαό και αν υπογράψουμε αυτή τη δανειακή σύμβαση που θα μας δέσει χειροπόδαρα γιατί θα μετατρέψει και το δίκαιο του χρέους μας στο αγγλικό δίκαιο και ταυτόχρονα θα φέρει επαχθέστερα μέτρα, τον δεκάλογο που είδατε ήδη αναρτημένο, θα έχουμε μπει σε μια τροχιά τραγωδίας για τις επόμενες δεκαετίες. Η παραίτηση του κ. Παπαδήμου, ο οποίος μας απειλεί ως προς αυτό, θα ήταν μια πράξη ευθύνης και τον προτρέπουμε να το κάνει, διότι αυτές τις πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας δεν μπορεί να τις αναλάβει μια βουλή στην οποία δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη ο λαός. Συνεπώς, εμάς δεν μας τρομάζει και θεωρούμε ότι η ακύρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και ακύρωση της δανειακής σύμβασης μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για θετικότερες εξελίξεις, με την προϋπόθεση όμως ότι θα παρέμβει ενεργά ο λαϊκός παράγοντας και οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα έχουν την έγκριση του λαού και ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον τόπο γεννήθηκε η δημοκρατία και δεν μπορεί σε αυτόν τον τόπο να καταργείται τόσο βάναυσα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ