ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/02/2012

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό με θέμα: «περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις»



•    Διαρκώς ο κ. Παπαδήμος αρνείται να έρθει στην ώρα του Πρωθυπουργού. Να την καταργήσουμε! Όπως έχουμε καταργήσει και τόσα άλλα πράγματα αλλά η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι γενική συνέλευση μετόχων τραπέζης όπου ο κ. Παπαδήμος έχει το πλειοψηφικό πακέτο για να έρχεται όποτε θέλει και να μην έρχεται όποτε δεν θέλει.

•    Είπατε ότι η Αριστερά προτείνει να γίνουμε Αλβανία, και αυτή είναι μια φράση που έρχεται από εποχές που εγώ δεν τις έχω ζήσει ευτυχώς, όπου κυριαρχούσε στο δημόσιο λόγο ο αντικομμουνισμός. Εκτιμάτε ότι η βαλκανοποίηση των συντάξεων μας οδηγεί σε μια βιώσιμη κοινωνία;

•    Βεβαίως με ανάπτυξη θα βγούμε από την κρίση. Τι απʼ όλα όσα έχετε αποφασίσει ως τώρα με ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά ταμεία; Τι απʼ όλα όσα έχετε αποφασίσει ως τώρα, δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μας βυθίζουν σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

•    Το πακέτο που ήταν δίπλα στο PSI οδηγεί στις μειώσεις. Το πακέτο αυτό ήθελε εξοικονόμηση 325 εκατ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα και τρέχατε να τα βρείτε. Η εύκολη λύση οι μισθοί και οι συντάξεις οι επικουρικές και οι κύριες.

Και σας ερωτώ γιατί σε αυτή τη φοβερή διαπραγμάτευση δεν βάλατε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την ιδέα, την πρόταση αυτά τα δυο υποβρύχια τα γερμανικά τα οποία είναι και ελαττωματικά γιατί δεν τα ακυρώνετε; Είναι 1 δις. Να λοιπόν 1 δις! Που δεν συμβάλλουν και στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Αντί να ψάχνετε να βρείτε 325 εκατ. από τις συντάξεις των ανθρώπων εκείνων που ό,τι παίρνουν το καταναλώνουν και δεν τους φθάνει, να κόψετε 1 δις από την πολεμική βιομηχανία των Γερμανών.

•    Έρχομαι στις προτάσεις μας για την εισαγωγή νέων πόρων υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα, κοινωνική ρήτρα επί της ακίνητης περιουσίας, ειδική έκτακτη εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ειδική εισφορά στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Επιπλέον αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, γιατί το ταμείο της περιουσίας να υπηρετεί τους δανειστές και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία;

Γιατί το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ να πληρώνει τους δανειστές και όχι τα ταμεία. Στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος χρωστάει 10 δις και πλέον. Θα τα δώσετε πίσω αυτά τα χρήματα; Γιατί να μη δοθούν πίσω αυτά τα χρήματα; Γιατί να αποδεχθούμε να βάλουμε και στο Σύνταγμά μας ακόμα ότι θα έχουμε προτεραιότητα να πληρώνουμε τους τοκογλύφους και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί να μην προηγούνται τα ταμεία;


Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε:

«Κύριε Πρόεδρε, κατανοώ και εκτιμώ το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στην αίθουσα  για να απαντήσει στην ερώτησή μου, σε μια περίοδο όπου αντιλαμβάνομαι ότι το βάρος της εργασίας του είναι ιδιαίτερα έντονο, δεν κατανοώ όμως και οφείλω να το πω αυτό εισαγωγικά, το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες που έχουμε τη νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμου, ο Πρωθυπουργός, επιμελώς αρνείται να έρθει να απαντήσει

στην ώρα του Πρωθυπουργού. Και αυτή ξέρετε είναι η ώρα του Πρωθυπουργού όχι η ώρα των Υπουργών και των Αντιπροέδρων. Και αυτό είναι ζήτημα κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Πριν από μια εβδομάδα ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης που είχαμε ζητήσει για το PSI και ολοκληρώθηκε η διαδικασία χωρίς οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα να μπορούν να τοποθετηθούν.

Διαρκώς ο κ. Παπαδήμος αρνείται να έρθει στην ώρα του Πρωθυπουργού. Να την καταργήσουμε! Όπως έχουμε καταργήσει και τόσα άλλα πράγματα αλλά η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι γενική συνέλευση μετόχων τραπέζης όπου ο κ. Παπαδήμος έχει το πλειοψηφικό πακέτο για να έρχεται όποτε θέλει και να μην έρχεται όποτε δεν θέλει. Δεν αφορά εσάς κύριε Αντιπρόεδρε, αφορά υπό την ευρεία έννοια και εσάς.

Νομίζω ότι όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Εγώ, αυτό που θέλω απλά να πω είναι ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να τηρείται όχι μόνο για να φαινόμαστε εντάξει αλλά γιατί επί της ουσίας πρέπει να την τηρούμε όλοι.

Εν πάση περιπτώσει, μπαίνω στην ουσία.

Κύριε Αντιπρόεδρε της κυβέρνησης θέτω σήμερα ένα ερώτημα το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι καίριο και αφορά τις νέες μειώσεις στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις.

Ένα ερώτημα καθοριστικής σημασίας. Με το πρώτο μνημόνιο και τους πρώτους νόμους για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά προχωρήσατε στην αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης από δημόσια αναδιανεμητική και καθολική, σε ιδιωτική κεφαλαιοποιητική και ατομική. Και τώρα προχωράτε στο δεύτερο στάδιο της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Διότι δεν είναι μόνο  ότι θα μειωθούν οι συντάξεις επικουρικές και κύριες για τους ανθρώπους αυτούς, τους απόμαχους του κοινωνικού βίου που δεν έχουν άλλους πόρους, κυρίως μιλάμε για την προοπτική διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Διότι το περίφημο PSI θα οδηγήσει σε μια τεράστια απώλεια,  άνω των 11 δις από τα αποθεματικά των ταμείων. Διότι ο μεγάλος αριθμός των ανέργων σημαίνει μαθηματικά την απώλεια μεγάλου μέρους εισφορών διότι σε τελική ανάλυση εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πλιάτσικο που αφορά τα αποθεματικά των ταμείων και στην αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να μπορέσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. 

Και σας ρωτώ, γιατί δεν ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις. Υπάρχει σχέδιο για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και σωστά υπάρχει δεν υπάρχει σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ζημιών που θα έχουν τα αποθεματικά των ταμείων.

Δεύτερον, βάσει ποιων αναλογιστικών μελετών αποφασίστηκε σε συνεργασία με την Τρόικα, η μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Τρίτον, γιατί δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικοί πόροι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αποτραπούν οι δραματικές μειώσεις στις συντάξεις.

Και τέλος, αν εκτιμάτε -διότι χθες σε μια τοποθέτηση σας σχεδόν είπατε ότι η Αριστερά προτείνει να γίνουμε Αλβανία και αυτή είναι μια φράση που έρχεται από εποχές που εγώ δεν τις έχω ζήσει ευτυχώς, όπου κυριαρχούσε στο δημόσιο λόγο ο αντικομμουνισμός- ότι η βαλκανοποίηση των συντάξεων μας οδηγεί σε μια βιώσιμη κοινωνία;

Όταν γυρνάμε σε συντάξεις αγοραστικής δύναμης δεκαετίας του ʼ60, όταν όμως τα βασικά αγαθά κατανάλωσης δεν είναι βαλκανικού επιπέδου αλλά βορειοευρωπαϊκού επιπέδου και αν πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ θα το διαπιστώσετε, πιστεύετε, εκτιμάτε, ότι μπορεί να επιβιώσει η ελληνική κοινωνία και να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι με τέτοιου είδους συντάξεις από εδώ και στο εξής;»

Στην ομιλία του είπε:

«Κύριε πρόεδρε σε άλλο πράγμα μου απαντήσατε. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη σχέση του PSI και της μείωσης συντάξεων που επιβλήθηκε από το πακέτο που συνόδεψε το PSI. Το PSI ως διαδικασία έχει το εξής οξύμωρο και ανεξήγητο. Είναι μια αναδιάρθρωσή επιλεκτική που αφήνει στο απυρόβλητο τα ομόλογα της ΕΚΤ, προβλέπει μόνο ανακεφαλοποίηση τραπεζών και για τα ταμεία δεν λέει κουβέντα. Και άρα 11 δις θα πάνε στο βρόντο και είναι οι καταθέσεις, το βιος του ελληνικού λαού, των εργαζόμενων, των απόμαχων της ζωής.

Μιλήσατε για ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας. Βεβαίως με ανάπτυξη θα βγούμε από την κρίση. Τι απʼ όλα όσα έχετε αποφασίσει ως τώρα με ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά ταμεία; Τι απʼ όλα όσα έχετε αποφασίσει ως τώρα, δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μας βυθίζουν σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Αυτό το οποίο συμβαίνει με τα μνημόνια –κατά τη δική μας εκτίμηση- είναι ένα σχέδιο φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, σχέδιο δημιουργίας προϋποθέσεων εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και επί της ουσίας είναι και ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ελληνικού κράτους. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό ιδιωτικής ασφάλισης σε όλη την Ευρώπη. Αργά ή γρήγορα με αυτές τις πολιτικές των μνημονίων της λιτότητας, της υφαρπαγής των αποθεματικών, της φρενήρης αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, του επιμελούς παραμελημένου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, παραδίδεται  η κοινωνική ασφάλιση στο ελληνικό και ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό γίνεται.

Η δραστική μείωση μισθών 2.500.000 εργαζομένων, το 1.000.000 άνεργοι, οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι νέες μειώσεις που προγραμματίζετε μέχρι τον Ιούνιο θα οδηγήσουν σε απώλεια, τουλάχιστον 6.5 δις ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία κατʼ έτος. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τα 8 περίπου δις από την εισφοροδιαφυγή και τα 5 δις από την μαύρη εργασία, καταλαβαίνετε ότι αποχαιρετούμε το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό γίνεται.

Και σας ερωτώ κύριε Υπουργέ, συνδέσατε το PSI  με τις μειώσεις. Το πακέτο που ήταν δίπλα στο PSI οδηγεί στις μειώσεις. Το πακέτο αυτό ήθελε εξοικονόμηση 325 εκατ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα και τρέχατε να τα βρείτε. Η εύκολη λύση οι μισθοί και οι συντάξεις οι επικουρικές και οι κύριες.

Και σας ερωτώ γιατί σε αυτή τη φοβερή διαπραγμάτευση δεν βάλατε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την ιδέα, την πρόταση αυτά τα δυο υποβρύχια τα γερμανικά τα οποία είναι και ελαττωματικά γιατί δεν τα ακυρώνετε; Είναι 1 δις. Να λοιπόν 1 δις! Που δεν συμβάλλουν και στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Αντί να ψάχνετε να βρείτε 325 εκατ. από τις συντάξεις των ανθρώπων εκείνων που ό,τι παίρνουν το καταναλώνουν και δεν τους φθάνει, να κόψετε 1 δις από την πολεμική βιομηχανία των Γερμανών. Αλλά αν το καταθέτατε αυτό στο τραπέζι βεβαίως, θα είχατε από την άλλη μεριά κάτι το οποίο δεν θα θέλανε να ακούσουν. Και σεις διαπραγματεύεστε στη λογική ότι  λέμε αυτά που είναι έτοιμοι να ακούσουν.

Επειδή, έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου η καταγγελία μόνο δεν αρκεί, θα ήθελα να σας καταθέσω και ιδέες και προτάσεις. Θα έλεγα όμως πριν σας καταθέσω και ιδέες και προτάσεις ότι αυτό που επιχειρείται στην Ελλάδα, αυτό το πείραμα, είναι ένα πείραμα που αντίστοιχο εφαρμόστηκε μονάχα στη Χιλή, το 1980-81, στην Αργεντινή το 1990-93. Και ποιος τα επέβαλε αυτά; Οι Μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού, το ΔΝΤ και αυτό γίνεται και εδώ.

Υπάρχει άλλος δρόμος; Φυσικά και υπάρχει άλλος δρόμος. Ο άλλος δρόμος όμως περνάει μέσα από μια ισχυρή πολιτική βούληση ρήξης, όχι να σκηνοθετούμε την τελευταία πράξη του δράματος χρεοκοπίας του λαού μας και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη γιατί αυτό θα συμβεί σε λίγο με τις δικές σας αποφάσεις.

Εμείς λέμε ότι ήρθε η ώρα ο λαός μας να δώσει ισχυρή εντολή σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας να σταματήσει αυτή την καταστροφή. Και εμείς ναι, λέμε ότι θα βγάλουμε εισιτήριο επιστροφής στους επικίνδυνους υπαλληλίσκους της πεντάρας, στον διαβόητο κ. Τόμσεν και στην παρέα του που ασκούνται σε ιατρικά πειράματα στο πτώμα μιας οικονομίας, μιας κοινωνίας και μιας χώρας.

Θα σταματήσουμε επιτέλους αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία της χώρας.

Και έρχομαι στις προτάσεις μας για την εισαγωγή νέων πόρων υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

•    Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα, κοινωνική ρήτρα επί της ακίνητης περιουσίας, ειδική έκτακτη εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα επιβαρύνει αποκλειστικώς τα τραπεζικά ιδρύματα.

•    Ειδική εισφορά στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

•    Επιπλέον αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, γιατί το ταμείο της περιουσίας να υπηρετεί τους δανειστές και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία;

•    Γιατί το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ να πληρώνει τους δανειστές και όχι τα ταμεία. Στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος χρωστάει 10 δις και πλέον. Θα τα δώσετε πίσω αυτά τα χρήματα; Γιατί να μη δοθούν πίσω αυτά τα χρήματα; Γιατί να αποδεχθούμε να βάλουμε και στο Σύνταγμά μας ακόμα ότι θα έχουμε προτεραιότητα να πληρώνουμε τους τοκογλύφους και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί να μην προηγούνται τα ταμεία;

Κύριε Υπουργέ, εναλλακτικός δρόμος υπάρχει, άλλη προοπτική για την κοινωνία και τον τόπο υπάρχει, άλλη προοπτική για την οικονομία υπάρχει. Αυτό το οποίο δεν υπάρχει είναι μέλλον για την χώρα, για τον τόπο και για τον λαό αν συνεχίζετε να ασκείτε αυτή την πολιτική.»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ