06/02/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Γ. Kυρίτσης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

-    Μετά και τη χθεσινή διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κι όσων φαίνεται ότι συμφωνήθηκαν, νομίζει κανείς ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα βαδίζει προς την αυτοκτονία;

Έχουμε ένα χρεωκοπημένο πολιτικό και κομματικό σύστημα που μας έφερε ως εδώ, και το «ΝΑΙ» των τριών αρχηγών, επιταχύνει το σάρωμα αυτού του πολιτικού σκηνικού. Το ερώτημα είναι πόσο η αριστερά θα κάνει αυτά που επιβάλλουν οι καιροί και οι πολίτες. Για να είναι αυτή η εναλλακτική λύση ή έστω ένας καθοριστικός παράγοντας για την διαμόρφωση της εναλλακτικής λύσης.

Η εικόνα των χωριστών κομματικών συγκεντρώσεων, η επίμονη άρνηση της Αλ. Παπαρήγα και του Φ. Κουβέλη, στη πρόταση για μια ευρύτερη συσπείρωση, δεν είναι αισιόδοξο μήνυμα. Ο κ. Παπαδήμος με την χθεσινή του ανακοίνωση «ξεκάρφωσε» κυριολεκτικά, το «επικοινωνιακό θέατρο» των τριών αρχηγών. Διότι είπε καθαρά ότι επήλθε συμφωνία στα ουσιώδη. Όλο αυτό το κακόγουστο σόου που θέλει τον Σαμαρά να έσωσε τους μισθούς, ο Παπανδρέου τη χώρα και ο Καρατζαφέρης ολόκληρη την Ευρώπη, ήταν θλιβερό και δεν έπεισε κανέναν.

-    Υπάρχει όμως και η πρόταση Παπανδρέου που θέλει την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της Βουλής, το 2013. Τι λέτε;

Και να το ήθελαν και οι τρεις δε μπορούν να το επιβάλλουν. Ο Παπανδρέου προσχωρεί στη «σχολή Καρατζαφέρη» για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου και για ιδιοτελείς λόγους. Προβλέπω ότι και ο κ. Σαμαράς δε θα είναι πια τόσο βιαστικός. Γιατί μετά τα όσα θα συνυπογράψει, χρειάζεται κι αυτός χρόνο για να βάλει τσιρότα στις πληγές τους κομματικού και εκλογικού σώματος της ΝΔ. Πιθανότερο σενάριο η μετάθεση των εκλογών για μετά το Πάσχα, αλλά δεν μπορούν να παρατείνουν επʼ άπειρο τη κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το βέβαιο είναι ότι όσοι επέβαλαν τη κυβέρνηση Παπαδήμου και δεν είναι μόνο οι δανειστές μας αλλά και εγχώριοι κύκλοι του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου, δεν θέλουν και δεν βλέπουν τον κ. Παπαδήμο ως «συμβασιούχο ολίγων μηνών». Βλέπουν και μετά τις εκλογές.

-    Από τη Βουλή θα περάσουν όλα αυτά τα μέτρα; Με ευκολία;

Με ευκολία όχι αλλά θα κατορθώσουν να τα περάσουν. Κρατάω μικρό καλάθι για τις δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Γιατί και τις προηγούμενες φορές, αρκετοί αποδείχθηκαν αντάρτες-γιαλαντζί. Το κρίσιμο  θέμα είναι η ενεργοποίηση του κοινωνικού παράγοντα η δημιουργία μετωπικής, ενωτικής αντίδρασης και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο εναντίον αυτών των υφεσιακών και άγριων μέτρων. Το μνημόνιο νο2 που θα είναι πολύ χειρότερο από το μνημόνιο νο1.

Αν αυτός ο παράγοντας δεν αλλάξει θεαματικά και προς το καλύτερο, τότε μπορούν να υπάρξουν ορισμένοι βουλευτές  των τριών κομμάτων που θα καταψηφίσουν το πακέτο, αλλά θα περάσει το πακέτο γιατί ξεκινάνε από μια αφετηρία πλειοψηφίας 255 βουλευτών με μεγάλα περιθώρια διαρροών.

-    Μήπως μπορούν και συνεννοημένα, με τρικ και επιμέρους κόλπα, να κάνουν ο καθένας τον μάγκα εκεί που θέλουν, μη ψηφίζοντας κάποια μέτρα;

Ελπίζω ότι οι πολίτες θα έχουν το στοιχειώδες μυαλό κι αυτή την «επικοινωνιακή ντρίπλα» να μην την «καταπιούν». Αυτές οι α λα κάρτ διαφοροποιήσεις ενώ τελικά περνούν τα μείζονα, είναι εκ του πονηρού. Το μείζον είναι ότι χθες οι 3 αρχηγοί και ο κ. Παπαδήμος είπανε «ΝΑΙ» σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια, ανεργία, μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όχι μόνο των επικουρικών. Διότι το κούρεμα των μισθών, θα φέρει και μείωση των συντάξεων.

Επίσης τα νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 3δις, για να καλυφθεί η τρύπα του 2011 σημαίνουν και απολύσεις και περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

-    Παρελαύνει τις τελευταίες μέρες ως υποψήφιος σωτήρας ο γερμανός ευρωβουλευτής ελληνικής καταγωγής κ. Χατζημαρκάκης, τι εντύπωση έχετε;

Μέσα σε ένα χρεωκοπημένο σύστημα, που μπάζει από παντού, εμφανίζονται μαξιλαράκια, σχήματα εφεδρείας. Το γεγονός και μόνο ότι φτάσαμε στο σημείο ρυθμιστής των εξελίξεων και του πολιτεύματος να είναι ο Καρατζαφέρης, δείχνει την κατάντια της πολιτικής μας ζωής. Αλλά θέτει και εμάς προ των ευθυνών μας, για να κοιτάμε και τη δική μας καμπούρα.

Στη δική μας αριστερά, δεν αρκεί να κοιτάμε τις δημοσκοπήσεις και τα υψηλά νούμερα. Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, μια εναλλακτική λύση, ικανή να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Κι αυτό δυστυχώς προσκρούει σε αρχηγισμούς, δογματισμούς και φαινόμενα πολυδιάσπασης τα οποία καθιστούν την αριστερά αναντίστοιχη των προκλήσεων της περιόδου που είναι κυριολεκτικά ιστορική.